O trecere intr-o alta forma de existenta genereaza incertitudine si teama. Dumnezeu a facut pe om trup si suflet, iar moartea inseamna despartirea sufletului de trup, o despartire care este cred foarte dureroasa. Hristos, cu strigat mare, si-a dat duhul pe Sfanta Cruce (Marcu 15:37). Desi era cu trupul Sau in mormant si cu sufletul Sau in iad, totusi liantul dintre ele a fost Dumnezeirea Sa, unita dupa ipostas cu firea Sa omeneasca.
Dar la om nu exista acest liant. Poate ca este harul. Exista rai, intr-adevar, dar nimeni nu il are garantat. Fiecare trebuia sa straduiasca si sa se sileasca pentru a obtine raiul, dar fara harul lui Dumnezeu, mantuirea la om este cu neputinta. Unii ne temem de moarte fiindca foarte multe ne leaga de aceasta viata: oameni, lucruri, sentimente, amintiri si e dureroasa si nedorita despartirea de ele.
Din pricina unei insuficiente credințe.
Când credința ajunge să iubească pe Dumnezeu, atunci în suflet nu va mai exista nicio teamă.
Pentru că 1)moartea este nenaturală și 2) majoritatea oamenilor au constiinta incarcată de păcate și patimi și recunosc instinctual că nu sunt pregătiți de moarte.
Suntem vesnici. dar putem avea parte fie de viata vesnica, fie de moarte vesnica. Așa învată Scriptura.
Poate ptc nu toți vor ajunge într un loc frumos, în rai? Zic și eu. Da, e absolut normal și logic sa te temi de moarte atunci când ești conștient ca nu ești împăcat cu Dumnezeu și ca vei ajunge în iad. Dar dacă știi ca Dumnezeu e Tatăl tău și ca vei ajunge în rai, da, moartea nu ar trebui sa ne sperie, dimpotrivă, ar trebui sa ne dorim sa ajungem mai repede la Domnul
Exact.Cred ca teama vine de la interpretarea unor texte dubioase de origine evreiasca scrise acum cateva mii de ani.