In primul rand este diferenta intre teologie(cunostinta) si ascultare de Dumnezeu. Teologia este de folos numai aceluia care doreste sa traiasca in ascultare de Dumnezeu. Iar atunci cand omul vrea sa traiasca in ascultare de Dumnezeu va ajunge sa cunoasca si teologia, sa aiba cunostinta de cerintele divine, si cum sa traiasca placut inaintea lui Dumnezeu; pentru ca viata crestinului sa nu fie haotica, ci organizata asa cum este si Dumnezeu.
In al doilea rand, oamenilor (firii pamantesti) nu poate sa se supusa cerintelor divine, Legii lui Dumnezeu. Firea pamanteasca trebuie sa fie rastignita, pentru ca ea nu se poate supune lui Dumnezeu. (Ex: cand imi place un lucru de care stiu ca nu Ii place lui Dumnezeu, atunci trebuie sa renunt la acel lucru). Pentru ca noi ori rastignim firea, placerea care nu este dupa voia lui Dumnezeu, ori Il rastignim pe Dumnezeu. Ori renunt la mine, ori la Dumnezeu. Deci nu exista cale de mijloc.
Totusi, oamenii aceasta cauta: o cale de mijloc in care sa traiasca si in placerile lor pacatoase, dar in acelasi timp sa nu renunte la Dumnezeu. Si aceasta ofera biserica ortodoxa, catolica, dar si cele protestante. Pentru ca toate acestea au desfiintat Scripturile, dandu-le o interpretare care sa se potriveasca cu dorintele inimilor lor firesti.
Legea lui Dumnezeu nu s-a desfiintat, si nici nu s-a schimbat. Daca s-au desfiintat poruncile: sa nu mintim, sa nu ucidem, atunci putem sa facem asta, pentru ca daca Legea s-a desfiintat nu mai ne condamna nimeni. Sabatul are importanta lui deosebita, si de aceea el a fost ales de Dumnezeu sa faca parte din primele 4 porunci (din cele 10, din Decalog).
Cand Domnul Hristos a spus ca "Sabatul a fost facut pentru om, iar nu omul pentru Sabat" (Marcu.2:27), El nu S-a referit la desfiintarea acestei zile sau la schimbarea ei cu o alta, ci la felul cum trebuie privita aceasta zi, si la ce este ingaduit a face in ea sau a nu face. (Ucenicii trecusera mai inainte cu Mantuitorul prin lanul de grau si "treierau" boabele de grau in maini ca sa le poata manca. Iar fariseii erau indignati ca astfel ucenicii munceau in Sabat. (a se citi tot capitolul: https://www.ebible.ro/biblia/romana/cornilescu/marcu/2/27/#27 ). L-a fel L-au condamnat pe Mantuitorul ca facea vindecari in Sabat (Luca.13:14).
Nici porunca de a nu consuma carne de porc nu a fost desfiintata, chiar daca ea nu face parte in mod expres intre cele 10.
In general consumul carnii nu face decat sa scoata la suprafata patimile firesti (ex: creste apetitul sexual, ne face mai nervosi, mai impulsivi, ne face sa ne suparam mai repede, ne scade rabdarea), si scade spiritualitatea (ex: scade placerea relatiei cu Dumnezeu, a inchinarii, a studierii Bibliei, a dragostei pentru lucrurile sfinte).
In al treilea rand (dar cred ca ar trebui sa fie primul), Dumnezeu ne cere sa acultam din El din dragoste. "Daca Ma iubiti, veti pazi poruncile Mele." (Ioan.14:15)
Si cum care sunt acestea, si cum sa le pazim, tot El ne invata: "Daca vrea cineva sa faca voia Lui, va ajunge sa cunoasca daca invatatura este de la Dumnezeu..."(Ioan.7:17)
Deci in primul rand trebuie sa vrem, sa dorim, sa facem din placere. Altfel nici o inchinare nu va fi primita de El, iar la urma ne vom trezi ca ni se va spune: ""Niciodata nu v-am cunoscut; departati-va de la Mine, voi toti care lucrati faradelege."
De aceea, pe oricine aude aceste cuvinte ale Mele, si le face il voi asemana cu un om cu judecata...""(Matei.7:23)
In Noul Testament nu a existat nici o disputa intre farisei si Domnul Hristos cu privire la anularea Sabatului sau a consumului carnii de porc, pentru ca acestea se stiau ca erau litera de Lege. Fariseii pierdusera Duhul Sfant, fara de care pazirea Legii devenise haotica, greu de tinut, si de suportat.
"Atunci Isus, pe cand cuvanta gloatelor si ucenicilor Sai,
a zis: "Carturarii si fariseii sed pe scaunul lui Moise.
Deci toate lucrurile pe care va spun ei sa le paziti, paziti-le si faceti-le; dar dupa faptele lor sa nu faceti. Caci ei zic, dar nu fac.
Ei leaga sarcini grele si cu anevoie de purtat si le pun pe umerii oamenilor, dar ei nici cu degetul nu vor sa le miste." (Matei.23:1-4)
Tocmai de aceea, tie iti spun: atunci cand vorbim de importanta Legii lui Dumnezeu inaintea oamenilor, trebuie sa o facem in asa fe incat sa fie placuta nu firii pamantesti, ci cugetului. Rareori argumetele pot aduce pe om in ascultare de Dumnezeu.
Sunt multe de spus, dar ma opresc la cateva versete care vorbesc despre importanta Legii lui Dumnezeu, versete care isi gasesc implinirea in toate veacurile, dar mai ales in ultimele zile ale pamantului:
"Tinta poruncii este dragostea, care vine dintr-o inima curata, dintr-un cuget bun si dintr-o credinta neprefacuta." (1Timotei.1:5)
"Si prin aceasta stim ca Il cunoastem, daca pazim poruncile Lui." (1Ioan.2:3)
"Cine zice: "Il cunosc", si nu pazeste poruncile Lui, este un mincinos, si adevarul nu este in el." (1Ioan.2:4)
"Si orice vom cere vom capata de la El, fiindca pazim poruncile Lui si facem ce este placut inaintea Lui." (1Ioan.3:22)
"Cine pazeste poruncile Lui ramane in El, si El in el. Si cunoastem ca El ramane in noi prin Duhul pe care ni L-a dat." (1Ioan.3:24)
"Cunoastem ca iubim pe copiii lui Dumnezeu prin aceea ca iubim pe Dumnezeu si pazim poruncile Lui." (1Ioan.5:2)
"Caci dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui. Si poruncile Lui nu sunt grele". (1Ioan.5:3)
"Si dragostea sta in vietuirea dupa poruncile Lui. Aceasta este porunca in care trebuie sa umblati, dupa cum ati auzit de la inceput." (2Ioan.1:6)
"Si balaurul, maniat pe femeie, s-a dus sa faca razboi cu ramasita semintei ei, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si tin marturia lui Isus Hristos." (Apocalipsa.12:17)
"Aici este rabdarea sfintilor, care pazesc poruncile lui Dumnezeu si credinta lui Isus." (Apocalipsa.14:12)
Nu pentru fundă am scris, dar mulțumesc pentru ea. Și mai ales că este scris prea puțin despre aceste lucruri; dar nu vreau nici să obosesc cititorii.
Suntem frați de credință, pentru că sunt membru al bisericii adventiste de ziua a șaptea; și cred că și tu ești. De aceea nu am specificat de bisericile neoprotestante din care face parte și biserica noastră.
De doi lei e secta ta adventista, mincinosule si propagandistule adventist. Biserica Ortodoxa este Biserica lui Hristos!
Ai și ceva argumente legat de faptul că un creștin ar trebui să respecte sabatul și să nu mănînce carne de porc?
Sau e doar părerea ta?
Domnul a îngăduit să pună demonii în porci pe motiv că acele animale sunt oricum necurate iar faptul că s-au înecat n-ar fi fost nicio pierdere.
frato întreabă: