| sublime89 a întrebat:

De multe ori auzim unele persoane religioase spunand ca anumite catastrofe naturale se intampla din cauza faptului ca omul a facut ceva ce l-a suparat pe D-zeu, sau pe orice alt zeu despre care ar putea fi vorba. Asta pe langa faptul ca, cel putin in crestinism, suntem invatati ca absolut tot raul care exista in lume e tot din vina noastra, mai exact e vorba de pacatul stramosesc. E greu de exprimat in cuvinte cat de daunatoare e o astfel de gandire. Pe langa faptul ca te opreste de la a descoperi adevaratele cauze stiintifice din spatele unor dezastre naturale cum ar fi cutremurele sau eruptiile vulcanice, ea arunca toata vina si responsabilitatea asupra noastra, facandu-ne sa credem ca poate nu am fost destul de credinciosi, sau nu ne-am rugat prea mult. Si atunci masurile luate nu fac altceva decat sa duca la o crestere a fanatismului religios, si nu cred ca mai e nevoie sa spun ca sunt complet ineficiente in a preveni cumva urmatorul dezastru.
Cum se face ca in loc sa deducem din astfel de evenimente ca poate d-zeu nu exista, sau ca cel putin nu exista un d-zeu care sa ne asculte rugaciunile, noi persistam in iluzia cum ca am gresit cu ceva fata de divinitate? Stiu ca e greu pentru unii sa realizeze ca nimeni nu ne poarta de grija, ca nu putem controla in totalitate viitorul, sau ca universul e indiferent in fata problemelor si dorintelor noastre. Lucrul de care ar trebui sa-si dea seama acei oameni e ca tocmai aceasta atitudine a lor ne pune in primejdie. Daca ramai captivul superstitiilor, devine imposibil sa mai descoperi adevaratele cauze ale incercarilor prin care trecem. Iar o civilizatie incapabila sa vada realitatea e condamnata, si mai devreme sau mai tarziu va cadea victima incapacitatii ei de a intelege si de a se adapta urmatorului dezastru potential fatal.
Ce parere aveti voi despre acest mod de gandire al unora?

Răspuns Câştigător
| aliceinchains a răspuns:

Pentru că în momentul în care ești credincios, în orice găsești o explicație, o scuză, orice. Chiar dacă e verosimilă sau nu.
E ca atunci când placi pe cineva și în momentul în care face și cel mai mic gest, tu crezi că o face cu un anumit scop, că te place la rândul lui sau ei. Chiar dacă sunt șanse să nu fie așa.
Așa e și aici... găsești tot timpul o explicație, ceva care să te facă să crezi în continuare, te agăți de cel mai mic lucru, de orice speranță... chiar dacă te minți pe tine, nu ești conștient de asta.

62 răspunsuri:
| martzian a răspuns (pentru aliceinchains):

Alice, ai o parere preconceputa despre "credinciosi". Si, crede-ma, eronata. Nu toti credinciosii sunt naivi, la fel cum nu toti ateii sunt culti. Hai sa renuntam la cliseele cretine si de mult demontate!

| martzian a răspuns:

Ca el NU reprezinta un argument pentru cineva care nu crede, ci doar o scuza de linistire a constiintei. Nu exista doar batrane naive printre credinciosi, la fel cum nu exista prea multi luminati printre "atei".

| sublime89 explică (pentru martzian):

Dupa tine, sunt dezastrele naturale o pedeapsa divina, sau nu?

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Un copil cade si isi sparge capul. Este dus la spital, unde tata il tine sa il coasa. Este tata rau sau bun? Dezastrele naturale sunt consecinte ale unei continue deteriorari a universului in care traim. Asta concorda cu legea entropiei si contrazice faptic evolutia.

| sublime89 explică (pentru martzian):

Eu nu te-am intrebat daca d-zeu este bun sau rau, ci daca dezastrele naturale au loc datorita faptelor noastre, din voia lui d-zeu. Voi crestinii credeti ca tot ce se intampla e dat de d-zeu, oricum, deci raspunsul cred ca il stiu.

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Vezi, cam pana aici se opreste logica, pana la momentul in care trebuie sa si rumegi o informatie.

| sublime89 explică (pentru martzian):

De ce tot eviti un raspuns direct la intrebari? Sunt dezastrele naturale o pedeapsa divina pentru om? Provoaca sau permite d-zeu aceste dezastre? Da sau nu?

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Am raspuns direct. Faci diferenta intre pedeapsa si consecinta?

| sublime89 explică (pentru martzian):

Dar tu faci diferenta intre "da" si "nu"?

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Vorbind de stiinta... stiinta nu opereaza doar cu da si nu. Pentru unul care aresteaza stiinta si crede ca o stapaneste ca un tiran, generalizarea nu este tocmai un punct forte.winking

| aliceinchains a răspuns (pentru martzian):

Asta este părerea ta! La fel cum și ceea ce ai spus tu mi se pare mie că-i eronat. Nu ajungem nicăieri așa, plus că presupunerea mea este că ești unul dintre cei de care vorbeam happy Se observă, adică.

| martzian a răspuns (pentru aliceinchains):

Bine zis, "ti se pare". Acolo este problema, ca aruncam ca pacalicii cu lucruri care "ni se par", insultand oameni carora le-am strange mana in viata de zi cu zi. Este simplu sa insulti, cu lasitate, pe net.

PS: Sunt credincios, dar nu ma regasesc in descrierea ta. De aceea am intervenit. Pentru ca ma insulti, indirect, fara sa ma cunosti.

| aliceinchains a răspuns (pentru martzian):

You must be new here. Nașpa dacă te ataci atât de repede când vezi un comentariu, cu atât mai mult cu cât nu ți-a fost adresat ție.
E o părere, a mea, o accepți sau nu, e irelevant pentru mine, așa cum și tu ești liber să ai o părere despre subiectul ăsta. Nu mi-o schimbi, deci nu înțeleg unde vrei să ajungi.

| martzian a răspuns (pentru aliceinchains):

Daca nu intelegi atunci voi fi tolerant cu tine. Nu mai am asteptari. Nu te agita si uita... happy

| aliceinchains a răspuns (pentru martzian):

Îți dai seama... nu înțeleg, pentru că ar trebui să fii conștient că dacă îmi spui că părerea mea e eronată n-o să mă gândesc că trebuie să o schimb. De fapt nu o să-mi pese deloc de asta.

| sublime89 explică (pentru martzian):

Da, doar ca la tine nu e vorba de stiinta, ci de credinta. Deci esti complet liber sa raspunzi cu da sau nu. Cand esti credincios, e considerat chiar un pacat sa nu raspunzi astfel la niste intrebari legate de religie si credinta. Dar tu eviti clar sa faci asta, ceea ce spune multe. Te temi de bombardamentul care ar urma.

| sublime89 explică (pentru martzian):

Si care crestin crezi tu ca se regaseste in descrierea facuta de "aliceinchains"? Cine va fi atat de obiectiv incat sa recunoasca? Si cel mai idiot crestin, daca ar citi ce a scris el, ar spune ca nu se regaseste acolo, desi lui i s-ar potrivi de minune descrierea. Asa ca faptul ca tu nu te regasesti acolo nu inseamna absolut nimic, si nu e in niciun caz surprinzator.

| Inferno a răspuns (pentru martzian):

Deci exista pedepse divine, recompense dvine, si mai exista lucruri care doar se intampla, fara a avea legatura cu Dumnezeu?

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns (pentru martzian):

"si contrazice faptic evolutia"... prin ce anume?

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

"Da, doar ca la tine nu e vorba de stiinta, ci de credinta." – Stiinta – si prin asta vom intelege doar ceea ce este demonstrat – nu imi combate ci imi confirma credinta"
"Deci esti complet liber sa raspunzi cu da sau nu." – Sunt mereu liber sa fac ce vreau. Dar voi raspunde cum cred de cuviinta.
"Cand esti credincios, e considerat chiar un pacat sa nu raspunzi astfel la niste intrebari legate de religie si credinta." – Pe bune? Nu am stiut. happy Ia spune-mi, unde ai gasit mataluta asta?
"Dar tu eviti clar sa faci asta, ceea ce spune multe. Te temi de bombardamentul care ar urma." – In nici un caz nu ma tem de bombardament. Uneori ma tem de prostie doar. Nici o aluzie.

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

"Si care crestin crezi tu ca se regaseste in descrierea facuta de "aliceinchains"?" – Nu este de datoria mea sa indic cine este sau nu naiv sau prost. Insasi discutia asta capata note cretine, daca observi, pe masura ce insistati pe cararuie cu sens unic si cu dead end.

"Cine va fi atat de obiectiv incat sa recunoasca?" – Cel care ar fi nici nu ar avea argumente sa combata. Dar duduita de mai sus ma poate provoca oricand la o discutie sa se convinga ca generalizarea poate fi tot o forma de prostie.

" Asa ca faptul ca tu nu te regasesti acolo nu inseamna absolut nimic, si nu e in niciun caz surprinzator." - Pentru tine, nu. Doar tu ai arestat stiinta si o ai in buzunar. Cine se poate pune cu asta? laughing

| martzian a răspuns (pentru Inferno):

Da. Cum ar fi pacatul. Iar domnia ta ai citit printre randuri. Eu am vorbit de consecinte.

| martzian a răspuns (pentru anonim_4396):

"prin ce anume?" - Prin definitie.

Ne intoarcem la liceu? Evolutia presupune o continua crestere a complexitatii. Fortele ce implica dezvoltarea aceasta biologica nu pot si nu au cum opera in contradictie cu legea fizica a degradarii continue. Incearca o explicatie, sa vezi cat tine. happy

| sublime89 explică (pentru martzian):

Inca nu inteleg de ce ai adus stiinta in discutia asta, dar ca sa te trezesc la realitate, am sa-ti spun ca nu, stiinta nu confirma nicio credinta de a ta. Inainte spuneai ca stiinta nu poate sa demonstreze existenta lui d-zeu, si acum ne spui ca ea iti confirma credinta. Tu sigur mai gandesti limpede la ora asta? Sau poate ti-e prea infectat creierul cu virusul religiei.

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Tu nu intelegi multe. Reiau, pe intelesul tau:

1. Stiinta NU contrazice existenta lui Dumnezeu.

2. Stiinta NU are o explicatie stiintifica pentru inceputuri, mai buna decat supranaturalul.

3. A cere DOVEZI stiintifice / fizice pentru o realitate transcendentala inseamna eroare de categorie.

4. "Stiinta imi confirma stiinta" nu contrazice nimic din ce am spus mai sus. Legile fizicii NU permit o explicatie stiintifica pentru aparitia energiei si a materiei din neant. Incalca legile fizicii, prin urmare deschid discutia despre supranatural.

| martzian a răspuns (pentru martzian):

PS: pur stiintific se poate demonstra ca fara supranatural stiinta NU are nici o explicatie plauzibila. Ce te faci a nu pricepe?

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Da ma, esti om de stiinta. laughing Ai bagat google si ai aruncat link-ul. Te intreb simplu: ai citit?

| sublime89 explică (pentru martzian):

Doar pentru ca stiinta nu contrazice existenta lui d-zeu, asta nu inseamna ca ti-o confirma. De unde ai dedus tu o asemenea aberatie? Asta e ca si cum ai spune: "Stiinta nu contrazice existenta vampirilor, deci pot sa cred in vampiri".
Si din nou, nu stiu in care d-zeu mai crezi tu in ultimul timp. Continui sa spui ca stiinta iti confirma credinta intr-un zeu care ar fi creat Universul acum 10 000 de ani, pe femeie din coasta barbatului, si stelele mai tarziu decat Pamantul. Asta e adevaratul creator pe care stiinta nu il contrazice, ci il confirma? Eu nu stiu pe ce lume de basm traiesti, dar seamana cu gradina edenului. Cred ca noaptea visezi mere interzise.

| martzian a răspuns (pentru sublime89):

Eu doar am rezumat pentru ca te-am pierdut pe drum. Nu era o explicatie in ordine logica. Si asta trebuie sa iti explic?

Întrebări similare