Credinta este o alegere. Credinta inseamna sa cred ca Dumnezeu este credincios Cuvantului Sau, chiar si atunci cand sentimentele ma indeamna puternic sa cred altceva.,, Şi credinţa este o încredere neclintită în lucrurile nădăjduite, o puternică încredinţare despre lucrurile care nu se văd.'' Credinta vine in urma auzirii Cuvantului.
Tu vorbesti acum de terti: credinciosii. Eu vorbeam de doua categorii diferite: cei care vor sa nu creada si cei care nu pot sa creada.
Eu spun ca este o alegere. Unii nu vor sa creada pentru ca stiu ca nu vor putea sa traiasca conform Cuvantului lui Dumnezeu.Autorul si conferentialul Ron Carlson a cunoscut darwinisti care au admis acelasi lucru in fata lui. Dupa o prelegere tinuta a luat masa cu un profesor de biologie.Acesta l-a intrebat:-Ei, ce parere ai despre prelegerea mea? La care profesorul i-a raspuns:-Ei, bine, ca sa fiou sincer cu tine eu voi continua sa predau darwinismul pentru ca este confortabil din punct de vedere moral.In darwinism nu exista responsabilitate morala.
Marele ateu Friedrich Nietzche este un exemplu foarte bun al acestui tip de persoana.El a scris:,, Daca cineva ni l-ar dovedi pe acest Dumnezeu al crestinilor, ar trebui sa fim inca si mai dispusi sa credem in El''si preferintele noastre sunt cele care decid impotriva crestinismului, nu argumentele.Este clar ca necredinta lui Nietzsche se baza pe vointa lui, nu doar pe intelectul sau.
Da, Ema, dar alegerea tine de vointa, si aici exista intr-adevar doua categorii: cei care vor sa creada si cei care vor sa nu creada. Dar ce facem cu indoiala, necredinta din neputinta? Fiindca exista si o a treia categorie: cei care nu pot sa creada, pentru care alegerea nu functioneaza. Cum ii spuneam si lui Arthur, fata de acestia, crestinii (uite de exemplu si tu) nu au intelegere, nu pot sa admita ca ei nu pot sa creada. O prejudecata foarte gresita si anticrestineasca, pentru ca daca pentru crestini definitia ateismului va fi ramane invariabil aceea de a alege sa nu crezi, nu ii veti putea ajuta niciodata pe cei care vor sa creada, dar nu pot.
Nu exista nu pot. Pot totul in Hristos care ma intareste. Este scris: ''Cine ma cauta cu tot dinadisul, din toata inima, Ma va gasi.''
Multumesc, m-ai condamnat, tu si ceilalti crestini care nu vor sa inteleaga. Eu vreau sa cred, dar nu pot. Pentru mine nu mai poti face nimic sa ma ajuti.
Cu afirmatia profesorului nu poti sa-ti sustii punctul de vedere, nici nu are sens sa o comentez, el putea sa raspunda in acel fel din mai multe motive.
Referitor la afirmatia lui Nietzche, da, eu cred ca are dreptate, dar nici el, prin afirmatia facuta, nu sustine ceea ce spui tu, ci el a incercat sa spuna ca convingerile nu se schimba de pe o zi pe alta, dovezile, argumentele trebuie sa fie foarte clare pentru a sterge orice urma de scepticism.
"Cine ma cauta cu tot dinadisul, din toata inima, Ma va gasi.'' - Cum sa-l caut si unde sa-l caut daca ratiunea imi spune ca nu pot gasi ceva ce nu exista.
Sincera sa fiu, nu te cred. Ce ai facut tu in acest sens? Ai cautat o Biserica unde sa asculti Cuvantul lui Dumnezeu, te-ai rugat, ai citit Biblia? Ai facut promisiuni lui Dumnezeu, doresti cu adevarat sa fie Domn pe tronul inimii tale? Nu mie trebuie sa imi raspunzi. Iti pot spune cum sa procedezi ca sa iti creasca credinta sau sa se nasca in inima ta. Pentru ca Dumnezeu a pus in fiecare om gandul vesniciei. Poti sa incepi prin a citi Noul Testament si Psalmii. Incearca sa te rogi, sa iti deschizi inima inaintea lui Dumnezeu si sa Ii spui: Doamne, vreau sa te cunosc. Ajuta necredintei mele. Eu stiu ca Dumnezeu raspunde la rugaciuni. Adormeam in fiecare seara cu ochii in lacrimi, rugandu-ma ca Dumnezeu sa il converteasca pe sotul meu care era un impotrivitor, si Dumnezeu a facut minunea. Toate sunt cu putinta celui ce crede. Faptul ca ai postat aceasta intrebare, este un semn ca Duhul Sfant te cerceteaza!
Aiurea, era semn că era evreu adevărat.
Normal, logic. Cum poţi să stai în genunchi dacă nu ai picioare, cum poţi să-ţi faci cruce dacă nu ai mâna dreaptă, cum poţi să mergi la Biserică dacă eşti imobilizat în pat şi cum poţi să gândeşti la toate ideile măreţe induse de societatea în plină evoluţie probabil intelectuală dacă eşti în comă?
Din acest punct de vedere Dumnezeu este foarte îngăduitor pentru că în armată era scris mare pentru toţi analfabeţii :
" Nu ştii - te învăţăm!
Nu poţi - te ajutăm!
Nu vrei - te obligăm! "
De multe ori se făcea confuzie între putinţă şi neputinţă.
Nu vorbeam de devotiune, ci de credinta, si mai precis, de absenta credintei. Unii refuza sa creada (observ ca e cea mai generala perceptie a crestinilor despre atei), altii vor sa creada, dar nu pot (fata de care crestinii de regula manifesta neintelegere, considerand ca daca vrei sa crezi, automat vei crede).
"în armată era scris mare pentru toţi analfabeţii :
" Nu ştii - te învăţăm!
Nu poţi - te ajutăm!
Nu vrei - te obligăm! "
Mistoaca indemnarea, ai inceput sa folosesti sloganuri comuniste pentru convingeri religioase si ele sunt antagonice. Apropo, sloganul era si in scoli, tu nu la-i mai apucat(incepuse cultul primului barbat al tarii care si- fact propiul slogan, la cei trei "invatati" ai lui Lenin a mai adugat el unu'), primele doua ok, dar cand citeam "te obligam" faceam un fel claustrofobie.
Si inca ceva, de cand "te obligam" se rapoteaza la "ingaduinta"?
Bine, am vorbit şi puţin metaforic dar trebuie să nu fim farisei, adevărul este că suntem cu toţii păcătoşi dar :
" Domnul ne este alături. De câte ori păcătuim, nu facem ceva nou, suntem păcătoşi, asta e natura noastră de a fi. Dar dacă înţelegem că suntem păcătoşi, începem să intrăm în adevăr. Să conştientizăm aceasta, că suntem păcătoşi şi departe de Dumnezeu. Şi când am acceptat acest fapt, Domnul, care este Adevărul, ni se alătură şi putem simţi învierea noastră, căci Domnul merge alături de noi. "
" Aşteptăm, aşa cum spunem în Crez, "viaţa veşnică". Ce înseamnă credinţa în viaţa veşnică? Credinţa este iubire, este o condiţie a esenţei în care putem vedea dincolo de moarte. Credinţa vede dincolo de cele văzute, în cele nevăzute. Credinţa este o energie, este iubire. Şi chiar o iubire mică fiind, Domnul Care este Iubire răspunde la această iubire. Vorbim despre credinţă, nădejde şi iubire. Trăind în nădejde, câştigăm credinţa şi începem să-L vedem pe acest Dumnezeu nevăzut. Începem să ne comportăm potrivit credinţei şi să înţelegem că acest Dumnezeu Care nu exista se poartă cu noi de parcă ar exista. Credinţa creşte şi începem să avem nădejde. Ce este nădejdea? Speranţa că nu mor, că Dumnezeu mă iubeşte, deşi sunt un păcătos. Şi în această nădejde asceza noastră faţă de Dumnezeu devine mai puternică, deoarece deja avem credinţă. "
Hombre, am trăit acele timpuri şi uite că nu am fost şi nu sunt comunist! Maximul atins ( obligat ) a fost cel de UTC-ist.
Nu ai înţeles ce vreau să spun : se referea tocmai la nivelul de " îngăduinţă " uman - cu toate condiţionările sale - faţă de îngăduinţa Divină, nemărginită şi necondiţionată.
Nu ai raspuns deloc la neclaritatile lui Dandanaua. Pacatul este un cuvant religios, el capata sens doar in credinta. Pentru o persoana care nu poate crede in Dumnezeul nu exista pacat.
"adevărul este că suntem cu toţii păcătoşi" - Nu ai cum sa-ti sustii aceasta afirmatie.
Parcă aud zilnic peste tot în lumea laică acel '' din păcate ", sau : " ar fi păcat " cu două mici exemple : " din păcate nu te cunosc " şi " ar fi păcat să nu vizionezi serialul recomandat ". Cred că nu este neapărat cuvânt religios, misterios, fără sens pentru atei pentru că este folosit destul de des de toată lumea.
Apoi, prietene cu nod în papură, întrebarea suna cam aşa : " Din punct de vedere crestin " - mai clar decât atât cred că nu se poate.
Ai scaldat-o pe langa... Stii foarte bine ca, cuvantul "pacat" este de provenienta religioasa. Religie, istorie, majoritate... fa tu legatura mai departe. Ai luat totul literar, desi stiai la ce m-am referit(sau poate gresesc!). Ai un nefolositor.
" Din punct de vedere crestin" - nu se poate da un raspuns pertinent?! Se impune adevaruri?! Nod in papura? E dreptul meu!
Referitor la raspunsul tau de mai jos, acel raspuns ironic adresat ateilor, ai facut niste observatii de toata jena, copilaresti. Tu iei absolut totul literar, copilareste, altfel nu intelegi? Pai daca raspund pe TPU, la categoria religie, la intrebari si raspunsuri despre crestinism, ai vrea sa specific mereu doar ca sa intelegi si tu? Asta e cu adevarat nod in papura! Cauti defecte in orice, vrei sa intimedezi, dar pe nedrept! Specific atunci cand ma refer la alta religie, sau la alt tip de credinta. Si, voi nu rezumati totul la religia voastra, la Dumnezeu?
Nu stiu sa dau un raspuns din punct de vedere crestin, dar pot sa dau un raspuns obiectiv(cred).
Eu cred ca neclaritatile tale nu isi au sensul, ratiunea nu trebuie sa fie influentata de "vreau" sau "nu vreau", pentru ca astea sunt slabiciuni. Daca vrei sa crezi timpul le rezolva, pana la urma vei crede, iar daca nu vrei sa crezi, nu vei crede, dorinta refuza sa ia in considerare argumente.
E doar o parere, posibil sa gresesc(desi nu cred).
Domnilor prea atotştiutori atei profesori în religii : aţi încurcat rău de tot totul şi toate.
În primul rând observ că de fiecare dată faceţi grava confuzie creştin - credincios. Credincios poţi fi iubitei sau nevestei sau poţi fi credincios musulman sau budist, dar preferinţa voastră este să identificaţi acest cuvânt în subconştient sau din altă cauză cu ortodox, care este cu totul şi cu totul altceva. Apoi amestecaţi evreii cu creştinii care este iar aiurea referitor la dogmă.
Dar discutăm, ce să-i faci, şi stau şi mă minunez ce turnură a luat discuţia.
O persoana care studiaza cu sinceritate Biblia ajunge sa o inteleaga si astfel in urma cunostintei apare credinta.Dar ca sa poata trece la actiune trebuie sa vrea, pentru ca intelege ceea ce cere Dumnezeu, dar depinde de ea daca aplica. Fara un studiu aprofundat al Bibliei nu poti manifesta credinta autentica.situl www.jw.org a ajutat multe persoane sa inteleaga punctul de vedere a lui Dumnezeu in diverse aspecte ale vietii.
Exista o relatie si o carte publicata in crestinismul ortodox; DAI VOINTA, IEI PUTERE.vei descoperi acolo cum poti avea acces la darurile ceresti si la izvorul tuturor bunatatilor spirituale din care esti obligat apoi sa dai celorlalti din dragoste, dupa potunca mantuitorului nostru; fara plata a-ti primit. fara plata sa dati.