Verbul "a nega" are o singura semnificate, in timp ce verbul "a crede" are semnificatii multiple.
In cazul religiei inseamna :" A ADMITE existența lui Dumnezeu și a accepta dogmele bisericii"
Cu alte cuvinte in cazul religiei "nu cred" e sinonim cu "neg".
Bună, Inferno.
Te-am tot văzut cu afirmaţii ca cea de la această întrebare, când pui semnul de egalitate între cele două...acţiuni, dacă pot să spun aşa, deşi prima e mai degrabă lipsa uneia. În fine.
Vreau să te rog să-mi citeşti răspunsul şi să-mi spui/explici cu ce nu eşti de acord (mi-ar plăcea să înţeleg care e logica ta, ce contraargumente ai, dacă ai, care ţi-e gândirea). Mersi.
A nu crede în ceva (fără dovezi) e una. Este doar lipsa unei credinţe (iraţionale), unei afirmaţii (la fel de fără dovezi) cum că ar exista.
A nega existenţa unui ceva, presupune o afirmaţie ("nu există!") şi de bun simţ ar fi să ai dovezi pentru acea inexistenţă/afirmaţie şi să poţi să le prezinţi.
Un om raţional poate să nege, de exemplu, existenţa lui Zeus, Odin sau a zeului creştin, căci sunt prea multe evidenţe în poveştile lor, care nu se potrivesc cu realitatea; dar ar fi imprudent să nege existenţa oricărei divinităţi, căci asta ar presupune că ştie tot, că are un acces nelimitat la necunoscut, că deţine adevărul absolut şi, om fiind, deci limitat, şansele să fie chiar aşa sunt infime.
De exemplu, cineva poate fi un ateu radicalist (cel cu negarea), când vine vorba de zeii-umani, cei din poveştile cărţilor religioase, cei din mitologie, dar totodată poate să fie un ateu-agnostic (deci deschis la posibilităţi, chiar dacă infime), când vine vorba de vreo altă formă de divinitate, una la care nu are cum să aibă acces, una care nu se autocontrazice/autodistruge/autoanulează (cum face, de exemplu, cea creştină).
"A nega existenţa unui ceva, presupune că ai dovezi..."
Nu este obligatoriu sa ai si dovezi. Poti sa negi un lucru fara dovezi. A nega inseamna a utiliza o negatie, a spune ca nu e adevarat sau fals.
Daca spun cerul nu e albastru se numeste ca neg, insa nu trebuie sa am dovezi pentru asta.
Rationamentul meu este asa:
A nega este sinonim cu "a nu admite", da?
Potrivit dex: "NEGÁ, neg, vb. I. Tranz. A contesta existența, necesitatea, obligativitatea unui lucru, a unui fenomen etc.; a nu recunoaște, a nu admite un fapt"
Deci: 1. "nu admit"="neg"
A crede intr-o divinitate/ religie este sinonim cu "a admite" ca acea religie este corecta /ca Dumnezeu exista. Potrivit dex:"a crede - A ADMITE existența lui Dumnezeu și a accepta dogmele bisericii"
Cu alte cuvinte, in acest sens: 2. "a crede" = "a admite".
Prin urmare: "a nu crede" = "a nu admite" (propozitie obtinuta prin negatie in doua parti, isi pastreaza valoarea de adevar)
Am demonstrat deci ca: 3. "a nu crede" = a nu admite".
Iar a nu admite era sinonim cu a nega dupa cum am dedus la punctul 1.
Deci: a nu crede=a nega
Cat despre egalitatea dintre "a nu crede ca" si "a crede ca nu" se poate demonstra logic ca au o valori egale.
Propozitiunea: A crede ca X este... este formata din doua parti "acrede ca" si "X este..."
Din punct de vedere logic daca o negam in ambele parti ea ramane neschimbata si devine: A nu crede ca X nu este...
In cazul particular cu Dumnezeu propozitiunea este:
Nu cred ca Dumnezeu exista. Formata din "Nu cred ca" si "Dumnezeu exista."
Daca o negam in abele parti devine:
(Negarea negatiei este sinonimul afirmatiei. Adica nu+nu =da, deci prin negatia lui nu cred obtinem cred)
Cred ca Dumnezeu nu exista.
Iar logic este egala cu prima.
Aparent are sens, pare corect, dar mi-e că e doar un sofism foarte bine mascat, Inferno.
Din seria: "Muzică = distracţie; distracţie = femei; femei = sex; sex = SIDA; SIDA = moarte. Muzică = moarte."
(Este un pamflet, desigur.)
Ai şi tu pe undeva dreptate, după părerea mea, dar parcă prea e forţat raţionamentul.
Parcă te legi de terminologia dex-iană mai mult decât ar fi cazul şi scapi esenţa, răstălmăceşti realitatea cumva, pierzi imaginea de ansamblu cu toate posibilităţile ei.
Nu ţi s-a întâmplat niciodată să nu crezi în ceva, dar să nu-i negi existenţa, adică să nu ajungi să afirmi "nu există!", să laşi o infimă şansă unei posibilităţi tembele (pe ideea "dar dacă?")... măcar din fair-play, din lipsa de aroganţă (exagerată şi nemotivată), de atitudine de atotştiutor?
Lipsa credinţei în existenţa unui ceva nu vine neapărat la pachet cu negarea existenţei acelui ceva. Sunt multe excepţii.
De exemplu, unii poate sunt lipsiţi de credinţă într-un ceva, din motiv că nici nu au auzit de posibilitatea/teoria existenţei acelui ceva, de pretinsa lui existenţă, deci nici nu ar avea cum simultan să-i nege existenţa. Sunt lipsiţi de credinţă în acel ceva şi atât.
"Nu ţi s-a întâmplat niciodată să nu crezi în ceva, dar să nu-i negi existenţa,"
In principal "sa nu crezi" nu e sinonim cu " a nega existenta."
Dar in dictionar scrie, ca atunci cand vine vorba de religie, verbul are o semnificatie diferita. Nici eu nu stiam, mie mi-a spus un utilizator de aici.
Si tu ai dreptate,meriti un vot.
Apreciez sarguinta voastra. Apropo,raspunsurile voastre sunt foarte bune,putin diferite, dar bune. Difera de la caz la caz, dar in cazul de fata, avand in vedere ca este vorba de religie,"a nu crede" vine totodata cu NErespectarea dogmelor crestine, si totodata apare si negarea.
Dar nu mi-ai răspuns, cum rămâne cu cei care, cum spuneam, sunt lipsiţi de credinţă într-un ceva, din motiv că nici nu au auzit de posibilitatea existenţei acelui ceva, de pretinsa lui existenţă, deci nici nu ar avea cum simultan să-i nege existenţa? Sunt lipsiţi de credinţă în acel ceva şi atât. Nici nu se pune problema de negare. Ei nu intră în ecuaţia ta, deci cu ei cum rămâne?
Personal, tind să cred că este o ecuaţie incompletă, nu una universal valabilă (rămânând pe dinafară destule excepţii), deci greşită.
Mulţumesc, deşi în ceea ce priveşte concluzia legată de întrebare, nu-ţi împărtăşesc părerea.
"A nu crede" nu este mereu egal cu "a nega".
Cum avocaţii deseori neagă (acuzaţiile) fără să creadă (în nevinovăţia clientului), aşa şi unii care nu cred în ceva (să zicem în vreo devinitate) nu neapărat îi şi neagă existenţa.
"A crede" are mai multe semnificatii. Eu am spus ca rationamentul meu se aplica unei semnificatii si am dat-o in primul raspuns. Nu am spus nicaieri ca ar functiona si pentru alte semnificatii, din contra.
"Dar nu mi-ai răspuns, cum rămâne cu cei care, cum spuneam, sunt lipsiţi de credinţă într-un ceva, din motiv că nici nu au auzit de posibilitatea existenţei"
Am raspuns: "In principal "sa nu crezi" nu e sinonim cu " a nega existenta.""
In cazul acesta "a crede" are alta semnificatie decat: "A ADMITE existența lui Dumnezeu și a accepta dogmele bisericii", deci nu functioneaza rationamentul meu, din intamplare nu am afirmat ca ar si functiona aici.
Atunci admiţi că afirmaţiile din primul tău răspuns (cel premiat) sunt incomplete/incorecte?
Cu alte cuvinte, afirmaţia "in cazul religiei "nu cred" e sinonim cu "neg"." este falsă, de acord?
Apropo, în dex "a crede"-religios are şi semnificaţia de "a avea o anumită credinţă religioasă".
http://dexonline.ro/definitie/crede
Deşi, indiferent ce ar spune dex-ul, în cazul de faţă excepţiile, realitatea vorbesc de la sine şi raţionamentul rigid - "a nu crede" = "a nega" - se anulează la primele analize mai amănunţite.
Ce fixat eşti pe un cuvânt din dex... : ))
Dar bine, mă mulţumesc şi cu atât... dacă mai "outside the box" de atât nu se poate. : ))
Oricum, eşti un tip isteţ şi îmi place că atunci când mai dai rateuri (ca orice muritor), chiar dacă cu greu, o (mai şi) recunoşti. : )
Da, asta este diferenta intre agnosticism (nu stiu/nu cred ca exista Dumnezeu, dar nu contest existenta Lui) si ateism (cred ca nu exista Dumnezeu si afirm acest lucru).
Agnosstic nu stiu daca exista zeii /ateism lipsa credintei in zeii, ambele se completeaza a fi agnosticesti indirect lipsit de credinta logic daca tu nu sti ceva logic ca esti lipsit de credinta fata de acel lucru, majoritatea din cati cunosc eu spun nu stiu daca exista zeii / lipsa credintei in zeii ateu agnostic sau ateismul slab/negativ /cel puternic nu exista zeii e altceva
Diferenta este enorma.
A nu crede in existenta lui Dumnezeu inseamna a nu avea credinta. Corespunde termenului actual de "sceptic" sau "agnostic" (e o deosebire de nuanta intre ele, dar, grosso modo, sunt intersanjabile)
A nega existenta lui Dumnezeu inseamna a avea o credinta: aceea ca Dumnezeu nu exista. Corespunde termenului actual de "ateist".
De notat ca ateismul nu este singura credinta fara Dumnezeu. Mai exista. De exemplu, confucianismul. In ultima analiza, si brahmanismul este o credinta fara Dumnezeu.