| AvalohAlyn a întrebat:

De ce se da de pomana la morti mancare si de ce se fac slujbe,pomeni, parastase in care se ofera mancare cand spiritelesau sufletele sunt energie pura si nu au nevoie de bucate. Spiritele nu mananca.E logic asta.

54 răspunsuri:
| pet555 a răspuns (pentru Gregory):

"sufletul trece prin infricosatele vami" De unde scoateti basmele astea? Faceti din crestinism o religie ce pare bazata pe povesti. Auzi: "rugati-va pentru mine sa nu merg la locul de pedeapsa". Adica sa traim oricum si apoi fricosii sa scape de consecintele pacatului? Dumnezeu e drept, sa stiti.

| Gregory a răspuns (pentru pet555):

Nu sunt basme. Dacă nu crezi acum o să vezi la momentul potrivit, când vei trece și tu la cele veșnice, ca orice muritor.

| pet555 a răspuns (pentru Gregory):

"Daca nu crezi acum, vei vedea la momentul potrivit, cand vei trece si tu la cele vesnice, ca orice muritor"
Bine prietene, asa pot si eu zice ca voi intalni zeul marilor. Ca tot nu sunt dovezi clare ca asa e.

| milan9 a răspuns (pentru Gregory):

"sufletul trece prin infricosatele vami" - Descoperirile pe care le-au avut diferiti sfinti si parinti cu viata sfanta au condus la discutia referitoare la acele vami spirituale in care este evaluata starea sufletului, compatibilitatea sau incompatibilitatea cu "Imparatia cerurilor".
Curios este faptul ca neoprotestantii sunt de acord cu imaginile si realitatile bucuriilor sau suferintelor spirituale in care se afla "dincolo" sufletele oamenilor, imagini pe care le-au gasit la Sfintii Parinti, la sfintii si calugarii Bisericii (mentionari vechi de sute si sute de ani) si pe care incearca sa si le improprieze prin nu stiu ce pretinse vedenii avute de nu stiu care persoane de-ale lor. Realitatile de "dincolo" sunt adevarare, insa pretinsele lor vedeniile (preluate din Biserica) sunt doar falsuri.

Rugaciunile pentru sufletele celor "adormiti" in Domnul nu indeamna pe nimeni la ignorarea datoriilor sau la delasare. Se inseala cel care gandeste astfel.

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Sfintii Parinti pot spune orice, dar daca nu au baza biblica noi nu credem. Noi nu am preluat de la Sfintii Parinti. Ce stim, stim din Biblie. Apoi, cum zice Biblia, chiar un inger din cer de ar veni si ne-ar propovadui o alta Evanghelie, nu am crede. Dumnezeu ne-a spus prin Biblie ce a avut de spus si ce trebuie sa stim.

| danut a răspuns (pentru milan9):

Mai milan9 tu stii ca Dumnezeu este SECTANT? Daca nu stiai, afla si nici de pomeni nu are nevoie, iar pomana nu este un act de milostenie. Jerfele din Vechiul Testament nu erau pomeni, dar tu stii bine asta insa inseli oamenii pentru marirea numarului (cum ii spune?) mireni parca.

| ElenaRomann a răspuns (pentru milan9):

Sfintii Parinti nu sunt oare chiar cei ce au fost contemporsni ca apostolii, cei ce au fost episcopi directi lasati de apistli si chiar cei ce au verificat au adunat, format si pastrat Biblia?

| ElenaRomann a răspuns:

Pomenirea mortilor si actele de caritate ce insotesc pomenirile sunt fapte de milostenie nemuritoare in cer si pe pamant ce folosesc si sufletului pentru cae se fac dar si celor care le fac.

| pet555 a răspuns (pentru ElenaRomann):

In Biblie e tot ce e important pentru mantuire. Si primii crestini aveau Vechiul Testament si scrisorile apostolilor. Cand zice Biblia ca au fosr si altele ce nu sunt scrise in cartea aceasta, probabil sunt in alr loc din Biblie. Daca nu sunt in Biblie, ajunge ce e in Biblie. Apostolii, care au scris scrisori, daca e cum ziceti voi, ei ar fi stiut din Sfanta Traditie chestia asta, si totusi nu au pomenit de ea acolo... Sa nu "calcam Cuvantul Lui Dumnezeu si sa tinem datina(traditia) noastra", cum zice Biblia. Treaba lor cum s-au descurcat si ca aveau doar invataturi prin viu grai. Ei, zice Biblia, "cercetau in fiecare zi Scripturile sa vada daca ce li se spunea era asa". Prin viu grai se pot schimba invataturi, Cuvantul scris este acelasi. Sfintii Parinti probabil au trait mai tarziu, cand era Biblia in aceeasi carte, cum e azi.

| doctorandus a răspuns (pentru pet555):

Oare nu scrie in Noul Testament ca se botezau crestinii in numele mortilor lor?

| pet555 a răspuns (pentru doctorandus):

"Oare nu scrie in Noul Testament ca se botezau crestinii pentru mortii lor?" Nu.
Citeste tot contextul. Daca nu, atunci asta contrazice Biblia intreaga. Apostolul Pavel le explica crestinilor despre cei care nu cred in inviere, aratand cat de absurda e credinta lor: daca zic asta, pentru ce se mai boteaza pentru mortii lor?
In pilda cu bogatul si Lazar, bogatul nu are sanse sa scape din iad. Oricum, nu te poti boteza pentru nimeni. E absurd. Altfel se botezau apostolii si toti preotii pentru toata lumea. Pe cand Biblia zice ca Botezul e marturia unui cuget curat. Deci e doar marturia mantuirii. Botezul nu are cum sa mantuiasca. Altfel traiesti oricum, te botezi fara pocainta si esti mantuit? Nu.
"Cine crede si SE boteaza va fi mantuit. Dar cine NU VA CREDE va fi osandit" Cine se boteaza dupa ce crede, nu se pune problema botezului fortat. Va fi osandit cine nu crede, nu cine nu se boteaza. Totusi, daca ai ocazia sa te botezi si nu te botezi, degeaba ai crezut.

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Nici o problema happy avem suficiente carti ale episcopilor ce nu au trait "dupa" realizarea bibliei ci contemporani cu procesul acesta.

Biblia, Scriptura este născută în INTERIORUL Bisericii, în interiorul Tradiţiei sau PREDANIEI neschimbate a BISERICII).

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Părinţii sau episcopii din primele secole ale creştinismului tocmai ei sunt cei care au transmis pe cale orală cuvintele apostolilor, le-au explicat, şi într-un final au format colecţia de scrisori rămase de la apostoli, pe care noi azi o numim Sfânta Scriptură!

In afara de asta, tot din acele timpuri simultane cu realizarea cu Bibliei (si de catre ACEIASI AUTORI) ni s-au pastrat biblioteci întregi de cărţi ale Sfinţilor Părinţi, CE PREZINTA SENSUL PUR, NEALTERAT AL ACESTEIA (*simultan cu realizarea Bibliei) ale primilor episcopi ai Bisericii, ce formează azi Sf.PREDANIE sau Sf. Tradiţie (foarte strictă, neschimbată pentru nici măcar un cuvânt de aproape 2000 de ani).

| milan9 a răspuns:

In Noul Testament botezul se acorda si copiilor. Exista o lista lunga de versete care vorbesc de botezul "UNOR CASE INTREGI".

Marcu 16, 16 "Cine va crede şi se va boteaza se va mântui. Iar cine nu, va fi osândit".
La început, în procesul "răspândirii Evangheliei", când lumea nu era creştină, era normal ca iniţierea în creştinism să vizeze ÎN PRIMUL RÂND convingerea oamenilor maturi (dar nu doar pe ei!), botezarea lor MAI ÎNTÂI! 

Cu ei a început totul, era normal. Când apostolii vizitau o comunitate pâgână, nu începeau pur şi simplu să le boteze pruncii şi apoi să le dea bună ziua. La început au fost vizaţi părinţii, şi mai apoi copiii –nu există nici o interdicţie în acest sens! 

În Marcu 16, 16, apostolul nu se referă la modul obişnuit în care familiile să-şi boteze sau să nu-şi boteze copiii. Prioritatea era LA ÎNCEPUT, răspândirea creştinismului. Şi această răspândire ÎNCEPEA bineînţeles cu cineva, cu cei maturi. Cei maturi erau „vectorul" răspândirii creştinismului, nu copiii. De la cei maturi, creştinismul era împărtăşit imediat şi restului falmilie, copiilor. Invers, pornind de la copii, nu se putea! 

În mod LOGIC, Doar în acest CONTEXT trebuie înţeles citatul Marcu 16, 16. Astfel, se înţelege de ce nu există nici o interdicţie în privinţa copiilor! 

La acest fel de botez misionar se referă evanghelistul. La botezul care urma SĂ ASIGURE RĂSPÂNDIREA CREŞTINISMULUI (era atunci o situaţie cu totul şi cu totul excepţională)! La început când nu exista nici o comunitate creştină, apostolii nu îndrăzneau să se gândească la vremuri în care familiile să fie deja creştine. Marcu 16, 16 nu se referă la modul în care, în mod normal se botează creştinii! El se referă NUMAI la RĂSPÂNDIREA creştinismului, la problematica acceptării (pentru a se putea lucra mantuirea) sau neacceptării lui ("se va osândi" - indepartarea de Dumnezeu si de cunoasterea Lui.).

| milan9 a răspuns (pentru pet555):

Despre Sfanta Predanie ("Traditie" neschimbata) exista marturii, cum sa nu existe thinking

Iată doar câteva citate biblice despre PREDANIE, suma de invataturi ce nu este continuta in Scriptura, in Biblie, DAR DESPRE CARE BIBLIA VORBESTE...:
Iată doar câteva citate biblice despre Predanie (sensul actual al "Sf. Tradiţii"):
1). -II Tesaloniceni 2, 15:,, Deci, dar, fratilor, staţi neclintiţi şi tineţi predaniile pe care le-aţi învăţat, fie prin cuvint, fie prin epistola noastra." (şi alte învăţături, suplimentare faţă de cele trimise prin epistolă, prin scrisoare)
2). -Ioan 20, 30: "Deci si alte multe minuni a facut Iisus inaintea ucenicilor Sai, care nu sunt scrise in cartea aceasta." ( Sf. Traditie, Predanie)
3). -I Corinteni 11, 2:,, Fraţilor vă laud că în toate va aduceţi aminte de mine şi ţineţi predaniile aşa cum vi le-am dat"
4). -Faptele Apostolilor 2, 42,, Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în împărtăşire, în frângerea pâinii şi în rugăciuni."
5). -II Petru 3, 2:,, Ca să vă aduceţi aminte de cuvintele cele mai înainte grăite de sfinţii prooroci şi de porunca Domnului şi Mântuitorului dată prin apostolii voştri."
6). -Filipeni 4, 9:,, Cele ce aţi învăţat si ati primit si ati auzit şi ati văzut la mine, acestea să le faceţi, şi Dumnezeul păcii va fi cu voi."
7). -II Tesaloniceni 3, 6:,, Fraţilor, va poruncim în numele Domnului nostru Iisus Hristos, să vă feriţi de orice frate care umblă fără de rânduială şi nu după predania pe care aţi primit-o de la noi."
8). -II Timotei 1, 13:,, Ţine dreptarul cuvintelor sănătoase pe care le-ai auzit de la mine, cu credinţă şi cu iubirea ce este în Hristos Iisus."
9). -Ioan 21, 25:,, Dar sunt şi alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus şi care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cărţile ce s-ar fi scris. Amin."
10). -II Timotei 2, 2:,, Şi cele ce ai auzit de la mine, cu mulţi martori de faţă, acestea le încredinţează la oameni credincioşi, care vor fi destoinici să înveţe şi pe alţii."etc...

| milan9 a răspuns (pentru pet555):

Bine ca recunosc pana si protestantii faptul ca Biblia NU A FOST COMPLETA. happy happy

Nicăieri în biblie nu întâlnim pretenţia că Scriptura ar fi exhaustiva, ca ar fost cumva completă, că nu ar mai fi rămas nimic în afară, în sfera Predaniei (termenul biblic, "predanie" = "traditie" neschimbata). Dimpotriva, insasi Biblia recunoaste in multe locuri ca nu este completa... thinking

Biserica infiintata de Fiul lui Dumnezeu nu s-a bazat la inceput pe Biblie (pentru ca aceasta in prímele secole nici un exista), ci pe Predanie (traditia neschimbata de care spui). Noul Testament avea să fie scris, unificat, peste 100- 200 de ani, fiind alcătuit doar din Evanghelii si scrisori ocazionale scrise la mult timp după "plecarea" Mântuitorului (din anii 50’ până la putin timp după sec I, 103-106, atunci cand a murit si ultimul apostol, Ioan).

Dată fiind alcătuirea sa SPONTANA (uneori scrisori cu o singura tema care vizau strict anumite comunitati si dilemele lor din vremea aceea – non-valabilitatea legii ceremoniale a evreilor spre exemplu), scrierea s-a concentrat doar asupra unor aspecte esentiale.

| milan9 a răspuns (pentru ElenaRomann):

"Pomenirea mortilor si actele de caritate ce insotesc pomenirile sunt fapte de milostenie nemuritoare in cer si pe pamant ce folosesc si sufletului pentru care se fac dar si celor care le fac."
Frumos spus happy Dar atentie la ortografie... happy

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Biblia e completa! Nu ar fi completa in sensul ca nu sunt in ea chiar toate predicile apostolilor. Dar in Biblie este toata credinta, tot ce e important pentru mantuire.

| pet555 a răspuns (pentru milan9):

Faptul ca va bazati credinta pe o banuiala ca in acele case erau bebelusi, si ca luati ad-literam ca au fost botezati, daca ar fi fost, nu schimba nimic.

| RockOrNothin a răspuns:

Nu-ți place să primești mâncare gratis sau ce? laughing
Ai mei, când fac parastas, dau mâncare oamenilor mai săraci și împart doar vreo 5 tăvi.

| Denly a răspuns:

Citeste in biblie, prin vechiul testament.

| Ioana_Baiu_1980 a răspuns:

Pai explicatia este urmatoarea primirea de pomana este un act ce emana energie pozitiva, iubire, dragoste fata d ecei ce au trecut dincolo. Spiritele se hranesc din energia noastra a oamenilor fie ca e pozitiva fie negativa.Cea mai mare pomana este rugaciunea si aprinderea de luminari deoarece ofera spiritelor linistea luminii, pacea si iubirea lui Dumnezeu.

| aumih16 a răspuns:

Nu stiu! si nici nu ma intereseaza! dar mortul nu trebuie uitat! tocmai ca chestia asta e o aducere aminte!