| Mihai1012003 a întrebat:

Este permis ca mortul sa stea in biserica in timpul unei slujbe de sarbatoare? Dau funda

Răspuns Câştigător
| Sfatuitorul69 a răspuns:

Mortii cu mortii si vii cu vii

8 răspunsuri:
floresdemayo
Userul Lunii
| floresdemayo a răspuns:

Dacă a fost îmbălsămat, da. Se poate pune și capacul peste sicriu, la nevoie. Știu că se poate ține atât în biserică cât și în capela (depinde, unde vrea familia). Uneori se întâmplă ca una din cele trei zile de priveghi să fie o sărbătoare creștină.

| xerxes1 a răspuns:

Vrei sa-l tii afara in frig sa prinda vreo raceala?

| Superior a răspuns:

Pai dai funda sau nu?

| Mircea08 a răspuns:

Nu exista nici o lege data de tara noastra sau porunca data de Dumnezeu care sa interzica asta, iar ceea ce nu este interzis este permis

| NGheorghe a răspuns:

Mortul trebuie pedepsit dacă face așa ceva!

| BogdantheDreamer a răspuns:

Da. Exista o exceptie.

"In Saptamana luminata, adica intre Duminica invierii si Duminica Tomii. Iata ce ne invata despre aceasta cartea de slujba: "Stiut sa fie ca de va raposa vreunul din crestini de Sfintele Pasti sau in orice zi din Saptamana luminata pana la Duminica Tomii, nu cantam slujba inmormantarii stiute, pentru marirea si cinstirea sarbatorii invierii si pentru ca acestea sunt zile de bucurie si de veselie, iar nu de jale si de plangere. Si toti cati murim intru nadejdea invierii si a vietii celei vesnice, intru Hristos inviem"572 (Molitfelnicul, invatatura dinainte de slujba inmormantarii, din Saptamana luminata, ed. 1984, p. 280).

De aceea, pentru ca bucuria invierii sa nu fie intunecata sau umbrita de jalea si durerea pentru cei morti, din zilele obisnuite, preotul slujeste in asemenea cazuri imbracat in vesminte luminate (albe), iar slujba inmormantarii din aceste zile e alcatuita aproape numai din cantarile invierii. Din slujba obisnuita a inmormantarii se pastreaza numai ectenia pentru morti, condacul "Cu Sfintii odihneste, Hristoase…" si rugaciunile de dezlegare si iertare («Dumnezeul duhurilor…» si celelalte)."

| Mircea08 a răspuns (pentru BogdantheDreamer):

Ce spui tu sunt obiceiuri din dogma ortodoxa (daca nu ma insel). Dumnezeu NU A SPUS NIMIC IN ACEST SENS, iar daca El nu a spus inseamna ca a spus mai marii unei biserici (oamenii), iar ce spun oamenii este APA DE PLOAIE, deoarece tot ceea ce oamenii stiu de la Dumnezeu stiu, iar ceea ce stiu mai mult decat le-a spus Dumnezeu este nascocirea mintii lor

| Mircea08 a răspuns (pentru Mircea08):

Nu este nici o problema daca cineva propovaduieste o dogma, dar e bine sa spuna ca ceea ce ei spun face parte din dogma X, deoarece altii cred ca chiar asa a spus Dumnezeu. Atunci cand cineva nu spune din ce religie face parte inseamna ca vorbeste din Biblie, si este bine ca sa vina si cu versetele care se refera la ceea ce spune