| bleakk a întrebat:

De ce pun ortodocsii un foarte mare pret pe viata sfintiilor/mucenicilor divinizandu-i uneori mai mult ca pe Isus, cel pretins fiul lui Dumnezeu? Prin ce s-au remarcat ei de au ajuns sfinti? In ce perioade au existat si cine le-a atribuit aceasta calitate? Dumnezeu?

10 răspunsuri:
| Filip23 a răspuns:

Nu sunt divinizati. Sunt cinstiti pentru ce au facut si pentru darul pe care l-au primit de la Dumnezeu.
Citeste Vietile Sfintilor si ai sa vezi de ce au ajuns sfinti.
Au existat cam in toate perioadele, insa pe teritoriul Imperiului Roman si al Persiei au fost multi mucenici, poate stii ce inseamna termenul. Mai nou ies la iveala mucenici si din perioada comunista. Cauta Sf Lidia din Rusia, daca vrei un exemplu.

| milan9 a răspuns:

"divinizandu-i"?
NIMENI nu divinizeaza pe sfinti. Este oare o neintelegere a fenomenului sau de o reactie tendentioasa? thinking

Chiar si in ziua dedicata sarbatorii unui sfant important din calendar, de abia daca este amintit acel sfant o singura data (fiind implorate rugaciunile lui catre Dumnezeu, -ca moment de rugaciune "comuna"), restul rugaciunii ("dialogului" special), 99, 9999999% din tot ce inseamna slujba fiind de fapt singura divinizare - dedicata doar Divinitatii, lui Dumnezeu.

| sublime89 a răspuns:

Asta tradeaza natura politeista a ortodoxismului si crestinismului in general. Religiile iudaica si musulmana sunt mult mai monoteiste decat crestinismul. In crestinism e plin de personaje care nu pot fi interpretate astfel decat ca fiind zei sau semi-zei. Am avea cam asa: Isus, apostolii, Fecioara Maria, toate personajele importante din biblie, toti "sfintii", duhul sfant, ingerii etc. Si aici vorbim doar de personajele "pozitive". Daca ar fi sa intram si-n diavoli si "duhuri" rele, n-am mai termina pana maine.

| bleakk explică (pentru sublime89):

Da,e interesant cum oamenii omit ingerii fie ei cazuti/decazuti/rai/buni. La treaba cu Dumnezeu/Isus/Duhul Sfant, hai ca exista explicatie "Sfanta Treime", dar si aici sunt dubii. 3 fiinte intr-o singura persoane, roluri diferite, dubios...

| sublime89 a răspuns (pentru bleakk):

E clar ca e vorba despre zei sau semi-zei inferiori lui d-zeu, si care-l ajuta pe el. De ce are nevoie de ajutor un zeu atotputernic, doar ei stiu. Asta e o traditie ramasa si de pe vremea politeismului evreiesc, cand la fel exista un zeu suprem, slujit de zei mai mici. Si-n mitologia greaca sau romana avem astfel de exemple de zei impartiti pe ierarhii.

| answer a răspuns:

Pentru ca sfintii/mucenicii s-au indumnezeit. Dar ai multe de citi ca sa intelegi aceasta afirmatie. Eu te sfatuiesc sa te uiti in calendar si sa citesti despre sfantul zilei in care te aflii. Vei vedea ca Sfintii au facut minuni mari, ca si Iisus. Sfintii sunt mijlocitori intre om si Dumnezeu, iar Iisus este Calea. Ei au urmat Lui Isus si s-au indumnezeit. Omul, inainte de caderea lui in pacat (vezi Adam si Eva si neascultarea lor), era cel mai apropiat de Dumnezeu ca asemanare.
Ai nevoie sa studiezi si eu te incurajez sa o faci. E usor, daca e peste puterile noastre de a intelege ceva, sa afirmam ca e manipulare, ca e religie, ca e minciuna, dar sunt dovezi clare ca nu e asa. Trebuie doar sa depunem efort si sa le gasim. Ca, vezi tu, ortodocsii sunt lasati sa aleaga ce vor sa faca cu viata lor. Daca vei vrea, vei observa ca la cultele religioase se face propaganda agresiva. Nu voi da niciun nume de cult religios ca sa nu supar pe cineva.

Iti dau un exemplu de un sfant contemporan cu noi: parintele Arsenie Boca, decedat in 1989. Daca vei cauta pe internet, vei gasi mii de marturii cu minunile lui. Iar oamenii care le povestesc sunt inca in viata, sa nu mai vorbim ca sunt si atei care povestesc despre "lucruri si intamplari neobisnuite" (minuni).

| Lucică1998 a răspuns:

Eu consider ca e total greșit, pentru ca de exemplu la mine in clasa, un coleg a întrebat-o pe profa de ce sa li se închine sfinților, iar răspunsul a fost: pentru ca ei sunt mijlocitori intre noi si Dumnezeu, dar Biblia spune ca Isus este SINGURUL mijlocitor intre om si Dumnezeu. Si încă o chestie nu vi se pare normal sa li se îndeplinească si lor dorințele, pentru ca nu cred ca, cei cu adevărat sfinți, si-ar fi dorit sa li se închine cineva, după moartea lor, pentru ca unele dintre calitatile lor erau modestia si smerenia.

| milan9 a răspuns (pentru Lucică1998):

Mijlocitor mai poate fi numit şi cel care se roagă lui Dumnezeu pentru altcineva. Iată şi din Sfânta Scriptură mărturii în acest sens:

- „În numele lui Hristos, aşadar, ne înfăţişăm ca MIJLOCITORI, ca şi cum Însuşi Dumnezeu v-ar îndemna prin noi. Vă rugăm, în numele lui Hristos, împăcaţi-vă cu Dumnezeu!" (II Corinteni, V, 20)
- „Şi a venit un alt înger şi a stat la altar, având cădelniţă de aur, şi i s-a dat lui tămâie multă, ca s-o aducă împreună cu RUGĂCIUNILE TUTUROR SFINŢILOR, pe altarul de aur dinaintea tronului. Şi fumul tămâiei s-a suit, din mâna îngerului, înaintea lui Dumnezeu, împreună cu rugăciunile sfinţilor." (Apocalipsa, VÎII, 3-4)
- "Vă îmbrăţişează Epafras, care este dintre voi, rob al lui Iisus Hristos, pururea LUPTÂND PENTRU VOI ÎN RUGĂCIUNILE SALE, ca să staţi desăvârşiţi şi plini de tot ce este voinţa lui Dumnezeu." (Coloseni, IV, 12).
- Iacov cap.5, 16:,, şi vă rugaţi unul pentru altul, ca să vă vindecaţi, că mult poate rugăciunea stăruitoare a dreptului." (Trebuie menţionat că drepţii din cer nu sunt oameni morţi! Ei "trăiesc" în imediata apropierea a lui Dumnezeu şi se pot ruga Lui, asemeni îndemnului apostolului Iacov!)

| milan9 a răspuns (pentru Lucică1998):

Este un lucru esenţial faptul că sfinţilor li se acordă doar "CINSTIRE" şi nu "inchinare" (nu "divinizare", caci cuvantul "inchinare" are mai multe sensuri...)! thinking

Deşi cinstirea sfinţilor sau a obiectelor de cult mai este numită uneori "închinare", aceasta nu e decât o confuzie cauzată de polisemia termenului, foarte gravă sub aspect lingvistic, terminologic. Confuzie explicată probabil prin faptul că acest termen provine din latinescul lat."inclinare" – înclinare.

Ori ştim foarte bine că NE ÎNCLINĂM în sute de moduri diferite, spre a arăta în general politeţea sau respectul, dar nu în toate aceste sute de cazuri divinizăm pe cei din faţa noastră. Astfel, nu ne divinizăm nici părinţii, nici bunicii, nici profesorii, etc…

| EmilTraian95 a răspuns:

Cel mai probabil oamenii in general nu neaparat ortodocsii pun pret pe vietile sfintilor deoarece ii considera modele mai apropiate de persoana lor, adica Iisus ca model e mai greu de urmat 100% El fiind si Dumnezeu pe cand sfintii au mai si pacatuit si oarecum omul obisnuit se regaseste in ei si ii e mai usor sa il ia drept model pe un Sfant