| SaveTheNature a întrebat:

De ce poarta musulmancele batic pe cap?, unele chiar si pe fata. (care e morala)?

Răspuns Câştigător
| Arthur a răspuns:

Şi eu am stat o vreme îndelungată în Munchen. Serviciul a fost de aşa natură încât am avut relaţii cu multă lume de religie musulmană. Majoritatea erau turci, dar erau şi irakieni şi albanezi musulmani. Am fost şi în locuinţele multora, le-am cunoscut şi aspecte legate de familie, de mentalitate, de fel de a fi.
Unii sunt mai libertini cu tradiţia religioasă alţii sunt mai stricţi, dar mai adaugă şi faptul mai puţin cunoscut că pentru respectarea tradiţiei legate de costum femeile de etnie turcă primesc o sumă de bani în fiecare lună. Nu cunosc dacă şi acest stimulent financiar este pentru unele familii hotărâtor în respectarea acestei tradiţii ( poartă doar rochiile alea largi şi negre cu un batic în jurul capului, dar fără voal ).
Există şi familii musulmane la care nu se pune problema aceasta iar femeile se machiază şi se îmbracă după modă. Chiar în statele musulmane până la urmă contează ce se întâmplă în familie, cât de deschişi sunt la minte, iar mai apoi ce este permis sau nu pe stradă sau în instituţiile publice.

34 răspunsuri:
| Arthur a răspuns:

" Femeia nu este nici pe departe lipsita de drepturi. Ea are dreptul de a-si alege singura sotul, sa aiba si sa mosteneasca avere, sa divorteze in anumite conditii (cand barbatul nu isi indeplineste indatoriile de sot, nu o poate intretine sau o maltrateaza). Ea nu este supusa barbatului ci doar lui Allah, si are dreptul sa-l infrunte pe sotul sau tatal sau daca i se cere sa mearga impotriva poruncilor lui Allah. Coranul stabileste reguli cu privire la felul in care trebuie sa se imbrace o femeie, dar acestea au fost interpretate in diferite culturi cu diferita strictete.
Controversatul voal pe care femeile trebuie sa il poarte in public isi are originea in Biblie, unde este mentionat ca obligatoriu de catre apostolul Paul (ati vazut vreodata o calugarita crestina cu capul descoperit?). Desigur, cum crestinii au ales sa ignore aceasta regula si majoritatea musulmanilor care traiesc in societati moderne au ales sa o ignore (in Turcia este chiar interzisa purtarea voalului in scolile statului). "

| Mădă0611 a răspuns (pentru Arthur):

BOO! Io iar big grin
Daca vrei sa dai un raspuns corect, adica obiectiv, un site musulman nu e tocmai ce cauti. In Arabia Saudita una a fost omorata cu pietre pentru ca, ghici ce? A indraznit sa conduca. Ce tupeu pe ea! Alta a facut inchisoare pentru acelasi lucru "Manal Al Sharif, o femeie din Arabia Saudita, a fost arestata saptamana trecuta fiindca a indraznit sa conduca masina, ceea ce in aceasta tara araba reprezinta o adevarta crima."

"In Arabia Saudita, cea mai traditionalista dintre tarile arabe, femeile n-au inca drept de vot; n-au voie nu numai sa conduca o masina, dar nici macar sa mearga pe bicicleta; in autobuze, au locuri rezervate in spate, separat de ceilalti calatori- interactiunea cu barbati e considerata generatoare de promiscuitate si trebuie evitata cu orice pret. Casele au doua intrari, una pentru femei, alta pentru barbati. Segregarea sexelor e asemanatoare celei din perioada Apartheidului din Africa de Sud, dintre albi si negri. Pana in 2006, femeile saudite n-aveau nici macar acte de identitate: existenta lor era pur si simplu o notita in buletinul tatalui."

...si multe altele.

| SaveTheNature explică (pentru Arthur):

Interesant. Dar totusi nu ai raspuns la intrebare. Sa fiu mai explicit : Care este rolul baticului de pe cap si fata. De ce trebuie sa-l poarte? cu ce scop?

| Arthur a răspuns (pentru SaveTheNature):

Faţa fetei sau femeii musulmane nu avea voie să fie privit decât de cei din familie pentru a nu ispiti la gesturi necugetate pe altcineva. Sub iaşmac se poate afla cineva de 19 sau 80 de ani.
Curios este faptul că zona mijlocului, la dansatoare de exemplu, nu era privit ca un atentat la pudoare. Cât despre sexul cu partenera sau partenerele de viaţă acesta nu se face niciodată sub cerul liber şi mai mult decât atât nu au voie să fie dezbrăcaţi total, acea cămaşă de noapte tradiţională trebuie să le ascundă goliciunea.

| Arthur a răspuns (pentru Mădă0611):

Prietene, nu căuta extremele. Acest lucru până la urmă tot de oameni ţine. Nu în toate ţările arabe este la fel, vezi Iranul, vezi Turcia etc. Nu toate oraşele, familiile până la urmă adoptă acelaşi comportament.
Ai aici explicaţia cuiva care locuieşte în Iran : " Femeile in Iran se acopera lejer, cu o esarfa aruncata pe cap ca daca bate vantul i-o zboara, se vede faţa, se machiaza puternic yocmai i-am trimis la cumnata-mea de iepuras o gramada de boieli si creme anitirid ca cia are riduri, pai o avea ca are 50 de ani Femeia in Iran care munceste la guvern sau in alte institutii se acopera cu un fel de batic care se inckeie sub barbie fara sa se vada parul doar ftza, ochi, gura rujata, tot.Pe strada femeile poarta blugi sau ce vor ele doar capul trebuie sa fie acoperit. Cele mai religioase poarta o manta, nu neagra ci pastelata si un batic asortat.Cine vrea sa poarte manta, sunt diferite modele, e o moda si la asta.
UIte aici un hal de broboada in moskee, mai sa-mi cada de pe cap iar femeile din spate care sunt mai serioase leaga cat de cat baticul ala sa nu cada. "
Mai fă o vizită şi la Istambul iar apoi mai vorbim...

Turcia este o tara... seculara, era vorba de musulmanii, adica musulmancele traditionale, ele poarta batic pe cap sau chiar pe fata, ele sunt vazute ca niste carpe, altfel poligamia nu ar fi legala, nici pedofilia.

Vrei să spui că în Turcia nu sunt musulmani, nici în Iran probabil. În fine, fiecare cu părerea lui.

In Turcia 99, 8% sunt adepti ai islamului, dar este o tara seculara, fara o religie oficiala. "A secular state is a concept of secularism, whereby a state or country purports to be officially neutral in matters of religion, supporting neither religion nor irreligion."

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Secularmap.PNG

http://upload.wikimedia.org/......ns_map.png

Intr-un stat nesecular, daca iti schimbi religia, daca te uiti peste harti o sa vezi ce ai vrea sa schimbi, iti pierzi cetatenia, cel putin, in unele cazuri si viata. Am cautat articolul, nu-l gasesc, dar poti sa ma crezi, pana una alta. Ideea e ca in statele astea (neseculare, musulmane) femeile sunt slugi.

O să încerc să-ţi mai explic o dată, cu toate că am slabe speranţe că o să înţelegi : în esenţă viaţa în familie, indiferent de religie, decurge după viziunea acelor oameni din familia respectivă până la urmă. Ei îşi aleg drumul iar statul îi reprezintă doar, fiind familia mai mare
Am întâlnit şi am prieteni din familii musulmane dar comportamentul legat de religia acestora diferă enorm de la o familie la alta, acest lucru reflectat şi de felul cum se îmbracă printre altele.
Repet : statul reprezintă în mare realitatea din ţara respectivă, excepţie făcând doar dictaturile.

Traiesti in lumea basmelor laughing

Nu pentru tine, doar pentru fraieri şi pentru cei care au făcut naveta la fără speranţă. Tu ai călătorit grozav de mult ( pe internet ) aşa încât o să mă abţin să te categorisesc.
Probabil trăiesc în 1001 nopţi dar ziua mai şi muncesc ( cu mintea limpede ).
Lăsând la o parte mucii de la nas ale unor useri în rest e ok.

Uaaaaaau, da' ce repede ne enervam, domnuuuu Dan!

| SaveTheNature explică (pentru Mădă0611):

Nu va mai certati pe postarea mea laughing)

| Mădă0611 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Pai eu nu ma cert, nu vezi ca sunt calma? smug Ia zi, cum stii tu ca sunt femeile musulmance cand vine vorba de drepturi? Majoritatea, nu mi-o da exemplu pe Georgica de la 3 care face nu stiu ce.

| SaveTheNature explică (pentru Mădă0611):

Eu sunt in Anglia. Aici lucrurile stau putin diferit decat in tarile islamice. unde politica este religie iar religia este politica.
In fine, majoritatea stau acasa cu amilia tuflite in pat si nici curatenie prin casa nu rea fac. Ma intrebam de ce totusi nu renunta la baticul ala, venind Anglia si vazand ca din toate natiile prezente aici, numai ele poarta batic. in fine fiecare cu treaba lui.

| Arthur a răspuns (pentru SaveTheNature):

Şi eu am stat o vreme îndelungată în Munchen. Serviciul a fost de aşa natură încât am avut relaţii cu multă lume de religie musulmană. Majoritatea erau turci, dar erau şi irakieni şi albanezi musulmani. Am fost şi în locuinţele multora, le-am cunoscut şi aspecte legate de familie, de mentalitate, de fel de a fi.
Unii sunt mai libertini cu tradiţia religioasă alţii sunt mai stricţi, dar mai adaugă şi faptul mai puţin cunoscut că pentru respectarea tradiţiei legate de costum femeile de etnie turcă primesc o sumă de bani în fiecare lună. Nu cunosc dacă şi acest stimulent financiar este pentru unele familii hotărâtor în respectarea acestei tradiţii ( poartă doar rochiile alea largi şi negre cu un batic în jurul capului, dar fără voal ).
Există şi familii musulmane la care nu se pune problema aceasta iar femeile se machiază şi se îmbracă după modă. Chiar în statele musulmane până la urmă contează ce se întâmplă în familie, cât de deschişi sunt la minte, iar mai apoi ce este permis sau nu pe stradă sau în instituţiile publice.

NOname
| NOname a răspuns:

În opinia mea, este doar paranoia şi misoginismul bărbaţilor, reflectate asupra femeilor prin pretextul meschin al religiei.

Femeia este tratată ca un obiect, care este ascuns, ca să nu fie admirat şi dorit, să nu se fure.

Arată neîncrederea lor în femei şi în ei. Iar din moment ce majoritatea căsătoriilor sunt aranjate şi femeile sunt ţinute nu cu iubire, ci cu forţă şi frică, ca nişte trofee, obiecte sexuale, servitoare şi fabrici de copii, e şi normal. Sunt ţinute în obscuritate şi limitare, ca să nu se trezească, să nu prindă curaj şi să nu evadeze...din secole de subjugare şi exploatare.

Răspuns utilizator avertizat
| RAY a răspuns:

Barbatul isi arata misogismul si dominatia lui asupra femeii prin batice pe cap

| relian a răspuns:

Nu este nici o morala, este ceva inteles gresit, ceva prostesc, adica atit au inteles ei din ce au citit sau cea facut careva cindva.Unu a facut o chestie si restul deja au facut-o regula.Asa swe intimpla cind esti fanatic religios, daca sefu face ceva pentru tine deja devine religie.Nu mai stiu exact situatia dar parca ceva legat cind un barbat mergea in vizita la popa sau ce era ala nevasta aluia trebuia sa stea in alta camera, eventualdaca era intrebata ceva trebuia sa raspunda de dupa o perdea ceva.Adica niste timpenii ca de altfel si astea ce le practica ortodocsii de saruta oaselemortilor si asa mai departe.Ce scrie in biblie sa saruti oase sa sugi oase de morti? Vedeti voi noi facem pe altii fanatici, idioti anormali si asa mai departe dar penoi nu ne vedem.Ca urmare as zice ca aia sint si ei normali atit cit sintem si noo ortodocsii sau catolicii.Rid unii de altii.Eu as intreba care e morala sarutarii si sugeri oaselor alora care au murit? Ba mai degraba agreez o femeie "ninja"eu asa le zic la arabaoice decit ortodocsii care ling oasele la morti.Cum mai poti da mina sau nici nu vreau sa ma gindesc sa stau linga un lingator din asta de oase.

| Lizzu a răspuns:

Nu exista nici o morala aici.
E cenzura.

| Lizzu a răspuns:

Asa, si nu inteleg DE CE ar trebui ca femeile sa-si acopere fata si corpul pentru a nu ispiti? Mi se pare cea mai stupida si josnica aberatie.

Adica, cu alte cuvinte, barbatii sunt niste copilasi, daca cineva ii ispiteste ei vor cadea in mreje, de parca nu ar dispune de creier si vointa proprie.

De parca nu ar avea forta de a se impotrivi si de a nu privi la femeie doar ce vor ei sa priveasca. Saracutii...sa nu-i supunem la nimic obscen, sa nu-i deranjam din rugaciuni si ganduri inalte.

Hai sa ne mai lase.

| Alphawolf a răspuns:

Nu este nicio morala. Valorile lor religioase le indica asta, sau asta inteleg ei/ele. Vezi diferentele... dintre tari, normalul este in functie de ce este stabilit, in functie de ce este sustinut si promovat.
Si la noi femeile cultelor, sau a unor culte, poarta sau au purtat batic pe cap. In urma cu multi ani, cand treceam pe langa un cult religios, toate femeile erau cu capul acoperit cu batic. Pe vremea lui Ceasca, credinciosii unor culte nu aveau radio-uri si televizoare in casa, ei credeau ca este Satana in ele(asta le-a fost bagat in cap). Copiii(prieteni de-ai mei) acelor credinciosi erau privati de... multe lucruri, pofte din cauza prostiei si fanatismului parintilor lor.
Stiu ca in prezent... suna prostesc, dar pe atunci pentru ei era normalul, si la fel se poate spune si in cazul inchizitiei. Ei asa au gandit, asta au inteles ei din Biblie, li s-a parut normal sa apere "cuvantul".

| dragos9234 a răspuns:

Femeile sunt considerate mult inferioare.La fel ca in crestinism.

Sau, cum a spus terente, sunt prea urate.

| HueyFreeman a răspuns:

Primitivism.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Inducerea in ispita a barbatului. Femeie e pedepsita ptru greseala evei.

| thewomaninwhite a răspuns:

Pentru ca asa se face in religia lor

| KateMiddleton a răspuns:

Totul depinde de sot.Nimeni nu-i poate vedea sotioara in afara de el.

| andri22 a răspuns:

Pentru ca ele nu au voie sa fie descoperite nici un pic, asa este religia lor

| zulal97 a răspuns:

Hey! si eu sunt din Turcia sunt musulmana si sper sa te pot lamuri de ce se poarta la noi batic. In primul rand nu poarta toate femeile, e alegerea fiecarea, doar in Arabia Saudita, Yemen sau Afganistan este obligatoriu sa porti, iar ce fac ei acolo mi se pare ingradirea drepturilor. Si in Kuran ( Coran ) spune ca cel mai important lucru este intentia. Deci daca pe unele femei le obliga cineva sa poarte si ele nu vor degeaba il pun. In primul rand noi punem batic nu pentru a fi inferioare barbatului si pentru a nu a arata tuturor frumusetea noastra. Este un simbol al modestiei si in acelasi timp iti feresti trupul de unele priviri nepotrivite. Si in Kuran scrie ca femeile sa poarte batic tot din acelasi motiv pentru a fi protejate de priviri pentru a se simti in siguranta si a arata modestia. Practic, degeaba pui batic daca nu iti acoperi si corpul sa ramana la vedere fata, palmele si piciorul de la talpa la glezne. In Turcia sunt foarte multe case de moda pentru femeile care aleg sa se imbrace asa. Adica poti sa pui batic si sa te imbraci foarte elegant nu neaparat in negru laughing Si daca mai ai alte intrebari... oricand iti raspund cu drag

| SaveTheNature explică (pentru zulal97):

Da mai am.:
1 te-ai nascut musulmanca?
2 daca nu te-ai nascut musulmanca de ce ai ales religia musulmana?
3 Sincer sa fiu nu am inteles prea bine treaba cu modestia. Sa iti explic. Un barbat se excita daca vede un fund dezgolit, sani dezgoliti, abdomen dezgolit, bulane. Insa parul te excita la fel de putin ca si unghiile, sau calcaiul, sau ochii. Deci in acest caz femeia isi acopera parul degeaba.
Nu inteleg de ce s-ar supara Allah ca eu ma uit la parul unei femei? daca exicatnt parul, se faceau filme sexi cu barbati care mangaie par...nu fund si sani. In fine...

| zulal97 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Da asa m-am nascut. Cum sa zic...din traditia araba a ramas ca femeile sa aiba parul lung, des si negru iar multor barbati le atragea atentia. E la fel cum sunt femeile care stau in biserica imbracate in negru scuze am uitat cum se numesc, dar stiu ca si pentru ele la fel ca pentru femeile musulmane care poarta batic oameni le respecta si ele la fel isi arata modestia. Si in religia ta femeile pun batic in biserica, iar documente care au mai ramas spun ca mama lui Isus ( Issa ) avea batic.

| Doini112 a răspuns (pentru SaveTheNature):

Da de la citi ani se poarta la ei batik pe cap?

| Ana_Adam_2001 a răspuns:

Ce a zis
Ginagina1234 este foarte adevarat! femeile musulmane poarta acel batic ca sa un li se vada frumusetea fiindca doar sotul lor au drept al asa ceva si ele sunte egale fata de barbati si au drepturi un sunt tinute numai la aragaz cum cred europenii sau altii ci sunt egale! Este adevarat ca ele un au dreptuti cum avem noi in Europa dar totusi au!

| Ginagina1234 a răspuns:

Buna, eu sunt o musulmanca din siria, am citit aica niste lucruri care chiar m-au dezamagit, niste raspunsuri de pe aici ne arata cat de inculti pot fi unii.
Intrebarea a fost noi de ce purtam batic?
In primul rand femeia in islam este foarte bine vazuta si aproape egala cu barbat, in islam este pacat sa o tratez urati, sa o bati, sau sa ii obligi sa faca ceva, nu este tratata ca o carpa cum credeti.
Nui purtam batic pentru ca frumusetea unei femei nu este ieftina, nu este pentru oricine, ci este doar pentru sotul pentru ca daca femei isi arata corpul, parul si frumuseta lor la toate barbatii asta inseamna ca ea este pentru oricine si asta conduca la multe realtii inainte de casatorie.
Va dau un exemplu ca sa va fie mai usor de inteles, au fost facute niste cercetari in america, cea mai bogata tara din lume si au gasit ca acolo sunt cele mai numeroase " homeless people " oamenii care nu au casa, si au cautat si cauzele si au gasit ca majoritatea lor sunt copii lasati in strada pentru ca au fost nascuti fara casatorie si mamele lor (adolescente) nu pot sa creasca un copil, pentru asta ne a zis dumnezeu sa ne acoperim sa nu avem relatii cu barbati si etc. Ca sa traiim i viata normala fara probleme, noi suntrm multimiti de ce ne a poruncit dumnezeu si chiar noi traiim viata, de exemplu eu personal am drept sa merg unde vreau am multe prietene sunt la facultate, o sa am masina mea dupa un an. Ca orice fata
Daca va apucati sa cititi din quranul nostru o sa stiti cat de simplu si logic este.
Daca ati auzit de femei in tariile arabe care nu au drepturi si sunt tratate urat asta nu este absoulut vina religiei asta nu este islamului e vina oamenilor de acolo care sunt inculti si nu merg pe ce ne a poruncit dumnezeu.