| NotNamed a întrebat:

"Doar 46% din românii cu nivel foarte înalt de educaţie (masterat, doctorat etc) se consideră religioşi, faţă de 89% în cazul celor fără educaţie."
Ce parere aveti despre aceasta statistica?

Răspuns Câştigător
| halogen001 a răspuns:

Nestiinta e calea spre succes a religiei. Cu cat omul e mai nestiutor si mai naiv, cu atat e mai credincios, adica mai usor de inselat si crede ca orice fantezie e adevar.

| iurii75 a răspuns (pentru halogen001):

100% corect!
In ultimă perioadă tot mai mulți de acest gen aderă la religia "teoria evoluției"

13 răspunsuri:
| ania a răspuns:

Căci lumea cu înțelepciunea ei, n=a cunoscut pe Dumnezeu în înțelepciunea lui Dumnezeu..Nebunia lui Dumnezeu este mai înțeleaptă decât oamenii..fraților uitați-vă la voi care ați fost chemați, printre voi nu sunt mulți înțelepți în felul lumii acesteia, nici mulți puternici nici mulți de neam ales.Dar Dumnezeu a ales lucrurile nebune ale lumii ca să le facă de rușine pe cele înțelepte. Dumnezeu a ales lucrurile slabe ale lumii ca să le facă de rușine pe cele tari,, pentru ca nimeni să nu se laude înaintea lui Dumnezeu.1 Corinteni 1-21-27.
Newton spunea-Știința gândește gândurile lui Dumnezeu după EL.

| RAY a răspuns:

Cred ca nivelul celor mai culți este mai mare, mereu prosti au fost majoritatea iar aia care au schimbat ceva minoritatea

| LPCTSTR a răspuns:

Eu credeam ca-i mai mare pentru cei crestinopati si mai mica pentru cei cu studii superioare... suna mai romanesc tbh.

| CostinAlamariu a răspuns:

Nu are nicio legatura una cu alta lol. Corelatia nu inseamna si cauzalitate.

| NotNamed explică (pentru CostinAlamariu):

Ba cam are in cazul asta doar ca na, esti crestin si mintea ta intra in defensiva.
Inteligenta = facultatea de a înţelege uşor şi profund fenomenele, lucrurile; agerime a minţii; deşteptăciune.
Deci cei fara o educatie nu si.au dezvoltat o gandire logica, dreeapta, curioasa de adevar si multe cele. Au fost indoctrinati de mici sa creadă într-un zeu fals iar pe parcursul vietii din cauza prostiei si mentalitatii inferioare au continuat si continua sa creada in prostiile astea iar lucrul asta se vede si in studiile scolare deoarece capacitatea mentala este inferioară peste tot, in orice domeniu. Deci rezulta ca mintea lor se oprește pana la un punct iar cei slabi de creier sunt usor de manipulat de către biserici si preoti si populatie.

| CostinAlamariu a răspuns (pentru NotNamed):

Corelatia nu inseamna cauzalitate. Daca ar fi corecta teoria ta cum explici ca exista oameni extrem de inteligent care cred in Dumnezeu? Filozofi, fizicieni, oameni de stiinta, etc. De fapt marea majoritate a intelectualilor din istorie au crezut intr-o forma sau alta de Divinitate.
Asta intra in directa contradictie cu teoria ta fara niciun fundament.

| Apokales a răspuns:

La un anumit nivel de perceptie cu totii suntem credinciosi, religiosi, cum vrei sa ii spunem. Credem in socialism, conservatorism, liberalism, in puterea banilor etc. Nu exista om fara de credinta.

| Nilsson a răspuns:

Îmbrățișarea ateismului este metoda cea mai la îndemână a celor săraci la minte de a încerca să intre fără bilet în clubul oamenilor intelectuali.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Aș zice că multe domenii de studii superioare sunt domenii în care oamenii de la bun început erau atei. Filosofia, Fizica, Etica, Medicina, Istoria, Geografia etc. Domenii care uneori se pot bate cap în cap cu unele credințe creștine. Deci cine e interesat de ele probabil de la început nu era religios, deoarece nu se pupa cu ce credea el. Dacă el e pasionat de geografie și învață despre cum Pământul e vechi de miliarde de ani, iar credința populară spune că s-a creat în 7 zile, apare o confuzie. Deci probabil a renunțat la credință dinainte de a avea măcar diploma, din cauza pasiunilor personale. La fel și cei religioși, nu se bagă pe astfel de domenii deoarece se contrazic cu ce cred ei.

Ca persoană religioasă, aș zice că marea problema intervine când zicem "așa zice Biserica" și automat discredităm credința. Fără să studiem noi singuri. Apăi dacă ne luăm după ce a zis x că i-a zis y că auzit, ăsta nu e mod corect de a îți forma o opinie. Apoi altă problemă mi se pare cititul Bibliei ca o carte de biologie, geografie, istorie, in orice caz, manual științific. Oamenii care au scris-o nu lucrau la NASA și nici nu cunoșteau ce cunoaștem acum. Una e minciuna alta e necunoștința. Nu poți să te aștepți să fie lucruri povestite fix pe fix dpdv științific, au povestit având la îndemână cunoașterea de pe atunci. Știm cu toții cât a evoluat știința numai în ultimele sute de ani, dar apoi în 2000. Iar problema cea mai mare este că uităm esența Bibliei și a credinței. Biblia este povestea sacrificiului suprem din iubire pentru omenire, a unui Dumnezeu care deși nu avea nevoie de noi, a dat totul. Ne poticnim în detalii. Nu faptul că fructul oprit era măr sau pară e esența credinței, nu faptul că scrie undeva că s-a oprit soarele, dar soarele de fapt mereu stă pe loc, e esența credinței. Dacă nu ne-am mai certa pe lucruri mărunte(aviz amatorilor care spamează cu întrebări pe secțiunea Religie)lumea ar fi un loc foarte frumos. Nu vreau să conving pe nimeni de nimic. Cred că e frumos să știi că un Fiu de Dumnezeu a murit pentru tine și că ai un locșor în Cer. Să știi că Cuiva îi pasă de tine și ești făcut după chipul și asemănarea Lui. Trecând peste toate mărunțișurilor. Credința este despre pace, iertare, iubire. Sunt de acord totuși că o mare parte dintre credincioși o duc prost la capitolul intelectual și mai ales cred foarte mult in fake news, ceea ce mă face foarte trist. Și nu am să neg niciodată treaba asta.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Ar trebui sa stii ca a fi crestin nu inseamna ca esti om prost sau needucat. Iar oamenii inteligenti si educati isi folosesc inteligenta si asupra religiei.

| NotNamed explică (pentru anonim_4396):

Asa e dar în eseinta un om prost e mai credul iar biserica il poate manipula mai ușor.

| anonim_4396 a răspuns (pentru NotNamed):

Poate daca ar mai iesi din biserica ar vedea lumea si cu alti ochi.