Este aceeasi persoana, Satan Diavolul.E ingerul rebel care s-a razvratit lui Dumnezeu in Eden. Apocalipsa12:9
Diavolul, satana, dracul sau lucifer sunt acelasi lucru.
Diferenta este, nu de ce este privit ci, de catre cine-l priveste!
Daca omul are o conditie modesta, il va numi simplu: Dracul, raul (hell, la mujicii anglosaxoni).
Daca este un preot de tara, a invatat de la Ierarhi(episcopi) sa nu rosteasca numele generic: il va numi Satana! (ca la botez).
Daca este Academician, spilcuit sau poet, il va numi Lucifer! Va scrie si povesti si poezii despre el. In fond, acest RAU cu denumiri diferite, ofera toate placerile (superplacerile ) lumesti!
Satanistii, iubind hedonismul si nesuportand sacrificiul placerilor, vor face ode inchinate satanei.Dar de fapt, vor lupta, in epoca contemporana, impotriva exceselor preotilor prosti, adica cei care nici religia nu o inteleg.
Lucifer a fost un inger care s-a razvratit, presupun, nu impotriva Lui Dumnezeu (caci Dumnezeu l-ar fi spulberat in 2 timpi si 3 miscari) ci impotriva Prostilor, a falsilor credinciosi.
Desigur, este o parere STRICT PERSONALA.Bazata pe anumite date.
Cum sa se razvrateasca impotriva prostilor? (Probabil) nici nu existau oameni pe atunci. Un motiv pentru care nu a fost spulberat, a fost pentru ca ingerilor si oamenilor li s-a promis viata eterna, si ca sa se dovedeasca ca Dumnezeu nu e un mincinos, si un nedrept, l-a lasat pe diavol sa se duca de la fata lui. Noi nu prea putem stii exact ceea ce a fost atunci.
Am putea sa fortam nitel lucrurile si sa spunem ca morala religioasa (bine -rau), presupune ca Dumnezeu este Binele.
Cum oamenii au in ei si binele si raul si cum raul personal nu si-l recunoaste nimeni, au gasit solutia, aruncand raul asupra unei alte entitati (un inger decazut).In vechiul Testament.
In Noul Testament lucrurile s-au modificat, nuantat si s-au precizat in mai mare masura.
Cu mici exceptii (sub forma de pilda), Iisus ne arata Calea care sa ocoleasca Raul.Deci presupune ca Raul este in noi! Si ca Raul este calea simpla, plina de bucurii trecatoare, dar este in noi, in mai multe faze. Iar numai Credinta il poate elimina!
Cativa teologi ignoranti au transformat adversarii militari ai elohimului YHWH in adversari spirituali.
Baal-Zebub a fost transformat in diavolul Belzebut.
La fel s-a intamplat si cu Baal-Peor elohimul tarii Canaan transformat in Belfegor.
Si erau doar colegi cu YHWH.Administrau teritorii vecine.
Intrebati orice rabin si va va lamuri.
Cartea a patra a Regilor 1: 1-3[2]
„După moartea lui Ahab, Moabul s-a răzvrătit împotriva lui Israel. Iar Ohozia, căzând printre gratiile foișorului său cel din Samaria, s-a îmbolnăvit și a trimis soli și le-a zis:? Duceți-vă și întrebați pe Baal-Zebub, Elohim al Ecronului: Mă voi însănătoși eu oare din boala aceasta?" și aceștia s-au dus să întrebe. Atunci un malachim al lui YHWH a zis către Ilie Tesviteanul: Scoală și ieși înaintea trimișilor regelui Samariei și le spune: Au doară în Israel nu este Elohim, de vă duceți să întrebați pe Baal-Zebub, Elohimul Ecronului?"
Cat despre Lucifer incurcate sunt caile Domnului.
Apocalipsa 22 16
Eu, Isus, am trimis pe îngerul Meu să vă adeverească aceste lucruri pentru Biserici. Eu sunt Rădăcina şi Sămânţa lui David, Luceafărul strălucitor de dimineaţă.(in limba latina... limba Bibliei Vulgata, cea din care s-a predicat peste 1500 de ani in biserici... Luceafarul = tradus in latina = Lucifer!
2.Petru 1. 19
Şi avem cuvântul prorociei făcut şi mai tare; la care bine faceţi că luaţi aminte, ca la o lumină care străluceşte într-un loc întunecos, până se va crăpa de ziuă şi va răsări luceafărul de dimineaţă în inimile voastre.
Primii crestini erau convinsi ca Lucifer este Cristosul, exista chiar si un Sfant cu acest nume.
https://en.wikipedia.org/wiki/Lucifer_of_Cagliari
Dar biserica si-a bagat din nou coada si a mai modificat pe ici pe colo prin punctele esentiale.
Satana era o functie provizorie, de acuzator sau ispititor pe care o putea lua oricine.
Nu a fost niciodata nume propriu.
Crestinii au inteles alandala scrierile evreilor.
Ce nu stiu crestinii ca Baal inseamna Domnul in limba ebraica si erau cu zecile.
YHWH era doar unul dintre ei, cel al evreilor.
Dar crestinii continua sa zica Batman, Batman!
Satan inseamna impotrivitor
Diavol inseamna calomniator
Astea doua sunt niste porecle pe care le-a capatat dupa episodul din Eden, cu razvratirea primului cuplu uman. S-a impotrivit lui Dumnezeu si l-a calomniat pe Creatorul sau. Despre Lucifer wikipedia spune asta
„În latină, cuvântul "Lucifer" care înseamnă "aducător de lumină".
Mai spune si
„Lucifer este un nume deseori dat Satanei în credința creștină. Această asociere a lui Lucifer cu cea a unui înger căzut vine dintr-o interpretare particulară a unui pasaj din Biblie (Isaia 14:3-20)"
Se pare ca numele real al lui nu il putem cunoaste, iar astea ii sunt niste porecle, care se refera la aceeasi persoana.
Observa ce spune Apocalipsa 12:9 „Astfel, balaurul cel mare, şarpele cel vechi, cel numit Diavol şi Satan, care induce în eroare întregul pământ locuit, a fost aruncat jos."
Pai diavolul e unu' urat cu coarne, Satana e Codrin Bradea si Luci Fer (ii place sa fure fierul) e vecinul meu tigan
Salut, Diavolul sau lucifer sau satana, a fost primul inger creat de Dumnezeu dupa acea toti ceilanti.
El conducea toata orchestra muzicala din cer si era un inger de seaman, dar intr-o zi s-a intamplat asta in inima lui.
ISAIA 14
Cum* ai căzut din cer, Luceafăr strălucitor, fiu al zorilor! Cum ai fost doborât la pământ, tu, biruitorul neamurilor
Tu ziceai în inima ta: ‘Mă voi sui* în cer, îmi voi ridica** scaunul de domnie mai presus de stelele lui Dumnezeu; voi şedea pe muntele adunării dumnezeilor, la capătul miazănoaptei;
14 mă voi sui pe* vârful norilor, voi** fi ca Cel Preaînalt.
vazand ca are un mare pret in fata ingerilor in inima lui a inceput sa pofteasca la tronul lui Dumnezeu la inaltimea lui Dumnezeu.
Bineinteles ca Dumnezeu cunoastea si cunoaste gandurile, a urmat pentru el o aruncare din cer, in aruncarea lui din cer, satana a luat cu el 1 din 3 parti din ingeri.
Am uitat sa spun ca el inainte de a fi deomn a fost inger de lumina LUCEAFAR...
ar fi mult de discutat despre tema asta. astept intrebari mai concrete ca sa nu dezbatem asa mult.
Satana[cuvant ebraic]=adversarul/dusmanul
Lucifer[cuvant latin]=cel plin de lumina, luminatorul, aerul, steaua diminetii/luceafarul de dimineata; rasaritul
Diavolul=cuvant grecesc care insemna"a curge inapoi".