Poate . ca sa ne dea o lectie. stiti Pilda Bogatului nemilostiv si a saracului Lazar. uite te rog citesteo si iti vei da singura seama.:"Era un om bogat care se imbraca in porfira si in vison, veselindu-se in toate zilele in chip stralucit. Iar un sarac, anume Lazar, zacea inaintea portii lui, plin de bube, poftind sa se sature din cele ce cadeau de la masa bogatului, iar cainii venind ii lingeau bubele lui. Si a murit saracul; a fost dus de catre ingeri in sanul lui Avraam. Şi a murit si bogatul si a fost inmormantat. Şi in iad, ridicandu-si ochii, fiind in chinuri, el a vazut de departe pe Avraam si pe Lazar in sanul lui. Şi strigand a zis: Parinte Avraame, fie-ti mila de mine si trimite pe Lazar sa-si ude varful degetului in apa si sa-mi racoreasca limba, caci rau ma chinuiesc in aceasta vapaie! Dar Avraam a zis: Fiule, ti-adu aminte: Ai primit cele bune ale tale in viata ta, iar Lazar pe cele rele. Acum aici el se mangaie, iar tu te chinuiesti. Iar peste toate acestea, intre noi si voi s-a intarit prapastie adanca, incat cei care voiesc sa treaca de aici la voi, sa nu poata, nici cei de acolo sa treaca la noi. Iar el a mai zis: Rogu-te, dar, parinte, sa-l trimiti in casa tatalui meu, caci am cinci frati, sa le spuna si lor acestea, ca sa nu vina si ei in acest loc de chin. I-a zis Avraam: Au pe Moise si pe prooroci; sa asculte de ei. El a zis: Nu, parinte Avraame, ci, daca cineva dintre morti se va duce la ei, se vor pocai. Si i-a zis Avraam: Daca nu asculta de Moise si de prooroci, nu vor crede nici daca ar invia cineva din morti" (Luca 16, 19-31).
Iubitilor, parabola aceasta o ascultam in fiecare an; o stiu mai toti cei care cerceteaza dumnezeiasca biserica. in calendar citim despre Bogatul nemilostiv si saracul Lazar. Şi ne rugam ca in fiecare an sa ne lumineze Dumnezeu pentru ca si alte, ganduri si cuvinte, mai noi si mai adanci, poate, sa ne invredniceasca sa va impartasim.
Prima parte a parabolei zugraveste o imagine a lumii de aici – de atunci si de astazi, caci de la cadere mereu sunt si bogati, si saraci; si bogati care uita de saraci, si saraci care uita de Dumnezeu; dar, din fericire, si bogati care nu uita de saraci. in parabola de fata, iata, un om bogat – in intelesul acestei lumi, sarmanul de el –, imbracat in purpura si in vison, stofe scumpe din vremea aceea. Şi odata cu acestea, mesele lui atat de incarcate. Tragic era insa ca in mijlocul atator belsuguri de hrana, nu lua aminte ca la poarta lui (in acele locuri unde este caldura mare, si vara si iarna) zacea tot timpul un sarac, anume Lazar; care, vai lui, nici adapost nu avea.
Mantuitorul infatiseaza aceste doua lumi: a bogatului, cu oaspetii lui, cu fratii lui, probabil, si cealalta, a lui Lazar. Si, semnificativ, bogatului nu-i spune numele. Numele intotdeauna dezvaluie persoana, firea, avutul tau launtric. Ganditi-va: cand ingerul vesteste intruparea si nasterea Fiului lui Dumnezeu, cum ii spune Maicii Domnului? "ii vei pune numele Iisus", si talcuieste: "pentru ca Acesta va mantui pe poporul Sau de pacate". Deci Iisus inseamna mantuitor. Numele descopera ceea ce esti, ceea ce esti chemat sa fii. Cel bogat, sarmanul, nu are nume in Evanghelie. O, Doamne, te ingrozesti! inseamna ca exista nume care se identifica doar cu obsesia mancarii si a bauturii.
Dar sarmanul de la poarta, lepadat, dispretuit, are nume. Cu inteles ne spune dumnezeiasca Evanghelie, pentru ca numele este Lazar, care inseamna in limba ebraica Dumnezeu ajuta (El Azar). Deci il dezvaluia pe el in taina firii lui, a sufletului, a constiintei lui. Constiinta lui se identifica, era una cu numele lui, pentru ca el credea ca Dumnezeu il ajuta; si simtea aceasta, in saracia lui. Aici e una dintre taine. El se afla intr-o asemenea saracie incat s-ar fi multumit doar cu firmiturile care cadeau de la masa bogatului; si nici pe acelea nu le avea. in schimb, aveau mila de el cainii. De buna seama, cainii erau hraniti de-a binelea, pentru ca il pazeau pe bogat. Dar nu ajungeau firmiturile la el; doar mangaierea cainilor, care se dovedeau mai milostivi decat omul. El insa nu blestema; nu-l blestema nici pe bogat, nu-si blestema nici "destinul", cu atat mai mult nu-L blestema pe Dumnezeu. Nu e usor sa te afli sarac, sa vezi pe cineva imbuibat si intolit imparateste, iar tu nici de firmituri sa nu ai parte de la masa lui; sa te afli in zdrente, vara si iarna, zi si noapte, sa stai acolo, ca-n gunoi; si in dispretul lumii sa te rogi, sa-I multumesti lui Dumnezeu; si starea aceasta sa o primesti drept mangaiere. Cum zic Parintii: "Facutu-s-a tie ocara celorlalti drept cinste". Aici sunt stari de limita, de hotar. Cine poate sa ajunga acolo nu e departe de imparatia lui Dumnezeu.
Si Lazar n-a fost departe de imparatia lui Dumnezeu. Scriptura spune ca, adormind Lazar, a fost luat de ingeri si dus in sanul lui Avraam. A murit si bogatul, dar despre el se spune doar atat: "...a fost ingropat". Iata ca mai inconjurata de slava e savarsirea din viata a lui Lazar, a celui care a simtit de-a lungul suferintei lui ajutorul, mila lui Dumnezeu! Doamne, sa incerci in adancul tau mila lui Dumnezeu, in saracie! Dar oare sfintii cand erau chinuiti de pagani, inspaimantator – cu fiare inrosite si cangi sfasiindu-le trupul, sau aruncati ei insisi in foc – cum preamareau pe Dumnezeu? Ce se petrecea cu ei? Era mai mult chiar decat suferinta lui Lazar. Cu certitudine ca, din adanc, din ultima adancime, din locul de talc al sufletului cu Dumnezeu, iradia puterea, ajutorul (Domnul ajuta – era numele lui), mila, lumina divina care este mai presus decat toate bogatiile lumii.
Pentru ca bogatiile lumii te hranesc si au rostul lor, dar nu-ti dau vesnicia. Tu le poti insa transforma. Aici este taina: poti transforma bunatatile lumii in cai spre vesnicie. Tot ce este zidit, creat, nu e vesnic, e trecator. Au sesizat inteleptii: o bucata de paine este materie; daca ma indop cu ea, si vad in ea viata mea, totul, atunci eu traiesc in materie, in ce este muritor. Dar cand bucata de paine o dau celui flamand, atunci calea painii mele spre cel flamand este calea spre imparatia lui Dumnezeu. Ea devine atunci cale a vesniciei. Lazar, cu certitudine, prin increderea pe care o avea in Dumnezeu purta in el arvuna vesniciei. Scriptura este simpla, dar de o simplitate dumnezeiasca. Numele lui descoperea viata lui.
Iata bunaoara cum talcuieste Sfantul Grigorie Teologul despre sora lui, Gorgonia: "Sunt convins ca tu esti acum intr-o stare mult mai buna decat starea vazuta in care erai mai inainte". Parca ar fi spus: Lazare, starea in care te afli acum, e neinchipuit, negrait mai luminoasa si mai buna decat starea in care te aflai cand traiai la poarta bogatului. Si adauga Sfantul Grigorie despre sora lui: "Tu asculti glasul celor care se veselesc, tu vezi bucuria ingerilor, odihna cereasca, slava dumnezeiasca si, mai mult decat toate, stralucirea celei mai curate, celei mai perfecte lumini, in care se scalda Preasfanta Treime, ce nu se mai rapeste spiritului. Caci acesta nemaifiind legat si rapit de simturi, poate privi si pricepe cu totul Treimea Cea care patrunde sufletele noastre si Soarele Dumnezeirii".
Poi nu stiu daca ai observat dar cei bogati nu prea cred in D-zeu, dooar cei saraci se roaga merreu la El. Poate cei bogati pe oamant acum au tot ce isi doresc si nu stiu pretui, dar acolo sus cred ca va fi invers. :*
Se spune ca tot ceea ce ti/a lipsit pe pamant, vei avea in vata de dincolo: familie, bogatie, lipsa grijilor, etc.
in afara de acest aspect, un bun crestin ortodox trebuie sa se gandeasca la ce face el pentru mantuirea lui, nu la cum sa imparta banii copiilor sau ce lexus sa isi cumpere etc etc. Altceva: oamenii buni sunt buni pentru ca nu sunt bogati. odata cu bogatia apare si invidia, lenea, mandria si egoismul. Ar mai fi cateva, precum desfranarea, indepartarea de Dumnezeu si Ura fata de aproapele. Crezi ca merita sa iti pierzi sufletul pentru o paine mai mare? Viata de aici este foarte scurta, insa cea de dincolo tine vesnic. Vreau neaparat sa adaug ca oamenii care tin dreapta credinta si carora nu le pasa de bunatatile pamantesti, nu duc lipsa de nimic material, caci Dumnezeu se ingrijeste de ei astfel incat sa nu le lipseasca nimic. Te-am lamurit macar putin?
Multumesc la toata lumea! Andreea, mi-a placut foarte mult ceea ce ai scris. Mersi! :X
Saracia si bogatia sunt chestii de perceptie. unul cu miliade il invidiaza pe unul sarac cu o droaie de copii, in familia caruia e inyelegere si armonie.deasemeni sunt multi oameni care au destul de multe, si in loc sa fie fericiti pentru si cu ceia ce au, sunt nefericiti pentru ceia ce nu au.Si tu stii bine ca Dumnezeu nu da averi.el da minte si intelepciune cumpatare, sanatate si putere de munca sa poata omul sa-si faca avere.dar nu calcand pe cadavre. daca eu in loc sa fumez un pachet de tigari pe zi care inseamna 320 ron pe luna, 3840 ron pe an, merg si imi mobilez o camera, un fumator va arde banii respectivi si isi va afuma plamanii.deci vezi? e o mara diferenta.
Omul, in fiinta sa, este bun, dar de la prea multa bogatie s-a inrait. Asa cum spui si tu, nu este valabil pentru toata lumea. Unii oameni instariti isi pastreaza credinta si fac fapte bune, insa marea majoritate sunt orbiti de lumina falsa a banului si uita de sufletul lor.
Banul este o sabie cu doua taisuri: fie ii administrezi bine si ii ajuti si pe cei in nevoi, fie devi avar si mori ucis de propria sabie (metaforic vorbind).
Dumnezeu a dat, altii au luat noi cu praful dupa toba.
Romania in 90 era considerate cu 15-20 ani in urma tarilor civilizate acum vad ca stam bine suntem cu 160 parca
Retea de metrou inainte 89 65 Km 1n 14 ani
Retea metrou dupa 89 3 Km in 22 ani
Floata inainte 89 a a4 a in lume
Flotadupa 89 in 22 ani=o
Hidrocentrale construite inainte 89 toate
Hidrocentrale construite dupa 89=0
Industrie inainte 89 exportam
Industrie dupa 89 aproape 0
Locuri de munca inainte 89 cam 10.000.000
Locuri de munca dupa 89 4.000.000
Analfabeti inainte 89 aproape 0
Analfabeti dupa 89 10%
Datorii inainte 89 aveam de primit miliarde +2 miliarde in banca
Datorii dupa 89 suntem vinduti
Petrol inainte 89 al statului roman
Petrol dupa 89 golani
Gaze naturale inainte 89 statul Roman
Gaze naturale dupa 89 golani
Agricultura inainte 89 crapelnita din tara si exportam 1 miliard USD
Agricultura dupa 89 80% import si exportam praful de pe toba
Ce pretentii ai cind tara nici cuie de tabla nu mai face .
Ciment inainte 89 statul roman
Ciment dupa 89 golani+materia prima concesionata si o vind francezii cum vor
Aur inainte 89 statul roman
Aur dupa 89 golani
Fabrici de medicamente inainte 89 4-5 exportam
Fabrici de medicamente dupa 89 facem doar aspirine si importam
Plafar inainte 89 statul roman
Plafar dupa 89 musetel din Austria ca ala romanesc nu e bun chestie adevarata
Spitale construite inainte de 89 toate
spitale noi dupa 89 0
Spitale inchise inainte de 89 0
Spitale inchise dupa 89 sute
Gradinite si tot asa ca sunt s…
Uite ca sa pun si bomboana pe coliva inainte de 89 romania facea basculante de 120t o sa zici niste hirburi ca trebuia o turma de boi sa tiriie de ele .Asta sa o crezi tu Cit costa una 300.000 USD ce importa pneurile si instalatia servodirectie .si restul made in Romania .O sa zici ca erau proaste si trebuia o turma de boi sa tiriie de ele =NU c Australienii baieti destepti la pretul uneia Americane iau 4 Romanesti 1 de rezerva si 3 munceau .Au facut treaba buna =DA O sa zici si ce soarta au avut ,satai sa vezi ,in 93 trimit fax ca vor piese de schimb raspuns din Romania =ioc aia le frigea buza urca in avion si vin in Romania si intreaba de fabrica sa ia piese =privatizata ,dau ei fuga la fabrica =lacatul pus ,intreaba lumea =fabrica de trista amintire daca vreti ceva din ea o duc cu slepul la topitorie in china
Romania exporta carne o sa zici cu ce =vagoane CFR vei zice stai ca se impute carnea =Nu ca erau frigorifice .Ce soarta au avut ,mama china avea nevoie de Al aluminiu si ghici cine era ministreul transp care a semnat casarea vagoanelor si acum Romania =ioc
Dumnezeu a dat?
Cei buni sunt saraci pentru ca nu stiu sa fure, sa jecmaneasca, sa ia cea ce nu le apartine. Daca vrei sa fii corect, mai ales aici la noi la romani, vei descoperi ca risti sa mori de foame, e o realitate - ramii sarac, pentru ca nu ti se ofera prea multe posibilitati. In schimb, daca furi, iei ce ar trebui sa fie al altuia, esti egoist si nu ajuti pe nimeni, cum sa nu stringi pina ce devii bogat. De aceea cei buni sunt saraci, iar cei rai sunt bogati. Insa cei buni si saraci au o bogatie la care cei rai si bogati nici nu viseaza ca ar putea exista.
De cand bogatiile le da cineva?! Bogatiile le fac omenii desptepti. De unde vrei sa aiba bogatie taranu' care da cu degetele prin pamant in cautare de cartofi?!
Daca saracii sunt asa buni de ce sunt mereu invidiosi pe altii care au? Eu cred ca depinde si de oameni ca nu sunt toti la fel, iar daca si saracul ar munci nu cred ca ar mai fi sarac. Saracii sunt de multe ori lenesi de aia sunt asa.
anonim_4396 întreabă: