Nu ajung oamenii sa fie chinuiti vesnic.Aceasta inseamna moarte. Apocalipsa21:8
Pentru că Biblia preferă şi foloseşte de extrem de multe ori expresii metaforice, înţelegem de ce în Apoc. 21, 8, „moartea a doua" însemnă acolo, pierderea sufletului, „compromiterea" sufletului pentru veşnicie, pierderea mântuirii!
Unii prin prisma religiei diferite de creştinism, afirmă în mod greşit că în Apoc. 21, 8, "moartea a doua" ar înseamna "distrugere eternă", dar nu este acesta sensul biblic!
Dacă apostolul a spus "moartea a doua", imediat te întrebi de ce mai este necesară "a doua"? Doar pentru ca sufletul să mai fie înviat pentru vreo câteva minute iar apoi să moară iar, ca o demonstraţie ritualică "a la Champs Elysee", şi gata? Nu putea fi "rezolvată" problema de la început?
"Moartea a doua" se referă la în schimb la "pierderea", COMPROMITEREA SUFLETULUI, nefericirea lui veşnică, pierderea mântuirii!
Pierderea sau starea de "moarte" a sufletului semnifică ÎNVINOVĂŢIREA, PEDEPSIREA sau COMPROMITEREA din cauza păcatelor sale! Folosirea unui cuvânt dur ("moarte") pentru a arăta "dezastrul", "pierderea", "compromiterea" sufletului, avea ROL STILISTIC!
Iar Biblia ştim că ABUNDĂ în toate procedeele artistice, posibile şi imposibile învăţate de noi la literatură – pentru ca acesta era stilul specific general al gândirii evreilor şi al naratoului evreu!)
Cuvântul dur "MOARTE"este folosit pentru a arăta gravitatea acestei căderi, tot la fel cum METAFORA "VIAŢĂ" înseamnă tot ce este bun, frumos şi dezirabil!
În timpul vieţii, "moarte spirituală" este întâlnită în Scriptură şi înseamnă "stare de păcat" (metaforic), tendinţa spre compromitere, direcţia greşită, riscul pierderii mântuirii, "predicţia" pierderii mântuirii, cu şanse totuşi de îndreptare...
În schimb, momentul sfârşitului vieţii, "moartea spirituală" înseamnă COMPROMITERE (pierdere) definitivă, pierderea mântuirii şi a şanselor de a mai contribui la mântuire, omul nemaifiind întreg, trup şi suflet. Perioada formării sau a edificării sale spre bine sau spre rău fiind finalizată!
Pentru lămurire, Biblia oferă nenumărate exemple care vorbesc în mod concret despre veşnicia locurilor sufletelor, atât a celor bune cât şi a celorlalţi! Acest lucru reiese fără dubii din celelalte versete ale Scripturii:...
Nu ştim cum era acolo, careerau criteriile, dar ştim că EXISTA UN ASTFEL DE LOC! Vechiul Testament o spune:
Contrar a ceea ce susţin unii (prin doctrina cultului lor) SUFLETUL NU MOARE, aşa cum afirmă ei, ci există cu adevărat un loc de FERICIRE VEŞNICĂ, şi un alt loc, de NEFERICIRE, TOT VEŞNICĂ. Iată doar o mică parte din versete:
- „[Iov s-a rugat:] Măcar de m-ai ascunde ÎN IADUL CEL DE JOS, sub pază, până la vremea când Ţi-a trecut mânia şi-ai rândui o vreme să-Ţi aminteşti de mine". - Iov 14, 13.
- „David zice despre el [Iisus Cristos]:... Căci nu vei lăsa sufletul meu ÎN IAD, nici nu vei îngădui ca Sfântul tău să vadă stricăciunea"- Fapte 2, 25–27 (locul de suferinta este PREZENTAT CA UN LOC DISTINCT).
- „Şi marea a dat pe morţii cei din ea şi moartea şi iadul au dat pe morţii lor (locul de suferinta este iarasi, PREZENTAT CA UN LOC DISTINCT), şi judecaţi au fost, fiecare după faptele sale. Şi moartea şi iadul au fost aruncate în râul de foc" - Apoc. 20, 13.
Da. Si dupa rastignire, cand Iisus a murit si a coborat la iad Dumnezeu a ''refacut'' raiul pentru ca Fiul Lui s-a jertfit pentru oameni.
Nu. Biblia folosește doi termeni - hades și gheenă. De multe ori ambele sînt traduse prin iad, ceea ce a creat multă confuzie. Hades se referă la mormîntul comun al omenirii, nu este un loc anume. Toți aceștia vor fi înviați. Gheena se referă la distrugere definitivă. Adam a pierdut o viață veșnică pe pămînt, Isus ne va reda ceea ce a pierdut Adam. Majoritatea celor ce au murit pînă, și după pînă ce merg în mormânt.
Biblia nu învaţă că avem un suflet nemuritor. Deci, toţi care au murit până la Isus şi după pur şi simplu au încetat să mai existe, nu sau dus în lumea spiretelor. Eclesiastul 9:5, 10
Dreptii se duceau in Sheol, un loc de asteptare, caci ei stiau ca va veni Fiul lui Dumnezeu ca sa-i mantuiasca!
Nimeni nu încetează să existe!
Ecclesiastul 9, 5 prezintă doar UN CONTRAST ÎNTRE DOUĂ PUNCTE DE VEDERE DIFERITE: cel PROFAN materialist ŞI CEL SACRU, spiritual! Acest contrast este prezentat sub forma unei dezbateri ce are loc în mintea autorului.
Este clar că acest pasaj, Ecc 9, 5 EXPRIMĂ O CONCEPŢIE STRĂINĂ DE DUMNEZEU!
În Eclesiastul 9, 2 se spune: "Aceeaşi soartă are cel neprihănit şi cel nelegiuit, cel bun şi cel rău", iată exemplu de altă idee a Eclesiastului, CONTRADICTORIE CU RESTUL SCRIPTURII!
Cine poate crede că vor avea aceeaşi soartă indiferent de comportare? Acolo este prezentat doar un punct de vedere uman!
Dar ce putem spune despre capitolele anterioare? Primele zece versete din capitolul 9 redau perspectiva profană asupra vieţii. Nu doar că morţii nu ştiu nimic (v. 5), ci şi faptul că "niciodată (se referă la toţi) nu vor mai avea parte de tot ce se face sub soare". Cine poate crede că morţii au dispărut TOŢI PENTRU TOTDEAUNA?
În finalul cărţii, perspectiva sacră triumfă: "Dar adu-ţi aminte de Creatorul tău în zilele tinereţii tale..." (Eclesiastul 12, 1-13).
"ŞI CA PULBEREA SĂ SE ÎNTOARCĂ ÎN PĂMÂNT cum a fost, IAR SUFLETUL SĂ SE ÎNTOARCĂ LA DUMNEZEU, Care l-a dat." - Ecclesiast 12, 7
Normal!
Unde ai vazut mai multa iubire divina decat la magnificul zeu crestin, care ii trimite pe nevinovati in iad?
Adevarat,pretul vietii lui Iisus a fost de iertarea tuturor pacatelor.
Se spune ca in cele 3 zile cat a fost mort fizic, a fost in iad pentru ai lua pe cei buni de acolo.
Daca Iisus nu murea, toata lumea buna ajungea acolo.
Inainte de venirea lui Iisus nu exista rai si iad, sau cel putin asta cred eu
Dreptii vechiului testament nu au ajuns in iad. Iisus a venit pentru ca starea pacatului avansase mult
Inainte de hristos a fost profetu moise si erau evreii, si in religea islam se spune ca evreii care credeau in moise intra in rai si la timpul lui hristos cei care au crezut in hristos si au crezut ca va veni un alt profet pe care il cheama mohammed atunci intra in rai iar dupa ce a venit islamul cei care cred in dumnezeu si cred ca dumnezeu (allah) e unu si cred ca mohammed, isus, moise sunt profeti trimisi de la dumnezeu si ca islam crestinism si religea evreiasca sunt religii trimise de la allah atunci esti un credincios si daca faci toate cele bune in viata intrii in rai daca faci rele intrii in iad si cei care au facut chestii rele nu sau rugat etc. intra in iad pana ce vor primii pedeapsa iar dupa ce se termina pedeapsa lor intra in rai eu ti-am raspuns cum este in religea islam
Da, deoarece cand Dumnezeu i-a gonit pe adam si eva din rai acesta a inchis si raiul iar odata cu moartea lui iisus s-au deschis portile
Nu cred ca inaintea lui Iisus exista rai sau iad, dar daca ar fi existat nu cred ca toata lumea intra in iad.Parerea mea.