Un preot ti-ar raspunde: fiindca suntem necredinciosi, fatarnici, invidiosi, hapsani, rai cu alte cuvinte.
Dumzneu iti da dar nu-ti baga si in gura! - mai spune o vorba duhonviceasca. Aici facandu-se referire la deciziile pe acre noi le luam in viata si care ne afectaeza cand facem ce nu trebuie.
O boala nu vine singura, fiindca singuri ne-o provocam prin ceea ce mancam, ce facem si prin comportamentul nostru.
Exceptie fac bolile mostenite de la parinti.
De exemplu, iei SIDA si alte boli grave sau mortale, daca faci sex neprotejat. Desi se stie acest lucru, totusi tinerii din ziua de azi prefera sa riste si 30-40% ajung sa se infecteze si sa regrete, dupa ce afla ca sufera de o boala incurabila.
Faci ciroza hepatica si cancer de ficat daca consumi droguri si alcool sau ai luat hepatita B ori C prin sex neprotejat.
Mai poti face ciroza non-alcoolica si daca esti obez si iti imbolnavesti ficatul, fiindca nu-ti pasa cat mananci si ajungi sa te ingrasi fara masura.
Iti sta in putere tot timpul sa faci ce trebuie, dar tie nu-ti pasa si ignori ce trebuie, de aceea ajungi sa suferi.
Ma rog, lista de exemple poate continua, dar ce vreau sa spun este: ca in 99% din cazuri suferim numai din vina noastra!
Așa cum Dumnezeu ajută omul în prezent, tot așa îl va ajuta și în viitor. Așa cum e Dumnezeu invizibil, adică e nimic, tot așa invizibile sunt Raiul și viața veșnică, adică tot nimic.
Dumnezeu îngăduie suferinta pe pamant ca sa ne arate că nu asta e casa noastră și că n-ar trebui sa ne simtim comozi și "ca acasă" în viața asta ci ar trebui să o asteptam pe cea viitoare, care e adevarata viată.
Din cauza tuturor pacatelor omenesti de la Adam si Eva pana in prezent!
De ce nu opresc oamenii ce au inceput tot ei, adica razboiul? De ce nu vindeca oamenii bolile incurabile, daca tot idolatrizeaza stiinta atee? De ce nu repara oamenii inechitatile pe care tot ei le-au provocat? De ce pretind oamenii de la Dumnezeu ceea ce tot ei pot face?
DA, ai multă dreptate. Dumnezeu nu poate încălca libertatea omului, l-ar putea ucide pe Putin într-o clipă, dar îi mai dă șanse de pocăință. Oamenii și-o fac cu mâna lor. Se pedepsesc singuri.
Că veni vorba de boli incurabile, ziceți de Dumnezeu, care nu poate vindeca bolile incurabile. Asta e o modalitate de pedeapsă pe care omul și-a dat-o. Cancerul, de exemplu, este dat de fumat. Dacă i-ar vindeca Dumnezeu, oamenii ar continua să fumeze și să strice sănătatea altor oameni, nevinovați. De asta, decât să își ispășească pedeapsa în iad, suferă puțin pe pământ, le pare rău că din vina lor au ajuns în starea asta și se mântuiesc. Deci suferința este doar o metodă de educare a oamenilor, dacă nu a mers cu frumosul.
Bolile incurabile singuri și le-au dat.
In primul rand, trebuie sa intelegem ca lucrurile pe care noi le percepem ca fiind rele, desi nu vin de la Dumnezeu, sunt ingaduite de El pentru ca slujesc unui scop bun. Știu de un om care a rămas paralizat, însă tocmai datorită necazului s-a întors la Dumnezeu (deci sufletul lui a fost mântuit) și chiar el însuși a recunoscut că dacă Domnul nu l ar fi smerit, n-ar fi fost nicio sansa ca el să Îl caute pe Hristos.
Sunt convins că Domnul îngăduie și războaie știind că în strâmtorare, când viețile oamenilor atârnă de un fir de ață, aceștia devin mult mai interesați de veșnicie decât dacă ar trăi în confort. El ne iubeste si de aceea ne aseaza in astfel de situatii, pentru ca isi doreste cu orice pret sa trecem in vesnicie mantuiti. In definitiv, viata pe pamant e cat o clipa in comparatie cu viata vesnica, care dureaza o eternitate și care contează cu adevărat.
Cât despre lucrurile enumerate de tine, nu Dumnezeu este de vină, ci starea decăzută a omului, în general. Păcatul care a "intrat" in firea omului odata cu neascultarea lui Adam si Eva.
In concluzie, Dummezeu este suveran si nu putem intelege intotdeauna planurile Sale, dar trebuie sa avem incredere ca El stie ce face. Noi trebuie doar să-L căutăm. Să capătăm și noi mântuirea prin credință în jertfa Domnului Iisus care a plătit pentru păcatele noastre, și să ne predăm viața Lui.
Daca ai intrebari, spune-mi.
Pai Dumnezeu le îngăduie, dar nu e rău sau nedrept. Prin unele chestii pedepsește oameni, iar prin unele ii încearcă. Toți oamenii trec prin necazuri, vremuri grele. Dacă totul ar fi perfect, cum ne am mai bucura de bine, de sănătate, de totul? Dacă ar fi aici perfect, ar fi raiul pe pământ și ce rost ar avea? Aici e greu dar în rai ne vom bucura de fericirea de acolo, ne vom bucura ca vom sta acolo o veșnicie cu Dumnezeu și acolo nu mai exista tristețe, chin, dureri etc etc
DeProfundis99 întreabă: