anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Dumnezeu cunoaste totul.Chiar si inima noastra?
Atunci unde e liberul arbitru?

Răspuns Câştigător
sadrian46
| sadrian46 a răspuns:

Păi nu este nicăieri. Când vrei să îți faci cultul pesonalității, crezi că ești arbitru liber și te umfli în pene că tu ai decis. Iluzie.

104 răspunsuri:
anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru NotNamed):

Nimicul nu are logica nici pentru stiinta.
Ai insirat degeaba n descoperiri daca sari subiectul principal, nimicul, care nu poate fi explicat nici prin Big Bang.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru DoarBogdan):

Ai zis prin: „ Doar noi am putea sa ne gandim la aceasta intrebare. Ceea ce nu ne duce la niciun raspuns."
Noi, nu ne duce, trebuie inlocuit cu eu, nu ma duce.
Asa e frumos, ca sa nu jignesti ratiunea altora.
Eu de exemplu gandesc difert, altul la fel.
Am putea intelege pe baza versetelor din biblie, dar nu am putea intelege pe baza dogmei din care faci parte.
Deci vrei sa te luminezi, adica ma lasi?

| CostinAlamariu a răspuns (pentru anonim_4396):

De ce crezi ca intrebarea mea este nebuna? Si de ce te temi sa raspunzi la ea? Spune-mi te rog din sinceritatea sufletului tau: daca stii ca maine ploua inseamna ca tu ai controlat vremea? Este o întrebare cat se poate de simpla cu care vreau sa te ajut sa intelegi ceva, dar daca nu vrei ajutor nu pot pricepe ce motiv ai avut sa pui intrebarea asta? Vrei sa fii ajutat sa intelegi ceva sau nu? Fa-ma te rog sa inteleg ce se intampla aici? Vrei sa nu sa intelegi ceva?

| NotNamed a răspuns (pentru anonim_4396):

Cat de greu este de inteles ca au fost atea momente ale stiintei cand doar a presupus o teorie pe baza unor fenomene si calcule matematice, mai târziu dovedindu.se ca teoria a fost una corecta? Daca raspunsul meu nu l.ai inteles...da pai ce sa intelegi o teorie.
La stiinta e usor sa nu ii acorzi atentie si sa incerci sa ii gasesti si sa ii atribui atatea negativitati doar pentru a.ti induce creierului faptul ca nimic in afara de Dumnezeu nu e logic. Sunt curios daca vreodata ai incercat sa te gandesti la lucruri profunde fara răspuns despre Dumnezeu, iar daca exista răspunsuri, cat de logice sunt? Cum ar fi crearea lui Dumnezeu. Te.ai gandit vreodată? Nu, pentru ca asta ar fi clatinat credința si nu i.ar fi convenit creierașului. Ce o sa spui? Ca Dumnezeu a existat din totdeauna? Pai si atunci de ce a creat oamenii doar acum mii de ani? Si daca s-a creat la un moment dat si el, ce a fost in urma lui. Nu tot un nimic? A da stai, aici nimicul are logica, la stiinta nu. Habar nu aveti sa fiti liberi arbitri, sa va documentati si sa fiti deschizi asupra oricarei teorii care are dovezi si logica. Sunteti prea tripati pe propria credinta si mintea voastră intra in defensivă daca se simte atacata, niciodată nelasand oponentul sa se justifice si sa incerce sa.l creadă sau macar sa colaboreze cu el pentru a descoperii adevarul.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru CostinAlamariu):

Sa ma ajuti sa inteleg?
Eu nu am minte sa gandesc?
Acestia care m-au inteles, nu au minte?
Trebuie sa le-o dai tu?
Cine te crezi tu? Dumnezeu Atotstiutorul?
Zi-mi macar ca vrei sa intelegi pe un om, nu ca religia ta ar avea dreptate.

anonim_4396

Sa ne intoarcem in trecut... daca vrei sa intram prin acest portal stiintific plin de esecuri de-ale unor teorii false.
Cate teorii au fost false pe baza unor calcule facute acum 200 de ani?
Esti ateu?
Foarte bine, dar nu imprastia ura degeaba ca imprastii si eu mai mult.

Daca poti si tu sa gandesti cu mintea ta care este motivul pentru care ai mai pus intrebarea?
Iarta-ma te rog daca nu am inteles scopul acestui site numit te pe u punct ro, dar din cate am inteles eu aici se pun intrebari, iar oamenii care stiu raspunsul la intrebare raspund. Am inteles eu gresit tot procesul asta? Motivul pentru care ai pus intrebarea nu era ca ai nevoie de un raspuns?

anonim_4396

Am nevoie de un raspuns, dar nu de unul religios, ci din punct de vedere biblic.
Ai ratiune sa intelegi ca Dumnezeu nu cunoaste totul?
Daca da, in versetul de mai jos, Dumnezeu cunoaste totul sau nu:
„După ce Faraon a lăsat pe popor să plece, Dumnezeu nu l-a dus pe drumul care dă în ţara filistenilor, măcar că era mai aproape, căci a zis Dumnezeu: „S-ar putea să-i pară* rău poporului văzând războiul şi să se întoarcă** în Egipt." Exod 13:17

Aici imi vei demonstra daca esti analfabet functional sau nu.
Nu veni cu, e scos din context, ca nu e.
Gata cu vrajeala dogmatica.

| NotNamed a răspuns (pentru anonim_4396):

Orice se poate insela. Macar stiinta clasifica teoriile ca fin adevarate si sigure; cu mici semne de întrebare; posibile sau incerte iar constant vor incerca sa găsească dovezile sau adevarul asupra teoriilor de care nu sunt singuri. Religia voastra a facut vreodată asta, încearcă sa faca asta? Dupa 2000 de ani inca sunt povestite in biblie niste povesti despre lume si teoreme despre univers extrem de neadevarate stiinta dovedind purul adevar fara sa aiba vreun semn de imtrebare asupra teoriilor sale despre acel lucru. Reciteste toate raspunsurile pe care ti le.am trimis si baga bine la cap. Nu te mai tripa in ultimul hal si încearcă sa fi mai open mind cu toata lumea. Pun pariu ca orice chestie pe care o vezi si are legatura cu știința, fie la tv, fie pe net sau in vreun documentar il excluzi din start fara sa încerci sa.l. itelegi.

Dumnezeu nu cunoaste totul? Atunci nu are sens sa-l numim Dumnezeu. Daca exista o divinitate atunci aceasta cunoaste totul. Daca nu cunoaste totul atunci nu e o divinitate sau pur si simplu nu exista fiindca nu putem vorbi de o divinitate care sa fie limitata in vreun fel. E un nonsens.

In pasajul Biblic descris de tine Dumnezeu ne relateaza ca nu i-a condus pe evrei pe drumul cel mai scurt deoarece nu voia ca ei sa se inspaimante vazand razboi si sa se intoarca in Egipt.

La prima vedere nu inteleg de ce crezi tu ca acest pasaj ar fi problematic pentru cunoasterea desavarsita a lui Dumnezeu, dar daca ma gandesc mai bine cred ca pe tine te deranjeaza sintaxa "s-ar putea sa-i para rau".
Am dreptate?
Aceasta sintaxa banuiesc ca pentru tine denota o nesiguranta a lui Dumnezeu, ca si cum nici macar Dumnezeu n-ar stii daca ei chiar s-ar inspaimanta vazand razboi sau nu. Am dreptate? Asta e problema?

Pai aceasta paruta problema are o solutie simpla. Traducerea e proasta. Traducerea Cornilescu e una extrem de proasta.

Ca sa evitam astfel de situatii pe viitor iti recomand traducerea Anania in care vedem scris:
"Iar după ce Faraon a dat drumul poporului, Dumnezeu nu i-a'ndrumat pe calea dinspre țara Filistenilor, cu toate că era mai scurtă, căci a zis Dumnezeu: „Nu cumva poporul, dacă va vedea război, să aibă păreri de rău și să se'ntoarcă în Egipt"."

Dupa cum vezi aici nu apare niciun "s-ar putea".

anonim_4396

Sa fiu open-mind cand nu are legatura cu subiectul de fata?
Hmm.
Stii macar cine sare subiectul?
Cred ca stii.
Eu te inteleg foarte bine, drept dovada penultima mea intrebare care ii iau apararea stiintei, nu religiei.
Deci si eu cercetez stiinta.
Dar acum intrebarea mea nu avea legatura cu veridicitatea acestei carti, care pe deasupra mai are si explicatii stiintifice(la unele)
Pun pariu ca ai citit despre pomul cunostintei binelui si raului si ai ramas cu acesta in gand, fara a intelege macar un lucru din ce scrie acolo.
Dar la lb. romana se invata de stiinta din bibliei(metafore, simboluri, figuri de stil), daca stii ce inseamna stiinta in adevaratul sens al cuvantului

anonim_4396

Se spune ca cei „proşti merg înainte şi sunt pedepsiţi"
Iar tu vei fi pedepsit de ratiune.
Acest " nu cumva" scoate din ecuatie toate vorbele tale goale fara ratiune.

Nu cumva inseamna pur si simplu "sa nu se intample asta" pentru ca Dumnezeu stia ca asta se va intampla.
Probabil nu esti obisnuit cu genul asta de limbaj deoarece e mai "invechit" sa spun asa, dar daca vorbesti cu batranii care mai folosesc acest limbaj o sa vezi ca si ei zic de exemplu "nu pune mana pe sobă cand e focul aprins ca nu cumva sa te arzi". Persoana respectiva stie foarte bine ca daca pui mana pe soba te arzi si nu are nicio nesiguranta cu privire la acest fapt.

Ironic ca vorbeam ceva mai sus de analfabetism functional...

| IonutSiAtat92 a răspuns (pentru anonim_4396):

Asa este.Un singur dumnezeu, nevazut de nimeni, nedovedit de nimeni.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru IonutSiAtat92):

E o teorie pana la urma.
Deci nu e ceva dovedit(inca)
Teoria creationista merge mai departe ca teoria Big Bang.

Chiar si bunica mea foloseste aceasta sintaxa "nu cumva" cu intentia de a spune "cu siguranta asa se va intampla". Dar in orice caz daca nici asa nu iti convine esti liber sa citesti in greaca veche sau in aramaica sau ebraica sau in ce limba vrei tu si o sa vezi ca intelesul este clar. Nu mi se pare onesti si binevoitor din partea ta sa judeci cunoasterea lui Dumnezeu in functie de o sintaxa in limba română cand ai la dispozitie limba originala in care a fost scrisa acel pasaj. Probabil pentru ca nu stii greaca veche dar asta nu e problema mea...

| h379m3973423 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Cunoastere in sine il descalifica pe om de la liberul arbitru, pentru ca daca stie ce faci, atunci El esti tu, si El stie ce faci tu, pentru ca te poseda sau influenteaza precum Voodoo."

Poate dacă mai citești de două, trei ori asta ai să realizezi ce prostii ai scris aici...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru h379m3973423):

Asta se explica de ce unii au inteles iar tu nu, ca am scris prostii poate?
Sau poate atat ai tu IQ-ul si mai mult nu poti?

| h379m3973423 a răspuns (pentru anonim_4396):

Mulți au înțeles că Domnul Isus trebuie să moară, spuneau prostii poate?

| iurii75 a răspuns (pentru anonim_4396):

"Cunoastere in sine il descalifica pe om de la liberul arbitru, pentru ca daca stie ce faci, atunci El esti tu,"- total greșit. Dacă știu că tu vei cheltui toți banii pe care îi vei obține pe băutură ( deoarece ești alcoolic) aceasta nu înseamnă că eu ți-am dictat ceva sau te-am impus, cu doar că te cunosc bine.
E un exemplu, n-o lua pe nas...

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru iurii75):

Stiu si eu sa filosofesc, nu-ti fa griji de asta.
Ce zici tu se numeste probabilitate, care se invata si la mecanica cuantica.
Deci ca sa cunosti orice actiune pe care o fac, trebuie sa intri nu doar in subconstientul meu, cat si in inima mea, ca sa o controlezi spre cunoasterea ta.
Ce zici tu se numeste telepatie sau ghicire, si nu are legatura cu autocunoasterea...

| iurii75 a răspuns (pentru anonim_4396):

"telepatie sau ghicire" nu, se numește cunoașterea unei persoane. Modul de gândire și acțiune. Dar aceasta nu înseamnă constrângere, liberul arbitru rămâne.
Și nu încurca cu "autocunoașterea".

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru iurii75):

Poate ne spui tu de ce Dumnezeu i-a parut rau ca a trimis potopul?
Aa..am inteles, El cunoastea deja si asta.
Voi, dogmaticilor, care tineti biblia intr-o mana si dogma in cealalalta, nu va e frica ca veti da socoteala de orice cuvant prost?

| Mosotti a răspuns:

Ete cunoaste totul, daca cunostea totul, nu ne facea asa nasoi, rai, invidiosi, perversi, mincinosi, parsivi, violenti, si nu mai facea corpul asta sa fie asa vulnerabil, imbatranire, boli, suferinte, etc.

Liber arbitru nu prea ai! Am mai zis, e doar o falsa impresie de democratie, tu nu prea alegi.

O sa mai enumar doar cateva desi am mai facut-o la alte intrebari:

1 - Nu alegi tu ce partener sa-ti placa, iti place sau nu automat, te ia indragosteala tot automat si nu ai ce face.

2 - Nu alegi tu ce mancare sa-ti placa, alegi doar din alea care-ti plac. Daca dai unui copil un morcov si un snickers, a doua oara o sa-ti aleaga snickersul, deci deja in gene e scris ce ii place, adica gustul dulce.

3 - Nu iti alegi tu nivelul de inteligenta, il ai ala care-l ai din nascare, si tu doar folosesti asta ca sa inveti chestii, sa prinzi experienta.

4 - Nu prea iti alegi drumul in viata tu, o sa-ti urmezi ce simti tu ca-ti place sa faci, si daca faci altceva nu o sa fi fericit, simti ca esti bun la scoala la materiile cutare, simti ca te atrage, simti ce ai dori sa faci, si iti urmezi simturile si capacitatile!

5 - Nu alegi ce nivel fizic ai, esti frumos, mai putin frumos, neatractiv deloc sau mediu, mergi inainte cu ce ti s-a dat de la loteria genetica.

Si mai sunt, inima e un organ inert fara creier, creierul e baza daca stie cineva ce e acolo, ca acolo e centru de comanda.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

Intelegi ce vrei tu atata timp cat nu depui vreun efort rational in ceea ce afirmi tu si declari despre Dumnezeu.
„Si daca gresea, repara ce a gresit"
Cum repara o inima rea si necredincioasa in cazul asta?
Spune-mi daca stii.
Tot raul din Univers se indreapta mai mult spre noi cu cat noi strigam mai mult la cer decat la oameni, ca acestia sunt mai vinovati decat oricine altcineva.
Nu cei bogati trebui sa imbogateasca pe cei saraci?
Nu cei sanatosi trebuie sa ii sprijine pe cei bolnavi?
De ce nu o fac majoritatea dintre ei?
Aici se potriveste si zicala lor:„Da branci cui aluneca piciorul"
Pentru ca prefera sa il acuze pe Dumnezeu in stanga si in dreapta si le e rusine sa se uite sus.
Un deget indreptat sus, patru degete spre ei.
Acum tu stii daca treci pe langa un amarat sau nu si nu il ajuti cu banii tai si cu ce poti tu mai bine.
Tu pari o persoana amabila, careia ii pasa de oameni.
Acum de ce exista rau in univers?
Pentru ca sa fie echilibrat cu binele din noi!
Yin Yang nu e un concept pagan.
Daca ar fi exista numai bine in creatie, cum ar putea fi incercata o inima rea pe care Dumnezeu nu o cunoaste?
Spune-mi, ca tot gandesti mai bine decat oricine altcineva inclusiv Dumnezeu.

Reactionam diferit in functie de inima si creier.
Cu creierul adunam ganduri, cu inima luam o decizie.
Daca nu ai liberul arbitru, atunci cineva scrie raspunsul tau, clar!

| Mosotti a răspuns (pentru anonim_4396):

Pai cine ne-a facut adica natura de fapt, asa ne-a facut sa fim ai dracu, caci asta ajuta de mult la supravietuire, ca si felul de a fi din creier vine.
Daca ne facea dumnezeu tot asa ne-a facut, si daca ne-a facut asa, cum sa repare ceva ce a vrut de fapt sa fie?!
Ca nu gresise, asa a vrut sa fim.
Ca daca ar vrea sa repare, ar fi reparat f simplu, schimba structura creierului si gata daca are asa puteri nelimitate, dadea din degete si pac, gata.
Si dupa aia de la sine erai bun si credincios fara sa vrei, nu ai mai putea fi rau nici sa vrei asa mecanic, o sa simti ca esti bun.

Deci nu e chiar asa.
Normal ca daca nu e liber arbitru deja bazele de plecare sunt inscrise in creier, asta clar.

De exemplu explic numai o situatie, de ce copilul va alege ciocolata, ca este inscris in creier ca pe vremuri dulcele avea multe kcalorii si deci ajuta la supravietuire sa pui rezerve pe tine, asa ca s-a facut asa sa percepi gustul acelui produs ca fiind f placut ca sa te faca sa mananci asta! Vezi ce dictatura mascata?

Bine, atunci erau fructele. Si cu cat e mai duce ceva, cu atata creieru stie ca are si mai multe kcalorii si te face sa bagi in tine, natura de fapt vrea sa te ingrasi!
Prin placere te obliga sa faci ce se doreste, asa si ssexul, e f placut tocmai ca sa-l faci. Deci suntem niste sclavi ai programului din gene.

Daca varza avea multe kcalorii, o percepeai pe aia mult mai placuta ca ciocolata care nu ar fi avut kcal multe.
Gaseai la cofertarie salata HAHAHA in loc de prajituri.

anonim_4396
| anonim_4396 explică (pentru Mosotti):

Citatul era luat din alta parte, de fapt acesta iti apartinea.
Te refereai atunci de ce exista rau in Univers(boala, suferinta, saracie smd)
Dar raul nu ar fi asa de rau daca am fi mai buni unii cu altii.
Nu vezi ca stiinta ne face o viata mai usoara, mai buna?
In curand raul va disparea si atunci va disparea si conceptia noastra fata de Dumnezeu.
Raul este bun, caci prin el vezi binele si ajungi la binele suprem.

Răspuns utilizator avertizat