| Marius_Adi_1984 a întrebat:

Doamne ajută! Un răspuns ortodox dacă se poate vă rog. Ce părere aveți despre muzica sectară și ascultarea ei de către un ortodox?

13 răspunsuri:
suntserios
| suntserios a răspuns:

Ce e aia muzica sectară?

sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

E ok și poți să asculți.

| J0B0MAT a răspuns:

Ce înțelegi tu prin muzică sectară?
Ascultatul muzicii, de orice gen, de către oricine, e un lucru ce aduce efecte pozitive persoanei care ascultă. Poate induce o stare de bine, de liniște, de motivație, de curaj, existând chiar terapii prin muzică. Fiecare ascultă ce îi place.Muzica religioasă nu e pentru oricine, dar sunt melodii catolice, bizantine, arăbești religioase care chiar sună foarte bine.

| KovacsB a răspuns:

Ca nu prea ai gusturi muzicale. sunt manele crestine.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Din câte știu eu dacă ești ortodox și accepți ceva de la alte secte trebuie sa te spovedești și sa faci canonul!

| EestiSodalane a răspuns:

Muzica sectară este foarte slabă calitativ, deci nu inteleg de ce ai vrea sa asculti asa ceva. Nu cred că e mare pacat totusi daca chiar vrei...

| T0Teu a răspuns:

Nu trebuie sa fiu ortodoxa ca să îți răspund. Ei bine, nu e nimic rău să asculți cantari de la protestanți. În acele cântări nu se spune "Devino baptist/ penticostal/ adventist" și asa mai departe. Acolo este lăudat Dumnezeu și mai sunt și cântări inspirate din Biblie și asa mai departe.

| Ganderoaica a răspuns:

Doamne ajută! Nu trebuie ca ortodoxi să avem contact cu nimic de la sectari.Nu asculta fiindcă nu pupă cu ce spun canoanele: la ortodoxi e interzis să cânți cu instrumente muzicale lucruri religioase (nici măcar colinde, darămite în timpul Sfintei Liturghii).

| Whateverrr a răspuns:

Atâta timp cât versurile sunt biblice/corecte teologic, e irelevant din de cult fac parte cei care o cântă.
Totuși, am impresia că tu te referi la baptiști/penticostali etc. Dacă da, să știi că astea nu sunt secte. Sunt culte care se trag de la reformă.

| AntiqueNew a răspuns (pentru Whateverrr):

Secta vine de la secțiune.Ca dorești să o numești cult nu schimba cu nimic realitatea.Reforma a avut ca rezultat dezbinarea și a dat posibilitatea legitima că oricine să își facă o noua formă de Biserica, singura regula sa nu fie pe lângă constituție, pentru a putea fi recunoscută și legal.De fapt Sola Scriptura la asta îndeamna.Nu îmi convine cum a interpretat Biblia Confesiunea X, dau naștere unei noi organizații religioase după spiritul și interpretarea mea proprie, urmează doar să găsesc și adepți care să îmbrățișeze noua mea doctrina.O reforma adevărată se produce în interior, nu prin rupere și dezbinare. Daca ai divergente cu soția, nu îți speli lucrurile brafind in tot satul punctul tau de vedere.

| Whateverrr a răspuns (pentru AntiqueNew):

Analogia cu soția nu stă în picioare. Una e relația cu o persoană, alta e un set de doctrine și tradiții care trebuie să fie obiective și biblice. Este foarte logic să fie ok să atragi atenția asupra unei direcții care se îndepărtează de la adevăr pentru a îndeplini scopuri egoiste (vezi cazul indulgențelor care se ofereau chipurile spre iertarea păcatelor).
Nu înțeleg nici legătura între Sola Scriptura și inventarea a câtor mai multe interpretări. Dimpotrivă, menținerea Bibliei ca unică sursă garantat inspirată divin pentru îndrumarea noastră limitează foarte mult posibilitățile de diversificare în contextul religios.
Nu știu dacă ai mereu șansa să faci reforme din interior atunci când un sistem este corupt, în orice domeniu.

| StimabiluI a răspuns:

Din păcate în unele denominațiuni muzica a alunecat pe căi josnice, pierzându-și sacralitatea.
S-a ajuns la "rock creștin", "rap creștin" iar la penticostali am văzut că se ascultă chiar și "manele creștine".
Muzica nu înseamnă doar versuri, căci ritmurile transmit o vibrație și o stare de spirit.

Este un pastor, baptist cred, care vorbesc mai pe larg despre această problematică:
https://youtu.be/JXClJ2c12oE?feature=shared

Iar dacă ai timp, există un seminar de câteva ore ținut de Lucian Cristescu despre cum influențează muzica starea de spirit, merită urmărit:

https://youtu.be/cNqjna8dpMw?feature=shared

| AngheleacuRares2009 a răspuns:

Nu este nimic, poți asculta liniștit!