Uite aici un documentar in care se explica mai multe despre biblie
http://stiinta-pentru-toti-2018.blogspot.ro/......0testament
Discutam de o lucrare de fictiune, asta e problema pe care multi nu o inteleg. Nu e nimic de inteles, totul fiind un talmes-balmes lipsit de logica. https://www.news24.com/......e-20120517
Stii ca sunt oameni care daca le dai o carte nu stiu sa citeasca?
La fel este si cu Biblia. Da-le-o sa citeasca si nu vor intelege nimic din ea.
Daca pe noi nu ne-ar fi invatat alfabetul, daca nu am ne-ar fi invatat care sunt literele si cum formeaza ele un cuvant, daca nu ne-ar fi invatat cineva cum putem sa formam o propozitie din mai multe cuvinte si o fraza din mai multe propozitii -si mai inainte de toate acestea cum sa facem liniute si bastonase-; asadar, daca nu ar fi fost cineva sa ne invete, atunci nu am fi putut scrie, si nici citi.
Tot la fel este si cu Biblia. Cineva trebuie sa ne invete de la inceput cu "liniute" si "bastonase" ca sa putem intelege Biblia.
Parintii nostri aveau datoria sa ne invete de mici in privinta aceasta; iar cand ajungeam mari puteam sa o intelegem si sa o intepretam corect. Din pricina ca nu am fost educati si in intelegerea Bibliei, de aceea astazi oamenii vad contradictii si un Dumnezeu neclar, un Personaj care denota incertitudine in ce priveste existenta Sa; iar cei care cred ca exista, Il vad ca pe o Persoana aspra, dura, sau poate chiar nepasator.
Noi spunem ca fara scoala nu ne-am descurca in viata. Cu cat mai mult nu ne putem descurca fara a cunoaste Cuvantul scris, Biblia.
Louis Markos a scris: "Mi-e tare milă de Bart Ehrman. Se pare că fundamentalismul în care a fost crescut credinciosul creștin devenit debunker al Bibliei nu l-a pregătit pentru încercările cărora a trebuit să le facă față la facultate. El a fost învățat în mod corect că nu există contradicții în Biblie, dar a fost școlit, foarte greșit, să interpreteze natura necontradictorie a Bibliei în termeni moderni, științifici și post-iluminiști. Adică el a fost stimulat să testeze adevărul Bibliei printr-un sistem de verificare care există de doar 250 de ani."
Și argumentele și contra argumentele, trebuiesc bine cântărite mai înainte.
Biblia nu există doar de 250 de ani.
Vechiul Testament îl confirmă chiar Israelul de astăzi; este chiar istoria națiunii ebraice.
Sunt multe de spus în privința aceasta.
De fapt, nu: multe "date istorice" din VT sunt eronate, vezi de ex. http://web.archive.org/......erques.htm
In universitatile importante ideea ca VT e corect istoric este decedata. Scoala lui Albright a pornit de la premiza ca VT este esentialmente corect d.p.d.v. istoric. Descoperirile arheologice ulterioare au destramat acest mit.
Cum pot să mă iau după scrierile acelui om, care spune: "Și va veni ca un șoc neplăcut pentru mulți că Dumnezeul lui Israel, Iehova, avea o femeie..."
Păi ori există Dumnezeu, ori nu există; ori este în cer, ori este cu o femeie.
Putem să ne luăm după tot ce scriu oamenii?
Este adevărat că mulți dintre cei religioși n-au nici o legătură cu religia lor; ce să mai zic că ei nu cunosc pe Dumnezeu și n-au nici o legătură cu El.
Sunt o mulțime de oameni fanatici și în religii -oricare ar fi acestea: creștine sau necreștine. Dar dacă vrem să aflăm adevărul trebuie să cercetăm, să cântărim bine lucrurile. Niciodată un om sincer în căutarea adevărului nu se va rătăci. Dar cel rău se folosește de cei nesfințiți care sunt chiar în biserici ca să facă de râs cauza adevărului.
Ca și în lume: mulți părinți respectuoși au niște copiii care îi fac de rușine.
Niciodată nu trebuie să-i băgăm pe toți în aceeași oală.
Albright nu avea suficiente date si pe vremea aia multi istorici credeau ca VT ar fi corect d.p.d.v. istoric. Mortul de la groapa nu se mai intoarce: VT a fost dovedit fals d.p.d.v. istoric, Pentateuhul si Cartea lui Iosua sunt propaganda nationalista (fantezii sovine), nu istorie.
Într-o carte publicată în octombrie 2010, Michael Coogan scrie:
„Ierusalimul nu făcea excepție, altfel decât că nu era exact un oraș — conform standardelor noastre era doar un sat. Pe vremea lui David, populația sa era de doar câteva mii, care trăiau pe circa doisprezece acri, aproximativ egali cu două blocuri de teren din centrul Manhattanului."
—Michael Coogan, God and Sex. What the Bible Really Says.
Asta înseamnă că Ierusalimul lui David ocupa ca suprafață totală mai puțin de cinci terenuri de rugbi.
"Dar, așa cum arată acest eseu, perioada premonarhică a devenit mult timp în urmă o descriere literară a rădăcinilor mitologice, a începuturilor timpurii ale națiunii și a modului de a descrie dreptul Israelului asupra pământului său. Dovezile arheologice nu susțin, de asemenea, existența unei monarhii unite sub David și Solomon așa cum este descrisă în Biblie, așa că rubrica "monarhiei unite" este cel mai bine abandonată, deși rămâne folositoare pentru a discuta cum Biblia privește trecutul israelit." Lipschits, Oded (2014). „The history of Israel in the biblical period". În Berlin, Adele; Brettler, Marc Zvi. The Jewish Study Bible (în engleză) (ed. 2nd). Oxford University Press. ISBN 978-0-19-997846-5.
Traducerea e gresita: femeie inseamna de fapt nevasta, Yahweh avea o nevasta, Asherah, care era o zeita.
Albright nu a fost fundamentalist sau literalist biblic. Dimpotriva, era de acord cu ipoteza documentara a lui Wellhausen si cu cele doua sute de ani de biblistica (critica superioara si inferioara) dinaintea lui.
Exista o legatura intrinseca intre BIBLIE si BISERICA. Biserica a alcatuit Biblia (Noul Testament) iar unul dintre scopurile pentru care Dumnezeu Fiul Si-a intemeiat Biserica este acela de a transmite in mod neviciat si nealterat MESAJUL SCRIPTURII...
Biblia are si un "manual de instructiuni" care confirma pastrarea nealterata in cei 2000 ani de crestinism (faptele istorice o confirma). Acest "manual de instructiuni" special alcatuit si pastrat este "PREDANIA" (colectie in care intra scrierile martirilor, mucenicilor, episcopilor, teologilor din secolul I incepand...).
De citit e la fel de ușor ca orice carte.De înțeles, asta depinde de reționamentul, nivelul de educație și cultură, și nivelul de înțelegere al fiecărui om în parte.Bibilia nu e o carte sfântă, ci e un fel de glosar-tocană de invenții argumentate cu fragmente oculte denaturate, la care se adaugă o mulțime de contradicții.Metaforele folosite sunt scrise tocmai cu scopul de a o face greu de înțeles unui om de rând, adică aceluia ce i s-a inoculat în minte că trebuie să creadă nu s cerceteze, trebuie să facă posturi, țucat de icoane și moaște, și alte ritualuri idioate, și, de asemenea, la care se adaugă faptul că acești oameni, 99% din ei au fost învățați să creadă în ceva ce ei nu au mai verificat, și au acceptat eronat ca fiind ceva pozitiv, fără să se întrebe dacă chiar este.
Dacă ar fi existat real un dumnezeu, precis nu ar fi permis ca cuvântul lui să fie greu de perceput de către oricine.Dar cum nu există a iești ceea ce ce se vede azi.
Nu e usor sa citesti Biblia, depinde si ce varianta ai.
Orice versiune de "Biblie" mai noua cu un limbaj modern e procesata si re-procesata si mai mult ca sigur ca va avea greseli si transcrieri facute gresit.
Cele mai fidele variante sunt cele scrise intr-un limbaj mai vechi, ori romana veche, ebraica, de-astea. Si e destul de dificil de citit in felul asta. Sensurile conotative sunt la un nivel destul de simplu, mai usor decat in cartile de fictiune (carti de fictiune bune, fantasy, nu saga amurg si alte copilarii) sau de stiinta (non-fictionale).
Are multe metafore fiindca asa era limbajul pe vremuri si felul de a vorbi. Ai vazut filme vechi, citit carti vechi? Se poate observa cum totul se voia a suna mai pompos si mai complex, mai respectuos, in ani asa de indepartati iti imaginezi ca limbile erau mai primitive, oarecum. Nu asa de procesate si latinizate in orice caz.
Nu e greu deloc, te pot ajuta manualele de Studiu Biblic Inductiv.
În ele sunt trimiteri ca să vezi dacă a fost bine sau rău ce a făcut un personaj biblic. Oamenii care nu au Duhul Sfânt nu prea pot desluși prea multe, El e învățătorul tău.
Mai poți să te rogi, du-te la Autor și întreabă-L!
In primul rand, sa stii ca nici multi preoti nu inteleg in totalitate biblia, bliblia o poti intelege dar trebuie sa ai o pregatire spirituala ridicata si sa ai si cateva cunostinte, astfel neavand aceste cunostinte niciodata nu o sa o intelegi tocmai de aceea exista preoti sau profesori de religie. Nu poti sa spui ca biblia este interpretativa... Ceea ce regasesti tu acolo duc spre o informatie concisa.
Sper ca te.am ajutat.