Sunt pe modelul că țara ta este marea ta familie și că trebuie apărată de dușmani.
Cine sunt dușmanii? Cei care guvernul tău puternic ii crează prin faptul că le invadează spațiul, si le fura resursele? De ce ar fi ei dușmanii mei? De ce as merge eu la razboi, sa ucid tatal altei familii, tatăl unor copilași, doar pentru că guvernul meu spune că ei sunt dușmanii?
Nu ai habar pe ce lume trăiești, de aceea judeci fără să fii informat.
Facem parte din NATO. Știi ce scrie în tratat? Eu te apăr pe tine, și tu mă aperi pe mine. Eu când merg la război cu cei din tratatul NATO, îi apăr pe toți cei ce fac parte din acest tratat. Așa înțeleg eu lucrurile. Iar guvernul meu este guvernul țării mele care mă apără pe mine și pe tine. Eu nu merg să ucid tatăl unor copilași ci pe dușmanii tării mele, pe aceia care vor să ucidă pe cei din țara mea.
Așa că dacă nu vrea să îi ucid copilașii, să nu vrea să mă atace. Viața mea și a țării mele nu este o teorie despre copilașii dușmanului. Din nou nu stii pe ce lume trăiești, nu ai habar ce înseamnă o țară, ce îneamnă să fii cetâțen al acelei țări, ce obligații rezultă din asta. doar mă toci la cap cu copilașii dușmanului, ca să mă emoționez. Te joci cu cuvintele până te omoară dușmanul, fiindcă ți-a fost milă de copii lui. Dacă ar fi toți ca tine, țara asta ar fi nimicită în 2 ore. Norocul nostru este că cei ce gândesc ca tine, sunt doi, trei.
Stii foarte Bine la ce ma refer. Si mai stii si ca am dreptate. Si mai stii si ca daca o țara are resurse, automat acolo trebuie "instituită democrația pentru binele a celor cetățeni", si ce primim la schimb? Exact. Resursele acelei țari. Stii foarte bine că SUA a avut nevoie de un dușman ca să atace IRAK, AFGANISTAN, LIBYA, si alte țări bogate în petrol. Stii bine că Franța s-a folosit de Algeria ca să-și testeze armamentul nuclear, stii bine că Marea Britanie a atacat actuala Botswana pentru diamantele din acele pământuri. Doar nu ai crezut ca pentru binele țarii respective.
Si astfel țările respective au devenit dușmani ai SUA, Franța, Marea Britanie. Crezi ca mai marilor din instituțiile de forță le pasă de tine si de mine? Te înșeli amarnic. Sub paravanul dreptății si al ajutorului oferit, comit cele mai mari atrocități. Si nu, nu lupta ei. Te trimit pe tine, pe mine, pe X, Y, Z, împotriva dușmanului. care dușman? Ei iau medalile titlurile, si onorurile. Iei si tu ceva: gloanțele. Asta ca sa vezi ca si alții mai citesc, se mai informează, mai pricep chestii.
Din momentul când ai primit certificat de naștere, ai devenit cetățean. Din acel moment țara are obligații față de tine, să te apere, iar de la 18 ani ai obliația să o aperi. Refuzul de a apăra țara înseamnă pactizare cu dușmanul care în caz de război se pedepsește, creștin sau nu.
Nu pot spune, căci eu nu voi proceda la fel cu tine. Ai un frate? Eu am avut. Când fratele meu vrea să mă omoare, mă apăr. Iar dacă nu am altă soluție să îmi salvez viața, îl omor. Fără remușcări. Și pe urmă dorm bine. Dacă din tine religia a făcut un om incapabil să își apere viața, vai de tine.
Îți repet a câta oară deja - nici o dată frații mei nu vor lupta împotriva mea.
Și sunt convins că situațiile prin care au trecut unii dintre frații mei întrec cu mult încercările tale. Și totuși au fost dispuși să-și riște viața și chiar sa o piardă în folosul fraților.
Problema e că tu încerci să aplici această la ortodoxie, dar nu e cazul, nu are nimic comun ortodoxia cu învățătura lui Isus.
Cel putin in Romania sunt mai multe curente ale aceleiasi religii sau cult.
Referitor la cultul penticostal, acesta are doua ramuri: penticostal si penticostal reformat.
Cand armata era obligatorie, chiar si inainte de 1989, singurii care refuzau sa faca armata erau martorii lui Iehova si pe ici pe colo cate unul mai bigot din cultul adventistilor reformati (adunarea mica). Dupa revolutie, cei care refuzau sa faca armata pe pricipii religioase, faceau munca.
Nu trebuie sa fim penticostali ca sa stim ca penticostalii pot face armata, de exemplu fostul ministru MApN Gabriel Beniamin Les este membru al comunitatii penticostale din Satu Mare.
Sa nu uiam ca Iehova Adonai a nimicit pe dusmanii evreilor.
Cat despre versete Biblice despre lupta am gasit astea:
Exodul 14:14 - Domnul Se va lupta pentru voi, dar voi stați liniștiți.
2 Samuel 5:24 - Când vei auzi un vuiet de pași în vârfurile duzilor, atunci să te grăbești, căci Domnul merge înaintea ta, ca să bată oștirea filistenilor.
Exodul 23:27 - Voi trimite groaza Mea înaintea ta, voi pune pe fugă pe toate popoarele la care vei ajunge și voi face ca toți vrăjmașii tăi să dea dosul înaintea ta.
2 Cronici 20:29 - Groaza Domnului a apucat toate împărățiile celorlalte țări când au auzit că Domnul luptase împotriva vrăjmașilor lui Israel. [Lupta contra altor natiuni e PERMISA]
Psalmi 24:8 - „Cine este acest Împărat al slavei?" Domnul cel tare și puternic, Domnul cel viteaz în lupte.
Este o lacună in argumentele tale, toate acele cuvinte se adresau națiunii Israel, o națiune dedicată lui Dumnezeu. Creștinii nu se află sub legea dată Israelului și nici nu sunt autorizați să lupte împotriva cuiva. Creștini sunt in toate națiunile, dacă aș participa la război, as lupta de fapt împotriva fraților mei.
O credință, dacă este adevărată, ar trebui să se raporteze la Isus Cristos, si sa îi imite exemplul. În cazul de față, ne putem gândi la Ioan 6:15, si înțelegem astfel că Isus nu sa lăsat implicat în politica vremii. Mai mult, Ioan 17:16 Isus lasă să se înțeleagă că cei care îi vor urma exemplul trebuie să fie diferiți de lume, 18:36 În fața lui Ponțiu Pilat Isus Cristos spune ca regatul lui nu face parte din lumea asta, deci cei care îl susțin, trebuie să îl susțină pe el în exclusivitate. Iar în final amintesc Ioan 13:34, 35 - semnul de identificare al adevăraților creștini: iubirea. Dacă tu creștin ortodox, catolic, penticostal, baptist, sau orice alt cult, mergi la razboi împotriva fratelui tău, ortodox, catolic penticostal, baptist din alta țară, doar pentru că guvernele țarilor voastre sunt în conflict si își declară razboi. unde e iubirea care ar trebui să o dovediți în calitate de continuatori ai lui Isus Cristos?
Ne.
Nu stiu daca biserica are o opinie oficiala in acest sens, dar stiu ca au fost frati de la biserica care au dezertat in armata.
Eu ca si Einstein prefer sa mor decat sa omor un om, tu?
"Singurul lucru pe care l-as elimina de pe pamant este armata."
Albert Einstein.
Iar faza cu Martorii lui Iehova nu tine, nu tine in viata oamenii prin transfuzie de sange, si e un pacat cand stii sa faci bine si nu il faci cuiva (Iacov 4:17)
Modelul ortodox este ca intodeauna iti aperi familia, tara si credinta; acesta era cred si modelul ostenilor Sfantului Stefan cel Mare, care iesea la lupta cu steagul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta. Alternativa era inchinarea tarii sultanului si de 3 ori pe zi catre Mecca.
Biblia mai spune să ascultăm mai degrabă de Dumnezeu că stăpânitor decât de oameni. Dacă Dumnezeu spune sa nu ucizi, iar autoritățile cer să faci aceasta, cine are prioritate, de cine vei asculta?
Și ceva mai sus un ortodox afirma că urmează" modelul ortodox". Spune-mi te rog, faptul că în Ucraina ortodocșii luptă și se ucid reciproc, ce model urmează?
Cuvântul lui Dumnezeu ne spune să ascultăm de autorități pentru că acestea sunt îngăduite de Dumnezeu.
Tu pare că ai uitat uciderile din VT -_-
Amintește-ți că au fost copii omorâți doar pentru că au jignit, poporul ajutat de mai multe ori în război(crezi că îi gâdila pe adversari?) etc.
Ascultarea de autorități e relativă, nu absolută.
Când au fost pedepsiți copiii nu era vorba de o glumă doar.
Israel era un popor dedicat lui Dumnezeu. Astăzi creștinii nu sunt doar dintr-o națiune, și nici o dată n-au fost autorizați să lupte.
Și creștinii sunt dedicați lui Dumnezeu.
Dar acum că tot ai deschis subiectul... Dacă Dumnezeu le-a poruncit evreilor să nu ucidă, de ce i-a ajutat să ucidă? Nu știu de ce am impresia că nu prea înțelegi Legea din VT(care este actuală).
P.S. Ești adventist? De obicei ăștia nu prea înțeleg ce citesc din Biblie, interpretează prost și de orgolioși ce sunt se mint pe ei înșiși că au dreptate.
Spre deosebire de creștini care sunt din toate națiunile și din toate părțile globului, iudeii erau un singur popor și aveau țara pe care le-a dat-o Dumnezeu.
Poți să-mi arăți unde este spus creștinilor să lupte cu arma în mână? Știi care este diferența dintre un creștin și un pseudocrestin? Isus a spus că semnul de identificare este iubirea dintre cei ce-l urmează. De aceia creștinii adevărați nu se implică în conflictele acestei lumi și nu se ucid reciproc spre deosebire de falșii creștini.
Nu sunt adventist.
Deci socoți că legea dată prin Moise trebuie respectată de creștini?
Dacă Dumnezeu le-a poruncit evreilor să nu ucidă, de ce i-a ajutat să ucidă? Cu arma în mână și toate cele.
Că era un popor și trebuia să se apere, nu? Cum e asta diferit de orice alt popor?
[Nu uita că Dumnezeu nu l-a ales pe Avraam pentru că din el urma să vină cel mai agreabil popor ci din cu totul alt motiv. De fapt dacă te uiți atent la istoria poporului evreu ai să vezi că erau destul de răi, sceptici și delăsători(iar ultimele două reies doar din Biblie).]
Dacă țara trebuie să fie apărată și este nevoie de bărbați fie ei și creștini atunci mergem la război. Mai spunea cineva că dacă sfidăm și autoritățile de pe Pământ, ce așteptări să aibă Dumnezeu de la noi în Cer?
A, și dacă am fi fost toți creștini ce am fi făcut? Am fi lăsat pe oricine așa... să ne asuprească cum vor ei, nu? Ia mai uită-te o dată ce făcea poporul lui Dumnezeu în cazul ăsta.
In primul rand, legea mozaică deja nu este în vigoare.
Evreii trebuiau să poarte războaie doar la porunca lui Dumnezeu.
Creștinilor și s-a spus clar să nu se implice în conflictele și războaiele acestei lumi.
Mat. 26:52: „Isus i-a zis: «Pune-ţi sabia la loc, pentru că toţi cei care iau sabia de sabie vor pieri»". (Putea exista o cauză mai nobilă decât aceea de a-l apăra pe Fiul lui Dumnezeu? Şi totuşi, Isus a arătat că discipolii nu trebuiau să lupte cu arme literale.)
2 Cor. 10:3, 4: „Căci, deşi umblăm în carne, nu purtăm război potrivit cărnii. Armele războiului nostru nu sunt carnale, ci sunt pline de putere, datorită lui Dumnezeu, ca să răstoarne fortificaţii". (Pavel spune aici că n-a folosit niciodată arme carnale, cum ar fi înşelătoria, limbajul pompos sau armele literale, pentru a ocroti congregaţia de învăţăturile false.)
Luca 6:27, 28: „Vouă, care ascultaţi, vă spun [eu, Isus Cristos]: Continuaţi să-i iubiţi pe duşmanii voştri, să le faceţi bine celor ce vă urăsc, să-i binecuvântaţi pe cei ce vă blestemă şi să vă rugaţi pentru cei ce vă insultă".
Îți dau dreptate, este păcat să ucizi în orice împrejurare. Dacă este să fim înrolați în armată vom ajuta altfel.
DAR, este așa aiurea să văd cum se aduc versete irelevante cu interpretări greșite.
Respectivul din Matei 26 a greșit de 3 ori: a judecat singur(și Domnul Isus i-a spus: cu ce judecată judecăm cu aceea vom fi judecați) a intervenit în planul lui Dumnezeu și L-a subestimat pe Domnul Isus.
Iar pentru 2 Cor10 mai vezi FA 1:8, poate ai să faci legătura.
Fa 1:8 neagă că armele creștinilor nu sunt carnale?
Este planul lui Dumnezeu că creștinii să lupte unul împotriva altuia? Căci ai motivat la Matei că cică a intervenit în plan, când ortodocșii din Ucraina se ucid reciproc, urmează planul?
Poți da vreun exemplu din scriptură unde creștinii au participat la războaie său li s-a dat poruncă să facă aceasta?
Da, a intervenit în planul Său așa cum ar fi făcut și Petru. Matei 16:22
2Cor10 era irelevant în ce vorbeam noi și ți-am reamintit de FA1:8 ca să înțelegi cât de cât despre ce ne vorbește Pavel în 2Cor10. Un cu totul alt context față de acela al soldatului român creștin în război.
"Da, a intervenit în planul Său" - cine a intervenit la fel că Petru?
Și unde sunt exemplele?
In timpul razboiului martorii lui Iehova au fost omorati pentru ca nu au vrut sa faca armata.
Si lnchisi ln lnchisori.
Normal ca nu este bine sa intri ln armata si sa lnveti cum sa omori. Probabil ca sunt foarte multe locuri ln biblie unde spune despre lucruri de genu. Dar nu prea stiu. Scuze.
Totusi. daca ai vrea sa vezi mai multe raspunsuri despre intrebari. Intra le vestitorulimparatiei
IEHOVADUMNEZEU întreabă:
Alissa11 întreabă:
AtateaConditii întreabă: