E o fantezie primitiva, puerila si absurda. Zeul x e asa de puternic si iubeste omul asa de tare, incat e invizibil, surd, orb si mut. Zeul x a facut tot ce exista si din iubire pentru om a facut viermi, purici, paduchi, plosnite, capuse si tantari. Zeul x e atat de puternic, a facut tot ce exista si iubeste omul asa de tare incat se ocupa cu minuni inchipuite si il lasa pe om in intunericul nestiintei si primitivismului sa moara de boli, de frig, de foame, de sete, in accidente si in razboaie.
Bai omule, eu unul nu cred ca stramosii nostri au fost "mincinosi" incat sa inventeze astfel de teorii, cred ca ceva s-a intamplat cu adevarat, ori o fiinta suprema asa cum spun ei a facut toate astea ori fiinte extraterestre, din doua alege una. Sa nu uitam, universul asta este atat de mare incat nu-l putem intelege in totalitate si nici nu o sa-l intelegem prea curand, asa ca daca ni se intampla ceva bun sau rau, tot pe Dumnezeu sau Diavol o sa dam vina, pana nu o sa intelegem in totalitate tot ce ne inconjoara nu o sa stim cu adevarat cine suntem noi, ce facem aici sau care e scopul nostru.
Eu nu pot banui de corectitudine, cinste, omenie, bun simt, bună-credință sau bunăvoință niște oameni care inventează o poveste absurda neconforma cu realitatea, despre care afirma ca e "adevărul absolut" și e cuvântul zeului x care a făcut tot ce exista. Asa se face ca Pământul era plat, Soarele se învârtea în jurul Pământului, omul era creat păcătos și prin incest, zeul e 3 în 1 și ii plac plocoanele, jertfele, ritualurile primitive, stropirile cu apa, cântecele și poeziile, rugăciunile și incantațiile, are nevoie de credință si ii place sa facă "minuni".
Se știe bine ca vietățile sunt rodul selecției naturale care scrie codul genetic fără a avea nevoie de inteligenta, voință, rațiune, sentimente. Ce e bine și ce e rău, voința, scopul, sentimentele, inteligenta, rațiunea sunt toate caracteristici ale ființelor vii si sunt rezultate în urma selecției naturale.
"Bai omule, eu unul nu cred ca stramosii nostri au fost "mincinosi" incat sa inventeze astfel de teorii"
În primul dacă îți imaginezi că indivizii de clasă conducătoare nu ar fi dispuși să mintă oamenii de rând needucați pentru a își menține averea și puterea, atunci ești periculos de naiv pentru propriul tău bine.
Nici nu e nevoie ca cineva să mintă în totalitate pentru ca o poveste religioasă să prindă viață. O persoană poate avea o halucinație sau poate povesti o întâmplare reală și din gură în gură să ajungă o poveste magică extrem de exagerată. Sau pot crea propagandă din recorduri istorice autentice, pot copia mitologia vecinilor etc. Sunt multe feluri în care poveștile religioase au luat naștere.
Sa inteleg ca dupa tine stramosii nostri egipteni, daci, mesopotamieni au inventat, ca niste creaturi au venit din apa si au inceput sa faca galagie, nu? Sau dupa tine Cupa lui Licurg (rege al Traciei) nu exista, ca l-au creat "fantomele" utilizand nanotehnologia, sa nu mai zic de tabloul asta http://www.cunoastelumea.ro/......Christ.jpg creat in 1710 de Aert de Gelder, care simbolizeaza ce, dupa tine? Omule, nu mai crede tu in propaganda facuta de "masoni" ca Dumnezeu nu exista si ca in Universul asta totul se intampla aleatoriu! La urma urmei, o creatura sau ceva de genul care guverneaza absolut totul sau cel putin o creatura aflata pe primul loc intr-o ierarhie universala care ne este superioara noua, tot exista si tot trebuie sa ne supunem fie ca vrei fie ca nu, la urma urmei, daca ar fi sa ne luam dupa logica, cea mai avansata creatura din univers nici nu ii trebuie vreo naveta sau ceva sa se deplaseze pana la tine in camera spre ex., o poate face bine mersi cu viteza gandului sau mai stiu eu ce altceva. Baga-ti mintile in cap si continua sa crezi in credinta ta cu care te-ai nascut, nu te "lepada" de ea ca mai de vreme sau mai tarziu tot o sa mori si nu se stie unde ajungi, la balamuc sau la liniste! Daca eram nemuritori atunci iti dadeam dreptate, dar cat timp noi murim si nu stim ce e cu noi pe planeta asta, ar fi bine sa nu ne batem joc de legile ce ne-au fost date si sa le respectam! Parerea mea, faci ce vrei cu viata ta, dar eu cred in Dumnezeu sau cel putin intr-o creatura/creaturi absolute care ne guverneaza, ca altfel totul nu ar avea sens si nici nu ar exista!
"au inventat, ca niste creaturi au venit din apa si au inceput sa faca galagie"
Văd că habar n-ai de antropologie și doar vorbești doar ca să te auzi vorbind.
"sa nu mai zic de tabloul asta"
Realizezi că oamenii au imaginație nu?
"nu mai crede tu in propaganda facuta de "masoni" ca Dumnezeu nu exista"
N-ai habar nici de istorie. Masoneria a fost creată de creștini pentru creștini. Prima cerință pentru a fi mason e să crezi într-o ființă superioară.
Nu mă mai obosesc să citesc mai departe.
Legile date: daca te nasteai in Iran erai musulman vehement, daca te nasteai in India erai hindus fanatic, s-a.m.d.
Nici eu nu ma mai obosesc sa scriu pentru cineva caruia nu-i pasa da isi da cu parerea pe aici. Eu ti-am dat cateva exemple, de ce stramosii nostri ar trebui crezuti, nu scriau ei fel si fel de texte fara dovezi palpabile, nu faceau ei piramide fara niciun motiv, oricum, se vede ca n-ai creier, daca-l aveai, il foloseai.
Sunt multe contradictii acolo, dar eu tot o sa cred in ea
Pentru https://ro.wikipedia.org/wiki/Cre%C8%99tinism_liberal nu este nicio problema ca exista contradictii in Biblie.
O fi, n-o fi, eu tot continui sa cred in religia mea. Cat timp unii au murit pentru ca nu s-au "lepadat" de religia ortodoxa sau au fost umiliti, hartuiti, torturati, arsi pe rug, etc. eu de ce sa ma "lepad" cat timp stau si nu fac nimic special. Asa ar trebui sa procedeze toti, fie ca sunt catolici, musulmani etc., sa creada in religiile lor, ca unii au murit pentru ea!
Si pentru libertatea de a face misto de religie si de Dumnezeu au murit oameni, la asta nu te-ai gandit?
Pai au murit oameni si din cauza asta, normal, dar vezi tu, lumea de atunci de prin 1000-acum a fost si este condusa in continuare de oameni rau intentionati, care vor doar ei sa stie totul iar ceilalti nu! Din cauza asta au murit foarte multi oameni cand cineva inventa nu stiu ce obiect care ajuta in mare parte omenirea iar ei il considerau obiecte satanice etc. Eu nu cred ca in antichitate oameni ziceau ca isi baga ceva in el de zeu si ceilalti il puneau pe rug. Inca o data, e treaba ta in ce crezi, dar sa stii ca vine ceasul cand o sa te duci O data cu tine si necredinta ta si mi-as dori ca acolo unde o sa ajungi sa te lamuresti cu cine o sa ai de aface
Eu cred in Dumnezeu (dar nu in Dumnezeul tau).
Crezi in ce vrei, dar tot o sa murim intr-o buna zi
Dap, nu stiu nici eu, nu stii nici tu ce urmeaza dup-aia si care ar fi Dumnezeul cel adevarat.
Ca si la cristi202, toate adevarurile teologiei tale converg catre faptul ca materialismul dialectic e mai credibil decat Biblia. Dar nu ti-ai dat seama de asta.
Dap, ca fantezia lui cristi202 ca a aparut ciorba din neant cand au avut ei nevoie.
Pov: ești needucat. Du-te fratele meu și ia o carte de istorie, de biologie, geografie și verifica ce spune Biblia în detaliu. Atâția cercetători spun ca e credibila din punct de vedere geografic și istoric și te trezești tu vorbind. Bănuiesc ca imperiul roman nu e adevărat, Siria, Egiptul, Israelul, religiile de atunci, zeii în care credeau, culturile, Imaprtii Romani, faptul ca Pământul e ca o sfera, ciclul apei in natura, ca atâtea popare și locuri au existat, totul este doar o iluzie și o minciuna, pentru tine. ))))
Dacă ești ateu și tu crezi ca ai evoluat din pesti, ca nimic a creat totul, tu nu ai dreptul la opinie.
Este de incredere, 30 de ani am facut din ea cartea principala a vietii mele, dupa care m-am ghidat. M-a pazit de multe lucruri rele, mi-a dat perspective la care nici nu banuiam ca pot sa ajung in aceasta viata.
Biblia nu se contrazice. O face doar aparent. Daca o citesti atent, descoperi ca se completeaza acolo unde altii vad contraziceri.
Cum poti stii ca e de incredere? Testeaz-o! Dar nu incercind sa descoperi cum au incaput toate animalele in arca lui Noe, asta nici eu nu stiu dupa 30 de ani de cautari, ci acolo unde poate fi verificata. Un exemplu: Isus a zis: "Veniti la Mine, toti cei truditi si impovarati, si Eu va voi da odihna sufletelor voastre!" Cineva cu inima obosit sau impovarata poate testa asta, cautindu-L pe Isus, mergind la El. Cei ce si-au gasit odihna in El sunt multi, eu cunosc destule cazuri. Sau, Dumnezeu spune: "Cheama-Ma in ziua necazului tau, Eu te voi izbavi, iar tu ma vei proslavi." Eu am testat asta la necazuri grele de cateva ori. Si intotdeauna a venit. Cind vei da de vreun necaz, si vei da, pentru ca necazurile nu ocolesc pe nimeni, gindeste-te ca ai o sansa de a testa ce zice Biblia. Trebuie doar sa Il chemi. Dar ce ar fi sa o citesti, si sa testezi in alte privinte ale vietii tale, pentru ca sunt destule afirmatii ale ei care te privesc si pe tine?
Promisiuni gaunoase. Pe multi care se roaga fierbinte nu-i salveaza din necaz. De ce crezi ca ar fi mai importanta concedierea ta sau divortul tau decat viata a n-spe copii africani?
Poate ca de 10 din acei copii africani ar trebui sa te ocupi tu, de 10 eu, de alti 10 altii, si uite asa se ajunge sa fie important si n-spe copii africani.
Pe multi nu ii scoate din necaz pentru necazul va scoate ce e mai bun din ei. E si cazul meu. Trei ani m-a lăsat, la un an si jumatate eram la punctul in care sa ma sinucid din cauza durerilor, si m-a ajutat doar cit sa supraviețuiesc inca un an si jumatate, dar beneficiile acelui necaz sunt imense, sunt un alt om de atunci, si am realizat mult mai multe de atunci decat inainte.
Eu nu sunt Dumnezeu, nu sunt atotputernic, nu sunt nici macar bogat. Sunt sarac (la nivelul Olandei, nu-mi ghioraie matele de foame). Si asa sarac donez peste 100 Euro/an la diverse fundatii.
Olanda, sarac?
Frumos, chiar foarte frumos din partea ta!
Dar, vezi tu, cu o floare sau doua nu se face primavara. Doar cand majoritatea celor ce isi permit le vor pasa de copii din Africa problema va fi rezolvată. Dar oamenii sunt egoisti, poti vedea asta dacă te pui sa stringi fonduri pentru orice cauza nobila, sa vezi cit de greu se string, si prefera sa dea vina pe Dumnezeu in loc sa isi asume ei responsabilitatea. Dumnezeu nu va cobori din cer, oricît m-as ruga eu, ca sa ii dea un sandwich cerșetorului din colț pe care îl vad zi de zi, asta e datoria mea de a face lumea mai buna, dincolo de rugăciune, si daca e rea acum cum e, o datoreaza si neimplicarii mele. Si a multor altora.
Tu nu esti atotputernic. Despre Dumnezeu se zice ca este atotputernic, deci daca el vrea, toti oamenii devin bogati intr-o secunda.
Tu nu poti crea sandvisuri din neant, fara niciun efort. Despre Dumnezeu se zice ca poate face asta si chiar lucruri enorm mai mari (Universul).
Deci da: drept credinta esti crestin, dar in practica esti materialist-dialectic. Toti suntem.
Depinde ce înțelegi prin atotputernic. In Biblie scrie ca Dumnezeu nu poate sa minta. S-ar intelege ca nu e atotputernic. Ar trebui sa minta, ca sa poata fi, nu? OK, dar atunci la ce ajungi, daca trăsăturile de caracter cum e integritatea dispar? La nimic. Daca Dumnezeu minte, nu mai e Dumnezeu. Daca fiind atotputernic poate fi orice, chiar si hot, pervers, etc, atunci eliminăm ideea de Dumnezeu. El este atotputernic strict in limitele caracterului Sau.
De ce sa devina oamenii bogati intr-o secundă? Ca să devina aroganți, si mai egoisti, cu si mai mare dorinta de a avea? Poate ca are El motivele lui pentru care multi sunt săraci. Poate ca dindu-le bogatie le-ar face mai mult rau. Nu bogăția e scopul lui principal pentru fiecare individ in parte, ci formarea caracterului, formarea lui ca om. Ca trebuie sa treaca fiecare prin necazuri si sărăcie ca sa ajunga acolo, nu stim clar de ce e asa, ce se stie clar si ce am observat bine in viata mea a fost ca cei mai frumosi oameni pe care i-am cunoscut au trecut prin mari necazuri. Necazurile formeaza mai bine o personalitate decat bunăstarea, la fel dupa cum un sportiv ajunge sa fie renumit dupa ce a asudat din greu ani de zile la antrenamente. Intreab-o pe Simona Halep cate antrenamente dificile si chinuitoare a avut. Sigur nu le mai stie numarul. Victoriile ei de acum sunt rezultatul suferinței de la antrenamente. Si cam la fel e si in viata.
Poate face asta. A si facut. A înmulțit de doua ori niste piini si pesti. Am vazut cum a înmulțit o ciorba pentru oamenii strazii, mai erau 5-6 portii, si trebuia sa ajunga pentru inca 15, altfel făceau circ urît ceri ce nu primeau, si au ajuns, si nu am vazut doar eu, ci inca vreo 10 tineri, e totusi o diferenta intre 5 si 20 la portii de mîncare.
De ce nu o face mai des? Poate ca are motivele lui. Daca ne-ar da totul mura-n gura, nu am deveni oare ca niste copii rafstati care nu mai pot de bine si întorc lumea pe dos? Vezi, mereu trebuie sa ne întoarcem la caracter, caci asta e ce Il intereseaza pe El cel mai mult.
Ok. In ultima referință, din Tesaloniceni, daca citești versetele de dinaintea ei, găsești si motivul pentru care Dumnezeu acționează asa. Adică dacă iti găsești plăcerea in minciuna, iti dau minciuna, ar spune El. E o ironie a Lui, si, crede-ma, El stie sa fie ironic in anumite cazuri.
Este o explicatie impinsa la extrem pentru a justifica ceva ce nu poate fi justificat. Apologetica=a spune minciuni sfruntate in apararea credintei proprii.
Cu alte cuvinte: stiu ca minti, dar continua. Nu ma refer la teze ale credintei tale religioase, ci la afirmatii care sunt in mod obiectiv minciuni sau delir sau halucinatii. Faptul ca esti credincios crestin nu este o problema; faptul ca minti de-ngheata apele este.
Esti primul care spune ca mint. De ce sa continui daca crezi ca mint?
Minti sau delirezi sau ai avut halucinatii. Din punct de vedere obiectiv, asta e deja clar.
Nu e o explicatie dusa la extrem. O patesc cu sotia mea, bineinteles, nu la nivel de minciuna. Ea are o intuitie formidabila, ma avertizează, eu nu iau seama, merg inainte, si ea merge alaturi de mine, zicînd cum zic eu, uneori e si ea ironica, si apoi ajung la concluzia ei, ca nu era bine ce am facut. Desigur ca mai apoi mă mustra ca nu am luat seama la ce zicea ea. Asta se numeste dragoste, se numeste acordarea libertatii de actiune.
Ceea ce n-are nicio legatura cu faptul ca Dumnezeu Atotputernicul nu produce sandvisuri din neant.
Daca Hristos=Adevarul, tu ti-ai facut nevoile pe chipul lui Hristos. Asta era problema.
Conform credintei tale minciunile despre supa saracilor aparuta din neant sunt lucrarea Diavolului.
Esti crestin, dar prin impostura ta religioasa il faci public de ocara pe Isus Hristos.
Religia ta: crestinismul. Dar la capitolul "spus adevarul" te comporti ca un satanist.
Daca ai minti tu cit o fac eu, si daca si ceilalti ar face la fel, ar fi mult mai bine.
Dovedeste ca mint sau am halucinații. Eu iti dovedesc ca nu mint. Chestia cu ciorba a fost cit se poate de reala. Am martori 10 persoane. Vrei sa le contactez, sa iti spuna si ei cum a fost? Ca halucinație, ar trebui sa recunosti ca a fost in grup. Dar exista asa ceva? Sa fim seriosi!
Asta e, mosule: te-am prins cu minciuna ca a aparut supa din neant. Si un copil de sapte ani ar spune minciuni mai credibile!
Nici daca eram popa de meserie nu te-as fi crezut pe cuvantul tau de onoare! Popii s-au mai desteptat intre timp, nu sunt niste idioti.
Pentru Doctorandus,
Bine, tataie, m-ai prins. Dar nu trebuie sa ma creada nimeni, nici vreun popa, nici tu. Nici nu ma astept sa fiu crezut. Insa realitatea ramane. Vazuta nu numai de mine, ci si de altii. Ti-am zis, pot sa ii aduc ca martori. Nu insa nu ai nici un martor pentru necredinta ta, decat necredinta insasi. Insa si oamenii de stiinta nu credeau pe la 1900 ca un obiect mai greu ca aerul poate zbura. Si totusi, am impinzit cerul cu avioanele noastre, Daca tu nu vrei sa crezi in ele, bazat pe necredinta oamenilor de stiinta de acum mai bine de un secol, si faci mincinos pe unul care a vazut avioane, nu inseamna ca ele nu exista, ci doar ca tu nu stii totul, pentru ca intre timp char au aparut avioanele. La fel si aici, daca tu nu stii totul, sau nu ai o explicatie coerenta, nu inseamna ca nu s-a intimplat si ca cel ce relateaza totul e mincinos.
@ciorbă din neant: Tu pui semn de egalitate între creștin și bigot, nu eu. Tu proclami drept adevăr creștin ceva ce nu e nici adevăr, nici creștin. Adică nu este recunoscut drept adevăr de către comunitatea științifică și nu este împărtășit pe larg de creștini.
Proclami un adevăr unic și accesibil doar mincinoșilor patologici. Îți dai seama că la faza asta ți-ai bătut joc de Evanghelie?
Aia cu zborul nu era o prostie. Erau calcule complicate de rezistența materialelor și cu tehnologia pe care o aveau la dispoziție în acel moment nu puteau construi așa ceva.
Ramane la latitudinea fiecaruia dupa un studiu aprofundat din aceasta daca este o carte corecta din toate punctele de vedere. Tu o poti vedea ca fiind corecta, pe cand eu nu. Iti recomand sa o citesti, sau cel putin sa citesti din fiecare carte a ei, pentru ca parerile sunt impartite si s-ar putea sa iti fie mintea acaparata de pareri gresite fiind neinformat.
Dacă viața e cea mai complexa ecuație din lume, pe care nu a rezolvat-o nimeni, Biblia raspunde doar la 2+2.
Gandeste-te cât de complex este universul sau corpul uman de exemplu. Toate astea cică au fost create de cineva mult peste inteligenta noastră. Acum gândește-te ca acel cineva a scris Biblia.
După ce s-a jucat cu fizica cuantica s-a gândit sa scrie intr-o carte sa nu se ducă femeile cu fuste la biserica ca li se școala p l i e popilor.
Pentru mine nu are sens.
In plus, exista o grămada de lucruri care se contrazic in biblie și o grămada de acțiuni care acum ar fi considerate păcate. Credința si Biblia e un întreg. Nu poți sa alegi ce e ok si ce nu in ea. Dacă ceva nu e ok, nimic nu e.
Singurul lucru in care poti avea completa incredere e logica si ratiune. Nu in carti vechi pline de fantezii scrise acum mii de ani de catre anumiti indivizi care voiau doar sa controleze populatia prin a scrie minciuni intr-o carte pe care ei au denumit-o ca si "sfanta"
Da, este de încredere și nu se contrazice.
Câteva detalii -. https://wol.jw.org/ro/wol/d/r34/lp-m/1981721
Foarte bune clipurile tipului ăstuia.
Unde se contrazic lucruri in biblie spune ca e greșeală de scriere sau interpretare, dar la lucrurile pe care le considera bune nu zice ca sunt greșeli de scriere sau traducere, spune ca alea sunt 100% valide.
La clipul cu "crime din biblie" spune ca oamenii au fost uciși pentru ca Dumnezeu s-a saturat sa le îndure păcatele.
Dar unde scrie "sa treci prin sabie orice bărbat si prin cealaltă sabie orice femeie, acolo nu zice de ce s-a saturat Dumnezeu? De lipsa de site-uri p0rn0?
Mi se pare absolut penibil sa vorbești doar despre lucrurile la care ai răspuns si nu si despre lucrurile la care nu ai răspuns.
Crestinii astia fanatizati terfelesc numele lui Isus Hristos cu minciunile lor sfruntate.
Ca sa scape din reducerea la absurd pe care i-am facut-o, bunul crestin a inventat "ciorba din neant".
Biblia este de incredere, fiind inspirata de Dumnezeu. Sf. Ap. Pavel spune chiar ca Biblia a fost "insuflata" de Dumnezeu (2 Timotei 3:16), ca atunci cand a suflat suflare de viata peste Adam. - Facerea 2:7 Cuvantul lui Dumnezeu este duh si viata. Cuvantul lui Dumnezeu este adevarul care sfinteste.
Profetiile despre Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, dar si despre alti sfinti, din Vechiul Testament s-au implinit cu precizie uimitoare in timpul Noului Testament. Vechimea unei carti nu stirbeste obligatoriu ceva din adevarul despre care vorbeste. Dreptul Roman este foarte vechi, la fel si teorema lui Pitagora. Academia este de pe timpul lui Platon, iar Universitatea este din Evul mediu.
Invatatura lui Hristos este Dumnezeiasca si este suficient sa citesti Predica de pe munte la Matei 5 si intreaga Evanghelie ca sa te convingi. Biblia este partea absolut esentiala din Traditia Dumnezeiasca revelata. Iata, avem astazi preoti, diaconi si episcopi, ca in Noul testament. Avem cele 7 Sfinte Taine, avem lacasuri de rugaciune de obste si de sfintire - Bisericile.
Biserica lui Hristos n-a fost invinsa nici de portile iadului, asa cum El a profetit! - Matei 16, 18