''Omul e guvernat pe pământ de două morale: de morala dogmelor, care e creştină şi eternă, adică absolută, şi de morala normelor, care, ca morală laică, e construită pe puţinătatea şi imperfecţiunea omului. Morala laică nu poate fi desprinsă de morala absolută şi ea arată că omul se mişcă asimptotic la perfecţiune, pe care n-o poate atinge niciodată.''
Vrei sa stii de ce Tutea nu e un filozof?! Ci mai degraba un propavaduitor al crestinismului?!
Pai daca asta cat a trait, a experimentat sau a auzit de o singura morala din punct de vedere religios si aceea a fost ce a dogmelor crestine, atunci, lasa-mi sa-ti spun ca eu cred ca Tutea nu a vazut decat dealul din fata casei iar singurul drum pe care-l facea era pana la biserica din sat.
''Ştii unde poţi căpăta definiţia omului? - te întreb. În templu. În biserică. Acolo eşti comparat cu Dumnezeu, fiindcă exprimi chipul şi asemănarea Lui. Dacă Biserica ar dispărea din istorie, istoria n-ar mai avea oameni. Ar dispărea şi omul.''
Hai nu ma innebuni?! Omenirea s-a dezvoltat in atatea milioane de ani de la omul de piatra pana la cel din ziua de astazi fara biserica, aceasta este relativ recent intrata in concepul umanitatii, dar ce sa vezi a venit marele filozof sa ne povesteasca despre cum a rezistat omenirea.
"De aceea vreau sa citesc mai in detaliu operele lui Emil Cioran si ale lui Mircea Eliade.Dar si mai multe ale lui Petre Tutea."
Nu te mai stradui degeaba cu Tutea al tau ca nu are nicio opera scrisa, ti-am mai spus odata ce e un "filozof" fara filozofie.
Ce e deranjant la Tutea nu e credinta lui personala, ci aversiunea fata de necredinta altora. La fel de enervant ar fi un "filozof" ateu care ar strange maxime despre inferioritatea crestinilor.
Tutea asta s-a dat cu parerea despre atei, dar el e la fel de ateu pentru alti zei cum sunt eu pentru zeul lui, deci, si el s-a nascut degeaba, sau doar el si cei cu o gandire ca a lui.
Ai citit vreodata Dostoievski? ( nu exista problema in viata pe care el sa nu o fi tratat in cartile lui). Herman Hesse, Umberto Eco, John Fawles, sunt niste scriitori remarcabili. Dar repet, cred ca Dostoievski ti-ar placea daca ti-a placut Cioran. Emil Cioran seduce prin cuvinte, si spun ca seduce intr-un sens negativ, parerea mea este ca se invarte in jurul cozii, foarte mult, scrie multe cuvinte frumoasecare ajung la suflet, dar care nu spun nimic. Desi si eu am fost incantata de Cioran mi-am dat seama ca ma ghida la fel ca Bacovia pe un drum unde nu-mi era locul. Dupa parerea mea este mai mult pentru amfetaministi asa cum Eliade este pentru dramele adolescentine. Cartile nu trebuie sa ajunga in inima, ci sa ajunga in minte si de aici sa fie pronuntat isihasmul (coborarea mintii in suflet).
anonim_4396 întreabă: