La porunca lui Dumnezeu (!) chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI se aflau STATUILE (sau "chipurile cioplite") ale HERUVIMILOR.
Asta ce înseamnă? Că trebuie să renunţăm la confuzie şi să vedem că porunca a II-a a fost dată doar într-un anumit context, un context care a ţinut de O ANUMITĂ RELIGIE (poruncă dată doar evreilor!), contexte care au ţinut de UN ANUMIT timp istoric (dată acum 3800 de ani!).
UNICUL SCOP pentru care a fost data aceasta porunca a fost doar ELIMINAREA CONCURENŢEI (a falselor zeităţi păgâne care Îl concurau pe Dumnezeu), nicidecum de eliminarea obiectelor de cult, din moment ce evreii aveau SUTE de obiecte de cult…
"La porunca lui Dumnezeu (!) chiar deasupra Chivotului Legii şi DEASUPRA CELOR ZECE PORUNCI"
Iar ii dai cu cele 10 porunci, ai uitat ca tot tu zici ca Vechiul Testament e un bullshit( nu ca nu ar fi), deci ce scrie pe acolo sunt tampenii, si acum vii si dai exemple de acolo?
Foarte adevarat ca in NT cei care l-au scris, sau mai degraba pentru care a fost scris, au inteles ca latura economica e una importanta, si atunci de ce sa elimini niste lucruri care aduc bani bisericii cum ar fi icoanele, cand poti castiga de pe urma vanzarii lor catre creduli?
NU am spus niciodata ca Vechiul Testament nu e inspirat de Dumnezeu. Acolo avem profetiile mesianice, Revelatia divina realizata prin intermediul profetilor biblici…
Eu am spus doar ca in cele aproape 1000 de pagini s-au strecurat si ceva şovinisme, "inspirate" poate dintr-un nationalism extrem.
Porunca a II-a nu se citeşte în mod habotnic şi ANACRONIC, ci doar în contextul evreilor DE ACUM 4000 de ani.
Doar în Vechiul Testament a existat teama de idoli, de zeii falși care Îl înlocuiau în conștiința evreilor pe Dumnezeu. Cine îl înlocuiește astăzi pe Dumnezeu?
Existau unii incriminaţi prin porunca a II-a, dar ei se făceau vinovaţi de TRĂDARE, de UITAREA lui Dumnezeu şi înlocuirea Lui cu ALTE DIVINITĂŢI, care deşi erau false, fără existenţă reală, erau DISTINCTE, DIFERITE, cu IDENTITATE (fictivă) DEFERITĂ faţă de Dumnezeu!
Locul statuilor HERUVIMILOR era locul spre care se inchinau evreii. Cortul sfant, Tablele Legii...
Apoi, Porunca a doua a fost data doar evreilor nu si crestinilor. Mantuitorul nu o pronunţă. De aceea, noi daca o luam din Vechiul Testament măcar să o adaptăm atunci timpului prezent. Crestinii de azi nu mai alearga dupa alte divinitati cum faceau ACUM 4000 DE ANI evreii...
Era chiar şi pentru evrei, o mare diferenţă între CEEA CE ERA DESTINAT LUI DUMNEZEU (obiectele de cult) şi ceea ce era cu adevarat "idolatria" (statui care NU aveau legatura cu Dumnezeu - faceau trimitere doar spre alte religii, alte divinităţi - cele false!).
Încurajându-i să facă acele CHIPURI CIOPLITE "speciale", Dumnezeu i-a ajutat să facă diferenţa între folosirea obiectelor de cult (care îndreptau atenţia la Dumnezeu) şi folosirea idolilor (falsele zeităţi păgâne).
Evreii rămâneau astfel la Unicul Dumnezeu!
Heruvimii din jurul chivotului, acele statui din aur, chiar pentru asta erau destinate: să mijlocească în conştiinţa iudeului sentimentul apropierii lui Dumnezeu!
Mama ta ti-a dat viata. Ce zici, merită o fotografie? Eu spun că da, tu spui că nu, şi văd că pari şi foarte ferm în a-i refuza asta. Dar nu te cred…
Pe de altă parte, mama ta care ti-a dat viaţă merită respect, nu? Tu iarăşi spui că nu, dar tot nu te cred...
Ei bine la fel e şi cu cinstirea sfinţilor...
Până şi cea mai simplă băbuţă care priveşte o icoană ştie că pe copii săi sau pe părinţii săi îi poate iubi şi respecta şi asta fără să-i confunde cu Dumnezeu.
Şi fără ca Dumnezeu să-i interzică asta...
Si oamenii de azi? cati stiu despre Dumnezeu? cati stiu numele sau? cati stiu scopul sau? cati stiu ce, cer in Rugaciunea Tatal Nostru? cati?
dar ia intreaba-i de sf gheorghe? de sf Andrei, de sfintii c-tin si Elena, de cei 40 de mucenici (aici le place ca trebuie sea bea 40 de pahare)
nu sunt oamenii de azi in aceiasi situatie? nu cumva l-au uitat pe Dumnezeu? arata=mi 1 zi in calndarul ortodox in care sa se spuna: AZI NE INCHINAM LUI DUMNEZEU! asa cum mai toti sfintii au o zi, sa aiba si Dumnezeu 1. acum ma iei cu faza ca lui ne inchinam in fiecare zi
da prin intermediul lui Maria, si a lui ignatie? sa mijloceasca ei pentru noi pacatosii? si Isus ce face? somer?
Da mai, merita o fotografie. dar nu saruti fotografia, nu inghenunchiezi in fata ei, nu te rogi in fata ei (astea sunt acte de incinare)-http://dexonline.ro/definitie/inchinare
Dumnezeu NU INTERZICE nici icoanele şi nici obiectele de cult. Dimpotriva, El este Cel care le-a cerut...
Dumnezeu NU INTERZICE ASEMĂNAREA (dovadă sunt statuile HERUVIMILOR cerute de Dumnezeu).
El interzice doar imaginea falselor zeităţi (CONCURENTE), prin care evreii părăseau amintirea lui Dumnezeu cel adevărat.
TOATE denominaţiunile creştine au cel puţin 70 % din cultul "asemănărilor"! Fiecare cult creştin foloseşte excesiv funcţia de reprezentare, de "ASEMĂNARE" pe care o are imaginea!
Astfel, "imagini" ale lui Hristos şi ale sfinţilor, apar în cărţi, reviste, biblii cu imagini, pliante, filme, postere, etc., iar aceste "imagini" sunt însoţite cel puţin de un "gând" de respect! Ei când le reprezintă peste tot, reprezintă idoli? La fel, în Biserică, icoanele sunt însoţite doar de un "gând" de cinstire, respect, şi legătură cu persoana reală!
Icoana nu primeşte "personalitate proprie", ea are doar „funcţia" de a „reprezenta" o persoană reală (care există în realitate, în afara icoanei), are funcţia de a aminti persoana reprezentată, aşa cum cărţile, bibliile şi revistele şi filmele oricărui cult amintesc de persoanele biblice! Gândul de respect sau cinstire care însoţeşte privirea icoanei se îndreaptă spre personele respective, cu existenţă reală!
Cinstirea icoanelor este doar o formă de respect, care, trece dincolo de imagine, spre persoana reală (aşa cum raza de lumină trece dincolo de FEREASTA transparentă) şi ajunge acolo unde trebuie să ajungă
Toţi evreii se închinau în direcţia statuilor HERUVIMILOR. Asa a cerut Dumnezeu. Toate sinagogile din lume sunt îndreptate catre Ierusalim, (pentru că acolo se afla templu - acolo se aflau si statuile heruvimilor).
Referitor la SARBATORI, exista bineînţeles si sarbatori special dedicate Fiului lui Dumnezeu: "Nasterea", "Botezul",, "Schimbarea la fata", "Taierea imprejur", "Intampinarea Domnului", 'Invierea Domnului", "Inaltarea", etc...
Sfintilor putem sa le acordam numai o zi de speciala aducere aminte (excluzandu-i oarecum de la cinstirea speciala in celelalte zile) dar pe Dumnezeu nu Îl putem mimimaliza acordandu-i o singură zi, o anumită zi.
Sarbatorile enumerate mai sus exprima in mod inevitabil evenimente distincte, dar asta nu inseamna că L-am mărginit pe Dumnezeu doar la acele zile...
Fiecare sărbătoare şi fiecare zi în mod special este dedicată lui Dumnezeu.
Si apoi... este un lucru esenţial faptul că ICONELOR li se acordă doar "CINSTIRE" şi "NU ÎNCHINARE" (nu divinaţie).
Sunt doar obiecte de cult, iar evreii nu se "temeau" de sutele de feluri de obiecte de cult adoptate la cererea lui Dumnezeu...
Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.
Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…
Bun, sa vedem ca de exemplu icoana mamei maria...
De ce oamenii sa ii deie cinste ei?
Ce a facut ea pentru oemnire?
Merita ea sa fie cinstita?
INTRADEVAR ESTE BINECUVNTATA INTRE FEMEI PENTRU CA A NASCUT PE HRISTO DAR ATAT...
UNICUL CARE MERITA ESTE ISUS SI CRED CA NU E NEVOIE SA ITI ZIC SI DE CE.
Am pus exemplu pe mama Maria..., dar daca zic sfantu sau preafericitu nu stiu cum... ala chiar ce cinste are? ca a trait o viata poate dupa cuvantul lui dumnezeu? si trebuie pus in icoana
Analizand în context Sf. Scriptură ne convingem că şi rugăciunile sfinţilor sunt primite de Dumnezeu:
- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, 5, 20)
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa 8, 3-4)
- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8...
- Iacov cap.5, 16: "şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Trebuie menţionat că drepţii din cer nu sunt oameni morţi! Ei "trăiesc" în imediata apropierea a lui Dumnezeu şi se pot ruga Lui, asemeni îndemnului apostolului Iacov!)
Parerea mea ca in ziua de azi exista un singur mjlocitor intre om si Dumnezeu cae este ISUS...
Deci rugaciunea noastra personala are efect pentru ca o facem in numele lui ISUS...
INTREBARE: cum poate domn parinte sa se roage pentru pacatele mele?
Oare nu fiecare dintre noi raspundem pentru greselile noastre?
Si totusi parintele invata poporul sa se roage la morti, adica petru e mort mama maria e moarta si alti sfinti care au trait pepamant sunt morti...
Sunt morti pentru ca inca nu a venit MIRELE DUPA MIREASA... cred ca intelegi ce spun
Nu stiu din ce gruapre esti dar sa stii ca niciunul dintre suflete nu a murit!
După VIAŢA BIOLOGICĂ, într-adevăr SUFLETELE îşi vor continua existenţa în VEŞNICIE, pentru că "Dumnezeu A PUS ÎN INIMA LOR (ale oamenilor) şi VEŞNICIA!" Ecclesiast 3, 11:
"Şi Iisus i-a zis: Adevărat grăiesc ţie, astăzi vei fi cu Mine în rai." Luca 23, 43;
"Şi ca pulberea să se întoarcă în pământ cum a fost, iar sufletul să se întoarcă la Dumnezeu, Care l-a dat." Ecclesiast 12, 7
„Toate le-a făcut Dumnezeu frumoase şi la timpul lor; El A PUS ÎN INIMA LOR (a tuturor) şi VEŞNICIA, dar fără ca omul să poată înţelege lucrarea pe care o face Dumnezeu, de la început până la sfârşit."- Ecc. 3, 11
"Şi a murit săracul (Lazar) şi a fost dus de către îngeri în sânul lui Avraam." - Luca16, 22;
"Sunt strâns din două părţi: aş dori să mă mut şi să fiu cu Hristos, deoarece asta ar fi cu mult mai bine. Dar pentru voi este mai necesar să rămân în trup" (Filipeni 1, 23-24)., etc...
Dacă existenţa lui Pavel alături de Hrisos în viaţa de dincolo, ar fi mult mai bună rezultă de aici că este o existenţă CONŞTIENTĂ în care sufletul nu dispare pur şi simplu.
Când ne adresăm sfinţilor nu facem altceva decât să-i luăm rugători alături de noi către Dumnezeu, DUPĂ CUVÂNTUL SCRIPTURII:
Analizand in context Sf.Scriptura ne convingem că şi rugăciunile sfinţilor SUNT PRIMITE DE DUMNEZEU:
- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, 5, 20)
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa 8, 3-4)
- "Şi când a luat cartea, cele patru fiinţe şi cei douăzeci şi patru de bătrâni au căzut înaintea Mielului, având fiecare alăută şi cupe de aur pline cu tămâie care sunt RUGĂCIUNILE SFINŢILOR." Apocalipsa 5, 8...
- Iacov cap.5, 16: "şi VĂ RUGAŢI UNUL PENTRU ALTUL, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Trebuie menţionat că drepţii din cer nu sunt oameni morţi! Ei "trăiesc" în imediata apropierea a lui Dumnezeu şi se pot ruga Lui, asemeni îndemnului apostolului Iacov!)
- Alte citate asemănătoare: Coloseni 4, 12; Coloseni 1, 9 etc.
Pentru ca pe preafericit nu-l prea intereseaza ce scrie in biblie. Ortodoxismul e oricum amestecat cu toate credintele pagane care existau in partea de est a Europei in urma cu 1500 de ani.
Traditia ortodoxa este mai mult din interes decat indicata de biblie. E psihologie, este mai bine ceva decat deloc, icoana este un impuls in plus rugaciunii, un decor religios, il face pe om atent, ii intretine superstitia si ii ofera loc unde(si la ce) sa se roage.
Icoanele sunt surse de castig si manipulare. Cu cat sunt mai multe aspecte/lucruri care-l face pe om atent(ii aduc aminte de cele "sfinte") cu atat el este mai usor de atras... iar sansa ca el sa se roage mai des este mai mare. Sunt momeli pentru oamenii slabi, aspecte care le conditioneaza mintea...
Nu te inchini la materialul din care este facuta icoana:argint, lemn etc ci la ceea ce este rerpezentat in icoana!
Te-ai gandit o secunda ca la intrebarea asta s-a raspuns acum 1200 de ani in urma? Va rog sa incercati sa nu mai fiti penibili cand va legati de principii crestine.
Daca vrei un raspuns abordeaza subiectul : "Iconoclasmul"... Numai bine
In primul rand nu te pune popa sa te inchini la icoane, nu vine el la tine acasa sa te oblige, iar daca te duci la biserica e normal sa saruti o icoana sau sa te inchini la ea.In al doilea rand, in Biblie zice sa nu te inchini la idoli in sensul sa nu te inchini la statui si alte lucruri de genu, spune sa te inchini doar la icoana.
1 porunca sa nu ai alti dumnezei in afara de mine sa nu iti faci CHIP CIOPILIT din lucrurile din cer de pe pamant sau de sub pamant.
UNDE SCRIE SA TE INCHINI LA ICOANE?
Ma bucur ca mai sunt oameni care vor sa ajunga la adevar.
Potrivit religiei Martorilor lui Iehova, Sfintele Scripturi, Traducerea lumii noi, ne dezvaluie, printre altele, in Isaia 40:18, se spune ca este IMPOSIBIL de facut o imagine a lui Dumnezeu.
De asemenea, in Ioan 4:24, se mai adauga ca Dumnezeu trebuie venerat cu spirit si adevar, nu cu imagini.
Un alt argument puternic ar fi prezent in Exodul 20:4-5, unde ni se spune ca Evreilor le era interzis sa se inchine la imagini (icoane)
Un ultim argument, cel mai subiectiv se gaseste in Psalmii 106:36, unde aflam, de asemenea, ca aceste icoane sunt o capcana si duc la distrugere.
Citeste aceste versete biblice din Sfintele Scripturi, Traducerea Lumii Noi si ai sa te convingi.
Sper ca te-am ajutat.
Tu ştii ce e ăla idol?
Să te lămuresc eu: idolul e imaginea 3D a unei făpturi create de Dumnezeu sau chiar a lui Dumnezeu, a Sfinţilor Lui, a Maicii Lui.
Icoana nu e 3D, ci 2D, fiindcă are 2 dimensiuni, aşadar, nu e idol.
Statuile catolicilor, care reprezintă pe Maica Domnului, pe "sfinţii" lor, pe Dumnezeu, sunt idoli, dar icoanele nu sunt idoli. Nici măcar pozele catolicilor, pe care ei le consideră icoane, nu sunt idoli, dar, pentru că nu sunt sfinţite şi canonice, nu ne putem închina înaintea lor.
Păi icoana nu-i idol! Îi o reprezentare" vie a ceea ce îi! Şi cum a zis şi mai adineauri nimeni nu te obligă. Dumnezeu ne-a creat liberi. Deci o să răspundem dacă libertatea asta am folosit-o în rău...
Aratami scriptural undeva unde sa indemne DUMNEZEU la inchinare inaintea idolilor...
CITESTE 1 PORUNA
Ortodoxia pe ce se bazeaza? daca se bazeaza pe biblie de ce oameni nu traiesc biblia?