Nu pastele nu este sarbatorit corect nici ca data nici ca obicei, singurul popor de pe pamant care a avut paste a fost poporul evreu, iar pentru iei simboliza scoaterea din robia egipteana. La pastele evreilor l-au rastignit pe crisos ca miel de jertfa pentru pacatul lumi, pentru ca neamurile sa aiba intrare, impreuna cu poporul ales in fiecare an evrei serbeaza pastele in 14 nisan,{calendarul evreiesc} care corespunde cu data de 6 aprilie la noi, deci daca vrem sa sarbatorim pastele corect trebuie in primul rand sa schimbam data isus nu a murit nici la pastele catolic nici la ce-l ortodox a murit la pastele evreesc. Cat despre faptul cum se serbeaza nici asta nu corespunde cu ce ne spune biblia, pastele ne spune biblia se sarbatoreste cu azimi miel si ierburi amare, pe cand ce-i ce nu au studiat il sarbatoresc cu distractie ce-a ce ie total eronat
In fiecare zi trebuie sa avem in minte faptul ca Isus Hristos s-a jertfit pentru noi si in fiecare zi trebuie sa il sarbatorim in viata noastra, nu doar cand este o sarbatoare scrisa in calendar.
Vopsitul oualor, iepurasul, mancare, miel taiat, bautura, voie buna aceasta este pura traditie, iar Dumnezeu nu priveste cu bine acest fapt, ca omul nu prea stie in ziua de azi cum trebuie sarbatorit Isus Hristos, el stie ca de pasti se vopsesc oua, se duc la cimitir sa dea mancare in numele mortilor, ca de sa nu moara inca odata de foame, saracii de ei.
Si cam asta e Romania si astia sunt oamenii care sarbatoresc "sfintele pasti" insa ei habar eu ce inseamna de fapt asta. http://www.youtube.com/watch?v=EQjuN98lnjs
http://www.youtube.com/watch?v=6R9wjwg-m_s&feature=relmfu
Daca te referi la faptul ca il sarbatorim fara sa stim cu certitudine in ce data a fost, atunci este destul de corect din moment ce 'intentia conteaza'. Daca te referi la modul in care este sarbatorit... este vizibil gresit.
In Vechime, Pastele se referea la eliberarea poporului evreu din robia egipteana. Ei sarbatoreau asa cum scrie in versetele urmatoare ( am selectat cateva versete, referinta este Exod 12):
„În ziua a zecea a acestei luni, fiecare om să ia un miel de fiecare familie, un miel de fiecare casă.
4 Dacă sunt prea puţini în casă pentru un miel, să-l ia cu vecinul lui cel mai de aproape, după numărul sufletelor; să faceţi socoteala cât poate mânca fiecare din mielul acesta.
5 Să fie un miel fără cusur, de parte bărbătească, de un an; veţi putea să luaţi un miel sau un ied.
6 Să-l păstraţi până în ziua a paisprezecea a lunii acesteia; şi toată adunarea lui Israel să-l înjunghie seara.
7 Să ia din sângele lui şi să ungă amândoi stâlpii uşii şi pragul de sus al caselor unde îl vor mânca.
8 Carnea s-o mănânce chiar în noaptea aceea, friptă la foc; şi anume s-o mănânce cu azime şi cu verdeţuri amare.
9 Să nu-l mâncaţi crud sau fiert în apă; ci să fie fript la foc: atât capul, cât şi picioarele şi măruntaiele.
10 Să nu lăsaţi nimic din el până a doua zi dimineaţa; şi, dacă va rămâne ceva din el pe a doua zi dimineaţa, să-l ardeţi în foc.
11 Când îl veţi mânca, să aveţi mijlocul încins, încălţămintea în picioare şi toiagul în mână; şi să-l mâncaţi în grabă; căci este paştile Domnului.
26 Şi când vă vor întreba copiii voştri: „Ce înseamnă obiceiul acesta?",
27 să răspundeţi: „Este jertfa de Paşti în cinstea Domnului, care a trecut pe lângă casele copiilor lui Israel în Egipt, când a lovit Egiptul, şi ne-a scăpat casele noastre."
43 Domnul a zis lui Moise şi lui Aaron: „Iată porunca privitoare la Paşti: niciun străin să nu mănânce din ele.
44 Să tai împrejur pe orice rob cumpărat cu bani, şi apoi să mănânce din ele.
45 Veneticul şi simbriaşul să nu mănânce.
46 Să nu le mănânce decât într-o singură casă; să nu luaţi deloc carne afară din casă şi să nu zdrobiţi niciun os.
47 Toată adunarea lui Israel să facă Paştile.
48 Dacă un străin, care va locui la tine, va vrea să facă Paştile Domnului, orice parte bărbătească din casa lui va trebui tăiată împrejur; apoi se va apropia să le facă, şi va fi ca şi băştinaşul; dar niciun netăiat împrejur să nu mănânce din ele ( din azimi).
49 Aceeaşi lege va fi pentru băştinaş ca şi pentru străinul care va locui în mijlocul vostru."
Poporul evreu respecta aceste porunci amintindu-si de eliberarea si iesirea lor din mijlocul egiptenilor.
In ziua de azi, Pastele reprezinta sarbatoarea Nasterii si Invierii Domnului ca simbol al invingerii mortii si al aducerii iertarii de pacate.
Cat despre modul in care astazi se sarbatoreste Pastele astazi, nu stiu daca ar trebui sa fie exigenta ca noi sa il sarbatorim ca in timpurile biblice, din moment ce nu mai sarbatorim acelasi lucru ca si evreii. Dar asta nu inseamna ca este un lucru fara importanta. Cred ca se cere o atitudine de sfintire nu doar in preajma acestei sarbatori, ci tot timpul. Prea mult se pune accent pe innirea vestimentara, curatenia in casa, postul, dar nu si pe curatirea sufleteasca. Probabil ca sunt persoane care reusesc sa tina toate acestea, chiar daca nu sunt de-acord cu tinerea lor, respect astfel de persoane pentru straduinta lor. Dar problema este ca ei raman aceeasi neschimbati, certareti, barfitori, etc. Dumnezeu nu cere pocainta doar pentru o anumita perioada. Cere apropiere de El tot timpul.
Astazi observ tot ai mult inlocuirea valorilor biblice cu cele moderne, daca le pot numi astfel. Copiii si adolescentii nu stiu ca sarbatorim Invierea Domnului, ci stiu ca sarbatorim venirea iepurasului. De ce nu am pune mai mult accent pe bucuria invierii decat pe mancare, bautura, petreceri? Mi-e dor sa aud ca de Paste, intr-o familie s-a citit pasajul biblic al mortii si invierii Domnului. Dar aud numai racnetele vecinilor care s-au imbatat imediat ce au ajuns acasa de la slujba. Pastele inseamna si decenta. Ori la noi la romani, momentul cand oamenii se intorc de la biserica este cel in care parca au venit din jungla: muzica la maxim, fum de gratar si betia de toate zilele. Mi se pare dezgustator ca o sarbatoare religioasa sa se transforme intr-un bairam in toata regula.
Iar pe cei care vor sustine in zelul lor ortodox ca ei sarbatoresc asa cum Bblia spune, ii invit sa compare cele doua moduri de a sarbatori si sa isi dea realizeze ca sunt fatarnici daca mai sustin aceasta.
Nu, deoarece evreii sarbatoreau eliberarea din egipt iar noi sarbatorim Invierea Domnului
Da, este sarbatorit corect Pastele, deoarece noi in Paste trebuie sa multumim nu sa sarbatorim lui Iisus ca s-a jerfit pentru noi si trebuie macar in post sa spun in fiecare zi : '' TE ADOR. ITI MULTUMESC CA TE-AI JERFIT PENTRU MINE ''! Pastele nu inseamna doar curatenie in casa ci ar trebuiii si in sufletele noastre sa facem aceasta curatenie...
Ieusântanalfabet întreabă: