Ăsta e singurul obicei pe care nu îl înţelegi?
Excluzând conotaţiile religioase ale obiceiului, mie mi se pare mişto, faci ceva în cinstea persoanei care a murit, îţi aduci cumva aminte de ea şi o cinsteşti.
O prostie. Intreaga inmormantare crestina este o bazaconie care te stoarce de bani pentru absolut nimic.
Asta-i o mare prostie. Oamenii astia cred ca persoana decedata se va bucura de lucrurile date de pomana pe lumea cealalta. Pat, haine, mancare, etc. Inmormatarile crestine sunt foarte costisitoare. Nici-o data n-am inteles de ce se agita oamenii astia atat cu pomenile lor, omul este mort, va putrezi in groapa si se va transforma in pamant. Toate lucrurile pe care le fac sunt in van, pentru ca nu exista nici-o lume de dincolo.
Totul este o afacere a bisericii ortodoxe. Astfel popa si biserica primeste mai multi bani.
Ortodoxi si Catolici (ei au cu Purgatoriul) au gandirea asta ca dupa moarte mai exista o sansa de mantuire daca se roaga lumea pentru decedat, dar in Biblie scrie clar ca dupa moarte nu exista mantuire.
Lumânarea este un simbol. Dacă o aprinzi este bine, dacă nu poți, nu-i nimic. Faptele bune merg cu noi, nu lumânarea.
Pomana trebuie să aibă, în esență, un caracter de rugăciune către Dumnezeu și de pioasă cinstire a memoriei decedaților, să nu fie prilej de trufie pentru urmași și fală.