Religia teoretic e optionala...
Practic insa e imposibil sa scapi de ea fara cateva amenintari si ridicari de ton.
Iata ce frumos am anticipat ca asta se va intampla:
"Da de unde, in opinia mea, trecerea materiei in randul materiilor optionale nu va reduce numarul elevilor indoctrinati, ca stim toti cum: Copiii sunt invatati de la scoala de catre cadrele didactice sa se inscrie, ca ar fi util, ca e bine asa, etc, etc.
Si e suficient sa se inscrie zece, ca dupa ceilalti nu mai au curajul sa spuna "nu"."
http://www.tpu.ro/......a-religie/
Nu am cuvinte...
Văd că mulţi copii vor fi hărţuiţi în continuare, chiar dacă legile s-au schimbat.
Sfatul meu e să nu o lăsaţi aşa. Apăraţi-vă drepturile şi faceţi toate abuzurile publice!
Este dreptul tau, eu personal 12 clase nu am facut religie, am facut cerere si nu am facut, are legatura cu drepturile omului.
Poate ca diriginta ta a facut asta dintr-un fel de colegialitate fata de profesoara de religie. Exista si aspectul asta... ca profesorii de religie sa-si piarda catedrele.
Sunt curioasa, ce exercitii faceti la religie?
Nu e normal! Ar trebui luata in seama si dorinta ta!
Pe de alta parte eu personal ti-as recomada sa participi la orele de Religie. Macar pentru cultura generala. Stai linistita că nu te indoctrinează nimeni si nu te poate obliga nimeni sa crezi! Credinta tine de convingerile tale interioare.
Si as mai adauga un motiv pentru care ti-as recomada sa participi la ora de Religie. Fii fata normala si cu bun simt! Daca majoritatea clasei face Religie, din respect pentru acei prieteni si prietene din clasa care cred si fac Religie, participa si tu alaturi de ei. Este ca un fel de solidaritate, intelegere si respect fata de optiune lor de a crede in Dumnezeu. Arata-le că tu ca atee ai o minte deschisă că nu ti-e frica de Religie, si nu-i consideri pe cei care cred in Dumnezeu si fac Religia niste ciudati!
La urma urmei, intr-adevar, chiar si daca semneaza acum pentru semenstrul II, in continuare va exista posibilitatea ca cineva sa se retraga daca doreste...
De acord cu ce ai afirmat: "Pe de alta parte eu personal ti-as recomada sa participi la orele de Religie. Macar pentru cultura generala. Stai linistita că nu te indoctrinează nimeni si nu te poate obliga nimeni sa crezi! Credinta tine de convingerile tale interioare.
Si as mai adauga un motiv pentru care ti-as recomada sa participi la ora de Religie. Fii fata normala si cu bun simt! Daca majoritatea clasei face Religie, din respect pentru acei prieteni si prietene din clasa care cred si fac Religie, participa si tu alaturi de ei. Este ca un fel de solidaritate, intelegere si respect fata de optiune lor de a crede in Dumnezeu. Arata-le că tu ca atee ai o minte deschisă că nu ti-e frica de Religie, si nu-i consideri pe cei care cred in Dumnezeu si fac Religia niste ciudati!"
Cu tot respectul :-) ce e formă de "respect" poate fi acesta, cel al turmei? Promovăm din nou un sacrificiu al minorităților față de majoritate?
E "opțiunea" personală a celorlalți copii? Să fim serioși, s-a văzut cum ajung aceștia la ea, de rușine, prin constrângere.
Ceeace fac acești "dascăli" cu copii noștri e de-a dreptul criminal. Să luăm mai bine poziție!
Cum ar fi, hai cu toții să ascultăm manele.
PS. Sînt de acord în principiu că participarea la ore de religie poate contribui la cultivarea unui om inteligent.
Eu nu am nimic cu ora..adică nu mă deranjează, dar profesoara pfff.-. În loc să ne povestească întâmplări *minunate*, ea ne pune să facem exerciții, ne ascultă, dăm teste, facem proiecte, și e chiar enervant. Mie nu mi-e frică de religie, dar nu îmi place pur și simplu ora.
Post Scriptum-ul ala din final este esential! Asta era si ideea de fapt! Un om (copil) inteligent pricepe ca ora de Religie nu are cum sa-i strice! Chiar si atunci cand elevul este ateu, participarea la ora de Religie ii poate fi folositoare macar sa inteleaga la ce se refera o religie, care sunt scopurile, cerintele, efectele, rezultatele, etc, etc, etc. Exact ceea ce spuneai si tu, contribuie la cultivarea unui om inteligent.
Si ca sa ma refer si la prima parte a mesajului tau, nu e vorba "sacrificarea" minoritatii! Cuvantul "sacrificare" e prea dur! E vorba mai degraba de o concesie facuta sieși de catre acel elev, in sensul ca chiar daca este ateu, participa de buna voie la ora de Religie, ca un gest de prietenie si intelegere fata de prietenii si colegii din clasa care cred in Dumnezeu si vor sa faca Religie. Sincer, eu unul asa as face! Decat sa arat colegilor ca eu sunt mai cu mot si sa stau o ora pe holurile scolii, mai bine stau in clasa cu colegii. Iar unii dintre colegi vor aprecia lucrul asta, mai ales daca sunt civilizat in timpul orei si nu ma dau smecher in fata profului ca eu sunt ateu.
Paula, profesorii sunt oameni cu defecte si calitati! Unii sunt mai talentati si mai placuti cand predau, altii nu! In cazul profesoarei tale de Religie, faptul ca ea isi face meseria ascultandu-va, dandu-va teste si facand proiecte nu trebuie interpretat ca un lucru rau si enervant. Pentru ca pana la urma, asta trebuie sa faca, sa predea si sa respecte un plan didactic, in calitate de profesor.
E firesc, daca ramai alaturi de colegii tai la ora de Religie, sa fii si tu ascultata si sa dai teste. Pentru ca asa se face, la orice materie, nu numai la Religie. Nu poti sa fii prezenta la ora de Religie doar in calitate de observator.
Chiar daca o sa trebuiasca sa inveti, sa fii ascultata si testata, considera tot acest proces ca pe o acumulare de cunostinte pentru cultura ta generala. Eu personal compar din acest punct de vedere materia Religie cu Istoria. Mie Istoria mi se pare mai inutila decat Religia! Cunostintele dobandite la Istorie mi se par strict pentru imbogatirea culturii generale, pe cand la Religie pe langa cultura generala se ia contact si cu morala crestina. Iar morala crestina a stat la baza dezvoltarii tuturor societatilor moderne. Deci, sunt lucruri foarte interesante de aflat. Trebuie doar sa nu privesti cu atata aversiune pe profa de Religie! Cu siguranta ai avut sau ai profesori si mai neplacuti decat ea!
"Si as mai adauga un motiv pentru care ti-as recomada sa participi la ora de Religie. Fii fata normala si cu bun simt!"
-Daca cineva nu doreste sa participe la religie inseamna ca e plecat de acasa? Asta crezi tu?
"Daca majoritatea clasei face Religie, din respect pentru acei prieteni si prietene din clasa care cred si fac Religie, participa si tu alaturi de ei."
-Oameni buni, priviti spiritul de turma! Nu vad de ce ar trebui sa participe la ora daca ea nu doreste...doar pentru a face pe plac unor colegi? Asta este injosire.
"Este ca un fel de solidaritate, intelegere si respect fata de optiune lor de a crede in Dumnezeu. Arata-le că tu ca atee ai o minte deschisă că nu ti-e frica de Religie, si nu-i consideri pe cei care cred in Dumnezeu si fac Religia niste ciudati!"
-Ce iti place sa manipulezi oamenii cu vorbele astea pline de "dragoste".In primul rand, sa respecte colegii ei decizia pe care ea o alege.In al doilea rand, daca nu vrea sa participe la ora nu inseamna ca se teme de religie.Ce fel de gandire este asta? Tie iti place sa faci ceva ce nu te atrage?
Oricum esti bun, stii sa invarti cuvintele si sa le indulcesti, dar lasa omul sa faca ce crede el ca este bine pentru persoana lui.
Te contrazic, crestini si alte religi ne considera pe noi ateei, niste incuiati. Vrei sa se simta prost in clasa? sa o dea exemplu ca e atee, si sa o ia la intrebari ca de ce e x y z si asa mai departe? Eu personal nu ma duceam.Scurt pe 2, de cand mi se baga pe gat o materia ca religia?
Nu e normal. Exista o lege si diriginta se aseaza mai presus de ea si impiedica legea sa-si urmeze cursul.
Daca as fi parinte, pentru reactia dirigintei as face o plingere la conducerea scolii. In plus, nu este sigur ca incercarea dirigintei de a impiedica aplicarea legii nu merita si o plingere in alta parte.
De "solidaritate" cu ceilati colegi nu se poate pune problema pentru ca se vede cum iau ei si parintii lor deciziile: sub constringere.
Mergi la director / directoare si zi-i ce s-a intamplat. Daca si directoarea face aceleasi afirmatii, spune-i ca-i aduci o televiziune ca sa poata spune "in direct si sunt convins ca si in reluare" asemenea afirmatii.
"încălcat un drept"... corect.
"ceva normal"... normal ca nu e normal DAR avand in vedere ca asta-i Rromania, nu ma mira. Nu esti primul si nici ultimul caz.
In teorie, materia "doar crestinism" care poarta in mod abuziv numele de "religie" este optionala. Cu practica insa stam mai greu.
Deci repet, mergi la director / directoare si spune-i ca nu vrei sa participi la acea ora.
Ai dreptate, nimeni in lumea asta nu te obliga sa participi la ceva ce nu iti place(asta daca nu e semnat un contract sau e obligatoriu ca lege de stat). Intr-adevar diriginta ta nu are nici unu drept sa te oblige sa iei parte la ora, insa trebuie sa gandesti si din alt punct de vedere. Daca intr-o institutie de invatamant mai mult de un sfert din elevii ce invata acolo nu doresc sa ia parte la ora de religie, gandeste-te ca majoritatea profesorilor de religie vor ramane fara loc de munca(si teoretic vorbind cu facultatea de teologie nu poti spune ca ai un atu sa te angajezi altundeva). Aceasta decizie s-a luat deoarece unii au fost, revoltati, de faptul ca unii, pe langa faptul ca sunt preoti mai predau si ora de religie(fapt care le aduce un venit cu minim 700 lei in plus). Deci tu ai putea sa semnezi ca doresti sa participi la ora de religie(dar numai ca prezenta). Decizia ta.
Vad ca a cam devenit o moda sa fi ateu in zilele astea. Si pe vremuri erau, dar nu spuneau asta in gura mare.
Nu ti-a fost incalcat niciun drept.Din 20, dau exemplu, daca ei vor religie sa faca, nu pot restul de 3 persoane sa oblige 20 sa nu faca religie. Votul majoritar intotdeauna castiga.
Daca ai fi fost de alta religie, poate ti s-ar fi incalcat un drept. Nu e nici o mare branza sa fi ateu. Ateii din ziua de azi se comporta de parca ar fi din vita nobila. Chestia asta se repeta la fel cum a fost cu trendul emo. Toti erau emo. Era cool sa fi emo. Acum se repeta cu ateismul.
Bine zicea cineva ca istoria se repeta.
"Si pe vremuri erau, dar nu spuneau asta in gura mare." ma intreb din vina cui oare nu puteai zice. oare a religiosilor "foarte buni si iubitori" care se poarta cu tine ca ultimul rahat, dar ei ca se roaga la bucati de lemn trebuie luati in serios si respectati?
"Nu e nici o mare branza sa fi ateu. Ateii din ziua de azi se comporta de parca ar fi din vita nobila." daca tu dai peste idioti, nu inseamna ca toti sunt la fel. ce iti place sa exagerezi . dar pe de alta parte, tu te crezi nobil/a ca esti religioasa?
Dar cine a zis ceva de a-i obliga pe 20 sa nu faca religie?
Daca nu esti practicant al religiei respective, de ce s-o studiezi? Si mai ales, de ce crestinismul?
Tu ai participa la ore de religie islamica?
Da. Eu nu am nici o problema cu celelalte religii.
Stiu ca nu toti ateii sunt asa.Mai exista unii ateii care nu cred in Dumnzeu, devin ateisti si nici macar nu stiu ce e aia. La asta m-am referit cand am zis ca a devenit o moda.
Nu ma cred nobila nici eu pentru ca sunt religioasa.
"Din 20, dau exemplu, daca ei vor religie sa faca, nu pot restul de 3 persoane sa oblige 20 sa nu faca religie. Votul majoritar intotdeauna castiga."
-Oare ce e cu gandirea asta ingusta? Care vrea sa faca religie face, iar cine nu vrea nu face.Nu este vorba de castigul majoritatii.
Pe langa faptul ca generalizezi aiurea iti faci si pacat ca judeci persoanele care au ales sa treaca la ateism (tipic unor crestini). Sunt sigur ca nu ai nici o dovada plauzibila ca sa sustii faptul ca multi atei se cred "de vita nobila". Doar arunci cu vorbe, pentru ca altii au deschidere si tu stai in bezna.Eu zic sa-ti revizuiesti atitudinea.
Nu e nici o gandire ingusta.In viata mai faci si ce mai trebuie, nu numai ce vrei. Cand e vorba de alegerea unui presedinte al tarii, nu castiga majoritatea?
Nu generalizez. Nici nu judec. Fiecare sa fie ce vrea. Doar ca am mai spus. Ateii se comporta ca si cum ar fi o noua "specie" in lumea asta. Daca o persoana se i-a de un ateu zici ca cine stie ce s-a intamplat.De parca le ai ucis toata familia si tot neamul.
Atat timp cat nu ma cunosti nu imi spune mie cum sa ma comport.De obicei nu tin cont de varsta unui om cu care vorbesc pe net. Dar am 20 de ani.Nu ma crede un copilas care crede ca le stie pe toate.
"Ateii se comporta ca si cum ar fi o noua "specie" in lumea asta. Daca o persoana se i-a de un ateu zici ca cine stie ce s-a intamplat.De parca le ai ucis toata familia si tot neamul."
-Iara generalizezi. Ceea ce spui tu nu se sprijina de nici o dovada.Doar arunci vorbe ca sa te aflii in treaba.
Conteaza daca ai 20 de ani? Crezi ca odata cu varsta vine si intelepciunea? Nu nu.
Am trecut destul de multe. Stiu ce zic. Oamenii mereu cauta sa iasa cu ceva in evidenta. O sa vezi peste niste ani ca nu o sa mai pese nimanui ca esti ateu sau nu.
Tu crezi ca eu am ales sa fiu ateu ca sa impresionez pe altii? Asta e o mare vrajeala.Am ales ateismul,pentru ca dispun de ratiune si logica.Zei, ingeri, demoni, mersul pe apa, invierea mortilor sunt numai produsul mintii unor oameni care manipuleaza pe altii.
Nu tu. Zic de alti. Sunt unii oamenii care inteleg ca lumea acestea e mai mult decat material si ratiune si logica si sunt unii oamenii care decat lumea materiala exista pentru ei.
Nu e nici o manipulare. Poti sa manipulezi si prin politica, armata, oamenii de bussiness care ei conduc lumea in ziua de azi,etc.
Zici ca religia e manipulatoare? Dar calculatorul, TV-ul, ziarele, revistele? Acestea nu te manipuleaza? Te manipuleaza.Fac ei stirile cum vor ei.
Iti spun ca in Iran, de exemplu, e razboi tot timpul si se omoara aia intre ei. Dar ei nu spun ca aia se intampla doar o anumita parte a tarii, pe un anumit teritoriu. Nu iti arata ca sunt si ei oamenii normali imbracati in haine normale de om modern.Nu! Iti arata niste barbati si imbracati in robe. Aia sunt niste extremistii.Dar nu si restul.
Ce varsta ai?
Din cate stiu, la 16 ani ai dreptul sa iti alegi singur apartenenta/credinta religioasa.
Orice constrangere a ta de a adera la o religie/cult fiind o incalcare a acestui drept.
http://www.iurispedia.ro/i/CCiv:Art._491
Poti incerca chiar tu sa faci ceva amenintari, de genul ca te vei duce sa vorbesti cu directorul scolii, sau sa ii spui ca vei face o sesizare la Inspectoratul Scolar.
Nu mi se pare.Si daca esti atee si la scoala faceti altfel de religie(ortodoxa, catolica, etc.) ar trebui ca, cei care nu sunt de acea religie.De exemplu, fratele meu are un "adventist de ziua a saptea" in clasa si el nu face religia pe care o facem la scoala(ortodoxa).
Si asa nu te prea ajuta la ceva... Noi la ora de religie profu' ne povesteste intamplari din viata lui...
わたなべ久美子 întreabă: