Probabildatorita faptului ca sunt foarte mici comunitatile de Biuddisti la noi in tara nu renteaza sa autorizeze clase de Bouddism. Cu toate ca nu m-as mira sa fie macar o universitate la noi in tara care sa ofere aceasta posibilitate. Oricum cred ca la teologie se invata si detalii despre toate confesiunile religioase dar probabil nu in profunzime.
Studiile pana la cele universitarea le'am realizat in Romania, deci stiu ca nu invatam nimic asupra Bouddhisme-ului. Si imi permit sa zic cu convingere ca este o mare eroare. Sincer cred ca ar fi o investitie rentabila, stiti de ce? Pentru ca incet incet oamenii ar putea fi mai buni. Merci pentru raspuns
E Buddha, nu Boudda.
Păi în școli nu prea se face istoria religiilor, să se vorbească despre mai multe religii în parte, ci bagă pe gât ortodoxismul sau catolicismul, în funcție de școală/zonă etc.
La liceu, în clasa a XI-a se face un opțional de istoria religiilor unde ar trebui prezentate toate religiile, doar că la mine în liceu profesoara a convenit cu elevii din clasa a XI-a să nu mai facă opționalul, ci s-o ajute la un proiect în anul respectiv, ceea ce mi se pare o porcărie. Oricum, dacă e s-o luăm așa, cam orice religie e bullshit, așa că nu văd de ce buddhismul ar fi ceva mai bun.
Bouddhisme, in franceza, eh. oue, stiu si eu am avut parte de "optional non-optional" in literatura universala, in loc de a aprofunda literatura universala am aprofundat gramatica pe care o studiam deja in fiecare zi...hehe, si mai tarziu ce regrete putem avea! Bref, daca vrei sa afli de ce bouddhisme-ul ar fi mai bun, de ce nu arunci o privire? merci pentru rapsuns!
Aaa... cultura generala?
Ăăă...cultură generală, ce? Nu înțeleg ce vrei să spui, explică puțin, te rog.
"Oricum, dacă e s-o luăm așa, cam orice religie e bullshit, așa că nu văd de ce buddhismul ar fi ceva mai bun."
Chiar daca din punctul tau de vedere orice religie e bullshit, vorbind de buddhism, spuneam ca simplu motiv de a-ti imbogatii cultura generala este suficient pentru a invata niste date generale pentru care nu cred ca ar fi nevoie de mai mult de o ora de curs.
Da cine nu te lasa sa inveti aceasta religie? Poti oricand sa treci pe la biblioteca si sa iti i-ei sute de carti despre ea si sa incepi studiul. Sunt sigur ca la facultatea de istorie a religiilor se invata asa ceva.
Pentru ca nu e o religie, e o filozofie, nu are zei, nu are un loc unde te duci dupa moarte, bine poti spune de reincarnare, dar nu e o cerinta ca sa fi budist asta, poti sau nu sa crezi in reincarnare. oricum, e destul de greu chiar si de elimini factorul religios sa inveti despre budism, nu are evangherlii sau ceva, tine de practica, e ca si cum as incerca sa ii explic unui om fara picioare ce inseamna joggingul si ce simt cand il fac, asa si aici, trebuie experimentata meditatia practicata de budisti si stilul lor de viata, nu au zei sau mituri de genul arca lui noe, buddha a fost un om si atat, nu tine de credinta in buddha, gata cred il el, deci sunt budist
Nu am spus asta, am zis doar ca nu poti studia despre ce inseamna meditatia, ce inseamna sa consideri fiecare vietuitoare speciala si sa respecti fiecare organism la fel fara sa practici tu asa ceva, pot crede ca exista un dumnezeu si sa citesc biblia si sunt crestin, nu pot citi ca budisti mediteaza si au un stil de viata si gata sunt budist, si exact asta am spus si mai sus, ma pot informa care sunt anumite practici budiste, dar nu tine de credinta pentru a fi budist, sau na, ca sa nu fiu inteles gresit, o anumita credinta in ce inseamna viata e necesara, dar esentialul consta in practica si respectarea unui anumit tip de disciplina si un anumit stil de viata
Da ai perfecta dreptate, dar eu nu ziceam de ce putem noi invata de la ei, sau hai, cum era in intrebarea originala, poti arata studentilor ideile astea pe care le zici, si pot invata multe din o asa filozofie, dar nu ii face budisti...eu ziceam de a fi budist, tine si de conceptele astea pe care le zici, cu toate ca nu sunt legi la ei, scrierea lu x e lege.nu pot so incalc, nu, fiecare isi traieste viata in propriul stil, dar pe langa astea tine si de practica, si na, acu depinde ce vrea fiecare, a fi budist, sau a asimila si a crede unele idei pentru a avea o viata mai buna da atat, fiecare cu decizia lui, asta e faza misto la budism, crezi ce vrei, fa ce vrei, e viata ta si doar tu ai dreptul la ea
Nu neaparat, "crezi ce vrei, fa ce vrei, e viata ta si doar tu ai dreptul la ea", de fapt si de drept "e viata ta dar e si viata celorlati" so... de acea in bouddhisme iubirea este tratata de o maniera foarte profunda si este axa lor, pentru ca ceea ce facem noi afecteaza celalalt, so "legile" lor sunt puncte de reper ce odate asimilate, nu te poti indeparta de ele pentru simplu fapt ca raspund la ceea ce suntem in profunzimea noastra de Etre. Intrebarea mea nu vroia deloc sa ascunda idea de a transforma in bouddhiste fiece tanar, fiecare individ adopta o religie ce ii raspunde la bagajul interior. fiecare religie in final ne vb de acelasi element ce uneste lumea si pe care ar trebui sa sa ssprijine lumea: iubirea. primul pas este de a asimila iubirea dincolo de forme sau de litere, restul vine de la sine.
A nu, da eu ziceam una e sa inveti despre, dar diferenta fata de religii e ca in filozofia asta, de te decii sa fii budist tine mai mult de prctica decat de faptul ca crezi inkarma si asa, e meditatie, nu mananci carne, e destul de greu, doar ca sa inveti despre da, poti sa nu fii budist, da e destul de greu si asa, ca nu poti sai explici cuiva ce inseamna meditatia si ce simti, sau cum e sa respecti fiecare fiinta, in alte religii e usor sa zici, dumnezeu exista de crezi in el ajungi in rai, wow, la budism ca sa intelegi ce stii despre filozofia asta, sa intelegi cu adevarat, trebuie sa practici
practica vine din credinta in "litera filosofiei"; practici abia dupa ce ai inteles cu adevarat. Nu cuvantul "à la lettre" ci esenta din el te conduce la schimbarea perspectivei asupra vietii si asa se naste un punct patru la intrebarea mea: ce este bouddhisme-ul pentru voi?
Ceea ce se preda in scoala [ma refer la religie sau istoria religiilor, este suficient.copiii au si asa destule materii grele carora trebuie sa le faca fata.cei ce vor simti nevoia vor cauta singuri sa afle despre ce religie vor[google e aproape]fie ea budista, brahmaista sau gnostica.ca sa studiezi o religie aparte trebuie sa ai chemare.cu sila, nici ortodoxismul nu le intra in cap ba mai mult fortand nota va aparea fenomenul de respingere! deci?
"deci?", deci copiii au materii de studiat grele, pentru ca asta inseamna studiul, un efort ce devine pasiune. Copiii au sansa de a avea materiile grele, pentru ca altii nu au sansa de a pune mana pe o carte, si zau ca nu li sar parea greu nici una din materiile de scoala. cu sila? cu forta? cine a vorbit de forma aceasta de educare? nu! copii sunt atrasi de religii pentru ca sunt atrasi de ceea ce e frumos in religii, si nu vb de o predare "2+2=4 si basta" ci de o predare calduroasa si creativa. Cei ce nu sunt atrasi; hm... nu e vb copilului si a sistemului in care le facem cunoscuta o lume noua...
Ca sa raspund in rezumat la ce vin sa vad aici, inainte de toate merci pentru timpul acordat. Acum, putem sa invatam despre bouddhisme chiar si daca nu avem cunostinte asupra meditatiei din pct de vedere religios (rugaciunea de exemplu). Zic asta si nu dau inapoi ideii, pentru ca exista foarte multe exemple in acest domeniu (ca sa ma exprim de aceasta maniera), exemple ce arata negru pe alb ca chiar si cel mai ateu dintre atei si cel mai materialist din materialisti, poate sa inteleaga bouddhisme-ul. Pentru ca axa acestei "filozofii" este: iubirea. Si chiar si cel mai "negru" om de pe pamant, condamnat la sentinta capitala, stie ce este iubirea. Si daca vreti sa ma contraziceti, tin sa adaug ca lucrez in domeniul acesta si am certitudinea ca fiecare om stie inconstient ce este iubirea, si chiar daca unii tueurs en série nu vor schimba niciodata discursul, vb de placerea de a ucide... nope! bref, ies din unul din punctele mele de teza, si revin pe idea ca nu conteaza pregatirea pe care o avem pentru a putea asimilia bouddhisme-ul, pentru a intelge anumite puncte din existenta. orice regilie nu este o porcarie, fiecare religie, filozofie, perspectiva de existenta, are ceva real si valoros. Oue... uneori o numim cultura generala. Daca vrem sa crestem, atunci cu cat mai mult ne adresam intrebari si timp pentru a ne raspunde cu atat putem creste cu adevarat, si sincer, suntem fericiti gratie cunoasterii. Merci pentru idei, en tout cas, fiece idee e interesanta. sarbatori fericite!
Punct nou in intrebare, gratie raspunsurilor: ce este mai exact pentru voi, bouddhisme-ul? Dincolo de "karma", si "practica"...
Of ce ciudat e sa vad ca scrii boud in loc de bud...e in romana, nu-s de ce il francofonizezi .pai nu ati inteles nici tu nici yeti zis bigfoot, cand spun practica ma refer la meditatie, si e grea, am facut si din cand in cand mai fac da ori lenea ori lipsa de timp m-a facut sa mai raresc, oricum, meditatia, cel putin cea budista si zen, inseamna ati elimera mintea de orice gand, e greu, a naibii de greu, mia laut aproape o luna meditand zilnic sa reusesc asa ceva, dar senzatia pe care o ai atunci, e incredibila, e un calm desavarsit, si te face in o mica masura, probabil practicand zilnic in o mai mare masura, te face o alta parsoana.esti mai clam, vezi viata altfel, vezi intr-adevar ca totu lse leaga, esuntem un tot nu entitati separate, si iti dai seama ca grijile celorlati sunt la fel de importante ca a tale, si bucuriile lor la fel, si pana la urma, telul final al budismului e sa atingi iluminarea, buddha e primul, au mai fost de la el cativa ce au reusit, si cred ca asta e ce inseamna sa fii budist desavarsit.sa atingi iluminarea si sa fii una cu universul, si cel mai important sa traiesti doar in prezent, sa fii una cu momentul actual, nu sa traiesti in trecut si in lucrurile ce teau ranit sau bucurat atunci, nici in sperante si vise ale viitorului, doar in prezent. asa cum spunea buddha-pacea vine din inauntrul tau, nu o cauta in afara.
Bien, alors Buddha este termenul sanscrit, si da imi cer scuze dar primele mele reactii de scriitura sunt francofone, deci voi incerca sa nul mai scriu ca in franceza. In Buddhisme exista ideea ca reincarnarea se realizeaza gratie "meritului"=impregnarea benefica a spiritului sau "continuum intelectual", datorita actiunilor pozitive dea lungul vietii. Exista doua Campuri de merit: primul: Buddhisti sau "les éveillés", banuiesc ca in romana sunt "iluminatii", adica cei care au iesit din samsara(starea duala de reincarnare) si au atins stadiul de nirvana, buddhisti traiesc in templelele construite pentru ei pentru a duce o anumita viata. al doilea camp este: ceilelalte suflete sensibile-sunt oamenii ce traiesc "normal" dar ce manifesta dea lungul vietii generozitate, toleranta, iubire, pace...etc. suferinta in buddhisme este determinata de faptele negative din vietii anterioare, iar omul traieste in trecut pentru ca nu poate sa se detaseze de suferinta pnetru ca nu a iertat cel ce i-a facut rau. Idea esentiala e ca iluminarea este un proces de autoeducare a spiritului ce implica trecerea prin mai multe reincarnari.
De asta este iluminarea pentru tine, atunci asta este , dar nu poti atinge iluminarea prin reincarnare, iluminarea nu are nici o legatura cu suferinta si trecutul, nu stiu la ce te referi cand spui chestiile astea, probabil la reincarnarea, dar nu are legatura cu iluminarea. cum sa explic, iluminarea inseamna ca lumea este ce este, si cand o capeti incepi sa razi cu asa o pofta incat ceilalti o sa zica ca ai innebunit, poti sa o atingi in o zi sau dupa zeci de ani de meditatii, nu e ceva ce implica suferinte anterioare sau cate vieti ai avut, e in tine, nu e ceva din alta viata, mmm, mie mai usor sa o exprim prin un proverb zen: stand linistit, fancand nimic, primavara vine iar iarba creste de la sine
Te contrazic cu certitudine! Iluminarea nu vine batand din degete! citeste in profunzime buddhisme'ul si toate scrieriile lui Dalai Lama.
Nu are o limita de timp, dar oricum, este ce este, nu are rost sa ne contrazicem pe cat de mult dureaza sa capeti iluminarea, oricum depinde de persoana
) ca bine zici
Dar mintile noastre sunt parazitate de prostii de pe TPU, ca multi sunt doamne, si de avem rabdare cu ei suntem cu un pas mai aproape de iluminare, deja ma simt un superom doar daca am rabdare sa explic cuiva ca arca lu noe trebuia sa ia si balene in ea
Gasesc deplasat raspunsul aici prezent, cu tot respectul.
De te gandesti nu e, ca asta e o chestie a budismului, sa nu te enervezi, de unu care nu gandeste, pentru ca oricum ai privi, sunt multi mai ales pe site care te intrebi ce invata ei in viata asta, si de vb cu ei si ramai calm, si oricat ar vb prostii tu ai mereu rabdare si gandesti, asta este, si ii raspunzi si explici, e un antrenament bun, si ca sa fii mai calm si ca sa ai rabdare, de toti ar fi cum vrei sa fie, iluminarea nu ar mai avea sens, o lume perfecta e un blestem
Hm... revezi comentariul si vei vedea ca este deplasat!
Da, ai dreptate, im icer scuze, dar revenind la intrebarea ta de la inceput, mi se pare cam ciudata, ma refer la studenti, mai ales, dar si elevii pot fi inclusi, eu termin anul asta veterinara, in nici unul din ani, nu am invatat despre nici o religie, si la aproape toate facultatile situatia e la fel, si nici nu vreau, medicina e o chestie stiintifica, materiala, nu vreau sa mi se spuna de suflete si chestii ce nu au relevanta, de vrei sa te documentezi ca elev sau student poti sa o faci acasa, ai internet, ai o baza de carti incredibil de mare daca stii sa cauti, religia nu e ceva ce ar trebui predat in scoli, sau doar in alea de profil, scoala e un lucru stiintific, trebuie invatate lucruri care au legatura cu lumea in care traim, a invata despre oameni invizibili ce traiesc in cer si in care cred unii oameni nu e ceva ce tine de stiinta, pot crede in orice, dar atat timp cat nu pot aduce dovezi si e doar in capul meu, nu e ceva ce tine de scoala, cum am zis, fiecare se poate documenta personal, acasa sau la bibliotesca, dar nu in o institutie menita sa invete stiinta si felul cum functioneaza universul, ce stim pana acu despre el cel putin, e parerea mea, nu trebuie sa fii de acord, dar sunt curios in ce scoli, si nu alea de profil, ce facultati invata despre religii? si ma repet, exceptand alea ce au scopul de a te invata despre istoria religiilor sau teologice.
recedaniel3 întreabă: