Cred ca cea mai naturala 'pozitie' este aceea de "liber cugetator". Ne gandim si noi ba la una, ba la alta. Incercam sa intelegem ce-i cu noi pe aici, ce-o fi dincolo de marginile universului, sau daca o avea vreo margine...si lucruri de-astea. Daca gasim raspunsuri bine, daca nu nu. Ne mai putem da si cu presupusu', nu-i nimic rau nici in asta. Nu trebuie neaparat sa ne punem o eticheta.
Un agnosticism "religiously correct" cred ca se produce doar la nivel declarativ. Oricat de mult si-ar asuma cineva "neutralitatea" (nu stiu => nu ma pronunt => nu inclin sa cred nimic), fara indoiala exista o tendinta naturala de a adera partial la o convingere (Dumnezeu exista, dar nu sunt sigur; Dumnezeu nu exista, dar nu sunt sigur). Din aceasta perspectiva, agnosticismul devine similar cu incertitudinea sau scepticismul, decat cu imposibilitatea cunoasterii. Spre deosebire de ateism si teism, agnosticismul religios e indelimitabil, lucru dovedit si de faptul ca exista mai multe tipuri de agnosticism, toate discutabile.
laviniabeluska11 întreabă: