Raspunsul este foarte simplu si extrem de succint:
Biserica este locasul de cult al crestinilor.
"biserica- Clădire destinată celebrării unui cult creștin.
Biserică, edificiu (lăcaș sfânt) construit și amenajat pentru practicarea cultului creștin;
Biserică, instituția în care sunt organizați credincioșii creștini;
Biserică, comunitate religioasă de adepți ai aceluiași cult."
Prietene,ce cred eu despre biserica nu poate sa fie cu nimic diferit decat ceea ce este scris in dictionar ca ar fi biserica, iar punctul meu de vedere este eivdent cel obiectiv si incontestabil al dictionarului.
Ca filosofii subiective pe marginea subiectului oricine poate face, pentru cineva biserica e un cartof, pentru altul un dovleac, pentru mine biserica e ceea ce scrie in dex si nimic mai mult.
Tu ai intrebat ce este biserica, iar eu ti-am raspuns.
Daca doreai ceva mai mult trebuia sa pui si cateva intrebari suplimentare.
Ca sa-ti raspund si la parte cu rolul bisericii, singurul rol pe care-l vad este acela ca tine oamenii in frau oferindu-le sperante false.
Cat despre faptul ca biserica ar fi o afacere, in linii mari e corect.
Cat despre fpatul ca biserica ar fi o "afacere ilegala", nimic mai fals si ilogic, mai ales daca ne gandim ca definitia termenului afacere este cea de :" Activitate legală". E similar cu a spune "Activitate legala ilegala", deci nu prea logic.
In plus nu se poate demonstra faptul ca practicile sau obiectele de cult nu ar avea puteri miraculoase si nu ar functiona in mod subtil, deci nu se poate demonstra ca ar fi vorba de minciuni sfruntate.
Cand un preot iti vinde o cruce cu puteri magice, nu poti spune ca este defecta, pentru ca: 1. Poate actioneaza, insa mult prea subtil pentru a fi perceput efectul (in fond nimeni nu spune ca imediat ce o cumperi apar transformari vizibile)
2. Poate nu ai sufiecienta credinta pentru a o putea activa.
3. Poate rugaciunile tale nu sunt in concordanta cu planul divin.
etc,etc.
Ma rog,ideea e ca nu se poate demonstra ca acea cruce nu ar avea puteri mistice ascunse,dar subtile, asa cum nu se poate demonstra ca o piatra de pe strada nu ar avea puteri mistice ascunse dar subtile.
Pe langa toate acestea religia opereaza numai cu elemente precum "credinta", "speranta", "bunatate",etc,elemente care nu pot fi masurate exact, facand-o foarte inexacta,asta e si un motiv in plus pentru care nu se poate demosntra ca e pacaleala sau nu.
Cat despre faptul ca biserica ar putea manipula pe cineva,ma indoiesc profund, parintii sunt cei ce manipuleaza, inculcandu-le copiilor adevaruri nedemonstrabile,adevaruri teologice. Daca oamenii nu ar mai fi indoctrinati de parinti atunci biserica nu ar mai avea nici un efect. Daca treci pe langa o biserica baptista, tu fiind ortodox, te simti manipulat de ea? Nu.
BIserica in mod cert nu este cea mai importanta institutie a statului, asta e clar, nici nu ma mai obosesc sa argumentez.
Un loc al meditatiei? Poate. Insa un loc nepotrivit, mai ales daca vrei sa meditezi pe bune, independent de orice credinta religioasa. Poate mai bine spus un loc al meditatiei crestine.
Un loc in care oamenii invata lucruri frumoase? Nu prea cred. Ce lucruri frumoase poti sa inveti mergand la biserica, cu exceptia unor cantece religioase?
Multumesc tuturor pentru raspunsuri, din nefericire nu am gasit raspunsul asteptat asa ca voi "premia" pe cel mai apropiat de o "intelegere" clasica a intrebari. Ma asteptam la mai multe raspunsuri de la cei care isi spun crestini, din nefericire..in afara de cativa..nimic. Draga milan, intr-adevar Hristos este capul biserici dar nu asta a fost intrebarea, imi pare rau. Dragi mei, Biserica lui Dumnezeu este o ambasada, o ambasada a Cerului pe pamant cu acelasi statul ca al orcarei ambasade de pe pamant iar slujbasi acelei ambasade sunt ambasadorii respectivului stat. Incercati sa va schimbati opinile si veti avea noi descoperiri in acest domeniu. Daca Biserica respectiva respecta cerintele Cerului atunci este de la Dumnezeu, daca nu atunci este ambasada parti adverse. Fiecare are de ales daca vrea sau nu sa locuiasca in statul reprezentat de acea ambasada. Succes.
Zurick ţi-a dat o definiţie foarte bună: scurtă şi obiectivă.
Aş adaugă poate doar: o afacere bazată pe şarlatanie (căci mai sunt şi afaceri curate/transparente).
Hristos a legat însăşi mântuirea oamenilor de Biserica pe care a întemeiat-o, una singura:
- "Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi EPISCOPI, ca să păstraţi BISERICA(sg.) LUI DUMNEZEU, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său." - Fapte 20, 28
-"Este un Domn, o credinţă, un botez,"- Efeseni 4, 5;
- " ...ca s-o înfăţişeze Sieşi, BISERICĂ slăvită, NEAVÂND PATĂ SAU DEFECT, ori altceva de acest fel, ci ca să fie sfântă şi fără de prihană."- (Efes. 5, 25-27)
- „Şi EL ESTE CAPUL trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate." - Coloseni 1, 18
Biserica este instituţie divino-umană! Biserica înseamnă şi comunitatea celor credincioşi, dar, iată prin ce aspecte mai este definita:
- PREZENŢA lui Dumnezeu până la sfârşitul veacurilor Mt28, 2; Mt16, 18;
- HARUL încredinţat ei (prin mai mult de 70 de versete avem confirmarea lucrării harice a preoţilor şi a episcopilor în Biserica Noului Testament);
- ÎNVĂŢĂTURA FIULUI lui DUMNEZEU transmisă ei şi rămasă "neavând pata sau defect"(Efes5, 25) – Unică şi fără contradicţii...
O chestie inutila, nu consider biserica ca pe un lucru necesar, o prosteala legala
Un ateu o sa-ti spuna:
Biserica e un instrument de manipulare si de spalare pe creier, prin care unii se imbogatesc etc.
Un om ultrareligios o sa-ti spuna:
Biserica e cea mai importanta institutie a statului si ce zice ea e litera de lege. Si daca n-o sa faci asa, ajungi in iad.
Eu o vad ca pe un loc potrivit pentru meditatie, in care oamenii invata niste lucruri frumoase. Prin urmare, consider ca are si ea rolul ei, cata vreme nu se ajunge la fenomene precum extremismul.
In religia noastra, casa lui dumnezeu, pentru unii o afacere, pentru altii o cladire, important este sa fiim noi mai buni ca la necaz doar dumnezeu ne ajuta
Intr-adevar, multi au facut o afacere din biserica, dar nu este nimic nou, chiar si pe vremea lui Hristos se purta acest lucru. Nu de aia a spus : ati facut din casa Tatalui Meu o pestera de talhari.
O biserica este o inventia a unor retardati care nu-si puteau explica anumite fenomene! de exemplu retardatii credeau ca ploaie sete data de nu stiu ce zeitati, fulgerele la fel, etc. In zilele noastre fraierii continua prostia si merg in spirit de turme lingand niste ciolane de morti crezand ca li se va umfla portofelul si popii stau dupa colt sa-si umfle buzunarele si burdihanurile de la fraieri!
"O biserica este o inventia a unor retardati care nu-si puteau explica anumite fenomene!"
Sa inteleg ca trebuie sa "facem" o biserica pentru "aparitia" unora ca tine?
Rolul bisericii? de ce nu intrebi care este rolul jegosilor de popi? care nu se mai satura de jegmanit lumea https://www.youtube.com/watch?v=Ee5b98z6dXk
Nu esti in stare sa scrii despre ce ai vazut pe Youtube sau ce crezi tu ca ai vazut?
Biserica este O INSTITUTIE de joasa speta fiindca dintotdeauna a profitat de naivitatea prostimii! Rolul popilor e de a-si umfla buzunarele de pe spinarea fraierilor care-si freaca portofelele deasupra ciolanelor de morti ( moaste)ca sa li se umfle cu bani, si alte aberatii. Ce ar ramane de institutia biserica, de fapt de popi, daca prostimea nu i-ar imbuiba cu bani si bunuri materiale pentru niste bolboroseli fara rost sau ale ritualuri tampite, fara rost?
Depinde ce răspuns aștepți să primești. Eu aș împărți din start biserica în:
1) Biserica Lui Hristos - care este Calea ce trebuie urmată pentru a ajunge la Dumnezeu. Este Biserica Adevărată, cea nevăzută care ar trebui să se găsească în toate bisericile pământești.
2) Biserica pământească - ar trebui să aibă rolul de a îndruma lumea spre Dumnezeu, liniște și echilibru.
Pentru cei care au răspuns că este o afacere: vorbiți destul de superficial! V-aș întreba, câte lucruri știți despre Sfinții Închisorilor sau despre Preoții de prin munți care cresc și învață sute de copii. Din cauza prejudecăților, am ajuns să băgăm toate bisericile și toți preoții în aceiași oală.
P.S.: Îmi cer scuze pentru răspunsul lung! Cine dorește să citească mai multe gânduri de-ale mele: http://nectunt.ro/articole.php?art=16 și http://nectunt.ro/articole.php?art=12.
Te-ai declarat madularul lui Hristos? Vai **** me! Tu esti nebun mai puta?
Da! Toti suntem! Ecumenismul de care vorbeste toata lumea, despre -toti sa fie una, precum Eu si Tatal suntem-, este vorba despre aceasta unitate in Hristos, ca madulare, uniti de iubire si sfintiti de Duhul Sfant! Eu n-am ce sa iti reprosez, dar uita-te la roade, la roadele de demult ale Ortodoxiei,( ca acum se mai strica din cauza neputintei omenesti -materia prima-), sute, mii, miliarde de sfinti, nebuni pentru Hristos!
"...nebuni pentru Hristos!"
NEBÚN, -Ă, nebuni, -e, adj., s. m., s. f. I. 1. Adj., s. m. și f. (Om) care suferă de o boală mintală; alienat, dement
Mare adevar ai grait!
anonim_4396 întreabă: