Matematica, fizica, chimie, sunt bune că te învață, sau ar trebui să te învețe să gândești...
Religia ca disciplină școlară, are un efect contrar.
In primul rand ca, aceste ore de religie, care doar in teorie sunt optionale, apropo, optional implica a face o cerere pentru a urma cursurile de religie si nu de a face o cerere pentru a te scuti de aceste cursuri, la fel ca la facultate, sunt cursuri optionale, pe care daca doresti sa le faci, atunci redactezi o cerere la decanat.
Apoi, in Romania, reglementata ca un stat laic prin constiutia sa, nu prea au ce cauta orele de religie, decat in cazul in care faci o cerere expresa din care reiese ca iti doresti sa urmezi orele de religie.
Apoi, religie in scolile din Romania, de multe ori este egal cu ortodoxism iar subiectele abordate nu au treaba cu ceea ce ar trebuie sa invete un elev la o asemenea ora. Adica, unele probleme sunt puse total eronat, exemplu:
- rugaciunea de la inceputul si sfarsitul orei - parca era ora de religie, nu de crestinism
- intrebari de genul, ce sarbatorim noi pe data de, in calendarul crestin ortodox - din nou nu pe aceste lucruri trebuie sa fie axat studiul in cadrul orelor de religie.
Religia include si orice alt cult religios in afara de crestinism, nu doar despre crestinism trebuie sa se invete in scoli, si nici pe manuale nu trebuie sa apara icoane cu personaje biblice, sau daca apar sa apara in aceeasi masura in care apar simboluri reprezentative si ale altor culturi religioase.
Daca ai fi incheiat "discursul" fara a ne atentiona ca este un obscurantist,raspundeam cu placere,dar cum la sfarsit te recomanzi ca incult("matematica,la fizica,la chimie ca sunt atatea si atatea informatii inutile, degeaba, multe"), nu am sa spun decat sa-ti vezi de propria ta incultura.
Dar te intreb: Daca realitatea este inutila, asa cum spui tu, atunci nu este si creatorul ei tot inutil?
Vezi aici e problema.PREA RAR sunt ore de discutie, si daca ar fi asa, de ce sa nu le numim pur si simplu ore de etica? In realitate sunt fie ore in care copii invata pe derost rugaciuni ca sa li se puna un 10, fie ore in care copiilor, sictiriti de altfel, li se baga pe gat religia ortidoxa.E o bataie de joc si fata de religie in sine si fata de inteligenta si libertatea de gandire a copilului.
Ok, nu vreau sa par rau, sau impotriva, sau orice.
Nu este atat de optionala pe cat crezi tu. In localitatile mici, daca faci o cerere de felul asta, esti privit ca un paria de comunitate. Cererea, sa stii, poate fi aprobata, sau nu, de director. Am avut o colega, adventista, care a avut de ales intre ore de ortodoxie sau catolicism, si a avut note de 8 si 7.
Releaxare si mai ce? Nu se fac ore deloc, consuma o ora din viata degeaba, stai in banca si nu faci nimic. Daca ai curajul sa intrebi profesorul(preot, de altfel) ceva mai complicat, cum ar fi, de ce nicio evanghelie nu e scrisa de o femeie, macar una, te trezesti corigent. Profesorul meu de religie mi-a mancat sandvisul cu salam pentru ca era post, si a vrut sa ma convinga sa mananc mancare de post. Pentru el nu era post? Sau el are scutire medicala?
Nimeni din clasa mea nu avea porecla pana nu ne- a gasit preotul cate una pentru fiecare.
Preotul intra in clasa, spunem rugaciunea, si apoi preda 5 minute, apoi stam sa ascultam povesti de la pescuit.
Asa ca lasa-ma cu orele de religie.
La biologie invat ca omul se trage din maimuta, la religie ca omul a fost creat.
Da, daca ora de religie ar fi de folos, daca ar contribui la vindecare spirituala, daca preotul ar fi ca un psiholog, as fi de acord. Dar nu sa invat cate feluri de ingeri exista, pe cate ranguri si pe cati norisori stau, ok?
Sunt ortodox si sunt de acord cu tine.
In primul rand, nu sunt folositoare orele astea. Sunt 36 de ore pe an, 36 de ore din viata,pierdute. Daca s-ar incerca intr-adevar educarea copiilor, incurajarea celor talentati, a celor mai putin dotati, a celor cu probleme, reeducarea celor care fac probleme... Dar nu aberatii cu cetele ingeresti.
Si da, ar trebui macar sa fie mai multe culte incluse, nu doar ortodox si catolic. Daca nu, sa se predea o ora de religii comparate. Practic,cine crede, invata cu sufletul, cine nu crede, invata oricum, stiind ca urmatoarea lectie va fi despre religia lui, si nu va fi discriminat. Ar fi lectii de cultura generala, atat.
Dar Biserica Ortodoxa face politica in bisericile sale, toate babele voteaza cu cine zice popa. Asa ca legea nu se va schimba curand, politicienii ar pierde suportul preotilor.
Cred ca religia e optionala,e o discriminare religoasa ca un copil sa nu urmeze ce religie doreste el si parinti lui,discriminare fata de alte culte religioase
referitor la acele exemple alea sunt materi generale se preda pentru toata lumea la fel,in religie nu-i asa, nu poti preda unui penticostal o ora de religie ortodcsa
daca tu consideri acele materi ca nu merita invatate e treaba ta, uni au nevoie de chimie, fizica, cele mai bogate tari din lume au si cei mai buni elevi cele mai sarace cei mai prosti elevi
E pentru diversitate, unora li se mareste media generala cu media de la religie si tot fac mofturi
Nu este vorba de revolta, ci de pragmatism. Nu se preda religia, ar fi foarte interesant daca ar fi asa insa preda crestinismul, se indoctrineaza/se conserva adeptii. Daca persoana x ar refuza prezenta la aceasta ora in favoarea budismului (care este superioara fata de crestinism ca religie) acela ar fi prejudecat, stii prea bine, deci o fi ea optionala insa in practica nu prea este.
Cultele sunt considerate egale!
Nici un cult nu este mai superior sau favorizat ca altul!
Intr-o institutie publica, nu trebuie sa se predea un cult anume! Este discriminare fata de alte culte!
Religia o inveti acasa sau la biserica!
Pentru ca sa nu fie discriminare intre religii, la scola ar fi mai bine sa se predea ISTORIA religiilor, unde toate religiile sunt privite egale, impartial si este un + pentru cultura GENERALA.
Mircea Eliade - Istoria religiilor
1 - pentru ca nu este o ora de religie ci este o ora de crestinism. Invata diferenta.
2 - este optionala doar cu numele. Daca spui ca nu vrei sa participi la acea ora esti privit urat, insultat, etc.
3 - "matematica, la fizica, la chimie"... pe astea le numesti tu "informatii inutile"? Tipule, ai o problema grava.
4 - "de ce sa nu facem religie"... repet : ce faci la scoala se numeste crestinism nu religie. E o diferenta uriasa. Inca nu am intalnit profesor de religie si nu am fost la o ora cu adevarat de religie. Nu exista ora de religie in Rromania.
5 - "De ce?"... e simplu, pastreaza-ti crestinismul pentru tine. Predarea crestinismului se poate face dupa ore. Predarea religiei in timpul scolii e ok atata timp cat este prezentata din pdv neutru (de preferat de o persoana care la fel este neutra). Ce se face la scoala se numeste indoctrinare si tine de favoritism.
Eu sunt dispus sa fac pariu pe orice ca tu o sa fi indignat daca la scoala un profesor incepe sa-ti invete copilul despre religia hindusa sau alte religii inca de mic si sa-i spuna ca acea religie este miezul din fanta. Asa e si aici : vrei sa predai religie? E ok, fa-o. Tine de libertatea religioasa. Vrei sa predai crestinismul spunand ca e miezul din fanta? Ei bine, asta nu mai e OK. Asta tine de favoritism si atat. Nici tu ca nici restul persoanelor din alte religii nu aveti dovezi cu adevarat bune pentru ce pretindeti.
Intelegi acum? Stii diferenta dintre "a preda RELIGIE" si "indoctrinare crestina" sau e prea complicat?
Este optionala dar obligatorie. Cum vine asta? Pai, trebuie sa faci cerere si declaratie ca nu esti crestin ortodox, sa explici directiunii scolii de ce nu vrei sa faci, si in mentalul colectiv esti privit ca un gunoi daca nu te duci. Si asta nu e bine de loc! Ar trebui sa fie cu adevarat optionala. Sa te intrebe la inceput de an daca vrei sa faci sau nu. Nu sa considere din start ca vrei sa faci, si apoi sa te puna sa te tarasti pe la secretariat ca sa scapi.
Pai sa-ti zic. Ti se pare normal ca multe scoli sa nu aiba altceva ca materie optionala in anul respectiv decat religia?
Nu sunt de acord cu predarea religiei in scoli. In curand trebuie reintroduse orele de astrologie si horoscoape ca in evul mediu.
In schimb, sunt de acord cu predarea unei materii numita "istoria religiilor". Evident, nu cu profi care au terminat teologia, ci cu profesori de istorie.
Crisis întreabă: