Nu etse adevarat, un copil mic nu stie ce e bine si ce e rau, ganditi-va la dumneavoastra cand ati fost mic. A boteza un copil este decizia dumneavoastra nu a lui, cel mai bun ex. al avem pe Isus, pe el nu la botezat de mic. Un copilas desi se naste pacatos, el nu are pacat an fata lui Dumnezeu, pentru ca inima lui nu e murdara, daca certi un copil peste 5 minute ati zambeste, nu tine manie si nu uraste.
Frati oortodocsi nu respecta biblia in privinta botezului, daca doresti sa dedici copilul lui Dumnezeu o poti face printr-o binecuvantare.
Exista mai multe feluri de crestinism? Poate dominatiuni.Si pana acum stiu doar ca in ortodocsism se crede asa ceva, dar sunt sanse foarte mari sa se creada peste tot asa ceva.
Tu ai o astfel de biblie? Si in ce biblie despre pacatul stramosesc?
Si spune mi si mie ce e acela rai?
Sa nu uiti insa ca eu am bTora 9biblia evreiasca)mai pe inteles.
Asta ca sa sdtii cu cine discuti.
Salutari din Ierusalim
- Harul primit de copil la botez nu reprezintă o povară ci un dar care are în vedere apărarea copilului care este foarte vulnerabil (ca om în general şi ca prunc în mod special)!
Harul divin are rolul de a întări viaţa spirituală a copilului chiar când acesta este în deplină formare şi în momentul în care are maximă nevoie de ea! Harul păstrează intergritatea copilului, sănătatea, viaţa şi sufletul acestuia neinfluenţate de răul de natură fizică sau de natură spirituală.
Noul Testament include de multe ori botezul copiilor în cadrul botezului întregii familii...
Prin botez doar primim lucrarea necesară a HARULUI lui Dumnezeu asupra sufletului persoanei umane, încă din perioada când aceasta este foarte vulnerabilă (perioada formării şi edificării sale spirituale)!
Ca dovadă,
Origene ( 185 - 254 d.Hr!) spune: „Biserica a primit de la apostoli tradiţia de a împărtăşi şi pruncilor botezul"
Irineu de Lyon (130-202!): "Iisus a venit să mântuiască prin Sine pe toţi, adică pe cei ce se renasc printr-însul pentru Dumnezeu: pe copii pe tineri şi pe bătrâni"
Similar botezului copiilor în Biserica, era, la evrei chiar, CIRCUMCIZIUNEA, "tăierea împrejur", care se făcea TOT LA VÂRSTA PRUNCIEI! Asemeni botezului, era şi aceasta o confirmare a "LEGĂMÂNTULUI"!
Botezul iudaic (evreiesc) primit la maturitate de către Mântuitorul Hristos este CU TOTUL ALTCEVA decât BOTEZUL CREŞTIN!
Mântuitorul a făcut doar o simplă şi banală formalitate (deoarece nu avea păcate), pentru a arăta că El a venit în lume în continuarea legii evreieşti, şi nu împotriva ei. Dumnezeu Fiul avea s-o completeze şi să o conducă la ÎMPLINIRE, lăsând un cu totul altfel de BOTEZ- cel creştin. Ca Dumnezeu fără păcat nu avea El nevoie de botezul legii vechi, iudaice, ci doar pentru a împlini formal legea veche.
Botezul iudaic (evreiesc) presupunea doar un act simbolic ce invita la pocăinţă (regretarea păcatului şi îndreptarea vieţii)! BOTEZUL CREŞTIN însă, presupune TRANSMITERE DE HAR!
Respectul meu, eu ma limitez la biblia ortodocsa, n-am cum sa te contrazic. Daca in Tora nu scrie, asa e, dar din moment ce biblia ortodocsa sustine ca ei ajung in iad, atunci ei asa cred, daca Tora nu sustine asa ceva, atunci asa crezi. Fiecare dupa ce carte se ia.
Mi se pare ca n-ai dreptate frate. Copilul nebotezat daca moare, nu ajunge nici in Rai, nici in iad, ajunge intr-un loc aparte.
In biblia ortodoxa tu nu ai argumente la ce spui.
Numai traditia bisericii sustine asa ceva
Cu ajutorul ratiunii si al logicii, asa poate spune asa ceva.Tu, din moment ce nu ai niciuna, normal ca nu esti de-acord.
Cum adica? Vrei sa spui ca esti de acord ca nu exista nici Rai nici iad? Atunci noi unde ajungem? :/
Nu-ti inteleg logica, de ce ar trebui sa ajungem undeva? Nu ti se pare ca raiul si iadul sunt create de o mentalitate prea omeneasca? Adica, ai fost bun, te duci la joaca, ai fost rau, stai in casa, exact cum ne pedepseau parintii cand eram mici. Cred ca o fiinta omnipotenta, omniscienta, omniprezenta poate mai mult de-atat.
Normal, mam exprimat gresit, daca copilul moare logic merge in tarina, dar cu siguranta la inviere el va fi mantuit si normal ca va ajunge in rai. Cam asa gandesc eu, iar biblia ne confirma.