Exista manuscrise cu continut canonic anterioare Bibliei ce contin aproape in intregime anumite pasaje Biblice, semn indubitabil ca Biblia a avut surse de inspiratie.
Pe langa acest aspect, moralitatea Biblica este si ea inspirata din moralitate filosofilor antici, filosoful grec Platon, spre exemplu, are o morala aproape identica cu morala crestina, Seneca asijderea are si el o morala similara. De fapt, analog acestora toti stoicii ai o filosofie similara.
Sa afirmi ca Biblia reprezinta o sursa de inspiratie pentru toate scrierile (religioase) denota fie necunoasterea cronologica a acestora, fie prostie, ca unui prost degeaba ii spui ca Gigel a murit anterior lui Ion ca nu intelege.
Ma rog, ca sa nu spui ca te jignesc, am sa spun retard mintal usor.
"Ultima descoperire a arheologilor arata ca Noul Testament ar fi putut fi scris cu 400 de ani mai devreme decat se credea"
Articolul e fara indoiala consistent si foarte bine documentat. Evangheliile au fost scrise inainte sa aiba loc evenimentele pe care le relateaza.
"Ultima descoperire a arheologilor arata ca Noul Testament ar fi putut fi scris cu 400 de ani mai devreme decat se credea"
Vechi, vechi, dar fata de ce an!? O mie noua sute toamna?
Sigur, draga mea, doar ca teologic vorbind, evangheliile nu sunt profetii, ci biografii, asadar, sunt scrise ulterior faptelor lui Iisus. Tine de o logica esentiala pe care chiar Biserica o promoveaza. Ca sa sustii ca Matei si ceilalti au scris evangheliile cu cateva secole inaintea de nasterea lui Hristos, trebuie sa fii ori idiot, ori eretic.
Sunt barbat. Am discutat azi chiar azi capitolul 7 de pe siteul asta. Nu ma mai chinui sa repet iar ce-am scris, eventual poti sa te uiti prin raspunsuri. Dar faptul ca mi-ai dat ca raspuns linkul respectiv, care nu are nicio legatura cu discutia despre Noul Testament pe care am avut-o, imi da raspuns la ultima intrebare pe care ti-am pus-o.
Nu mai avem ce discuta. Cand cineva invita la discutii religioase, dar nu stie sa faca diferenta intre Vechiul Testament si Noul Testament, nu stie cand a fost scris unul si cand altul, si citeaza linkuri de pe internet pe care nu le intelege, cel mai inteligent e sa il ignori. Ia-te de mana cu Kalla, aveti probabil aceeasi varsta, aceeasi infantilitate si educatie precara. E varsta de vina, stiu. Problema e ca, in loc sa iesiti sa va jucati, va bagati in discutii care va depasesc si permiteti oamenilor sa va judece ca fiind doua prostanace.
Imi vine sa rad cand vad crestini cu numele care contrazic ateii dar jignesc ateii ce frumos comportament
Nu inteleg de ce razi tu insa daca vrei sa radem si noi formuleaza un alta raspuns
Te rog:
Priveste lucrurile din perspectiva mea si vezi te rog cat de incult si paralel cu stiinta este autorul articolului, apoi mai vorbim.
Nu vad de ce ar trebui sa ofer respect unei idei pe care o consider fantasy. Cand mi-or oferi si ei respect, atunci o sa-i respect si eu pe ei, ca doar "Na!" respectul e greu de castigat. Pa!
Postase Inferno ceva in legatura cu insultele la adresa lor. Atata timp cat n-ai mintea deschisa adevarului, poti fi clasificat prost. Nu mi se pare o insulta din moment ce apare in dictionar, este un cuvant egal in insemnatate cu cuvantul "frumos","destept" sau "urat".
Tu te-ai limitat la ce ti-au spus altii, fara sa ceri dovezi ca acel lucru este real. Nu cred ca alti oameni, egali cu tine sunt in masura sa-ti spuna ce sa crezi. Si sa nici nu-ti explice.
La savanti este alta treaba. Ei au studiat 20 de ani un subiect, apoi au facut cercetari in domeniu alti 10, 20, 30 sau 40 de ani. Ei iti sunt superiori, deci pot sa-ti spuna ce este real sau nu. Si iti mai si explica, ca sa intelegi si sa n-ajungi sa ne intrebi pe noi ce este real si ce nu. Aici, in afara de 10-20 de utilizatori nu iti este nimeni superior, deci putem sa gresim la fel cum poti si tu.
Acum nu vad de ce nu ai incerca macar sa vezi religia prin ochii mei, eu am vazut-o si prin ochiii unui crestin, deci am experiente pe ambele tabere. Am ales varianta pe care am considerat-o reala.
Da, trebuie sa caracterizam. Din scriitor se poate reflecta calitatea informatiei oferita. Daca scrie si stie la fel de multe lucruri ca un manelist, nu merita atentie.
Http://rationalwiki.org/......eknowledge
Asta asa ca un "heads up" pentru idioteniile gen "stiinta confirma biblia". In acel articol sunt comentate TOATE afirmatiile (penibile) pe care le faceti voi atunci cand vine vorba de "stiinta din biblie".
Apropo de scrieri mai vechi, dandanaua99 a oferit recent un link pentru un user care la fel ca tine o ardea cu "scrierea mea religioasa e cea mai veche din lume".
http://en.wikipedia.org/wiki/Ancient_literature
Amazonas, esti cam incuiata.
Ai mai jos o lista scurta
Cartea Mortilor (1400 i.en. – 1300 i.en.)
Papirusul Edwin Smith (1600 i.en.)
Invataturile lui Ptah-Hotep (2040 i.en – 1650 i.en.)
Se presupune ca aceasta carte a fost scrisa in jurul anilor 2300 i.en. si 2150 i.en. Insa s-au pastrat doar copi mult mai recente scrise intre anii 2040 si 1650.
Epopeea lui Gilgamesh (2150 i.en – 2000 i.en)
Ce imi place mie ca toti prosti fara cultura si fara educatie considera biblia ca fiind cea mai veche scriere din lume.
Sunteti mintiti in fiecare secunda a existentei voastre si vad ca va place sa faceti parte din turma.
@gaia
Multi au impresia ca biblia a fost scrisa de preotul din sat, multi au impresia ca isi cumpara nemurirea cu 5 lei la biserica.
Raspunsul meu ar fi ca "multi sunt prosti"
Prin simplul fapt ca te-am facut incuiata nu cred ca am dat frau liber vocabularului meu care este foarte bogat si plin de "adjective"
Nu m-am limitat doar la intrebare pentru ca acest site imi ofera posibilitatea sa iti raspund sau sa iti adresez o intrebare.
Acum te intreb: Cum poate frica de dumnezeu sa fie intelepciune? Ai un IQ mai mare daca ai frica de dumnezeu, ai o memorie sau o logica mai buna?
Tind sa cred ca frica de dumnezeu reprezinta prostia in forma ei pura.
Cred ca cei care sunt atat de incuiati si cred prin nu stiu ce ipoteze si aberatii ca biblia este cea mai veche carte sunt cei mai limitati in a crede si vedea adevarul.
Si ca sa vezi cat esti de incuiata, macar ai citit titlul articolului pe care l-ai postat asici?
"biblia AR PUTEA FI cu cateva secole mai veche decat se crede"
nici macar nu e demonstrat ci e doar o ipoteza nefondata.
Iulian1992 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: