"...dovada supremă că nu există divinitate..."
De fapt nu trebuie demonstrat de cineva ca nu exista, ci cei care sustin ca exista trebuie sa demonstreze ca e asa. Iar pana acum, toate incercarile de a demonstra acest lucru si-au rupt dintii.
Dumnezeu are o singura problema fundamentala.
Nu este vorba de preotii spagari, sau de faptul ca Biblia sau Coranul par mai degraba operele unor primitivi decat ale unei divinitati.
Nu este vorba de faptul ca exista atat de mult rau in lume.
Nu, Dumnezeu, ca si concept, transcende asemenea nimicuri cu usurinta.
Problema e ca nu exista dovezi. Zero. Nada.
Nu exista dovezi ca asemenea entitate ar exista.
Nu avem motive sa credem ca asemenea entitate exista.
„Pentru că cei care au scris Biblia și Evangheliile nu au fost suficient de pricepuți să le scrie la nivelul anilor 2000 cu conexiunile logice și explicațiile științifice necesare deștepților actuali."
Chiar dacă erau, cartea aia nu ajungea atât de populară dacă în ea erau chestii neînțelese timp de 2000 de ani și neacceptate de nimeni.
De fapt imbecilitatea povestii a fost constatata inca de atunci, nu a fost nevoie sa treaca 2000 de ani.
Ceea ce tu ai trecut cu vederea si ai incercat sa generalizezi e faptul ca toti spun ca sunt destepti, sau cei mai destepti din univers, cand in realitate, absolut nimeni nu a spus asta.
Daca spre exemplu cineva spune "Sunt mai destept decat tine" nu inseamna "Sunt destept", ci inseamna fix "Sunt mai destept decat tine" ceea ce conclude ca inteligenta acelui individ e mai ridicata decat a ta, nu ca inteligenta lui e cea mai ridicata din univers.
Bineinteles, daca cineva spune ca e mai destept, nu inseamna neaparat ca e si adevarat.
A crede sau a nu crede intr-o divinitate nu are absolut nimic de a face cu inteligenta sau lipsa de inteligenta a unei persoane. Am vazut si religiosi destepti, si atei prosti, si viceversa in ambele cazuri.
Tu, prin simpla ta generalizare, nu ai facut nimic mai mult decat sa le arati ateilor ca au dreptate, chiar daca intentia ta a fost exact opusul.
Si inca ceva, fie ca anul e 2021 fie ca e pe vremea cand a fost scrisa biblia, logica si ratiunea, tot logica si ratiune ramane. Nu se schimba. Nu incerca sa spui ca oamenii de atunci au scris Biblia bazata pe ce credeau ei pe atunci, ca indiferent de timp, ceea ce e logic e logic. Singura diferenta e capabilitatea oamenilor de a face diferenta dintre logica si fictiune, ceea ce din nefericire, nu a fost cazul nici atunci, si nici acum.
INTELIGÉNT, -Ă, inteligenți, -te, adj. Înzestrat cu inteligență; deștept, ager la minte, pătrunzător. ♦ Care denotă inteligență (1). – Din fr. intelligent, lat. intelligens, -ntis.
Cine se lasa inselat cu povesti primitive, false si absurde e clar ca numai minte patrunzatoare nu are, deci nu e cazul sa il declaram inteligent decat cu multa ingaduinta
"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie." - Robert Pirsing
"Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat." - Mark Twain
"Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale." - Sigmund Freud
"Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat."
Singurul lucru pe care il am de zis din asta, e ca, credinciosii considera ca si adevarat ceea in ce cred, ca daca ar sti ca nu e adevarat, nu ar crede. Asta e diferenta.
Corect. Credinciosii nu prea stiu ca nu e adevarat. Poate ca au ceva dubii, dar sunt indemnati sa creada orice, sub amenitarile si promisiunile mincinoase.
Cei care au scris povestile au spus ca acele povesti sunt cuvantul lui Dumnezeu. E Dumnezeu nestiutor? A facut Dumnezeu Pamantul plat in centrul Universului? E Dumnezeu bun, puternic, a facut tot ce exista si din iubire pentru om a facut purici, paduchi, plosnite, capuse si tantari? E Dumnezeu atotputernic, a facut tot ce exista si nu poate sa se arate si sa comunice cu omul? Trebuie sa fie invizibil, orb, surd si mut si sa se ascunda in cartile cu povesti? E Dumnezeu atotputernic si iubitor si lasa oamenii in intunericul nestiintei si primitivismului sa moara de boli, de frig, de foame, de sete, in accidente si in razboaie?
Concluzie: Cei care au scris povestile sunt niste oameni necinstiti, iar povestile lor sunt primitive, puerile, fanteziste si absurde. De ce au facut-o? Pentru bani, putere si control asupra naivilor creduli si nestiutori.
Un om e inselat daca e nestiutor (nu cunoaste adevarul, realitatea sau o ignora), daca e credul si naiv (crede fara probe orice minciuna i se spune).
Concluzie: Prin stiinta ne apropiem de adevar, iar prin credinta ne apropiem de minciuna.
Cine vrea sa se apropie de Dumnezeu are nevoie de cat mai multa credinta si cat mai putina stiinta.
Cateva citate bune de citit:
"Toţi oamenii care gândesc sunt atei." - Ernest Hemingway
"Religia s-a născut când primul ticălos l-a întâlnit pe primul prost." – Voltaire
"Toate religiile sunt întemeiate pe teama celor mulţi şi pe isteţimea câtorva." - Stendhal
"Una din marile tragedii ale omenirii este că moralitatea a fost răpită de către religie." - Arthur C. Clarke
"Religia este capodopera artei de a dresa animalele, deoarece dresează oamenii cum să gândească." - Arthur Schopenhauer
"Modul de a vedea, prin credinţă, este de a închide ochiul raţiunii." - Benjamin Franklin
"Puneţi la îndoială cu îndrăzneală până şi existenţa lui Dumnezeu pentru că, dacă ar fi unul, trebuie cu atât mai mult să fie de acord cu omagiul raţiunii decât al fricii oarbe." - Thomas Jefferson
"Proştii resping ceea ce văd dar nu ceea ce cred; înţelepţii resping ceea ce cred şi nu ceea ce văd." - Huangbo Xiyun
"E nevoie de religie pentru ca oameni buni să facă lucruri rele." - Steven Weinberg
"Cele mai groaznice şi cele mai crude crime pe care istoria le-a înregistrat au fost comise sub adăpostul religiei sau al altor motive la fel de nobile." - Mahatma Gandhi
"Ceea ce se afirmă fără dovezi poate fi respins fără dovezi" - Christopher Hitchens
"Religia este considerată de oamenii obişnuiţi ca fiind adevărată, de către înţelepţi ca fiind falsă, de conducători ca fiind utilă" - Seneca cel Tânăr
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase" - Blaise Pascal
"Toate religiile sunt inventate de catre oameni." - Napoleon Bonaparte
"Religia este unul din motivele pentru care cei saraci nu ii omoara pe cei bogati" - Napoleon Bonaparte
"Religia este excelenta pentru a controla oamenii obisnuiti." - Napoleon Bonaparte
"Cel care nu vrea să gândească e bigot, cel care nu poate să gândească e prost, cel care nu îndrăzneşte să gândească e sclav." - William Drummond
"Nu ai nevoie de Biblie pentru a justifica iubirea, dar nu a fost inventată o metodă mai bună pentru a justifica ura." - Richard A. Weatherwax
"Dumnezeu ar trebui executat pentru crime împotriva umanităţii." - Bryan Emmanuel Gutierrez
"A numi ateismul religie e ca şi cum ai numi chelia o culoare de păr." - Don Hirschberg
"A spune că ateismul necesită credinţă este la fel de cretin ca a spune că necredinţa în zâne şi spiriduşi necesită credinţă. Chiar dacă însuşi Einstein mi-ar zice că este un spiriduş pe umărul meu, tot i-aş cere dovezi şi nu aş greşi cerându-i-le." - Geoff Mather
"Din câte pot să-mi dau seama după studiul scripturii, tot ce faci în rai este să stai degeaba toată ziua şi să-l slăveşti pe Dumnezeu. Nu ştiu ce ai face tu, dar cred că după primii, oh, nu ştiu, 50.000.000 de ani de făcut asta aş începe să mă plictisesc puţin." - Rick Reynolds
"Credinţa nu îţi dă răspunsuri, doar te opreşte din a pune întrebări." - Frater Ravus
"Zeii nu omoară oameni, oamenii cu zei omoară oameni." - David Viaene
"O minciună este o minciună chiar dacă toţi o cred. Adevărul este adevăr chiar dacă nimeni nu îl crede." - Douglas Adams
"Când un om delirează se numeşte nebunie. Când mulţi oameni delirează se numeşte religie." - Robert Pirsing
"Sunt împotriva religiei pentru că ne învaţă să fim satisfăcuţi cu neînţelegerea lumii." - Richard Dawkins
"Un om este primit intr-o religie pentru ce crede si este izgonit pentru ce stie." - Samuel Clemens
"Religia - o fraza de dânsii inventata
Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,
Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,
Dupa ce-amar muncirati mizeri viata toata,
Ati mai purta osânda ca vita de la plug?
Cu umbre, care nu sunt, v-a-ntunecat vederea
Si v-a facut sa credeti ca veti fi rasplatiti...
Nu! moartea cu viata a stins toata placerea -
Cel ce în asta lume a dus numai durerea
Nimic n-are dincolo, caci morti sunt cei muriti." - M. Eminescu- Împarat si proletar
"Religia este opiumul maselor." - Karl Marx
"Omul nu va fi liber până când ultimul rege va fi spânzurat cu intestinele ultimului preot." - Denis Diderot
"Cuvantul «dumnezeu» nu este nimic altceva pentru mine decat expresia si produsul slabiciunii umane, Biblia este o colectie de legende onorabile, dar primitive, care sunt, in orice caz, destul de copilaresti". "Nici un fel de interpretare, indiferent cat de subtila, nu-mi poate schimba opinia", Albert Einstein (intr-o scrisoare scrisa de Einstein catre filozoful Eric Gutkind,, 3 ianuarie 1954)
"Daca oamenii sunt buni doar pentru ca le este frica de pedeapsa si pentru ca spera la o recompensa, atunci suntem într-o stare jalnica." A. Einstein
"Biserica spune că Pământul este plat, dar eu ştiu că este rotund pentru că am văzut umbra lui pe Lună şi am mai multă încredere în o umbră decât în Biserică." - Ferdinand Magellan
"Se poate ca rolul nostru pe această planetă să nu fie slăvirea lui Dumnezeu, ci crearea lui." - Arthur C. Clarke
"Citită cum trebuie, Biblia este cea mai puternică forţă pentru ateism concepută vreodată." - Isaac Asimov
"Religia este o rămăşiţă a copilăriei inteligenţei noastre." - Bertrand Russel
"Şi dacă ar exista un Dumnezeu, cred că este foarte improbabil ca el să aibă atâta vanitate încât să se simtă jignit de cei care se îndoiesc de existenţa lui." - Bertrand Russel
"Nu mă deranjează părţile pe care nu le înţeleg din Biblie, ci părţile pe care le înţeleg." - Mark Twain
"Credinţă înseamnă a crede ceea ce ştii că nu e adevărat." - Mark Twain
"Vrea Dumnezeu să împiedice răul dar nu poate? Atunci este neputincios. Poate dar nu vrea? Atunci e răuvoitor. Vrea şi poate? Etunci este diabolic." - Epicurus
"Ar fi foarte frumos dacă ar exista un Dumnezeu care a creat lumea şi care a fost o forţă benevolentă, dacă ar exista o ordine morală în Univers şi viaţă după moarte; dar este frapant faptul că toate acestea sunt exact ceea ce suntem obligaţi să ne dorim." - Sigmund Freud
"Religia este o iluzie şi îşi derivă puterea din faptul că se potriveşte cu dorinţele noastre instinctuale." - Sigmund Freud
"Nu pot crede că acelaşi Dumnezeu care ne-a înzestrat cu simţ, raţiune şi intelect, a făcut asta cu scopul ca noi să uităm să le folosim." - Galileo Galilei
"Credinţa = să nu vrei să ştii ce este adevărat." - Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Din paradis lipsesc toţi oamenii interesanţi." - Friedrich Wilhelm Nietzsche
"Dacă ignoranţa faţă de natură a dat naştere la zei, atunci cunoştinţele despre natură îi vor distruge." - Baron D'Holbach
"Nu este la fel ca în Biblie, că Dumnezeu a creat omul în propria sa imagine. Dar, dimpotrivă, omul l-a creat pe Dumnezeu în propria sa imagine." - Ludwig Feuerbach
"Nu poţi convinge un credincios de nimic; credinţele lor nu se bazează pe dovezi, ele se bazează pe nevoia adânc înrădăcinată de a crede." - Carl Sagan
"Este de departe mai bine să se înţeleagă universul aşa cum este el de fapt decât să se persiste în amăgire, oricât de satifăcătoare şi liniştitoare ar fi." - Carl Sagan
"Tot mai sunt de părere că o clopotniţă cu paratrăznet denotă lipsă de încredere." - Doug McLeod
"Susţin că amândoi suntem atei. Eu doar cred mai puţin cu un zeu decât tine. Când vei înţelege de ce îi respingi pe ceilalţi zei posibili, vei înţelege de ce îl resping pe al tău." - Stephen Roberts
"Trebuie să punem la îndoială logica poveştii de a avea un atotştiitor şi atotputernic Dumnezeu care a creat oameni cu defecte şi apoi îi învinovăţeşte pentru propriile sale greşeli." - Gene Roddenberry
"Dă-i unui om un peşte şi va mânca o zi, învaţă un om să pescuiască şi va mânca o viaţă, dă-i unui om religie şi va muri rugându-se să primească un peşte." - necunoscut
"Cum e, e omul una din greşelile lui Dumnezeu sau e Dumnezeu una din greşelile omului?" - Friederich Nietzche
"Dumnezeu spune: refuz să dovedesc că exist deoarece dovezile nu necesită credinţă şi fără credinţă sunt nimic." - Douglas Adams
"Omul a avut dintotdeauna nevoie de o explicaţie pentru toate lucrurile din lume pe care nu le înţelegea. Dacă nu exista o explicaţie, inventa una." - Jim Crawford
"Dacă Dumnezeu este alpha şi omega, începutul şi sfârşitul, cunoaşte trecutul şi viitorul, după cum scrie în Biblie, de ce se roagă oamenii şi cred că pot schimba ceva?" - Mark Fairclough
"Religia invata cel mai mare neadevar, ca moartea nu este sfarsitul."
Zicerile continua sa se zica si acum (cele de 2000 ani sau mai mult, cu modificarile necesare pentru prostirea naivilor creduli si nestiutori) si asta inseamna inselatorie.
Cine vrea sa fie inselat, nu are decat sa fie credincios. Prin credinta se ajunge la minciuna = Dumnezeu.
Cu stiinta e mai greu, ca nu se obtine usor, nu e accesibila pentru toti, necesita munca si capacitate de munca, dar credinta poate fi redusa usor, in cazul meu la zero. Ce mi se prezinta fara dovezi sau cu dovezi false intra la categoria minciuna si inselatorie.
"Întrebarea e : există o ceva, divinitate, forță, energie inteligentă care ne-a creat iar apoi ne-a lăsat posibilitatea să evoluăm sau involuăm sau suntem doar singura întâmplare bizară a universului?"
Pana acum se vede ca suntem o intamplare care evolueaza in timp prin selectie naturala fara nici o directie sau sens. Selectia naturala e lucrul firesc care se intampla indiferent de vointa sau stiinta cuiva: exemplarele care nu se adapteaza la mediu dispar, iar cele care se adapteaza traiesc. In felul asta se scrie automat codul genetic cel mai potrivit si avem fiintele care traiesc acum. De indata ce conditiile de viata se vor modifica si nu vor mai fi prielnice vietii, dispar toate vietatile.
Universul e mare in timp si in spatiu, deci nu putem spune nici cat de mare e, nici cine l-a facut sau daca a fost facut, dar putem sa ne mintim si sa ne inselam unii pe altii cu povesti primitive si absurde.
Nu, din cauza ca pe Dumnezeu nu l-am inventat eu. E descris cu lux de amanunte in cartile cu povesti primitive, puerile, fanteziste si absurde si conform acelor descrieri, acel Dumnezeu nu exista.
Toata lumea cand vorbeste de Dumnezeu, despre acela din cartea cu povesti vorbeste si atunci daca vrem sa fim cinstiti si sa spunem adevarul, spunem ca Dumnezeu nu exista.
Daca eu spun ceva despre Dumnezeu, toata lumea stie despre ce Dumnezeu e vorba si daca as spune ca nu stiu daca exista sau daca as spune ca exista, atunci as spune o minciuna.
Fiecare face ce vrea si ce e mai bine pentru el.
Un individ care traieste de pe urma povestilor si care vrea sa traiasca in continuare de pe urma povestilor sau un individ credincios ( = inselat si convins ca Dumnezeu exista) va spune intotdeauna ca Dumnezeu exista.
Un individ care nu e credincios si care nu are foloase de pe urma minciunii respective va spune ca Dumnezeu nu exista.
Ca sa spuna toti acelasi lucru, trebuie sa existe un motiv care sa-i determine sa spuna acel lucru.
Eu acum nu am nici un motiv sa spun ca exista. Eu consider ca omul are mai mult de castigat din adevar decat din minciuna - la nivel global. In particular observ ca se castiga mult mai mult prin minciuna, dar e un castig individual si vremelnic. Daca oamenii ar fi mai inteligenti, ar aprecia mai mult stiinta si daca ar fi mai uniti, ar avea mai mult de castigat, dar stiu ca lucrul asta e imposibil. De exemplu, daca toti oamenii ar fi fost uniti si ar fi folosit stiinta in interesul lor pe timp lung, atunci n-am fi avut razboaie, stiinta ar fi progresat mai mult, inmultirea s-ar fi facut mai cu masura si daca am fi fost de 1000 ori mai putini, resursele Pamantului ne-ar fi ajuns pe o perioada mai mare de timp, poluarea ar fi fost mai mica, oamenii ar fi trait mai bine si am fi avut mai mult timp pentru a gasi solutii de viitor. Daca nu am facut lucrul asta si mergem pe povesti mincinoase cu care ne inselam unii pe altii, pe interese de grup sau individuale ne taiem singuri craca de sub picioare si finalul va fi disparitia speciei umane intr-un timp mai scurt, deci urmasii acelora care au trait bine prin minciuna de pe urma celorlalti nu vor avea sansa la viata. Asta e rezultatul gandirii pe termen scurt pe baza de minciuna si nestiinta.
Se poate considera ca suntem creatia unei forte, dar nu divine. Divinitate, zeu (la feminin zeiță) este o entitate supranaturală, imaginară, care este adorată sau respectată de către oameni.
Divinitatea e o inventie primitiva care sa explice fenomenele neexplicate stiintific.
In timp s-a vazut ca mai toate fenomenele "neexplicabile" si-au gasit explicatii stiintifice fara legatura cu o divinitate.
Eu zic ca tot ce se intampla are o explicatie, e natural si se respecta legile naturii. Nu exista nimic care sa incalce legile naturii, deci nu exista minuni si fenomene paranormale.
O divinitate se presupune ca are gandire, are sentimente, dorinte. Un zeu atotputernic care poate face oricand si orice, nu are motive sa faca omul, pentru ca pentru el omul ar fi nimic (il poate face oricand, e ceva banal, nesemnificativ si fara valoare pentru zeu), deci un zeu atotputernic nu are de ce sa isi doreasca sa faca oameni, nu are nici un folos de pe urma lor, nu il intereseaza ce face omul, in ce crede, in ce nu crede, cat si cum traieste, nu ajuta omul, nu pedepseste omul. Pentru zeu omul e nimic.
Prin urmare, omul nu e creat ca urmare a dorintei unui zeu. Poate fi doar o intamplare asa cum se vede ca e. Daca nu ar fi existat conditii prielnice pe Pamant, omul nu ar fi aparut. Daca zeul isi dorea sa faca omul, atunci il facea direct si mai bine. Practic un zeu poate face zei, iar fiintele inferioare ii sunt indiferente.
Modul in care apare omul se vede ca e in urma selectiei naturale si a conditiilor favorabile existente in mod intamplator.
Un zeu atotputernic nu facea un intreg univers doar pentru omul de care nu ii pasa.
Atunci ce fel de zeu putem avea?
Unul fara gandire, fara dorinta, fara iubire, fara sentimente, fara inteligenta, paractic un zeu mort.
Cel mai bine se potriveste natura sau intregul univers in calitate de creator.
Natura e infinita in timp si spatiu (presupunere), e atotputernica dar nu in sensul ca poate face orice ci in sensul ca are niste legi pe care nimeni si nimic nu le pate incalca, nu are sentimente, nu are inteligenta, vointa, preferinte si tot ce se intampla e doar evolutia ei in timp si in anumite perioade de timp si ca urmare a conditiilor de mediu din acel timp si din acel loc, materia se organizeaza sub forma de "viata", a carei complexitate creste in timp ca urmare a selectiei naturale, iar mai apoi dispare tot asa cum a si aparut, in urma modificarii mediului, modificare care are loc in timp. Deci totul e similar curgerii apei la vale, fara sens si fara rost.
De ce are omul vointa si de ce are scop?
De ce are omul vointa? Selectia naturala determina existenta indivizilor care vor sa traiasca, sa se inmulteasca si sa aiba cat mai mult ca sa aiba existenta si reproducerea asigurata.
Deci omul e ca un robotel programat genetic sa se inmulteasca, sa traiasca mult si bine, sa stranga resurse care sa-i permita obtinerea "obiectivelor" indiferent de mijloace, chiar in dauna altor indivizi.
Daca insa omul are inteligenta mai dezvoltata si isi imparte resursele cu semenii lui, atunci prin unire capata o mai mare putere de adaptare la mediu si iese in castig. Daca pe om il intereseaza sa aiba doar el conditii de viata bune in defavoarea celorlalti, atunci e singur si va avea putere de adapare le mediu mai redusa, deci sanse de supravietuire mai mici.
De asta zic ca daca oamenii nu sunt in stare sa se uneasca si traiesc in nestiinta, fantezie, minciuna si inselaciune, sansa de existenta ca specie se reduce mult. Din punctul de vedere al naturii care nu are preferinte, iubire, vointa nu e nici o problema. Omul dispare ca specie si atat.
anonim_4396 întreabă:
DeProfundis99 întreabă: