De un; să visăm noi ce decalog ai tu in cap. Codul penal n-ajunge?
Hai pe bune?
Da. Și în capitolul următor YHWH îi ordonă lui Moise să își adune oamenii și să îi pună să își omoare frații prietenii și rudele. Cu excepția lui Aaron cel care a făcut vițelul de aur. Să nu mai vorbesc că vechiul testament conține mai mult genocid decât Coranul și impune pedeapsa cu moarte pentru orice.
Se interzice uciderea nelegitimă, aceasta era porunca „să nu ucizi".
În decalog se referă în primul rând la oameni.
Chinuirea și uciderea fără rost a animalelor este sancționată mai clar de Sfintele Canoane, motiv pentru care era interzis creștinilor să se ducă la arene, unde se chinuiau și omorau animalele.
Condamnarea la moarte nu include condamnările la moarte legitime, care se făceau de către conducători.
Existența acestora erau foarte de folos, pentru că cei care nu se temeau de Dumnezeu cel nevăzut, se temeau măcar de conducătorii pe care îi cunoșteau ca fiind aspri, și gata de a pedepsi nedreptatea. Frica de căpetenii a ferit oamenii de la multe fărădelegi.
Crimă vine din latină „crimen", care înseamnă „condamnare, acuzare", cognat grecescului κρῖμa, „judecată".
Adică „crimă" înseamnă ca omul să se creadă pe sine judecător peste semenul său, și să-și însușească singur dreptul de a-l lăsa în viață, sau a-l condamna la moarte.
„Condamnarea la moarte nu include condamnările la moarte legitime, care se făceau de către conducători."
Oare nu era Moise conducătorul evreilor?
Aceasta nu era crimă din partea leviților, ci împlinirea unei porunci de la conducător, iar conducătorul a făcut aceasta fiind supus lui Dumnezeu.
Altfel, nu aveau voie să facă aceasta de capul lor, aveau nevoie tot timpul să se dea porunca din partea conducătorului: „ἀποκτείνaτε" în greacă este la aorist, ceea ce semnifică un timp exact, precis, „ucideți ACUM și doar acum că v-am dat porunca"; dacă ar fi spus „ἀποκτείνετε" la prezent, atunci ar fi semnificat, „începând de acum, dacă vedeți pe cineva făcând o astfel de fărădelege, de fiecare dată apucați-vă să omorâți".
Oricum, nu știu dacă înțelegeți aceste detalii lingvistice, dat fiind că nu știți nici cum se înmulțesc plantele.
LisaJulie întreabă: