| CostinAlamariu a întrebat:

Din perspectiva postului Ortodox sunt fructele de mare de post sau nu? Unii spun că da pentru că nu au coloană vertebrală și nici sânge, alții spun că nu pentru că teoretic sunt animale. Deci?

21 răspunsuri:
| sabin89 a răspuns:

Numai 12 răspunsuri sunt la topicul ăsta?

| CostinAlamariu explică (pentru sabin89):

E nevoie de mai multe? laughing

| Niciunnumedeutilizator a răspuns:

Cel mai bine ar fi să adresezi întrebarea preotului tău duhovnic, nu pe TPU, care e un focar de oameni care nu știu nimic legat de teologie.
Eu voi scrie mai jos ceea ce cred eu, dar asta nu înseamnă că raționamentul meu e neapărat corect. S-ar putea să greșesc amarnic.
În grădina Edenului, nici oamenii nici animalele nu mâncau alte creaturi. Animalele carnivore n-ar trebui să existe, metafizic vorbind; ele sunt un rezultat al căderii ontologice a creației. În grădina Edenului nicio creatură nu era mâncată, indiferent dacă avea sau nu sânge sau coloană vertebrală. Deci cred că n-ar trebui să mâncăm fructe de mare în post.
Din nou zic, ăsta e doar raționamentul meu.
Tu ce crezi?

| CostinAlamariu explică (pentru Niciunnumedeutilizator):

De acord ca în ultima instanta trebuie sa ma raportez la ce zice parintele duhovnic. Am intrebat aici doar pentru ca voiam sa vad cum vad oamenii treaba asta, nu neaparat sa ma si ghidez dupa ce se zice aici. Eu sunt destul de confuz pentru că toți ortodocșii din afară, în special America și Grecia spun că fructele de mare sunt de post în timp ce doar pe români i-am auzit să zică contrariul deci chiar nu știu. Din cate am inteles chiar si in Muntele Athos ar fi considerate de post.
Scuze, dar raționamentul tău cu gradina Edenului nu mi se pare un argument foarte bun. În Noul Testament ne este permis sa mancam orice animal (in afara de sange), iar postul nu reprezinta o "revenire la Eden" cat mai degraba o pregatire pentru celebrarea unei sarbatori.

| Niciunnumedeutilizator a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Am auzit și eu că BOG (Biserica Ortodoxă Greacă) consideră fructele de mare ca fiind de post. Nu știu de celelalte biserici.
Nu trebuie să-ți ceri scuze. Nu sunt un expert în teologie și mi-am asumat încă de la început că s-ar putea să fi vorbit prostii.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Patriarhul României o declarat o dată la știri, că din păcate, fructele de mare sunt tot creaturi, deci sunt carne, deci nu sunt de post. happy
Ba chiar acuza populația că, acum oamenii nu mai știu ce mic lucru să găsească pentru a nu ține postul ăla din vechime. Ăla adevărat din Biblie.
Deci fructele de mare în schimb le poți mânca atunci când ai dezlegări la paște. big grin

| pacatosulBogdan a răspuns:

Eu nu le consider de post! Le pun in rand cu pestele; cand este dezlegare la peste, se pot manca si fructele de mare; altfel ele nu sunt de post. Dar, mai importanta decat parerea mea este opinia ierarhului. IPS Teodosie le considera pe fructe de mare "ganganii, care se misca" si nu se pune problema sa fie de post.
Daca se mananca de post aceste "fructe" in lumea greaca, cred ca asta tine si de o anumita cultura alimentara, fiind inconjurati grecii de multe ape.

| Manciu_Emil_1976 a răspuns:

Este greșitã și tendențioasã formularea "post" pentru cã se confundã cu postul Biblic. De fapt, este regim alimentar.

| CostinAlamariu explică (pentru Manciu_Emil_1976):

Postul biblic = postul din ortodoxie

| Manciu_Emil_1976 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Poate în $fanta tradiție, cã în Noul Testament nu știu nici-un verset în care postul sã includã anumite alimente. Deci în ortodoksie e de fapt regim alimentar, nu post Biblic, având mai mult efect detoxifiant, decat spiritual.

| CostinAlamariu explică (pentru Manciu_Emil_1976):

Absolut orice preot la orice început de post spune că postul nu e un regim alimentar și o practica ascetică

| FilipSorin a răspuns:

N are treaba cu nimic acest post, post ul adevărat este fara mâncare sau fara apa sau fara amândouă, asta e adevaraul, alea sunt inventii

| CostinAlamariu explică (pentru FilipSorin):

Posturile sunt de mai multe feluri în funcție de ocazie și după putința fiecăruia. Nu oricine poate renunța la apă și mâncare timp de 40 de zile, dar (aproape) oricine poate să elimine din dietă măcar alimentele de origine animală. Desigur că după putință și nivelul spiritual la care e fiecare se poate elimina treptat mancarea si apa din dieta in timpul postului și asta au si facut nenumarati sfinti si asceți.

| FilipSorin a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Da, foarte adevărat, depinde de fiecare acum, putem posti si asa

| anonim_4396 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

Nimeni în Biblie n a ținut post cum țineți voi. Nimeni nu a zis sa postim 40 de zile, dar cred ca o zi nu moare nimeni. Da, într adevăr, sunt persoane cu nevoi medicale care nu pot tine un post pana la capăt (sau poate chiar deloc), dar chiar și pentru cei mai slabi, se poate tine un post pana pe la 3-4-5, zic și eu. Abținerea de la anumite alimente nu se poate numi post.

| CostinAlamariu explică (pentru anonim_4396):

Cum adica nimeni in Biblie nu a tinut post 40 de zile? Tu n-ai citit Biblia? Iisus n-a tinut post 40 de zile?

| anonim_4396 a răspuns (pentru CostinAlamariu):

laughing laughing laughing
Am zis ca nimeni n a ținut post 40 de zile? laughing
Am zis ca nimeni în Biblie n a ținut post cum țineți voi și ca nimeni nu a zis sa postim 40 de zile (ptc e imposibil dpdv omenesc, Domnul Isus a putut ptc e Dumnezeu)

| Pocait01 a răspuns:

În loc să vă pese de cum să vă apropiați mai mult de Dumnezeu prin post și rugăciune, vă interesează mai mult să știți dacă să mâncați fructe de mare sau nu?
Ce este postul?

| Pocait01 a răspuns:

Și ortodocșii ce sunt?

| CostinAlamariu explică (pentru Pocait01):

Problema e ca tu nu esti ortodox deci intrebarea nu e pentru tine.

| Alpha00 a răspuns:

Ei bine, dragul meu, să-ți spun exact cum stau lucrurile: fructele de mare sunt considerate de post în unele tradiții ortodoxe, iar în altele nu. Însă, așa cum învățăm în Biserică, postul nu ar trebui să se reducă la simpla evitare a unor alimente, ci ar trebui să fie însoțit de rugăciune, meditație și fapte bune. Deci, teoretic, este important să te gândești la intenția ta în timpul postului și să nu te concentrezi doar pe ce poți și nu poți să mănânci. Dacă ești într-adevăr interesat să ții post, te sfătuiesc să discuți cu preotul tău pentru a obține o înțelegere mai clară a tradițiilor postului ortodox. Dar nu uita că nu trebuie să te lași dus de val și să te concentrezi doar pe reguli exterioare, ci să te concentrezi mai ales pe ceea ce simți în inima ta și cum poți să te îmbunătățești ca persoană în timpul postului.

Întrebări similare