Comparând cu alte versete din Biblie, ne dăm seama că prin "a pune nume", Biblia se referă uneori la "a da un titlu".
Isaia 9:6 - "Căci un Copil ni S‑a născut, un Fiu ni S‑a dat, iar autoritatea va sta pe umerii Săi. I se va pune numele: „Sfetnic minunat, Dumnezeu puternic, Tată veșnic, Prinț al păcii."
Numele "Emanuel", "Prinț al păcii" și altele descriu natura Domnului Isus. Numele Său literar este "Isus".
Matei 1 : 21-23: "Ea va naște un Fiu, Căruia Îi vei pune numele Isus, pentru că El Își va mântui poporul de păcatele lui. Toate acestea s‑au întâmplat ca să se împlinească ceea ce a spus Domnul prin profetul care zice: „Iată, fecioara va rămâne însărcinată, va naște un Fiu și Îi vor pune numele Emanuel", care, tradus, înseamnă „Dumnezeu este cu noi.""
Expresia "Îi vor pune numele Emanuel" se refera la recunoasterea pe care a castigat-o Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu care reprezinta caracterul Tatalui.
Si eu mi-am pus intrebarea asta, cand am ajuns acolo. Ideea e ca, au trecut mii de ani, iar sensurile cuvintelor s-au schimbat, s-au schimbat inca de cand s-a spus asta, pana la Iisus, si s-au mai schimbat si de la Iisus pana in vremurile noastre. Emanuel însemnând: Dumnezeu este cu noi.
Ca si cum acum ai pune numele unui copil Dumnezeu este cu noi, care peste alti 3000, 4000 de ani, pentru cei ce vor citi numele va însemna complet altceva, mai ales în altă limbă, pentru că cele întâmplate nu au fost in Romania. Pe lângă asta, pe atunci cuvantul "nume" avea 3 sensuri: Numele pe care îl strigi (Ionut, Stefan, Cristian) etc, si "nume" cu sensul de statut, titlu, asa cum este si: Mesia, Fiul, Pruncul, deci si Emanuel.
Dar de ce crezi Isaia se refera la Isus? Isaia profetea pe timpul ultimilor regi ai lui Iuda, cu tara pustiita de asirieni datorita pacatelor poporului, condus la idolatrie de regii necredinciosi, conform Cronici. Ce trebuia, era un rege credincios, care sa restabileasca cultul prescris; si a venit regele Ezechia. Acesta a interzis pana si inaltimile; a fost singurul rege care a facut asta. Prea tarziu. Venirea lui Ezechia e proorocita de Isaia; nu a lui Isus.