| ElenaRomann a întrebat:

Este adevarat ca osmenii de stiinta s-au inspirat din cartea Facerii in privinta ordinii in care a avut loc geneza diferitelor elemente? (animalele din apa inaintea celor de pe uscat, etc...)

25 răspunsuri:
| Inferno a răspuns:

laughing
E gluma, nu?

| doctorandus a răspuns:

Facerea cap. 1 contrazice ordinea creatiei din Facerea cap. 2. Asa ca din moment ce nu te-ai referit la care dintre ordini vorbesti, intrebarea e fara sens. Plus ca sunt anumite nepotriviri intre ordinea aparitiei Pamantului, a luminii si a stelelor vizavi de cosmogonia contemporana.

| danay72 a răspuns:

Au ajuns la concluzia a ceea ce e scris in Geneza. Doar Dumnezeu e Fauritorul tuturor lucrurilor.

| RAY a răspuns:

Logic ca nu, unde scrtie in biblia aia fantastica despre big bang? nu compara fanteziile alea cu realitatea

| Mădă0611 a răspuns:

Ca sa nu mai crezi toate tampeniile astea, ia vezi cum credeau oamenii la vremea respectiva ca a aparut lumea? in afara de evrei, desigur, ei au copiat de la altii.

| milan9 a răspuns:

Dupa toate probabilitatile, se pare ca da! happy

| Holiday a răspuns:

Nu.

| sublime89 a răspuns:

Animalele sunt "elemente"? Initial am crezut ca te referi la elementele chimice, dar apoi mi-am adus aminte ca cei care au scris biblia nu aveau de unde sa stie ca acestea exista.
Oamenii de stiinta ne spun ca pasarile au evoluat din animale de uscat precum reptilele. Biblia ne spune ca pasarile au fost create inaintea animalelor de uscat. Cum de nu s-au "inspirat" oamenii de stiinta din biblie si cand a fost vorba de pasari?

| Radu284 a răspuns:

Nu sunt crestin, dar biblia prezice unele chestii care au fost descoperite abia de curand.

De exemplu, faptul ca universul are un inceput. Pana acum ~100 ani se credea ca universul e infinit, ca nu are niciun inceput.

Mai mult, in biblie se mai pomeneste si de expansiunea universului (dumnezeu care intinde cerul/universul), fapt descoperit foarte recent (acum cateva zeci de ani).

| Dandanache a răspuns (pentru Radu284):

"Pana acum ~100 ani se credea ca universul e infinit, ca nu are niciun inceput."

De fapt, teoriile erau impartite, si chiar si azi sunt teorii care sustin ideea Universului fara inceput. Aristotel credea de exemplu ca Universul e dintotdeauna. Au existat insa in schimb multe teorii cosmogonice, de factura religioasa sau filozofica. Ioan Filopon, in secolul 6, il ataca pe Aristotel, considerand ca universul trebuie sa aiba un inceput. Ulterior scrie si o expunere teologica asupra problemei, De opificio mundi.

| KodrutZ a răspuns (pentru Radu284):

Si ti se pare ca acum a fost confirmat inceputul? De catre cine? Discutam de teorii vs alte teorii.

| Radu284 a răspuns (pentru KodrutZ):

Teoria Big Bangului este cea mai acceptata teorie in ziua de azi, si exista multe dovezi pentru ea. Si plus ca oricum, sunt argumente de ordin filozofic si matematic ca nu putem avea un timp infinit in trect, pentru ca altfel nu am fi ajuns in prezent.

| Radu284 a răspuns (pentru Dandanache):

Exista si azi alte teorii, dar cea mai acceptata astazi este ca timpul si spatiul au inceput acum 13.8 miliarde ani.

Dar ramine o teorie. Asa multi se agata si de fapte istorice mentionate in biblie pentru care exista dovezi irefutabile cum ca ar demonstra validitatea a tot ce e in biblie, ceea ce nu e cazul. La fel si big bangul, supa primordiala, si multe altele.

Ramane o teorie, dar se poate demonstra filozofic/matematic ca timpul nu poate fi infinit in trecut. Pentru ca daca ar fi infinit in trecut, cum am ajunge la momentul prezentului?

Pai poti sa o iei pe aratura un pic si sa ii dai cu deistica ca timpul a fost infinit cit a vrut muschiu' divinitatii. Chiar si teoria big bangului presupune ca totul a fost vid intr-o perioada indefinita si dupa aia a facut poc de plictiseala si asa s-a nascut universul.

Umm, mjoritatea formelor de deism pe care le stiu au la baza o entitate care este in afara timpului. Deci nu poti vorbi de timp infinit.

"Inafara timpului" = care poate controla timpul sau face pur si simplu abstractie de trecerea lui; atemporal. Timp infinit nu e totuna cu atemporal? happy

Nu, atemporal inseamna in afara timpului, ne afectat de timp, etc. Timp infinit este, prin definitie, 'ne atemporal', pentru ca este un timp.

Da, dar daca este infinit cum poate fi cuantificat? big grin

Pai cand am zis ca este infinit?

Corect. My bad. happy

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Exact! Dar si din capitolele pe care le-a scris Ioan despre acidul ribonucleic. Funda!

| CinevaNou a răspuns (pentru anonim_4396):

Ai uitat despre gravitatie, atomi si quarci!

| anonim_4396 a răspuns (pentru CinevaNou):

Eh, am lasat asa de la mine un os pentru oamenii de stiinta.Vaticanul si acum detine pagini rupte din scripturi despre apostoli si anume, primul sistem de operare/manipulare numit Judas, pe 32/64 de arginti.