| Nilsson a întrebat:

De ce unii cauta motive sa nu creada in Dumnezeu?

Răspuns Câştigător
| cristi202 a răspuns:

E simplu. Cind vorbesti de Dumnezeu, aduci vrei-nu vrei si discutia despre moralitate. Si cum unii vor sa isi traiasca viata asa cum vor ei, fara sa tina cont de moralitate, un tip ca Dumnezeu in viata lor le-ar strica planurile. De aceea e mai de preferat sa nu creada, chiar daca realizeaza ca exista evidente impotriva necredintei lor.

36 răspunsuri:
| doctorandus a răspuns (pentru cristi202):

Chinezii cred in Confucius, Tao sau Mao. Japonezii au mai degraba ritualuri decat credinte (adica nu pun mare baza pe credintele teologice). In general, iudaismul si paganismul sunt practici religioase, nu credinte. Credintele sunt importante la crestini si musulmani, pe evrei si pagani ii cam doare-n cot de credintele adeptilor lor.

| cristi202 a răspuns (pentru doctorandus):

Orice ar fi, credinta, practica religioasa, ritualuri, are mai mult sau mai putin legatura cu moralitatea. Da, moralitatea unui trib din Amazon care isi tine ritualurile religioase nu e aceeasi cu cea a crestinilor din Europa, dar pentru ca tin acele ritualuri, apare si moralitatea, caci insasi ritualurile determina un anumit comportament, deci o moralitate. Pentru un european canibalismul e ceva urit moral vorbind, pentru cineva din acel trib poate fi considerat ceva normal, dat fiind ca canibalismul e o practica a tribului, deci ceva normal, insa moralitatea in cazul lui apare cand se pune intrebarea cum sa manince pe unul din confratii lui. Cind apare cea mai mica diferenta intre ceea ce consideri a fi bine sau rau, si ai de ales intre cele doua, si asta duce la anumite practici, atunci ai de-a face cu moralitatea. Pentru mine e rau sa maninc oameni, pentru canibal, e rau sa maninc omul incepind de la picioare, sa zicem. E tot un fel de moralitate, este ceea ce crede el ca e bine sau rau. Ideea e ca toti oamenii au asta in ei, si e o dovada puternica a existentei lui Dumnezeu. Pentru ca daca legii gravitatiei te supui oricum cazind, sau oricarei alte legi din Univers, a face bine sau rau e ceva in noi, e o lege care iti cere sa stii ce e bine, sa cauti ce e bine, sa faci ce e bine, insa nu e in natura noastra, pentru ca de multe ori ne impotrivim ei, daca e sa ne luam dupa natura noastra, descoperim ca chiar ne impotrivim ei.

| doctorandus a răspuns (pentru cristi202):

De fapt chinezii considera religia drept pericol pentru societate.

| doctorandus a răspuns:

Teologii (aia mai cu doxa) stiu ca nu se poate dovedi nici ca exista Dumnezeu, nici ca Isus ar fi Dumnezeu.

| cristi202 a răspuns (pentru doctorandus):

Si comunistii considerau la fel. Dar asta nu inseamna ca si aveau dreptate.