| cristimihailov a întrebat:

Din seria intrebari religioase, a mai aparut una...

Daca Dumnezeu, este atoatestiutor, cunoscand trecutul, prezentul si viitorul, inseamna ca imi cunoaste si trecutul, prezentul si viitorul meu.

Dar eu am liberul arbitru. Si pot sa fac ce ma taie capul. Deci Dumnezeu nu poate sti ce voi face eu, pentru ca eu decid ce aleg in momentul cand fac un lucru.

Atunci, intrebarea vine: Daca Dumnezeu nu stie ce voi face eu, cum de cunoaste viitorul?

Care este parerea generala?

Răspuns Câştigător
| martzian a răspuns:

Tu vrei parerea generala. Eu ti-o voi da doar pe a mea. Logica ta s-a rupt atunci cand ai spus:

"Dar eu am liberul arbitru. Si pot sa fac ce ma taie capul. Deci Dumnezeu nu poate sti ce voi face eu, pentru ca eu decid ce aleg in momentul cand fac un lucru."

Concluzia lui "deci" nu poate fi trasa de acolo. Faptul ca eu pot face tot ce ma taie capul nu anuleaza realitatea ca Dumnezeu este atemporal si stie ce voi face si nici responsabilitatea pentru alegerile-mi proprii.

Sper ca ajuta.

36 răspunsuri:
| Șeremet_Doinita-Augustina_1996 a răspuns:

Cine te-a amagit ca el nu stie ce vei face tu? El stie sigur ce alegere vei face happy

| cristimihailov explică (pentru Șeremet_Doinita-Augustina_1996):

E interesant cand cer si eu o explicatie si mi se da o propozitie ce se vrea axioma... sad

| Șeremet_Doinita-Augustina_1996 a răspuns (pentru cristimihailov):

Uite, afirmatiile tale :"Daca Dumnezeu, este atoatestiutor, cunoscand trecutul, prezentul si viitorul, inseamna ca imi cunoaste si trecutul, prezentul si viitorul meu." si "Atunci, intrebarea vine: Daca Dumnezeu nu stie ce voi face eu, cum de cunoaste viitorul? " se contrazic total.Acum zici ca El stie, si acum ca nu.
Poti sa faci orice-ti trece prin cap, dar Dumnezeu stie absolut orice gand al nostru, stie ce-o sa se intample daca alegi sa faci aia, si ce o sa se intample daca faci ailalta. El ne-a creat, cum sa nu stie si ce gandim?

| cristimihailov explică (pentru Șeremet_Doinita-Augustina_1996):

Sunt doua momente de timp.

Primul: Cand nu imi raspunsese inca martian, problema se punea asa:

Daca Dumnezeu este atoate stiutor, cunoscand trecutul, prezentul si viitorul, iar eu am un liber arbitru care nu poate fi influentat de Dumnezeu, pot sa aleg orice solutie... Cum poate stii Dumnezeu ce voi alege, daca el nu are nici un control asupra acestui liber arbitru?
Normal ca este o contrazicere, si asta incercam si eu sa aflu. Daca vrei sa iti raspuns la intrebarea ta: daca ai avea un copil nascut de tine, ai stii tot ce gandeste si ce face? Si sa zicem prin absurd ca stii ce gandeste si ce face, in momentul in care este independent o sa mai stii?

Al doilea moment, dupa raspunsul lui martian:

In urma raspunsului am inteles ca Dumnezeu este atemporal. Ceea ce inseamna ca pentru el timpul nu exista. Prezentul, viitorul, trecutul sunt acelasi timp. Pentru ca aceasta dimensiune nu exista.
Ceea ce inseamna ca el poate fi prezent oricand in timp. Motiv pentru care cunoaste alegerile facute de noi pe baza liberului arbitru, datorita faptului ca timpul nu exista pentru el. E ca si cand s-ar uita la sfarsitul cartii direct.

| gogu220 a răspuns:

Liberul arbitru se poate referi la nevastă-mea. Ea nu ştie dacă rămân cu baiţi la bere când vin de la servici sau nu, iar eu aleg o dată aşa o dată aşa.
E vorba aceea: Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus.
Ai impresia că poţi alege dar Dumnezeu ştie ce o să alegi si doar El ştie până când poţi să alegi.