| qieiqpalz a întrebat:

De ce se zice ca preotii din ziua de azi nu mai sunt prea buni ..am vazut un clip pe yt in care erau Dumnezeu cu dracu si zicea Dumnezeu ca cat de religioasa e lumea si a trecut un preot si face "slujitorul domnului" si dupa ce i-a deschis unul usa si a urcat intr-o masina de lux dracu s-a uitat la el si a ras cu ce sa mearga daca nu cu masina. Inteleg ca sunt multi bani in joc dar na

Răspuns Câştigător
| DeyCj a răspuns:

Știai că 1% din bugetul statului provenit din colectarea de taxe și impozite(inclusiv impozitul pe venitul tău, al meu și al tuturor) merge la beserica ortodoxă?
Știai că preafericitul îi preafericit că ia un salar mediu pe țară, are casă de lux, masină personală de lux și nu plătește nici o taxă sau impozit pentru ele la stat?
Știai că salariile popilor nu sunt impozitate, dar al meu, al tău și inclusiv al pensionarilor da?
Nu asta se numește manipulare? Dar cum se face „minunea" că după slujbă vine câte un popă și predică un discurs cu tematică politică?
Cum se face„minunea" că popii erau informatori ai securității și încălcau taina spovedaniei spre a pârâ oamenii la securitate?
Lista de exemple continuă.Is multe și evidente, dar nu toți au ochi să le vadă. Normal că un popă nu va spune asta veci.Probabil că ceea ce ști tu se referă la un popă din vârfu muntelui ce are o parohie de 5 case, iar cu rambursul la stat de 1000 lei sigur e doar o minciună propagandistă, asta ca oamenii crednicioși să creadă eronat că „săracii" popi o duc rău și ei practică aceasta meserie că-l slujesc pe persoana Dumnezeu.în realitate e cu totul altă treabă. Oare de ce vine popa și îte întreabă dacă ți-ai plătit taxa la beserică?, și ajunge să refuze s-ăți îngroape aproapele dacă nu-i plătești 2000 lei taxa de mormântare? Că face meseria asta pentru a-l sluji pe Dumnezeu? Eu nu cred.
Sau la fel se întâmplă și dacă n-ai bani sa-ți botezi copilul. Popa veci nu-l va boteza dacă nu plătești taxa de botez, și normal că se așteaptă ca să-l chemi și la mâncate și la băute, tot pe banii tăi, că altfel nu-ți mai botează copiii în veci, nici ție nici apropiaților tăi.Asta e realitatea.

20 răspunsuri:
| milan9 a răspuns:

"O civilizatie "evoluata" care nu mai are nevoie de mantuire?" zici tu? Nu este oare doar sinteza gresita la care ajunge o persoana care l-a scos pe Dumnezeu de tot din ecuatia vietii lui? Acesta este in conceptia ta idealul. Deocamdata mostenirea culturala de astazi a Europei este aceea predominant crestina. fructele, rezultatele sau reziduurile ateismului le vom vedea abia peste un secol poate. De abia atunci te vei putea pronunta si vei avea ocazia sa faci "apoteoza" jalnica a ateismului... sad

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru milan9):

Fructele, rezultatele ateismului sunt medicina, tehnologia, computerele. Crezi ca Bill Gates sau altii sunt mari credinciosi?
Mostenirea culturala a Europei este democratia din Grecia antica, filosofia lui Platon si Aristotel. Kierkegaard, Locke, Sagan, Camus, nihilismul lui Nietzsche (care ghici ce a concluzionat? Dumnezeu este mort!). Mostenirea culturala a Europei este atee prin definitie! Te mai poftesc pe la scoala. Stii, ateii astia ai dracu. daca n-au avut timp de biserica, de pupat poale si de stat cu fundu in sus, au stat mai mult cu nasul in carti! laughing

| milan9 a răspuns (pentru Delmo_Catalin_1984):

Faci apoteoza ateismului. Aveam nevoie sa-mi confirmi asta pentru a-mi da seama ca discutia noastra e o pierdere de timp. Cel putin in ceea ce ma priveste. Daca ai avea si un pic de bunavointa ai verifica si ai vedea faptul ca cei mai multi si mai importanti oaemni de stiinta au fost crestini si chiar oameni credinciosi. Credinta in divinitate se reflecta inclusiv in scrierile filosofilor enumerati de tine. Si chiar daca s-a intamplat ca, la un moment dat unul sau altul (dintre cei mentionati si nu numai) sa "cocheteze" cu razvratirea fata de divinitate sau indoiala, asta nu a fost o caracteristica a intregii lor epoci. Reflctand intreaga lor viata inclusiv asupra pur si simplu nu au putut retracta ceea ce s-a intamplat sa fie deja scris.

Cataline, daca ai avea si un pic de bunavointa spre sinceritate (si nu ai prefera pur si simplu sa dezradacinezi orice idee contravine principiilor tale) in discurs atunci cu siguranta chiar mi-ar fi placut sa discutam, dar, daca nu se poate...

Spre exemplu, Kierkegaard (iata numai unul la intamplare), ca sa afirmi despre el ca ar fi fost ateu e pura inclinatie tendentioasa spre fals. "A suferi înseamnă a avea un secret comun cu Dumnezeu" spune Kierkegaard la un moment dat. Ai inteles ideea. Daca am avea timp i-am lua pe fiecare si am vedea ca nu-i putem integra pe atat de strict pe cat te astepti.

Iar, referitor la nihilismul lui Nietzsche ar fi corect sa vedem spre ce forma de afectiuni patologice l-a condus. Bietul om a ajuns la nebunie in incercarea lui nebuna de se afla in lupta impotriva lui Dumnezeu. Raul si deruta pe care a dorit sa le "ofere" semenilor sai l-a "oferit" (si tu poti de asemenea sa faci acest rau), dar responsabil in fata unui Dumnezeu viu va ramane pentru eternitate.

Tocmai. Nu fac apoteoza nimanui. Vrei sa declari ca cele mai tari inventii sunt crestine si apartin unor crestini? Foarte bine! Felicitari! Este o eroare de logica majora, dar cui ii pasa. Crezi ca ma intereseaza ca inventatorul penicilinei a fost crestin, ca mergea la biserica? Nu intereseaza pe nimeni.
Mergand pe logica ta bizara si recurgand la contraexemple, stiai ca Htiler a fost catolic? Ba chiar unul care a primit confirmarea? Crezi ca a facut lucruri "crestinesti"?
Nu dezradacinez nicio idee. Citesc cu mare placere autori crestini sau de orice alta religie, confesiune, etc etc. Daca am ce invata de la ei. Nu ma intereseaza ca sunt crestini. Dar ei au bunul simt de a nu-mi baga pe gat "crestinismul" LOR. Intelegi? Este o mare diferenta. Iar eu sunt satul de crestini care se falesc in stanga si in dreapta.
Eu i-am luat pe fiecare dintre autorii aia si din opera lor (completa, as putea adauga) asta transpare.
Crestinismul, si implicit credinta, este boata secolului al XXI-lea. Sper ca ne vom vindeca si vom incepe sa gandim! Sa evoluam!

Ce transpare din opera lor? Ca au fost cautatori ai sensului. Intre sure de filosofi reprezentativi, abia daca gasesti 3-4 atei. Nietzsche a s-a aflat permanent intr-o cautare disperata din care din varii motive nu l-a gasit pe Dumnezeu (pe care nu il poti gasi prin orgoliu si invocari agresive, prin care Il inviti sa se rafuiasca cu tine, sa-ti demonstreze la somatie existenta). Nici macar despre Nietzsche nu se poate spune ca a fost ateu, ci doar un cautator esuat. Cautarea sa ar fi continuat la nesfarsit daca nu ar fi fost intrerupta de delir si nebunie, pentru ca el spre de multi altii a fost poate dornic sa dea totusi un sens existentei sale.

"Htiler a fost catolic?" Nu sunt catolic dar, ma frapeaza incercarile acestea puerile, prin care nu conteaza nici un bun simt fata de discernamant ci doar construirea replicii, in stil tipic avocatesti, fortat.

Ce relevanta are ce au facut parintii lui cand "Hitler" avea 3 zile cand el s-a detasat prin fapte fata de orice inseamna crestinismul? Daca notam raspunsuri in acest format de dispret in care contextul si realitatea nu mai conteaza, ci doar greselile tehnice, atunci... prefer sa nu ne implicam in tehnici de etimologie si semantica si sa ne vedem fiecare de-ale noastre...

Transpare faptul ca oamenii au cautat, si inca cauta, sens. Iar acest sens nu este dat, asa cum vrei sa crezi, de o divinitate imaginara. Prin fiecare curent, ideologie, bucatica de filosofie, chiar si satanista, omul, oricare ar fi el, incearca sa-si afle sens. Iar sensul asta nu are cum sa fie imaginar, la fel ca zeii despre care vorbesti.
Tu esti crestin si traiesti in Romania, iar asta iti ocupa tot timpul. Extinde-ti orizonturile si mai cauta "sens"!

Vrei o lista de filosofi atei? Caut-o! Vrei sa nu crezi ca au fost atei? Cui ii pasa? Pana la urma, toti suntem atei, stiai? Este vechiul arguement - daca toti privim cu scepticism zei ai religiilor antice precum Zeus, Brahma, Perun, Thor, ce insemnatate si greutate crezi ca mai are Dumnezeu pentru noi?
Vrei sa ne luam de greseli tehnice? Putem sa dezbatem si asta. Insa tu vei pierde din start. Iti vei da seama peste ceva timp ca ai pierdut polemica asta inainte sa o incepi!
Pana atunci, du-te la biserica, la referendum si tot asa. Esti pe calea cea buna! laughing

Ne urmam propria cale dar respectam si libertatea celuilalt de a avea alta opinie. Aa. desigur ne ingrijoram daca intuim ca unii semeni merg in directie gresita, ne consumam pentru asta, ne tulburam, ii sfatuim dar mai mult nu putem face...

In general intotdeauna mie personal mi se par cu mult mai sinceri cei care se declara agnostici decat cei care se propun a fi atei. Primii isi recunosc limitele si raman constienti de faptul ca nu pot, ca nu e bine sa scoata din ecuatia vietii lor pe Dumnezeu din moment ce cunoasterea noastra este limitata din mai multe directii...

Da, respecti opinia altuia. Dar nu atunci cand duce la genocid. Pana si Hitler a avut tot o "parere". Nu si atunci cand duce la prozelitism, indeamna la ura si dezbinare si mai ales prejudecati.

| qieiqpalz explică (pentru Delmo_Catalin_1984):

Baa nu mai scrieti aici vb in privat

| Delmo_Catalin_1984 a răspuns (pentru qieiqpalz):

Amin!

| DeyCj a răspuns:

Nu numai din ziua de azi, ci din toate timpurile, au fost doar oameni plătiți de instituții cu bani grei spre a îndoctrina, perpetua și manipula oamenii ce cred în aceste instituții.

| milan9 a răspuns (pentru DeyCj):

Mare disponibilitate spre ura si minciuna poti avea tu daca afirmi astfel de lucruri... "Plătiți cu bani grei"? Asta in timp ce oamenii astia nici salariu macar nu au au? Plariti de Stat cu 40% din salariul BRUT, stii oare cum se traduce asta? Caz concret, primeste 770 ron de la stat, dar, trebuie sa returneze toata seria de impozite care i se ridica la peste 1000 ron. Un "salariu" pe minus in care tu ii ramai dator statului. La asta te-ai referit prin "bani grei"? sad
Si inca ceva... Mantuitorul S-a rastignit pe cruce si se rastigneste pe masa sfintelor altare in acord cu o invatatura si misiune pe care o are in continuare cu fiecare dinrte noi. Nu asta se numeste manipulare, dragule. Cauta un pic prin practicile de propaganda naziste, comuniste si mai nou, europene, si ai sa te lamuresti in privinta manipularii. sad

1%? De unde ai scos mizeria asta? Tu ai habar ce inseamna 1% macar? Adunat in 20 de ani nu s-au primit la un loc 1% din PIB. Da-mi sursa te rog sau ia-ti liber cu un ignore daca nu vei fi in stare sa o o gasesti... Inventezi lucruri doar pentru a construi texte replica? Scuza-ma dar, daca am de ales prefer sa nu stau la discutii cu un caracter infect. Iar despre celelalte aberatii ale tale nici nu mai comentez. Auzi... 1%!?!

Mai, dar tie chiar nu iti este rusine sa vii asa mizerii? "Salarii neimpozitate"?!? Oare la fel ca tine mint cu nerusinare toti ateii? Nu cred. Dar sunt ferm convins ca esti o rusine in randul lor daca MINCIUNA atat de GROSOLANA este maniera de lucru si de replica... sad sad
2000 taxa? Tu chiar esti de legat? De cand 200- 300 au devenit 2000? Nuuu... tu chiar esti cel mai nerusinat ateu din cati am vazut pe TPU in 6 ani. Se poate da un premiu pentru asta? crying(

Adica nu conteaza ca niste rahati cu motz (a se citi popi) cer bani cu nerusinare! Mai conteaza suma? Mai conteaza cati bani intra in rahatul ala de catedrala a neamului?
Eu nu vreau sa cotizez pentru asa ceva. Mai bine construiesc o scoala sau renovez un spital de provincie.
Romania e o tara de prosti sau o tara laica daca se pune atata accent pe o biserica care nu face nimic! Pe niste preoti care fura sau sunt pedofili!

| DeyCj a răspuns (pentru milan9):

Prietene tu ori faci propagandă creștină și pupi în fundul ăla penetrat de scule popii și besericile ori habar nu ai pe ce lume trăieșri.Îți spun 100% că taxa de mormântare e 2000 lei, din expriență proprie nu povești ca ale tale.Eu cred că e a doua.Nu sunt ateu.Am evoluat de mult de la stadiul ăla, comparativ cu tine care din ce observ îmi ești inferior, din momentul în care mi te adresezi cu cuvinte insultatoare și jignitoare.

Asta e realitatea. Pupă-n dos popii și besericile că numai așa te va mântui Cristos.Dar nu uita să plătești taxa la beserică, că de nu Cristos nu te va salva/mântui.

Sincer, Cataline, nici nu ai idee cate spitale de psihiatrie ar mai trebui construite daca nu ar fi influenta benefica a credintei in viata unui crestin. Spun a unui crestin pentru ca probabil un agnostic se raporteaza la o alta "solutionare" a situatiilor de criza, dar, pierde din vedere faptul ca si pentru el, in situatii dificile exista un om, exista oameni ca puncte de sprijin, semeni care, nu de putine ori se intampla sa fie ancorati mai mult sau mai putin in credinta. Ei sunt parintii, sotiile noastre, sotii, fratii si poate chiar copiii...
Incidenta disproportionat mai mare a celor care apeleaza la serviciile psihologului de familie in Europa, confirma faptul ca acele cazuri de probleme existentiale complexe sunt la noi preluate de altcineva, de parintii spirituali la care crestinii in mod frecvent si gratuit (ca asta am inteles a fi marea problema financiara nerezolvata a societatii romanesti) apeleaza...

Intr-o societate sanatoasa se merge la psiholog, la terapeut, la consultanti, nu la biserica. Credinta sau biserica nu iti poate rezolva o problema fundamentala. Intr-oadevar, un preot care este educat si stie sa vorbeasca, te poate conduce spre anumite raspunsuri. Nu cele de zelot, evident.
Ce inteleg eu print tari sanatoase? Tarile nordice si cele de mijloc! O civilizatie evoluata care nu mai are nevoie de "mantuire", de nuia sau sa fie amenintata cu frica de "bau-bau", draci si coarne!
Din nefericire, societatea romaneasca involueaza sau poate muteaza intr-un organism din ce in ce mai imbecilizat. Pe vremuri, preotimea era o putere, chiar intelectuala, un far al civilizatiei. Chiar si in Tarile Romane. Astazi, este doar o gasca de fanfaroni hliziti.
Eu cred ca se poate mai bine. Cam in vreo 150 ani. Cand se intorc creierele din diaspora cu alte mentalitati, cei crescuti acolo. Cei de aici, vrei-nu-vrei s-au cizelat deja sub formele monstruoase.

Știai că 1% din bugetul statului provenit din colectarea de taxe și impozite(inclusiv impozitul pe venitul tău, al meu și al tuturor) merge la beserica ortodoxă?
Știai că preafericitul îi preafericit că ia un salar mediu pe țară, are casă de lux, masină personală de lux și nu plătește nici o taxă sau impozit pentru ele la stat?
Știai că salariile popilor nu sunt impozitate, dar al meu, al tău și inclusiv al pensionarilor da?
Nu asta se numește manipulare? Dar cum se face „minunea" că după slujbă vine câte un popă și predică un discurs cu tematică politică?
Cum se face„minunea" că popii erau informatori ai securității și încălcau taina spovedaniei spre a pârâ oamenii la securitate?
Lista de exemple continuă.Is multe și evidente, dar nu toți au ochi să le vadă. Normal că un popă nu va spune asta veci.Probabil că ceea ce ști tu se referă la un popă din vârfu muntelui ce are o parohie de 5 case, iar cu rambursul la stat de 1000 lei sigur e doar o minciună propagandistă, asta ca oamenii crednicioși să creadă eronat că „săracii" popi o duc rău și ei practică aceasta meserie că-l slujesc pe persoana Dumnezeu.în realitate e cu totul altă treabă. Oare de ce vine popa și îte întreabă dacă ți-ai plătit taxa la beserică?, și ajunge să refuze s-ăți îngroape aproapele dacă nu-i plătești 2000 lei taxa de mormântare? Că face meseria asta pentru a-l sluji pe Dumnezeu? Eu nu cred.
Sau la fel se întâmplă și dacă n-ai bani sa-ți botezi copilul. Popa veci nu-l va boteza dacă nu plătești taxa de botez, și normal că se așteaptă ca să-l chemi și la mâncate și la băute, tot pe banii tăi, că altfel nu-ți mai botează copiii în veci, nici ție nici apropiaților tăi.Asta e realitatea.

| DoctorWh0 a răspuns:

Preoții de azi nu mai citesc Biblia, învață o sumedenie de prostii și fac asta doar pentru bani. Îi mai și vezi pe la bar și pe la fumat, și vin la școli la copii și le zic sa nu se fumeze și să bea. Ce vrei, preoția a devenit o afacere de câteva secole(poate și mai mult), Romanii(și nu numai), se duc la biserica de 4 ori pe an, la Paște la Crăciun și de 2 ori la spovedanie, in rest înjură și beau și fumeaza la greu, stau degeaba acasă și dacă îi întrebi unde ajung zic că ajung direct in Rai, că se duc de 2 ori pe an la Preot își fac cruce și asta e.