Am scris mult fara sa răspund la prima întrebare. Daca cel ce descărca știe ca materialele respective sun furate atunci este furt iar furtul este păcat inaintea lui Dumnezeu si in acelasi timp si penal. Nu contează înaintea lui Dumnezeu ce furi. Chiar am avut o discuție cu un creștin care se pricepea la PC. Si ajuta pe cei nevoiași instalând sisteme de operare sau alte programe care costau multi bani. Răspunsul lui a fost ca nu e păcat pentru ca el nu le vinde ci le instalează gratuit. Eu i-am spus ca este păcat si daca ar fi prins ar fi pedepsit si de legea penala. Cei care procedează astfel cred ca fac un bine. Dar binele nu se face pe cheltuiala altuia. Cine face bine trebuie sa se sacrifice, adică să-l facă pe cheltuiala lui.
Lasa ca tot dumnezeu ala ne-a facut si putin hotisori, deci nu e contradictie, e in genele noastre sa ne facam viata mai facila cumva.
Nu sa se imbogateasca doar autorii si atat, lasa sa mai luam si noi moca, contradictie cu crestinismul e asta, sa se imbogateasca doar unii pe spatele nostru, ca toti muncesc in felul lor, dar nu fac burta mare, au salarii normale, si niste unii ca au scris cutare, sa ia milioane? Pai de ce?
Daca pui drepturi de autor pe oxigen, atunci da, este ilegal. Insa moral este discutabil.
Furtul e atunci cand furi ceva fizic, cand iti insusesti un obiect sau un animal.
"Furtul" digital nu e chiar furt. Cel putin nu in sensul religios al cuvantului.
Stai ca m-am pripit. Deci daca fur informatia de la cineva, atunci nu este furt. Ce se intampla in online, nu este furt? Daca fur intr-un joc de la o persoana reala din fata calculatorului, nu este furt in acceptiunea lui Dumnezeu, a crestinilor?
Depinde despre ce vorbim. Daca furi bani pe internet tot furt e, ca doar furi ceva limitat.
Ideea e ca, daca descarci un film sau muzica sau un joc nu furi practic nimic.
Pana si producatorii de jocuri nu iti vand jocul in sine ci iti vand o licenta de a juca jocul respectiv.
Furtul in sensul crestin e atunci cand iei ceva de la cineva si acel cineva nu mai are obiectul respectiv.
Cred ca stiu cum sa explic mai bine. Jocurile, filmele, muzica pe care le piratezi sunt doar niste linii de cod copiate ad infinitum.
Hai sa te intreb ceva. Daca sa zicem eu am un aparat care poate scana si printa instant un obiect si eu te vad ca ai un baton de ciocolata si il scanez repede si il printez la mine acasa inseamna ca ti-am furat batonul?
Bineinteles ca nu. Tot ce am facut a fost sa-l clonez.
Asa e si cu documentele, muzica, filmele, jocurile etc piratate. Sunt pur si simplu clonate ad infinitum.
Atunci de ce lumea moderna (sau juridica) considera piratatul furt?
Fiindca, juridic vorbind, e incalcarea dreptului de comercializare a proprietatii intelectuale a unui producator.
Inteleg ce ai scris, dar la ultimul paragraf este vorba de protectia inventatorilor, astfel incat sa aiba curajul de a impartasii informatiile si tehnologia cu umanitatea si, desigur, pentru a obtine profit. Are sens ceea ce spui. Dar asta este acceptiunea crestina, nu? Deci nu este furt?
In Biblie nu exista conceptul de proprietate intelectuala, deci ma gandesc ca nu e furt.
Intr-un fel ai dreptate. Faci un duplicat, este ca si cum ai folosi o idee si nu ai fura-o de-a dreptul. Ca nu te lauzi ca tu ai facut filmul/jocul sau scris cartea.
Daca nu sunt gratuite materialele creștine despre care vorbești atunci este păcat înaintea lui Dumnezeu si infracțiune in fata legii pământești.
Sunt gratuite. Deci nu este imoral din perspectiva religioasa?
Fara plata ați primit, fara plata sa dați mai departe. Eu am trei traduceri ale Bibliei: Cornilescu, Fidela si Traducerea Lumii Noi. Primele doua le-am cumparat, cea de a treia este a Martorilor lui Iehova si am primit-o gratuit. Am vrut sa o platesc si nu mi-a luat banii. La fel este site-ul www.divinavindecare.ro. Revista Divina Vindecare se poate face abonament si se primește acasă prin posta gratuit. Poate fi si descărcata pe PS gratuit.
Cartile in format fizic costa bani, insa descarcarea lor de pe net nu costa. D-asta este ilegal .
Martorii lui Iehova si cele in format fizic le dau gratuit. La fel si site divinavindecare.ro, la fel primesc prin posta revista Alfa Omega TV Magazin tot gratuit. Nu înțeleg de ce ar fi ilegal ca cele in format electronic sa fie descărcate gratuit. Este treaba proprietarului site-ului ce face cu banii. Dar ca sa știi adevărul aceștia primesc bani prin donații chiar si din 2 sau 4 % din impozitul pe venit poate fi redirecționat lor. Nu mai vorbesc de persoanele fizice care vor sa doneze. Iar acele site-uri au voluntarii lor specialiști care se ocupa cu scrierea sau filmările care sunt pe site.
Nu cred ca ai inteles ideea. Sa zicem ca fac un film care costa bani, ca este vorba si de filme si documentare. Eu fac bani, iar site-ul respectiv il distribuie mai departe gratis, facand un furt. Este un fel de Robin Hood aici, furi de la mine si dai celor ce nu-si permit, dar de data asta dai cuvantul lui Dumnezeu, iar cei ce iau cuvantul lui Dumnezeu sunt hoti la randul lor, fura de la cel ce realizeaza filmul artistic sau documentarul despre crestinism. Este ok, adica moral, sa furi in felul asta, chiar daca este vorba de cuvantul Domnului?
Daca așa stau lucrurile atunci este si păcat si penal. Dar eu in prima postare am afirmat ca "daca nu sunt gratuite", aici m-am referit la cei ce le produc nu la cei ce le distribuie gratuit.
Ok, nu m-am facut inteles. Multumesc!
Chiar daca rezultatul este intr-o mai mare parte bine si duce la mai multa prosperitate? Vorbim de eficienta impotriva a ceea ce este considerat furt. Cum vede Dumnezeu asta?
Porunca a 10 este "sa nu poftești". Deci chiar si daca nu furi dar te chinuiesti poftind la ce este al altuia este păcat. Dumnezeu ne cere sa uram păcatul nu sa il poftim. Iar in Biblie sta scris " căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu si restul vi se va da pe deasupra. Firește ca nu vor cădea din cer, dar Dumnezeu poate binecuvânta omul cu sănătate, înțelepciune, voința ca sa poată sa se descurce si sa își câștige in mod cinstit strictul necesar si chiar mai mult.
Ideal si moral pare ca asa ar fi. Insa unul care nu are acces la cuvantul lui Dumnezeu nu va sti. Ma rog, d-aia exista biserica. Acum ca ma gandesc mai bine, cat am furat la viata mea .
Am scris mult fara sa răspund la prima întrebare. Daca cel ce descărca știe ca materialele respective sun furate atunci este furt iar furtul este păcat inaintea lui Dumnezeu si in acelasi timp si penal. Nu contează înaintea lui Dumnezeu ce furi. Chiar am avut o discuție cu un creștin care se pricepea la PC. Si ajuta pe cei nevoiași instalând sisteme de operare sau alte programe care costau multi bani. Răspunsul lui a fost ca nu e păcat pentru ca el nu le vinde ci le instalează gratuit. Eu i-am spus ca este păcat si daca ar fi prins ar fi pedepsit si de legea penala. Cei care procedează astfel cred ca fac un bine. Dar binele nu se face pe cheltuiala altuia. Cine face bine trebuie sa se sacrifice, adică să-l facă pe cheltuiala lui.
Habar n.am dar este imoral sa le acorzi atentie. Daca le mai si iei drept învățături e sinucidere.
Da, dar imorala daca scopul este unul considerat bun?
Păi stai așa. Dacă ele sunt gratuite spre descărcare, atunci desigur că le poți descărca. Ca pe orice alt material. Eu credeam că de exemplu o carte creștină o piratezi in format electronic si o trimiți pe gratis oamenilor când ea normal este pe bani. Aia nu ar fi fost ok. Dar așa normal că dacă materialul e dispus spre descărcare, îl poți descărca.
Scuze, nu m-am referit la asta . Este gratuit sa descarci, cartea fizica este cu bani.