De ̶p̶r̶o̶s̶t̶i̶.
Daca o baba da limbi la o adunatura de moaste, restul babelor vor face acelasi lucru, ca sa fie in rand cu satul si sa li se mareasca pensia si sa ajunga in rai.
I se zice efect de turma.
*Astept sa imi dati hate*
Vezi ca ai taiat din greseala primul rand. Era bun.
NU toti crestinii pupa moaste si icoane ci doar acea parte care are AMESTECATA religia cu TRADITIA. Adica crestinism plus paganism, doar aia pupa ce spui tu.
Normal, generalizari fără rost în aceasta întrebare.
Sărutul este un semn, o manifestare a afecțiunii, a venerației, a comuniunii.
Moaștele sunt considerate ca aparținând unor oameni care au fost sfinți, deci mai aproape de Dumnezeu. Icoanele la fel, sau ale unor sfinți sau a Fecioarei Maria, deci foarte apropiate de Dumnezeu. Le săruți, comunici cu Dumnezeu.
Părerea mea despre moaște. La un iarmaroc medieval se vindeau la tarabă moaște. Două cranii, unul mare și unul mic. Craniul Sf. Petru, și craniul Sf. Petru când era copil.
Pentru ca, undeva pe parcursul istoriei imparatii crestini care au dominat europa si bizantul au trebuit sa asimileze populatiile necrestine care avea cultul mortilor si ca sa fie mai usor sa accepte crestinismul acei decidenti au hotarat sa introduca aceasta practica si in crestinism, in timp a devenit foarte larg acceptata si s-a uitat originea practicii.
in biblie problema icoanelor si a moastelor e transata fara echivoc, adica sunt interzise, biblia este singura autoritate reala a credintei iar religia nu este egal credinta, religia este facuta de oameni pe baza bibliei si cu modificarile ulterioare, adaugiri si eliminari de concepte si dogme, insa trebuie maturitate ca sa intelegi aceste aspecte, si tot la fel de multa maturitate pentru a studia subiectul in mod obiectiv.
Salut
Oamenii pupa moaște, sfinți sau preoți cunoscuți pentru că îi consideră niste oameni apropiați lui Dumnezeu și făcând asta vor avea mai mari șanse să primească ce își doresc, ii venerează ca pe trimișii lui Dumnezeu.
Icoanele surprind scene sau portrete ale sfinților, adică ale celor la care se roagă, deci de asta le pupa și consideră că îi ajută cu ceva.
See you
Buna intrebare.
Ei ti-ar spune ca le pupa ca sa fie binecuvantati, sa aiba noroc si sa se insanatoseasca sau sa fie feriti de boli si nenorociri.
Eu ti-as spune ca asa au fost invatati de mici sa creada, fara sa cerceteze. Acei oameni nu cred ca au citit Biblia in viata lor - majoritatea, sau ce au citit nu prea au inteles nimic din ea. Mai sunt si cei care au inteles-o dar tot apara doctrina religiei lor. In plus, gandeste-te si l-a profitul de pe urma acestor oameni usor de manipulat. Nu spun ca crestinii sunt usor de manipulat in general, dar cine n-a citit si n-a inteles biblia in viata lui este un astfel de om dpdv religios.
De ce iti pupi parintii, pe mama si pe tata?! Te obliga cineva?! Sau pe prietenii buni pe care nu i-ai mai vazut de mult? In semn de dragoste si de cinstire, nu? Or, crestinismul este o religie a iubirii, in care cea mai mare virtute este dragostea, "care nu cade niciodata". -I Corinteni 13:8
Dar dragostea nu este fara discernamant in crestinism, ci ea "se bucura de adevar". -I Corinteni 13:6
Dumnezeu Insusi este iubire:
"I Ioan 4:8 Cel ce nu iubeste n-a cunoscut pe Dumnezeu, pentru ca Dumnezeu este iubire."
Sfantul Apostol Pavel ne indeamna asa: "Imbratisati-va unii pe altii cu sarutare sfanta. Sfintii toti va imbratiseaza". - II Corinteni 13:12
Dumnezeul crestinilor, singurul Dumnezeu revelat si adevarat, este Dumnezeu al viilor, nu al mortilor, caci "toti traiesc in El". - Luca 20:38 Sfintii sunt persoane vii, prietenii si casnicii lui Dumnezeu. Noi aducem cinstire unor persoane vii si laudam pe Domnul intru sfintii Lui, asa cum ne cere Psalmul 150, 1.
Păi toate practicile religioase orto/catolice au fost adăugate sau modificate în decursul timpului,prin așa zisa „sfântă tradiție". Creștinismul nu are legătură cu astfel de practici,ele fiind specifice religiilor care nu cred în Cristos,având astfel nevoie de alți intermediari sau mijlocitori între ei și Dumnezeu. Părinții sau bunicii voștri au auzit sau au apelat la un sfânt în viață, pentru a rezolva ceva? Sunt ferm convins că tot de moaște sfinte au auzit și ei. Dar dacă întrebi doctori pensionari renumiți, vor recunoaște că cele mai multe vindecări miraculoase și minuni se fac la pocăiți, prin rugăciuni, post, și acea ungere. Tot așa făceau și ucenicii lui Cristos.
Pentru ca se iau după turma și după basme din biblie. Ce legătura au icoanele și Moaștele cu Dumnezeu? Nici o legătura. Vezi peste tot babele alea și mulți alții care merg sa pupe niște oase care pot sa fie oase de câine. Da na ce sa faci, instinctul de turma. Prostia asta niciodată nu o sa înceteze.
Deși eu sunt personal împotriva acestei practici. Se poate să fie din versetul din Faptele Apostolilor în care se spune că oamenii erau vindecați de bolile lor și ieșeau dracii din ei numai dacă se atingeau de vreo cârpă care a atins corpul apostolului Pavel.