Dumnezeu este duh (Ioan 4, 24), nu L-a vazut nimeni niciodata si nici nu-l poate vedea. - Ioan 1, 18; 1 Timotei 6, 16.
Dar firea omeneasca a lui Dumnezeu-Cuvantul, adica a lui Iisus Hristos a putut fi vazuta, privita, auzita, pipaita. - 1 Ioan 1, 1
Hristos il indeamna pe Apostolul Toma sa puna mana in ranile Lui, pentru a se convinge ca a inviat.
Exclamatia ulterioara a Sfantului Apostol Toma "Domnul meu si Dumnezeul meu!" indica cele doua firi are lui Iisus Hristos: cea omeneasca si cea dumnezeiasca, unite in chip neamestecat, neschimbat, nedespartit si neimpartit.
Deci, nu poti vedea Dumnezeirea in fiinta Sa, care ramane complet necunoscuta si de neinteles, dar poti vedea pe Omul Iisus Hristos, unit cu Dumnezeirea Sa.
Daca privesti icoana Domnului Iisus Hristos, poti vedea o asemanare a firii Sale omenesti unita nedespartit cu Dumnezeirea Sa.
Toata iconografia se bazeaza pe intruparea lui Dumnezeu-Cuvantul. "Si Cuvantul S-a facut trup si S-a salasluit intre noi si am vazut slava Lui, slava ca a Unuia-Nascut din Tatal, plin de har si de adevar."-Ioan 1, 14
Sunt multi sfinti si cuviosi care L-au vazut pe Iisus Hristos, Dumnezeu-Omul. Chiar si sfinti ai sec 20: Sfantul Siluan Atonitul, Sfantul Paisie Aghioritul, Sfantul Porfirie Kavsokalivitul, Cuviosul Parinte Iosif Isihastul, Cuviosul Parinte Arsenie Boca, Cuviosul Parinte Iosif Vatopedinul si alti parinti necunoscuti oamenilor, dar cunoscuti si prieteni ai lui Dumnezeu.
Dumnezeu exista, si ti se arata prin semne, minuni, rugăciuni îndeplinite, daca te rogi la Dumnezeu si mergi la biserica nu ai cum sa nu ii simti prezența. Dumnezeu ne iubeste pe toți, si o sa vina timpul când o sa ni se arate la toți, însă asta se va întâmpla în Judecata de apoi. Pana atunci roaga-te si fă fapte bune, ca sa ajungi langa el si sa nu te ispiteasca cel rău.
DeProfundis99 întreabă: