| aabaaab3278 a întrebat:

Este ura o caracteristica a lui Dumnezeu?
"după cum este scris: „Pe Iacov l-am iubit, iar pe Esau l-am urât."(Romani 9:13)

Răspuns Câştigător
| martzian a răspuns:

Biblia se studiaza si se intelege in context. Versetul este o citare a textului din Maleahi 1:2-3. Prin urmare trebuie sa intelegem contextul pentru a pricepe ce vrea sa ne transmita. In Maleahi, Esau se referea la edomiti (descendentii lui). Cine era Esau? El era fratele lui Iacov (Israel) pe care Dumnezeu l-a ales sa fie cel din care avea sa se nasca poporul sfant. Desi Dumnezeu i-a binecuvantat pe edomiti in multe feluri (vezi Geneza 33:9 sau cap.36), El l-a respins pe Esau in sensul ca nu l-a ales sa fie tatal natiunii alese de El.

L-am iubit pe Iacov = L-am ales pentru a fi Tatal poporului Israel, pentru binecuvantare speciala si protectie. L-am urat pe Esau – nu L-am ales pentru acest lucru.

Maleahi scria la aproximativ 1500 de ani de la moartea celor doi, privind la ceea ce s-a intamplat cu popoarele care s-au format din ei. Prin urmare NU vorbim de emotia omeneasca fata de o persoana, ci de alegerea suverana a lui Dumnezeu, de preferinta acestuia pentru Israel.

Trebuie sa stim si faptul ca in terminologia biblica, „a uri" nu insemna doar opusul dragostei ci si „a iubi mai putin". (vezi, de ex. Geneza 29:33 si Geneza 29:30, exemplul Leei). Avem si exemplul termenului in greaca din Romani 9, folosit special in acest sens – acolo „a uri" este „miseō" tradus si prin „a iubi mai putin".

2 răspunsuri:
| TrăieşteClipa a răspuns:

Naum 1:2. Domnul este un Dumnezeu gelos si razbunator; Domnul Se razbuna si este plin de manie; Domnul Se razbuna pe potrivnicii Lui si tine manie pe vrajmasii Lui.
Ioan 3:36 "Cine crede în Fiul are viaţa veşnică, dar cine nu crede în Fiul nu va vedea viaţa, ci mânia lui Dumnezeu rămâne peste el.""