"CATI BANI RISIPESTE STATUL PENTRU RELIGIE.
Simbioza dintre politica si biserica este bine cunoscuta. Depind enorm de mult una de alta si de accea nu este de mirare ca in fiecare an sume consistente de bani sunt alocate de catre politicieni, prin buget si nu numai, cultelor religioase. In special pentru Biserica Ortodoxa.
Asa se face ca anul viitor Secretariatul General al Guvernului prevede cheltuieli de aproape 300 de milioane de lei pentru religie; cei mai multi ajung, desigur, la BOR:
Sustinerea cultelor – 5 mil. lei
Sprijinirea BOR din afara granitelor – 12, 88 mil. lei
Salarizarea personalului de cult – 270, 016 mil. lei
Salarizarea personalului ne clerical – 2, 5 mil. lei
Finantarea schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos – 1, 250 mil. lei
Adunate dau 291, 646 mil lei in total. Si totusi, pentru ca anul viitor e unul electoral, suma asta nu e de ajuns. Senatorii si deputatii au depus (ilegal) sute de amendamente la proiectul de buget al Secretariatului General al Guvernului pentru a aloca si mai multi bani publici pentru culte. Adica pentru preotii din colegiile unde au fost alesi in functiile pe care le ocupa acum.
Dupa cum spuneam la inceput de simbioza si dependenta, popa cere, popa primeste. Pentru ca senatorul sau deputatul "X" are nevoie de voturi daca vrea sa-si pastreze functia. Iar oamenii nu au incredere in el dar au incredere in biserica, guess what!? Popa au un cuvant greu de spus in aceasta ecuatie. Plus ca da bine la imagine. Romanul prost apreciaza mai mult pe unul ce da bani la Biserica fata de altul care nu.
Cel mai vandut, pardon, Campion este senatorul Alin Tise (PDL), cu 348 din cele 563 de amendamente depuse in total. Cele mai multe pentru alocarea catre culte a unor sume cuprinse intre o mie si 10 milioane de lei, in functie de necesarul preotilor care ii cer bani:
Constructie de noi biserici
Inlocuirea de mese de altar
Inlocuire de termopane
Asfaltarea curtilor
Si pentru ca banii ceruti trebuie luati de undeva, iata ce debiteaza Tise: „din majorarea de impozite si taxe". Superb!
Apetitul de bani al cultelor religioase este enorm de mare. Iar asta reiese si din estimarile pentru perioada urmatoare. Dar si din statistica alocarilor de pana acum. Iata banii alocati doar pentru rubrica „Sustinerea cultelor religioase" (fara salarii sau alte finantari):
2009 – 2012 - 815.298 mil lei
2013 – 36 mil lei
2014 – 5 mil. lei
2015 – 20 mil. lei
2016 – 30 mil. lei
2017 – 40 mil. lei
Total 2009 – 2017 – 946, 298 mil. lei.
Daca toate astea scapa ochiului, fiind "doar" cifre pe hartie, in urma lor raman sute de efecte fizice. Adica sute de biserici in constructie in fiecare an. Conform estimarilor tot mai multe. Din ce in ce mai multe:
567 in 2014
606 in 2015
640 in 2016
676 in 2017"
http://haragus.wordpress.com/......u-religie/
http://www.romanialibera.ro/......19102.html
"Dezvoltarea României prin post și rugăciune.
Bugetul României pe 2014 prevede depășiri de plan la construirea și pictarea de biserici noi, și la angajarea de mai mulți preoți în sistemul profitabil bisericesc.
Peste două zile, pe 14 noiembrie, proiectul de buget pentru 2014 ajunge în Parlament. Știți, bugetul ăla pentru care nu sunt bani, pentru care Guvernul Ponta a inventat noi taxe și impozite, ca să-l „cârpească" … ăla. Ca orice proiect de buget care se respectă trebuie să conțină și cel puțin o componentă strategică de dezvoltare a țărișoarei, că nu putem să băltim așa la infinit în marasmul ăsta economic. E, proiectul ăsta de buget conține, printre altele, și prevederi dintr-un document care se cheamă „Document sinteză privind prioritățile strategice pe termen mediu ale Secretariatului General al Guvernului pentru anul 2013 și perspectiva 2014-2016".
Dacă nu aveți răbdare să parcurgeți toată strategia asta a Guvernului Ponta pentru dezvoltarea României în următorul cincinal dat gata în patru ani aveți câteva capturi interesante mai jos:
http://www.dollo.ro/2013/11/dezvoltarea-romaniei-rugaciune/
E vorba despre alocările bugetare pentru sprijinirea cultelor, cu precădere a celui majoritar ortodox. Adică a acelui unic domeniu din România care înflorește de la un an la altul, fără sincope, de 22 de ani încoace. Așadar, Guvernul Ponta, ca și celelalte dinaintea lui, fără excepție, a descoperit că este mai rentabil să fii alături de premianți și să-i sprijini (chiar dacă nu au nevoie), decât să tot suferi pe lângă repetenții clasei. Cât să mai sprijini un sistem de educație care scoate anual producții cu mai mult de 50% rebuturi? Cât să mai pompezi bani într-un sistem de sănătate bolnav, în care nici medicii, nici pacienții nu se simt bine?
E mai bine să te asociezi cu succesul (în afaceri) decât să-ți legi numele de niște cauze pierdute. Uite, de exemplu, Guvernul Boc își poate trece în palmares faptul că datorită climatului economic protectiv și stimulativ, a ajutoarelor de stat acordate și scutirilor de impozite păstrate, BOR a avut în 2011 profit mai mare decât McDonalds și băieții deștepți din energie. Este o performanță economică ce merită încurajată și susținută în continuare. Doar toată lumea ne spune, atunci când vine vorba despre strategia lipsă de dezvoltare a României: găsiți-vă un domeniu la care vă pricepeți și dezvoltați-l.
Desigur, se mai găsesc și voci stinghere care protestează constant la adresa acestor tendințe guvernamentale, invidioase pe succesele incontestabile ale clerului atât în rândul populației, cât mai ales în inimile credincioase ale guvernanților. Noroc că nu le bagă nimeni în seamă. Bunăoară, conform unor calcule făcute de Asociația Secular Umanistă din România (ASUR), pentru anii viitori guvernul preconizează:
- anual numărul preoților plătiți de Stat să se mărească cu câte 1.000 de persoane
- să se finalizeze construcția a aproape 250 de noi biserici pe an
- să se repare peste 400 de biserici pe an
- să se finalizeze pictura la peste 200 de biserici pe an..."
http://www.dollo.ro/2013/11/dezvoltarea-romaniei-rugaciune/
Https://www.facebook.com/....../photo.php
"Fabrica de bani: Biserica Ortodoxă Română - averea și afacerile.
Foarte interesant reportajul. Durează puțin peste o oră. Continuarea aici: http://youtu.be/sjRX70d-vks?t=14m10s
Trei miliarde de euro: la această sumă se ridică averea Bisericii Ortodoxe Române.
Cel mai mare cult din România deţine peste 70.000 de hectare de pădure şi teren arabil, zeci de hoteluri, restaurante şi ferme. Realizatorii acestui film au obţinut aceste informaţii din surse, dată fiind lipsa de transparenţă a Bisericii Ortodoxe cu privire la bunurile pe care le deţine.
Răspunsul la întrebarea „ce se întâmplă cu banii strânşi din serviciile religioase, vânzarea de obiecte de cult, donaţiile şi subvenţiile de la stat?" nu a fost încă elucidat.
Acest film documentar, intitulat „Cât de mare este averea Bisericii" şi difuzat în emisiunea Cu Ochii'n 4, la TVR, încearcă să risipească misterul din jurul averii impresionante a BOR.
Biserica Ortodoxă Română cuprinde 6 Mitropolii, alcătuite din Arhiepiscopii şi Episcopii, cu un total de 11.146 parohii, deservite de 14.035 preoţi şi diaconi, în 15.116 lăcaşuri de cult. Pentru românii ortodocşi din străinătate, există 3 Mitropolii şi 2 Episcopii (în Europa) şi o Arhiepiscopie (pe continentul american).
BOR are, de asemenea, 631 mănăstiri şi schituri, cu peste 8.059 călugăriţe şi călugări. În cadrul BOR există, de asemenea, 279 de aşezăminte sociale, 275 de muzee şi colecţii muzeale, precum şi 42 de centre de conservare şi depozitare a obiectelor cultural-religioase ale moştenirii naţionale.
Numai în Protoieria III din Capitală există 59 de parohii şi o mănăstire, majoritatea fiind construite în secolele XVI -- XVII şi menţionate în lista monumentelor istorice. Toate aceste clădiri sunt, evident, plasate pe terenuri care se întind în total pe sute de mii de hectare, dacă socotim şi pădurile care aparțin Bisericii. Unele dintre ele sunt închiriate unor firme renumite, altele sunt doar exploatate în folosul Bisericii.
De asemenea, pe lângă fiecare biserică, există, de obicei, şi o casă parohială, ceea ce înseamnă că numărul clădirilor bisericii este cu mult mai mare de 27.000. Dacă estimăm valoarea medie a fiecărui imobil la numai 100.000, înseamnă că bunurile imobile ale Patriarhiei se ridică la minimum 1 miliard de euro."
http://www.filmedocumentare.com/averea-bisericii-ortodoxe-romane/
"Dragi conducători ai României, Opriți finanţarea cultelor religioase de la bugetul de stat și impozitați biserica! Donați la biserică cât vreți voi, dar nu din banii noștri!"
https://www.facebook.com/....../photo.php
"Domnule Ponta, când se vor impozita averile bisericilor?"
https://www.facebook.com/....../photo.php
Săracii hoţi bogaţi...
https://www.facebook.com/....../photo.php
https://www.facebook.com/....../photo.php
Https://www.facebook.com/....../photo.php
"Dacă ne gândim puțin, banii ăștia ajungeau de la primari la preoți - drept șpagă pentru serviciile propagandiste de la următoarele alegi. Ponta nu a făcut nimic altceva decât să trimită preoților direct "partea lor" din înțelegerea asta. Nici nu a început campania electorală și deja se scurg "cadourile speciale" către biserică. Ce mână spartă au fost și ăia dinaintea lor, dar nici ăștia nu se lasă mai prejos - a dracu' nație de politicieni avem. Dar și de popi. Nici unii, nici alții, nu se uită să ajute pe alții nici măcar acum de sărbători. Un spital, o școală, un cămin de bătrâni când mai inaugurăm și noi? Tot ce știu să facă politicienii e să dea bani la biserici. Tot ce știu popii să facă e să ceară bani, dar pentru ei, nu pentru nevoiași. La televizor, la radio, pe Facebook, etc... vezi numai campanii de ajutorare pentru copii/bătrâni/sărmani dar biserica în timpul ăsta spune că e criză și ne cere bani pentru Catedrala Mall: http://fb.com/772221346125554.
BOR primește mereu cadouri (clădiri) de la stat și cam toate terenurile pe care se construiesc biserici. Ultimele două cadouri primite:
1. Complexul hotelier de la Covasna, prin ordonanță de urgență: http://fb.com/775363509144671
2. Tabăra Tismana cu o valoare de inventar de 424.416 lei: http://fb.com/751972578150431
__articol__
Banii vor fi direcționați spre biserici de către Victor Opaschi, fostul consilier al lui Ion Iliescu, numit la conducerea Secretariatului pentru Culte în mai 2012, imediat după instalarea USL la guvernare.
La începutul lunii, Victor Ponta le promitea primarilor că le va aloca, pentru cheltuielile din sezonul rece, tot ce i-a mai rămas în Fondul de rezervă. „Tot ce economisim până la sfârşitul anului vom da pentru necesităţi urgente. Suntem în decembrie, iarna nu-i ca vara, cum spun unii clasici care se pregătesc de pensie, şi, da, îi dau toţi banii, puteţi să mă certaţi dumneavoastră că dau la aleşi locali, bine fac!", şi-a anunţat Ponta intenţiile. Sursa: http://goo.gl/snZRNl
..."
"Mihaela Radulescu Schwartzenberg vorbește despre imoralitatea bisericii și lipsa de empatie a preoților. Este revolta unei femei implicată în campanii umanitare, unde nu a găsit sprijinul bisericii, ci din contră, s-a lovit de indiferența și egoismul preoților. Este încurajator să vezi cum o persoană publică prinde curaj, trece peste prejudecățile unei societăți (cu însușiri primitive) și rostește cruntul adevăr despre "slujitorii Domnului". "
- https://www.facebook.com/....../photo.php
- https://www.facebook.com/....../photo.php
"Preoţii, agenţi electorali, în schimbul donaţiilor de la partid CAMERA ASCUNSĂ.
Popi afacerişti, tâlhari şi criminali. Trăsătura lor comună- sunt imuni la justiţia pământeană. Paradoxal, într-un stat laic precum cel în care trăim, sutana preoţească atârnă mult prea greu atunci când e vorba de aplicarea legii. Frica de blesteme a românilor cu educaţie precară se oglindeşte în lipsa de acţiune a instituţiilor statului.
Tupeul slujitorilor bisericii, disponibilitatea lor de a face campanie electorală şi bogăţiile pe care le afişează îi îndepărtează zilnic pe popi de enoriaşi. În aceste condiţii, înlocuirea credinţei autentice cu spaima de lumânări ţinute cu flacăra în jos, de deschisul Bibliei, de cositorul topit sau de penele negre de găină aruncate noaptea-n intersecţie sunt doar consecinţe.
O mie de euro. Aceasta e suma pentru care unii preoţi sunt gata să includă în slujba religioasă promisiuni electorale. Deşi oferta a fost făcută chiar în timpul liturghiei, ei nici n-au clipit atunci când au auzit de "ochiul dracului". Din momeală a muşcat şi stareţul mănăstirii Căldăruşani. Prima biserică în care intrăm, Hagiu, e plină-ochi. Preotul cântă iar noi îi facem angajatei de la lumânări propunerea indecentă.
"- Sper că nu e o problemă să explice în timpul slujbei să ştie lumea cu cine să voteze, că ajută Biserica. Astea cred că sunt bagatele, pe care le poţi spune. Presupun că a mai făcut treburi de-astea.
- Da, da. Şi pe domnul Onţanu l-a ajutat. Eventual, dacă mai ştiţi persoane care vor să doneze...
- Ideea e să puteţi să la faceţi reclamă acum, cât e campanie.
- Da, le facem"
Îl sunăm pe preot. Ştie şi e disponibil, deşi a avut şi experienţe nefericite.
La intrarea în Patriarhie ne iese în cale stareţul mănăstirii Căldăruşani. În câteva minute devine agentul nostru electoral.
"- În ce măsură, în timpul slujbei, o să puteţi face vorbire despre ce are de gând domnul x să facă?
- La obştea mea. Patruzeci, cincizeci de oameni pe care îi am în subordine. La masă vorbesc cu băieţii.
- Bun. Şi contăm pe cincizeci de voturi. O să fac o donaţie de la partid, de o mie de euro pentru început. Deci să-nţeleg că toată mănăstirea Căldăruşani votează x?
- Da"
"Clerului ortodox îi este interzisă politica partizană. Astfel de cazuri sunt aduse în atenţia instanţelor de judecată bisericească şi în funcţie de gravitatea situaţiei se iau măsurile care se impun", a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Constantin Stoica.
Preotul cu vila de 750.000 de dolari, piscină, patru măicuţe şi trei căprioare
Vila de pe şoseaua Bucureştilor nr 81 arată ca o fortăreaţă. Imobilul a fost cumpărat în urmă cu trei ani la un preţ de 750.000 de dolari. Cum Episcopia Giurgiu nu avea aceşti bani, a făcut un credit ipotecar la bancă, aşa că preţul final va fi mult mai mare. După tranzacţie, vila s-a transformat într-o mănăstire cu piscină pentru patru măicuţe dar şi pentru preasfinţitul Ambrozie, episcopul Giurgiului. Reprezentanţii Patriarhiei susţin, însă, că în vila din Giurgiu se trăieşte pe principiul austerităţii şi nu al huzurului.
Pe lângă piscină de câteva luni ţopăie şi trei căprioare.
Cât despre utilitatea acestor investiţii, mai marii bisericii evită un răspuns direct.
"A fost cumpărat cu acordul adunării eparhiale a episcopiei Giurgiului. Nu-i nimic...Totul este cât se poate de legal din toate punctele de vedere: şi al legilor statului român, şi al regulamentelor bisericeşti. Fiecare eparhie se autofinanţează. Sunt fondurile proprii ale eparhiei care înseamnă vânzări de lumânări, contribuţii benevole ale credincioşilor, nu sunt bani publici", a precizat Constantin Stoica.
Episcopul de Giurgiu, Preasfântul Părinte Ambrozie nu a putut fi contactat.
Fostul puşcăriaş ajuns preot
A înviat precum Lazăr a patra zi din morţi, pentru a semna un proces verbal. Cu actul respectiv, un preot din Chitila a justificat, apoi, cheltuirea a 550.000 de lei noi pentru repararea unui gard şi a capelei. Dacă nu vorbim de o escrocherie, atunci avem de a face cu o minune dumnezeiască: Neculai Coman a murit în 25 martie şi a semnat chitanţa pe 11 mai! Pus în faţa probelor, preotul Alexandrescu spune că n-a făcut nimic de capul lui.
Neculai Coman a semnat, conform documentelor, când i se făcea parastasul de şase săptămâni. Preotul Ioan Alexandrescu, cel care a beneficiat de ajutorul nesperat venit din lumea celor drepţi, nu pare prea vorbăreţ.
Învierea lui nea Nicu din Chitila ne-a făcut să-l studiem cu mai mare atenţie pe popa Alexandrescu. Iată ce am aflat: A făcut puşcărie, dar a fost hirotonit preot. Nu ştie să cânte, dar a fost "uns" paroh. O veritabilă inginerie cu miros de acte false a transformat un mecanic cu antecedente penale într-un popă. Minunea dumnezeiască şi-a tras sutana peste hainele vărgate. Deşi conduce de mult timp parohia şi le rupe chitanţe, enoriaşii de la marginea Chitilei nu au auzit, încă, trilul preotului Ioan Alexandrescu. Slujbele de la biserica Ion Olteanu sunt ţinute, întotdeauna, de alţi preoţi.
Îl căutăm pe preotul Alexandrescu acasă, în comuna prahoveană Nedelea. Dăm peste un localnic care ne asigură că îl ştie de mic copil.
"- Cum a ajuns să facă puşcărie?
- S-a îmbrăcat în maior. S-a dus şi, care venea din străinătate, că ştiţi că veneau cu valută, cu bani. "Băi, de unde ai? Bijuterii, alea- alea..."
- Deci tâlhărie, ce făcea el?
- Da, da. Tâlhărie.
- Câtă puşcărie a făcut?
- Aaaa. A scăpat repede! Păi dacă-l avea pe Dracu ăl mare! Şase luni a făcut! Exact când a ieşit de acolo a ajuns popă! Da, domnule. dar nu ştii de ce?"
Omul ne explică minunea. Spune că Alexandrescu a suprapus, de fapt, foaia matricolă de la liceul industrial cu cea a cumnatului său, preot, după ce acesta a murit.
Examinând cu atenţie foile matricole, se poate observa o coincidenţă stranie: mediile obţinute de Ioan Alexandrescu în ultimii trei ani la liceul industrial, sunt identice cu cele din fişa de la seminarul Teologic. Deşi au câte două zecimale!
Popa Alexandrescu nu a fost de găsit nici acasă. A cuvântat, însă, la telefon. Iată versetul!
"Băgami-aş '-n morţii mătii! Să-mi bag '-n mă-ta şi-n familia mătii, de lătură! Să-mi bag '-n gâtul mătii!", a spus preotul la telefon.
Gurile rele susţin că popa Alexandrescu şi-a cumpărat liniştea mai marilor Bisericii donând o şalupă. Ei bine, am găsit barca la mănăstirea Snagov. L-am facut pe stareţul mănăstirii să creadă că suntem procurori şi vrem să punem sechestru pe şalupa donată în urmă cu trei ani de preotul Alexandrescu. Faţa bisericească ni s-a spovedit. Din vorbă în vorbă, aflăm cam cum a decurs tranzacţia.
Bomboana pe colivă avea să fie pusă, însă, de tribunalul Constanta. În urmă cu o lună, magistraţii de aici au emis pe numele popii Alexandrescu un mandat de arestare în lipsă pentru trafic de influenţă. Potrivit DNA Constanţa, preotul a intervenit contra cost la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pentru a ajuta o femeie să-şi recupereze mai repede o compensaţie pe Legea 9/1998 privind bunuri trecute în proprietatea statului bulgar. Tranzacţia s-a desfăşurat printr-un intermediar. Preotul a primit o primă tranşă de şpagă, de 30.000 de lei. Femeia l-a denunţat. În urma flagrantului, intermediarul a fost arestat iar preotul a dispărut. De patru zile, Alexandrescu se afla in arestul IPJ Constanta, unde a primit, in fine, sfintele cătuşe."
http://www.realitatea.net/......39481.html
"CAMERA ASCUNSĂ. Cum se îmbogăţesc PREOŢII.
Fă ce zice popa, nu ce face popa! Este o vorbă din popor care, din păcate, se aplică şi multor preoţi din Capitală, pentru care lăcomia e un păcat trecut cu vederea, iar creştinarea unui copil, de exemplu, se negociază ca la piaţă. Deşi Biserica Ortodoxă Română nu a stabilit niciun fel de tarif pentru astfel de servicii religioase, un botez ajunge să coste şi 400 de lei, iar o cununie, 500 de lei..."
Continuare: http://www.realitatea.net/......11832.html
"Unfuck Romania! Biserica Ortodoxă a confiscat România.
Palatul Patriarhiei, fost Palat al Adunării Deputaților, a fost ridicat prin subscripție publică (este bun al poporului) și din 1994 până în 2010 a fost dat în folosință Bisericii Ortodoxe Române pentru a fi folosit de Sinod (consiliul de conducere al Bisericii), deși Sinodul avea sediul funcțional la Mănăstirea Antim. În 2010, printr-o Ordonanță de Urgență dată de guvernul Emil Boc, Palatul a trecut în proprietatea BOR. Publicul nu are acces nici măcar în grădina cu terase și trepte sau în grădina "privată" asociată reședinței patriarhale. Biserica Ortodoxă Română, entitate privată, folosește bani publici pentru întreținerea complexului din dealul Patriarhiei, iar reședința patriarhală este păzită de Jandarmerie, subordonată Ministerului de Interne."
https://www.facebook.com/......373028285/
Https://www.facebook.com/......784841844/ :))
https://www.facebook.com/......287153694/
https://www.facebook.com/......814371341/
https://www.facebook.com/......894454633/
https://www.facebook.com/......022187888/
https://www.facebook.com/......587031464/
https://www.facebook.com/......754784847/ :))
https://www.facebook.com/......761801713/ :)))
Gând la gând! :))
LisaJulie întreabă: