Http://i.imgur.com/Wvys80u.jpg
Intrebarea asta a mai fost pusa si au venit ai nostri cu tot felul de analogii, dar au uitat un micut amanunt, un handicap; de exemplu ii spui copilului sa isi faca temele si ii tai mainile, apoi il bati ca nu te-a ascultat. Ce sa-i faci? Asta-i logica teista.
Daca va fi o lume neascultatoare (ca desteapta nu va fi niciodata ) se va autodistruge devenind ANARHICA- din pacate asta pare sa fie tendinta.
"deci dupa mai multe generatii. Ca sa ma conving"... pai daca il lasi in strada, slabe sanse sa te asculte cand creste. Totusi, spune-mi ce vina are Vladut? Consideri ca daca s-a nascut din Adam, merita sa traiasca in strada alaturi de el?
Dupa cum am zis, eu nu l-as lasa in strada deoarece el nu are nici o vina. Tu insa l-ai lasa. Unul din noi greseste. Ba mai mult de atat, dupa ce ca il lasi in strada, atat pe el (vladut) cat si pe copiii lui, mai ai si pretentia ca acesta / acestia sa te asculte si sa respecte niste reguli impuse de tine. Interesant.
Dupa cum am zis, noi (astia mai moderni) avem ceva numit "protectia copilului" si se pare ca tu si zeul tau nu dati 2 bani pe asa ceva. Interesant.
"Mafiotii, daca sunt tradati, ucideau pana la ultimul din familia tradatorului"... sper ca esti constient de faptul ca tu acum ti-ai descris zeul.
Repet intrebarea de mai sus : de ce in ochii tai (si al zeului tau) este vinovat si Vladut si urmasii lui pentru faptele copilului tau?
Consideri ca daca s-a nascut din copilul tau care nu te-a ascultat (cu toate ca nu stia diferenta dintre bine si rau), Vladut merita sa fie pedepsit? Ba mai mult de atat, daca al tau copil a reusit sa fie pacalit de un sarpe VORBITOR, nu crezi ca si tu ai o vina in treaba asta? Nu crezi ca puteai sa-ti educi copilul mai bine? Eu as zice ca da.
Avem pareri diferite, unul din noi greseste (hint : tu).
Apropo, inca nu mi-ai raspuns la partea cu ascultarea. Consideri ca sclavia este ok? Daca zeul tau iti cere sa iti ucizi copilul, o faci? Consideri ca e ok ca victima unui viol sa se casatoreasca cu violatorul? Consideri ca e ok sa ucizi toti intai nascutii (persoane clar nevinovate) ca sa pedepsesti pe altcineva (care nu a putut sa faca cum vrei tu deoarece TU i-ai impietrit inima)? Mai am multe exemple.
Ti se par exemple demne de urmat?
Pai tocmai! D-zeu le-a spus ca daca sunt neascultatori vor cunoaste binele si raul! Daca au fost curiosi 'ca fetele'au aflat si ce inseamna 'moartea' (spirituala, desigur, in acest caz). Singura ti-ai raspuns mai pe intelesul tau si al lui Gaia.Chiar ai raspuns mai concis decat asteptarile mele.
Ce legatura are ce ai zis tu acum cu ce ti-am explicat eu? Observ ca ai aceasta obsesie cu schimbatul subiectului cand intampini probleme.
Nu iti mai repet pentru ca o fac degeaba oricum.
Cam asa decurg discutiile cu tine :
Eu - Cat fac 2+2?
Tu - Cat un apus de soare.
Eu - N-ai raspuns la ce ti-am cerut.
Tu - Ba da, dar am raspuns in stilul meu iar tu vrei doar raspunsuri care sa coincida cu ce vrei tu sa auzi.
De unde stii cum o duce Lucifer, cine a zis ca Raul nu trebuie sa existe? Lucifer zace in fiecare din pamanteni.A fost dragut' D-zeu ca nu ne-a desfiintat inca! Inca un prilej de ascultare si recunostinta!
Incerc sa-ti testez puterea de intelegere a limbajului meu, defectuos, desigur, raspunzand intr-o maniera in care sa gasim un limbaj comun, se pare ca nu este nici o sansa. Ma retrag deci in barlogul meu cu scuzele de rigoare. Oricum, esti simpatic.
Poti emite judecati de valoare, in ce ma priveste.Desi departe de gandirea mea modesta si cum ai zice tu schizabila.
In Geneza nu ni se spune ca cei doi oamenii nu "stiau" ce este binele si raul ca notiuni. Din contra! Cei doi erau fiinte inteligente, capabile sa inteleaga si sa comunice, nu maimute debusolate.
Oamenii stiau ce este bine si bun. Totul in jurul lor era asa. Stiau si ce este rau. Dumnezeu insusi le-a spus ce nu au voie sa faca. Ceea ce nu "stiau" era cum este sa FACI raul, sa pacatuiesti. Iar raul nu era altceva decat pacatul, impotrivirea fata de Dumnezeu, limitata la o singura porunca. Ei nu "experimentasera" inca raul.
Avem cele 2 exemple de termeni din original, pentru a sustine ceea ce spun. Desi se traduce cu "a cunoaste" termenul "yada" este folosit intr-o varietate foarte mare de sensuri (a sti, a experimenta, a vedea, a cunoaste, a recunoaste, a invata, etc.). Apoi, la pomul cunostintei binelui si raului, sensul primar al termenului este cunoastere si nu discernamant - experienta si nu intelegerea notiunii.
Sper ca ajuta.
Eu ma prind usor, tu nu te prinzi. Dumnezeu se presupune ca e cel mai inteligent dintre toti inteligentii, si si cel mai bun, ar fi trebuit sa stie ca fara cunoasterea binelui si raului, nu poti sti ce e bine si ce e rau, in cazul asta nu cred ca de curiozitate e vorba, ci doar de alegeri, pe care trebuie sa le faci in orice clipa, vrei sau nu vrei.
Pentru ca nu au ascultat. Dumnezeu le-a oferit totul, doar de un pom le-a zis sa nu se atinga, ca este al lui.Dar, au vrut si acel lucru.