Ai dreptate nu-s cei cu intrebarea asta la el
Pentru ca este vorba de doua lucruri diferite. Prin 'pacatul stramosesc', omenirea a fost decazuta de la 'gradul' de fiu/fiica a lui Dumnezeu, a pierdut nemurirea, a devenit coruptibila si supusa firii pamantesti. Iertarea lui Iisus, (Isus, nu conteaza, totusi, daca numele lui vine din Jesua, j si e ambele in greaca veche devin i, atunci mai corect este Iisus) nu este doar iertare, ci si o reintoarcere la starea initiala, care este promisa celor ce-L accepta pe El domn. Deci si recunoasterea vinei nu inseamna simplu "vai, sunt vinovat ca tatal meu a mancat un mar", ci recunoasterea starii noastre de slabiciune si degradare.
De ce sa fie decazuta intreaga omenire din cauza a 2 oameni?
Daca Ana si Vasile fura o masina, de ce sa le bagi la inchisoare copiii, nepotii, ...etc? De ce sa-i consideri si pe ei vonovati?
Jesua nu a ajuns in limba graca ci Isus cum i-au spus ucenici. I-ul simplu nu se aude in limba graca de aici si nevoia accentuari cu doi de ii. Noi fiind latini (parca asa zicem) trebuie sa pastram originalul care in latina (I) "se aude". Deci pentru romani este Isus iar pentru slavi si greci Iisus. Aparitia celor doi de ii la noi se datoreaza celor cateva sute de ani in care biserica romana era subordonata biserici slave (Patriarhia la Balgrad - parca).
Mai mult decat atat, prin neascultare, intreg pamantul a ajus sa fie blestemat. In cartea Iov, cand Dmnezeu il intreaba pe diavol de unde vine, acesta ii raspunde de la "cutreierarea pamantului", prin asta se intelege ca diavolul are putere pe pamant. Cand a facut Dmnezeu oamenii, le-a dat lor pamantul, ca sa il stapaneasca: "cresteti, inmultiti-va si stapaniti pamantul", dar prin neascultare ei si cu toata stapanirea lor au ajuns sub stapanirea celui rau.
Undeva in Geneza scrie ca oamenii au pacatuit, iar consecintele pacatului sunt suferinta, boala si moartea. Consecinta, nu pedeapsa. Dumnezeu nu zice ca-i pedepseste pe oameni, ci ca aceste lucruri sunt consecinta faptelor lor.
Iar despre solutie, nu este atat o considerare a vinei, ci a starii noastre, din care nu puteam iesi fara jertfa lui Isus. Pentru asta trebuie mai intai sa recunoastem ceea ce suntem si sa acceptam ca Isus este calea de intoarcere.
Sper ca m-am facut mai bine inteles acum.
Adolf Hitler are un loc de ardere si pentru dumnezeu? dumnezeu nu exista ce naiba daca exista unde e? se ascunde ca sobolanul de poporul lui ce zeu de rahat e clar ca am evoluat din bacterii si am inventat miturii ca viata de apoi iluzi, amagiri dramatic ca ratiunea dispare
Dar a gresit cind a facut Omul, cind a jertfit pe fiul Lui, cind a lasat Liberul arbitru!
Si atunci, daca stia ca asa va fi, de ce a mai facut Omul; nu ti se pare ca exista un mare nonsens intre Creatie si Scopul in sine al existentei noastre?
Tu amesteci notiuni din Vechiul Testament, cu notiuni din Noul Testament...si ne intrebi acum o ora daca stim ce e aia "scoatere din context"?
Pentru "pacatul stramosesc" ne-a "pedepsit" yahve cu durerile nasterii, intoarcerea in tarana sau munca pentru a ne asigura hrana.
Isus "pedepseste" omul pentru faptele lui, si numai ale lui.
Daca tie astea iti par "pedepse", ar trebui sa stii ca, mai nou, nu toate femeile nasc in dureri, "intoarcerea in tarana" e ceva absolut necesar, cat despre truda pentru roadele pamantului...asta e chiar de necomentat.
Deci care e treaba cu "pacatul stramosesc"?
Oi vrea sa fii etern...
Argumenteaza-ti afirmatia.
Nu cred ca e nevoie sa argumentez o gluma ..totusi ideea de a pedespi pe cineva pentru ce au facut altii atunci cand el nici nu exista pe planeta e total absurda, de fapt e acelasi lucru ca si discriminarea..sau mai rau; probabil a fost introdusa doar ca sa ii converteasca pe micii indivizi abia nascuti la crestinism, pentru ca e demonstrat ca odata intrat intr-un status quo e mult mai usor sa ramai decat sa te convertesti singur la altceva..pt ca a ramane nu implica nici un efort pe cand a te converti implica un minim efort.
Iisus*...daca ma iarta cineva e bine, nu conteaza daca am facut sau nu ceva
1 - Stii ca numele lui nu e nici isus nici iisus nu?
2 - Stii ca ambele forme (isus si iisus) sunt corecte nu?
Nu nu stiu peste tot pe unde am vazut numele Lui (ma refer in carti de religie, Biblie etc.) era Iisus
Intr-adevar numele adevarat este Josua dar a fost modificat de ucenici in Isus, dar la fel de SIGUR se numeste HRISTOS, adica Mesia.
Mai sunt si versiuni gen : cristos sau christos.
Problema a aparut datorita imposibilitatilor fonetice din limba greaca de aici si accentul pe I, adica IIsus care in latina s-a pastrat in original, Isus. Deh, neputinte fonetice pe care uni le-au interpretat ca diverse forme ale traduceri (vezi varianta cu ceva asini). Si Cristos, Christos vine tot de la greci.
Nu am nevoie sa ma ierte nimeni, si cu atat mai putin sa ma ierte un personaj imaginar
mentholinks întreabă: