Hai sictir
Am zis ceva greşit? Pe alb se vede jegul mai bine decât pe negru. De fapt pe negru nu prea se vede.
Stai ca nu am vrut sa te jignesc.Pe bune ca a fost un impuls, pur si simplu am raspuns asa pentru ca am inteles ca ai spus altceva, scuze...Ideea e ca, cumva ai vrut sa spui ca preotii sunt jegosi?
Bine, scuzeee pentru limbaj...Si da, S-a sacrificat pentru noi, pentru iertarea pacatelor noastre. Si e trist, pentru ca El a vindecat bolnavi, ne-a ajutat si ne-a deschis calea spre mantuire. Am auzit la multa lume vorba asta si in multe biserici: Atat de multe fapte bune a facut, atatea minuni si atat de multi oameni a tamaduit Iisus Hristos, incat nu ar incapea cartile din lume pentru a se scrie toate aceste minuni.
Asta depinde de fiecare,probabil sunt şi preoţi certaţi cu apa, cum sunt şi doctori nespălaţi, poliţişti, marinari, şoferi...etc. Depinde defiecare de câte ori se aruncă sub duş.
Ce-am vrut eu să zic, a fost că albul se murdăreşte cel mai uşor . Şi nu era nicio problemă dacă mă jigneai, sunt obişnuit la categoria asta ca enoriasii să arunce cu rahat în mine că nu le-nghit zeităţile.
Mda... Pai adevarul e ca unii preoti nu prea se spala din cauza ca ii intereseaza mai mult de suflet decat de trup.
Chestia cu "ce culor reprezinta ce" este doar o inclinatie psiho-estetica in teoria culorilor.
Exista is preoti care poarta alb (din cate stiu, preotii din evul mediu purtau gri/maro) dar negru este standard.
Cărţile de cult nu aduc informaţii cu privire la regulile de urmat cu privire la culorile veşmintelor clerului, menţionând doar necesitatea de a folosi veşminte de culori închise dau deschise, după caz. Aceasta este practica bizantină veche, păstrată în Bisericile de tradiţie grecească şi ea dă regula minimală de urmat în materie de veşminte liturgice.
În tradiţia liturgică a Bisericii Ortodoxe Române se împletesc elemente din tradiţia slavă şi cea grecească, la care se adaugă obiceiurile locale. În privinţa acestora din urmă, tradiţia locală a fost structurată şi în funcţie de dotările materiale mai puţin bogate. Strămoşii noştri purtau ce veşminte aveau, nedispunând de multe rânduri de veşminte, iar pentru cei din zilele noastre alegerile lor de atunci (legate de motivele amintite) au devenit tradiţie. De altfel, întrucât regulile prezentate mai jos nu sunt absolut obligatorii, mulţi slujitori poartă veşmintele pe care ei înşişi le preferă, fără să ţină seama de recomandări. Pe de altă parte, în continuare, puţini sunt cei care îşi permit un număr mare de seturi de veşminte liturgice complete.
Iar negru reprezinta doliul si tristetea pentru ca Iisus Hristos a fost rastignit.
anonim_4396 întreabă: