Termenul „apocrif" provine dintr-un cuvânt grecesc care înseamnă „a ascunde". Iniţial, cuvântul arăta că textul era destinat adepţilor unei anumite şcoli de gândire şi că le era ascuns celor neiniţiaţi. În cele din urmă însă, acest termen a ajuns să se refere la scrierile care nu au fost incluse în canonul Bibliei, alcătuit din scrieri autentice.
O analiză atentă a evangheliilor apocrife dezvăluie ce sunt ele în realitate. Dacă le comparăm cu evangheliile canonice, este evident că ele nu sunt inspirate de Dumnezeu (2 Timotei 1:13). Întrucât au fost scrise de oameni care nu s-au întâlnit niciodată cu Isus sau cu apostolii săi, evangheliile apocrife nu au cum să dezvăluie vreun adevăr ascuns despre Isus şi despre creştinism. Ele conţin mai degrabă relatări inexacte, inventate şi fanteziste, care nu ne ajută în niciun fel să cunoaştem mai bine viaţa şi învăţăturile lui Isus (1 Timotei 4:1, 2).
Probabil că este bine dacă vrei să îți îmbunătățești cultura generală, te și pot influența totuși într-o anumită parte. Nu am eu de unde ști dacă sunt adevărate însă biserica nu le recunoaște și dacă ești creștin ortodox sau catolic nu îți sunt recomandate să le citești dar dacă nu ești nu văd dacă este vreo problemă.
Biserica crestina, trebuie sa stii, a cunoscut, dupa apostoli(discipolii lui Iisus ) o metamorfoza, o sintetizare in scopul principal de a stabili normele morale dar si cu deviatii spre putere politica, influenta intre ramurile aparute. Oamenii nu gandesc la fel au si pareri diferite.Desigur si capii bisericii.Au avut loc mai multe schisme, cea mai mare fiind cea din anul1054, prin care biserica de vest s-a separat de cea de est(catolica s-a desparit de ortodoxa).E greu de comentat in spatiul asta cauzele de convingeri morale si politice care au stat la baza acestei hotarari sinodale. Scriptele au fost dezbatute in multe sinoade, de asemenea si in final cele 2 biserici principale au hotarat sa adopte in sprijinul unei gandiri unitare morale cele 4 Evanghelii (si aici existand pareri diferite). Acestea sunt Evangheliile oficiale. Restul sunt cenzurate, de-a lungul timpului, devenind asa numitele Evanghelii apocrife. Au fost interzise si scoase din circulatie, dar paradoxal au revenit mereu (caci oamenii sunt curiosi ) si nici nu se mai stie cat de adevarate mai sunt aceste scripturi, cele 4 au fost inca pastrate cu mare atentie si improspatate de biserici.Ma refer la traduceri si controlul atent al membrilor marcanti ai bisericii. Celelalte au fost arse sau modificate bezmetic, intrand sub incidenta cenzurii. Un cercetator avizat ar putea intui ce este sau nu adevarat din zona apocrifa.Nu e nici bine sau rau a -ti arunca o privire asupra apocrifelor, s-au scris o gramada de romane care invoca acele texte. Poate este o cale spre adevar.
E normal ca mai marii bisericii sa interzica accesul apocrifelor si au si oarece dreptate, caci poate sa abata atentia de la Credinta.
Eu zic ca dintre toate apocrifele pe care le-am auzit cea mai tare a fost apocrifa lui Enoh. Spune despre caderea ingerilor, ii o poveste interesanta.
CracanelTrasPrintrunInel întreabă: