Ca sa nu fie confundati cu neoprotestantii, astia fiind concurenta. sau pentru ca acolo scrie ca nu-i treaba crestineasca bogatia pe pamant.
Nu e corect sa generalizezi. Eu personal, ca ortodox, am oferit aproape vreo suta de biblii ortodoxe (copii xerox).
Dar nu aceasta este solutia intelegerii corecte a textului biblic, pentru ca la urma urmei nu cultura generala este totusi miza, ci intelegerea corecta...
Bravo! Ma voi ruga sincer pentru tine!
Dar ramane totusi o mare problema...
Scriptura nu este tocmai o carte uşor de înţeles şi accesibilă oricui. Din acest motiv există astăzi zeci de mii de grupări secatante ce pretend a li se acorda atenţie.
Câte versiuni de culte există astăzi, tot atâtea versiuni greşite de interpretare a Scripturii există, din moment ce mesajul lui Dumnezeu nu poate fi decât unul singur, lipsit de contradicții.
Din cele 31124 versete ale Bibliei, ESTE DE AȘTEPTAT ca cel puţin unele să fie dificil de înțeles, înțelese doar într-un context mai larg, sau într-un cadru care garantează lipsa de modificare şi alterare a sensului – cadrul Bisericii.
De ce spun ca nu aceasta este solutia? Iata daca am lua exemplul chimiei, nu e suficient sa imparti culegeri cu probleme de chimie pentru a obtine "alfabetizarea" in domeniu...
Continand in mare parte un limbaj stilizat, metaforizat, condensat in toate procedeele artistice intalnite la literatura, lectura bruta in afara cadrului explicativ nu face uneori decat sa deschida calea sectarismului...
Nu sunt oare vreo 30000 de secte in lumea aceasta cauzate doar de "LECTURA BIBLIEI"?
Cand am impartit acele biblii ortodoxe am fost constient ca ramane deschis acest risc.
SOLUTIA cea mai buna este apropierea oamenilor de Biserica, tot la fel cum "alfabetizarea" in domeniul chimiei o faci in cadrul organizat al scolii.
Asta doar ei stiu.
Tot ce iti pot spune este ca o Biblie este o achizitie destul de costisitoare si nimeni nu ar vrea sa cheltuiasca bani (pe care ii pot pune in buzunarul lor) pe obiecte sfinte. Cum am mai afirmat, crestinismul nu mai este ce a fost. Acum, cand toata lumea e ortodoxa, a disparut subit dragostea fata de Dumnezeu. De ce? Datorita banilor. Si nu sunt deloc de acord cu asta. Exista lucruri mult mai importante in viata decat banii, cum ar fi credinta, dragostea. Banii nu aduc fericirea.
Si, ca sa revin la intrebare, te-as sfatui sa nu te alaturi neoprotestantilor. Cu toate ca par ei mai sfanti, te-ai nascut in credinta adevarata, pe care n-ar trebui sa o parasesti. Am auzit de multe ori oamenii zicand ca un singur Dumnezeu exista. Adevarat! Dar multi incearca sa creeze un alt Dumnezeu, nefiind multumiti de adevaratul Creeator.
Carti sunt. Dar de vanzare. Deci, cine vrea Biblie, sa-si cumpere!
E bine sa ai o Biblie. Daca o ai nu inseamna ca esti si crestin.Pana sa o intelegi dureaza. Credinta nu este echivalenta cu a citi si intelege Biblia. Apoi bibliile sectelor sunt gunoaie in viziunea mea. De aceea le dau gratis.Ma exprim cam dur, dar tie iti dau dreptate.
Si eu iti dau dreptate
Iisus nu cred ca vrea bani pentru a-I cunoaste Cuvantul..Ar fi o idee geniala ca ortodocsii sa ofere Biblii gratuit..macar foarte mici, de slaba calitate a foii, paginilor dar macar sa faca acest lucru..fiindca sunt multi dar foarte multi ortodocsi care nu au citit deloc Noul Testament si nici macar nu stiu in ce tara s-a nascut Iisus.E cam rusinos...cum ar fi un bucatar sa nu stie sa faca de mancare? Cam asa sta treaba si aici.
Inteleg. Chiar inteleg.
Dar noi nu putem face absolut nimic.Ba da- sa speram
Si nici nu poti zice ca BOR nu dispune de bani..in fine.
Daca as fi eu patriarh as face imediat lucrul acesta, serios.O consider primordiala, nu e suficient doar sa auzi slujbele preotului sau predica lui.e doar o opinie.
Nu ai observat un amanunt! Acele biblii care se dau gratuit de catre secte sunt modificate! Si eu am primit odata o biblie de asta si cand un preot mi-a gasit-o in casa, m-a luat cu binisorul, sa nu ma jigneasca si mi-a aratat ca e profund, intentionat modificata. Deci un gunoi! Gunoaiele se dau gratis. Apoi, ti-as da o pilda: mi-am pierdut casa, tot, am pierdut si Biblia pe care o aveam din mosi stramosi (mai multe, si in Kirilica si editia Coresi, etc.). Cand mi-a aratat Christos Calea, m-am trezit in noua casa cu un preot adevarat (ortodox ) care mi=-a oferit o Biblie cu scrisul mare (nu ca la banci-contractele) ca a vazut ca nu prea vad.I-am zis ca ma recompensez.Cand voi putea. A plecat. Dar mi-am amintit ca scria undeva (in Biblia Ortodoxa) ca sa nu atarni de ratul porcilor inele de aur!
Deci nu am a mai comenta! Problenma ta e graba, necredinta si virusarea careia inca nu-i faci fata inca, caci nu asculti glasul preotului, care spune la sfarsitul Lithurghiei"
"rabdare si intelepciune".
Tiparirea unei Biblii e destul de costisitoare. Protestantii, in Romania cel putin sunt foarte putini, 10-15 intr-un sat cu 1000 de locuitori. Ca sa imparta ortodocsii atatea Biblii ar trebui enorm de multi bani. Plus ca fiindca Ortodoxia e majoritara, cei mai multi sunt "ortodocsi " doar intre ghilimele, caci nu le prea pasa de Dumnezeu.
Plus ca protestantii au fonduri din SUA. BOR nu are atatea fonduri.
Asa ca oamenii interesati de Ortodoxie pot sa isi cumpere o Biblie (pe care cei neinteresati, daca ar primi-o nu ar citi-o ), se gasesc la toate manastirile, pot merge la conferinte, la grupuri de tineret ortodoxe (eu merg si ii super acolo, foarte multe activitati faine ), pot merge la manastiri, etc., ai dreptul sa-l cauti pe Dumnezeu, nu mai suntem comunisti. Trebuie doar sa cautam, caci sigur gasim. Pace !
Cred ca intrebatorul este ratacit, vrea sa inteleaga totul intr-o clipa, e foarte grabit.Dar asa cum i-ai explicat, cu atata caldura sufleteasca, poate ca-i dai o sansa.
Aproape ca as crede ca maine va ajunge vreun epscop sa ne invete el pe noi! Imi place blandetea explicarii tale, eu nu as avea aceasta rabdare.