Eu cred ca pentru a intelege diversificarile de doctrina religioasa trebuie sa acceptam ca ele au fost formulate de oameni, oameni ca noi. Fiecare preot, traducator sau simplu scrib, in noaptea acelor timpuri, a cautat sa adauge cate o idee sau interpretare personala, crezand ca ea ii este revelata de Dumnezeu si imaginandu-si ca doar el detine adevaratul mesaj si ca este singurul indreptatit sa aduca acest mesaj omenirii. In felul acesta se explica amestecul conceptiilor sau chiar a intereselor vremelnice ale celor aflati la putere cu revelatiile pure, initiale ale religiei... sau religiilor. Din cauza asta conceptiile materialiste si-au manifestat influenta si a aparut diversitatea si lipsa de armonie in gandire. Si schismele si noile secte si poate si ateismul
Si mai cred ca nu trebuia sa ma bag in discutie
Pentru ca fiecare a inteles in mod diferit Biblia. Multi interpreteaza fara finete Cuvantul lui Dumnezeu incat le-a scapat din vedere distinctiile subtile, nuantele si echilibru pe care Dumnezeu le-a intentionat. Si ei ca si noi s-au concentrat asupra prescriptiilor si interdictiilor Bibliei, dar au neglijat descrierile. Dumnezeu aseaza compasiunea inaintea ritualurilor. Religia este o inventie omeneasca, Biblia ne vorbeste despre o relatie nu un sistem condus de dogme sau reguli. Inima este asezamantul religiei adevarate si adevaratul crestin este crestin in inima.Totusi trebuie sa avem toleranta fata de cei care au alte convingeri, ma refer la natura umana nu la vicii.Fil.3:15,16,,Gândul acesta, dar, să ne însufleţească pe toţi care suntem desăvârşiţi; şi, dacă în vreo privinţă sunteţi de altă părere, Dumnezeu vă va lumina şi în această privinţă.
16 Dar, în lucrurile în care am ajuns de aceeaşi părere, să umblăm la fel.,,
Da, tu chiar crezi că, dacă Dumnezeul ăsta biblic, creator al întregului Univers, adică o entitate atotputernică, ne-a creat să facem noi ceva pentru El; duce lipsă sau poate că suntem cam aroganți să-I atribuim caracteristici umane?
Chiar mă întreb : voi chiar Îl vedeți ca pe o persoană care ar duce lipsă de ceva?
Sigur ca da! El ne-a creat cu scopul de a avea o familie fericita. Dorinta lui Dumnezeu a fost sa aiba copii - o familie cu fii şi fiice creati dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, care in mod intim sa poata relata cu Dumnezeu intr-un mod care sa-L satisfaca pe El.Copii care sa fie ca El, care sa-L iubeasca din inima pentru ca au vrut asta, aceasta este ceea ce Dumnezeu-Tatal vrea. Acesta a fost scopul lui Dumnezeu in creatie- sa aiba o familie catre care El sa- si poata exprima dragostea Sa si sa primeasca dragoste.(Efeseni 1:3-5)
Ce te face sa crezi ca tu interpretezi cu finete cuvantul lui Dumnezeu, ce te face sa crezi ca tu iei in vedere dinstinctiile subtile, nuantele si echilibru pe care Dumnezeu le-a intentionat? Ce te face sa crezi ca tu ai dreptate si alti nu? Ratiunea ta, puterea ta de a intelege este mai buna decat a altora?(tinand cont de faptul ca toti credinciosii sunt convinsi ca dreptatea e de partea lor, cu alte cuvinte, ei interpreteaza cel mai bine scriptura).
Pentru un necredincios, oricate dovezi as aduce, nu sunt suficiente.Credinta necesita nu doar consimtamantul mintii, ci si al vointei.Desi multi necrestini isi pun intrebari intelectuale sincere, am descoperit ca inca si mai multi par sa se impotriveasca crestinismului la nivelul vointei lor.Cu alte cuvinte, problema nu e ca nu ar avea dovezi suficiente ca sa creada, ci mai degraba, nu vor sa creada.Insa pentru cel credincios, este suficient sa priveasca la creatia lui Dumnezeu si sa exclame:Mare este Dumnezeu!
Vai, dar tu esti singura care ai cautat? Au mai cautat si altii, au si gasit, dar au gasit diferit de tine. Cum explici asta? Faptul ca, prin actiunile tale, iti tresalta inima de bucurie nu inseamna ca esti voia lui Dumnului. Si criminalii in serie sunt satisfacuti de actiunile lor, dar asta nu ii face placuti Domnului(sau poate ca da!?).
Biblia este Cuvantul lui Dumnezeu scrisa sub inspiratie Duhului Sfant. Trebuie sa recunosti ca Biblia este o Carte deosebita de celelalte, este unica: In circulatia Ei, in traducerea ei (Biblia a fost tradusa, retradusa si parafrazata mai mult decat orice alta carte existenta). Este unica in supravietuirea Ei chiar prin persecutii. Unica in invataturile ei. Exista lucrari apartinand aproape tuturor marilor scriitori de literatura, scrise special pentru a evidentia influenta pe care Biblia a avut-o asupra lor. Biblia cuprinde proorociile mesianice ale Vechiului Testament care au fost implinite intocmai de Isus Hristos. In intreg Noul Testament apostolii au apelat la doua aspecte pentru a-I dovedi mesianitatea.Primul a fost invierea, iar al doilea implinirea profetiilor mesianice.Vechiul Testament, scris de-a lungul unei perioade de peste 1000 de ani contine cateva sute de referiri la Mesia cel asteptat. Toate acestea implinandu-se in Hristos, realizeaza o confirmare puternica a identitatii Sale de Mesia. Biblia contine 6408 versete cu profetii, dintre care s-au implinit pana acum 3268, in timp ce restul profetiilor privesc evenimente inca viitoare.Asa ceva nu mai exista in nici o alta carte.Este imposibil ca aceste profetii sa se fi implinit la intamplare.
Cu acest text, pe care tot il expui, ii poti convinge doar pe copii, pe mine nu. Faptul ca Biblia este o carte "speciala", datorita circulatiei, traducerii, retraducerii, parafrazarii, bla bla, nu demonstreaza nimic. Asta ne arata doar cat de mult se agata oamenii de ea, cat de superstitiosi sunt, cat de mult isi doresc un creator care ii intelege, ajuta, si cat de mult le afecteaza ratiunea frica si dorinta.
In rest sunt doar afirmatii. Ce motiv am sa cred ca profetiile de care vorbesti au fost un fapt? Nici unul. Tu crezi in acele "profetii" si in orice afirmatie care sustine povestea biblica pentru ca tu nu poti gandi independent de ea, de poveatea biblica. La tine frica si dorinta au pus stapanire pe tine, pe ratiunea ta. Tu nu mai poti face diferenta dintre un argument valabil si o afirmatie mincinoasa. Tu ai luat povestea biblica in brate, "adevarul", altceva nu te mai intereseaza.
Ştii, muuulţi cred la fel: Biblia-i doar o carte de poveşti scrisă de mult, fără valoare practică, în care nu găseşti mai nicio informaţie veridică şi verificabilă. Ba mai mult, încăpăţânarea cu care unii susţin contrariul, însă fără să poată aduce argumente valide, logice îi face pe mulţi oameni sinceri să pună la îndoială caracterul inspirat la Scripturilor, şi, mai mult integritatea psihică a credincioşilor.
Într-adevar, pentru omul modern, care este obisnuit sa nu creada decat ceea poate verifica empiric, este oarecum greu, ciudat, dubios sa creada intr-o carte a carei scriere s-a incheiat acum cca. 2000 de ani. Si poate, cel mai greu ii este sa accepte pretentia ei de a fi de inspiratie divina. Totusi exista dovezi convingatoare in favoarea autenticitatii Bibliei. Nu confunda CREDINTA cu CREDULITATEA. In Evrei 11:1 se spune: "Credinţa este aşteptarea sigură a lucrurilor sperate, demonstrarea evidentă a realităţilor care totuşi nu se văd.", nota de subsol "dovada convingatoare". Credinta autentica se bazeaza pe dovezi nu pe trairi emotionale indoielnice. Aceste dovezi exista si pot fi gasite de catre cei sinceri. Gandeste-te de exemplu la urmatorul aspect: Biblia a fost scrisa pe o perioada de aprox. 1600 de ani, de catre 40 de barbati care au trait in medii si contexte sociale si culturale extrem de diferite (unii au fost pastori, alti medici, regi, pescari, intepatori de smochine); totusi, armonia ei interna este uimitoare. Biblia este o carte cu un singur mesaj, concis. De asemenea, onestitatea scriitorilor ei care si-au consemnat chiar si propriile greseli, precum si pe cele ale natiunii lor, o deosebesc de scrierile altor popoare. Demna de remarcat este si exactitatea stiintifica a Bibliei. Cu multe secole inainte ca oamenii sa "descopere" ca Pamantul este rotund si ca nu se sprijina pe nimic, scriitorii Bibliei au fost inspirati sa scrie aceste lucruri: "El este Cel care locuieşte deasupra CERCULUI pământului" - Isaia 40:22, "El întinde nordul peste spaţiul gol,
suspendă pământul pe nimic" - Iov 26:7. Biblia vorbeste si despre carantina, circuitul apei in natura, circulatia sangelui, precum si multe altele. Apoi, exactitatea istorica a Bibliei este o dovada in plus a autenticitatii ei. De exemplu, unii erudiţi au pus la îndoială existenţa regelui asirian Sargon, menţionat în Isaia 20:1. Totuşi, în anii ’40 ai secolului al XIX-lea, arheologii au descoperit palatul acestui rege. În prezent, Sargon este unul dintre cei mai cunoscuţi regi asirieni.
Unii critici ai Bibliei au pus la îndoială şi existenţa lui Pontius Pilat, guvernatorul roman care a ordonat uciderea lui Isus (Matei 27:1, 22–24). Cu toate acestea, în 1961 s-a descoperit în apropierea oraşului Cezareea, din Israel, o piatră pe care era gravat numele lui Pilat şi funcţia acestuia. Acestea sunt doar doua dintre nenumaratele exemple de acest fel. Un lucru interesant a fost amintit de profesorul William Albright, arheolog care a participat de-a lungul mai multor decenii la săpăturile arheologice efectuate în Palestina. El a spus: „După noi şi noi descoperiri, s-a dovedit exactitatea a nenumărate detalii şi, prin urmare, s-a ajuns la o mai mare recunoaştere a valorii Bibliei ca izvor istoric". Biblia este şi o carte de profeţii. O profetie uimitoare este consemnata in Daniel, capitolul 8. Aici Daniel ne prezintă o viziune în care un berbec cu două coarne şi un ţap păros cu „un corn mare" se luptă între ei. Ţapul iese învingător, însă cornul cel mare se frânge. În locul lui cresc patru coarne. Care este semnificaţia viziunii? În continuare, Daniel relatează: „Berbecul pe care l-ai văzut, cu cele două coarne: sunt împăraţii Mediei şi Persiei. Ţapul păros însă este împărăţia Greciei şi cornul cel mare dintre ochii lui este cel dintâi împărat. Cele patru coarne care au crescut în locul acestui corn frânt sunt patru împărăţii care se vor ridica din poporul acesta, dar nu cu puterea lui". — Daniel 8:3–22. S-a împlinit această profeţie? Scrierea cărţii lui Daniel s-a încheiat în jurul anului 536 î.e.n. Regele macedonean Alexandru cel Mare — care s-a născut în 356 î.e.n., adică cu 180 de ani mai târziu — a cucerit Imperiul Persan. El era „cornul cel mare" dintre ochii ‘ţapului păros’. Potrivit istoricului evreu Iosefus, la intrarea în Ierusalim, înainte de înfrângerea Persiei, lui Alexandru i s-a arătat cartea lui Daniel. El a ajuns la concluzia că acele cuvinte din profeţia lui Daniel care i-au fost arătate se refereau la propria sa campanie militară împotriva Persiei. Din cărţile de istorie puteţi afla detalii despre întorsătura pe care au luat-o lucrurile în cazul imperiului lui Alexandru, după moartea lui, care a survenit în 323 î.e.n. În cele din urmă, patru generali au preluat conducerea imperiului, iar în 301 î.e.n. cele „patru coarne" care au crescut în locul ‘cornului cel mare’ au împărţit imperiul în patru. Ce parere ai? Este Biblia doar o carte de legende si mituri, asa cum sustin unii?
Şi, repet, aceasta este doar una dintre uimitoarele profeţii biblice care s-au împlinit cu exactitate!
Mi-ar face placere sa iti mai arat si alte dovezi ale autenticitatii Bibliei, daca esti dispus. Succes!
Da ce te face pe tine Alphawolf sa crezi ca ea greseste?
Tu vorbesti? Tu esti asemenea fariseilor care desi erau tari in Scripturi (Tora), au pierdut din vedere pe Isus Hristos personajul principal al Bibliei.Isus le-a spus:,, Cercetaţi Scripturile, pentru că socotiţi că în ele aveţi viaţa veşnică, dar tocmai ele mărturisesc despre Mine.,, Lor le-a scapat cerinta centrala si esenta Scripturilor:Isus Insusi. Disputa pe care a avut-o Isus cu evreii nu a fost legata de conceptia lor despre Scriptura, ci de folosirea acesteia. Ei acceptau provenienta ei divina, dar intelegeau gresit scopul ei. Scopul Bibliei este sa ne duca la Hristos.
Eu macar ma straduiesc sa traiesc dupa Cuvantul lui Dumnezeu. Dar tu esti departe de El.
De ce s-au despărțit cultele creștine făcându-și fiecare canoanele lui și de asemenea conduceri diferite? Dacă toate au același Dumnezeu care a transmis niște legi prin intermediari, legi care ar fi trebuit respectate, de ce nu există consens în privința lor?==și chestie de bani și de putere!
Interese taica, interese, problema a fost cine conduce crestinatatea, sefii nu sau inteles si s-a impartit tarlalele. La fel ca si razboiul de secesiune, cuiul lui Pepelea a fost omul negru, sudisti sa-l exploateze, nordisti sa-l elibereze, o sula ii durea in flex de cioroi, problema era cine conduce SUA.
Nu are absolut nici-o legatura cu religia sau cu validitatea acesteia. Aceste schimbari sunt strict politice, legate de putere si mentinerea puterii, desigur nu poti spune asta credinciosilor asa ca.
Pentru ca s'au format religii, inventii ale oamenilor..fiecare religie face ce ii se spune de la conducere, de cei care conduc respectiva religie. obiceiuri si traditii...departe de Biblie, care toti crestini spun ca este adevarata, dar nu se face ce scrie Biblia. Dumnezeu de multe ori este dat la o parte de asa'zisii crestini care pretind ca sunt.
Din cauza oamenilor si nu au toate acelasi Dumnezeu; lui X nu-i plac icoanele si lui Y nu-i plac sfintii asa s-au format sectele
Pentru fiecare interpreteaza in mod diferit chestiunea Dumnezeului si a unelor rituale care trebuiesc ori nu facute.
Totusi inca un motiv care sa intareasca perceptia inventarii divinitatilor si a religiilor.
Mai baieti, lasati-o pe Ema in pace! Eu va spun asa si sa nu uitati asta: unele lucruri nu pot fi intelese decit prin credinta! Daca nu crezi in Dumnezeu cu adevarat adica daca nu ai ochii sufletului deschisi nu puteti vedea si intelege unele lucruri pe care doar crediciosii le vad! Sau altfel spus cei care nu cred in Dumezeu, sint orbi (asa cum sinteti voi - no ofense)! Poti vedea daca ai ochii inchisi?
Iar pentru a-L vedea pe Dumnezeu trebuie sa aveti o viata curata si o inima curata. Aduceti-va aminte ce ne-a spus Domnul Iisus in predica de pe munte:
"Fericiti cei curati cu inima ca aceea vor vedea pe Dumnezeu!"
Asadar, va indemn frateste, nu cautati sa intelegeti cu ratiunea cele ce nu pot fi intelese decit cu credinta! Daca veti dori vreodata sa intelegeti lucruri care doar prin credinta se pot intelege, faceti o mica schimbare in viata voastra, incepeti chiar de miine sa traiti o viata curata si tot de miine cautati sa intrati in atentia lui cu Dumnezeu prin rugaciune. Parintele Rafail Noica spunea ca inca de la primul cuvint al rugaciunii, cind spunem "Doamne,..." omul intra in relatie cu Dumnezeu!
Pai prima oara erau doar crstino-ortodoxsi insa Papa vroia in afara de bunatate si altele si bani si pentru ca nu a reusit sa ii convinga pe crestini acesta s-a rupt de ortodocsi si a intemeiat biserica crestino-catolica iar din aceasta religie s-au nascut diverse ramuri de credinta. Se crede ca alta religie a fost prima insa nu-mi mai amintesc.
La un moment dat oamenii au inceput sa creada altceva. Fiecare a inteles Biblia intr-un anumit fel.