Oamenii dispretuiesc si resping lucrurile care nu le sunt pe plac si nu se muleaza pe propriile perceptii si credinte.
E din noi, de la natura intr-un fel.
Sau poate le resping atunci cand nici macar nu le analizeaza si nu le patrund mai intai de a trage o concluzie pentru a vedea daca merita sa fie acceptate sau nu.
E gresit dar asa sta treaba in mare parte.
Cele 3 domenii,religia,stiinta,arta au pus bazele constiintei colective,ale cunoasterii lucrurilor,unele mai bine decat altele.
Unele mai abstracte cum ar fi religia, iar celelalte realiste, cum ar fi stiinta si arta.
Iar cei care resping stiinta, de ex., accepta religia si arta. Cei care ignora religia, adopta stiinta si arta.
Iar combinatiile continua in cauzl asta.
Deci nu toti resping pe toate trei la un loc.
Asa este LiZa. Ai foarte mare dreptate
Cat despre cei care (,) resping cele 3 enumerate mai sus, m-am referit la faptul ca le resping pe toate. SI acestia nu sunt deloc in minoritate.
Adica am inteles nu se merita sa-ti placa stiinta, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-i denigram pe altii care practic ''lucreaza'' cu ea. La fel si-n cazul celor credinciosi. Unii zic ca-L urmeaza pe Dumnezeu, dar vad ca-si dispretuiesc semenii, ca nu au nici un respect fata de preot, si trateaza dogmele cu o oarecare neseriozitate, indiferenta.
Despre arta special am ales sa discut. De ce? DIn nefericire, in acest secol, lumea nu mai acorda nici un interes fata de arta. Sunt mai ocupati de evenimentele care se petrec in prezent.
Roosevelt: '' mintile luminate discuta idei, mintile mediocre discute evenimente, mintile reduse ii discuta pe altii''.
Stiu citatul si sunt de acord intru totul cu ce spune.
Si cred ca expune exact starea lucrurilor in societate.
Da,din pacate arta nu e apreciata la valoarea ei reala. Fara arta cred ca lumea ar fi fost saraca,stearsa,in alb si negru.
Dar sunt destui oameni care isi pun amprenta in arta si destui care o sustin si o adopta ca fiind parte din ei,din fiinta.
Cred ca scopul omului este sa creeze,indiferent ce, doar sa creeze. Sa creeze picturi, inventii, haine, sa creeze comportamente, orice.
E asa cum spui. Oamenii aleg sa se concentreze pe prezent, dar oare nu asta trebuie sa facem ca sa traim constient?
Doar pe prosti ii deranjeaza oamenii destepti, pe restul ii deranjeaza oamenii prosti care fac pe desteptii si se cred si superiori.
Si o spun pentru a nu stiu cata oara, stiinta si religia "ie" doua chestii total diferite.
De acord.
Sunt de acord cu tine omule!
Astazi, nici religia, nici stiinta si nici arta nu mai sunt ce au fost odata. La un anumit nivel spiritual, exista o alta arta, o alta stiinta si o alta religie. Ele 3 nici nu pot fi separate. Arta este stiintifica si religioasa in acelasi timp. Arta reala e matematica pura. Spre exemplu, daca intrii intr-o biserica veche, ai senzatia ca iti vine sa te rogi. Ea este construita in asa fel incat sa provoace sentimentul asta. O arta adevarata nu poate fi "o inventie". Ea trebuie sa transmita ceva. Si ca sa transmita ceva real, trebuie facuta intr-un singur mod posibil. Nu stiu daca ma fac inteles. Sculpturile vechi ale zeilor, sunt facute in asa fel incat ele sa exprime o anumita cunoastere celor care privesc. Daca ai nivelul necesar, poti sa citesti in ele ca intr-o carte. Si toti care vor putea face asta, vor intelege de acolo exact acelasi lucru, exact ceea ce a vrut sa transmita autorul. La fel cu catedralele gotice. Nu dau 2 bani pe arta si religia din ziua de azi.
Prin instaurarea religiei crestine, omul a devenit de la o fiara salbatica, la un discipol al DOmnului Iisus Hristos. Mai departe, este alegerea noastra daca vrem sau nu sa fim crestini.
Ce-mi plac jocurile de cuvinte.
Cine sa fie salbatici? Stai linistit ca si acolo exista crestini.
''Orfeu, dupa cum sustin poetii, imblanzea tigrii cu cantarea sa, dar DUmnezeu crestinesc, chemandu-i pe oameni spre o adevarata religie, a facut infinit mai mult; El a imblanzit fiara cea mai salbatica- adica pe om! (Clement Alexandrinul)
Gresit! lumea nu dispretuieste religia ci dispretuieste pe cei care cred ca religia este numai crestinismul, iar restul altor religii sant secte.
Lumea dispretuieste stiinta pentru ca nu o intelege, iar religia pentru ca o intelege.
"De ce lumea dispretuieste atat religia, dar si stiinta"?"
99% din oameni nu dispretuiesc stiinta, toti dorim sa o detinem si sa ne folosim de ea, chiar si extremistii religiosi care se arunca in aer pentru Dumnezeul lor se folosesc tot de stiinta, acum ca multi se tem de noile descoperiri pe care le face, este cu totul o alta treaba.
"Adica, intelectualii ajung sa-si piarda respectul dupa urma celor care se considera peste ei"
Daca un intelectual are nevoie de respect pentru ca este intelectual atunci pot spune ca merita doar o flegma. Fiecare om merita respectat in egala masura indiferent de varsta, sex, profesie etc., iar daca tu imi spui ca un om merita mai mult respect doar pentru ca este intelectual atunci iti pot spune ca esti ingust, foarte ingust, mai ales ca un singur om nu are cam nici un merit pentru ca este intelectual. Oricum nu o sa vezi nici un intelectual care sa ceara respect, doar mediocrtiatea cere respect.
"Deci, religie NU, stiinta NU. Atunci ce anume?"
Fiecare om este un om de stiinta, poate nu la un nivel de performanta, dar cam toti avem capacitatea de a intelege si cunoaste rational universul si toti cunoastem o farmitura din el.
"Pentru ca sa te integrezi in societate nu trebuie sa fii nici religios, dar nici foarte destept. Cam asta am reusit eu sa deduc din comportamentul oamenilor."
Depinde de mediul cu care ai contact, fiecare isi gaseste un anturaj pe masura capacitatilor, mediului si intereslor sale, iar daca nu isi gaseste ramane singur pana reuseste sa gaseasca sau in cel mai rau caz se adapteaza el unui anumit anturaj.
Societatea este alcatuita din mediocrii ca mine si ca tine, sunt doar cateva varfuri care se nasc cu capacitati intelectuale mai ridicate, iar daca sunt descoperiti si expluatati la timp, putem sa profitam cu totii de pe urma lor.